Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 79

• 24 074
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Steli4ka,  и на мен ми се стори, че са ниски, но не разбирам много. Проблема е, че лекар няма да ми обърне внимание. Много се чудя, дали да не почна на своя глава хормон най- ниска доза и да видя как ще се чувствам. За инсулина преди две години беше 15 на гладно и къде с нисковъглехидратно и зоново хранене го свалих до 5. Сега съм на зоната, килограми не свалям, но съм щастлива, че не качвам още. 😔 Много ти благодаря за отговора и ще се радвам да чуя какво мислиш за хормона?

# 721
Според мен, зависи как се чувстваш. Аз също съм пред тази дилема.  Нямаш антитела, но можеш да посетиш еднокринолог, за да погледне жлезата на ехограф, за всеки случай. Няма да ти изпишат хормон при тези стойности. Но тук има доста хора, които сами са взели това решение.
 Ако можеш да чакаш, може да опиташ следното: всички витамини, минерали и феритин да станат оптимални, пълноценен сън. Възможно е това да подобри цялостното ти състояние.
Нека и по-опитните от мен се изкажат.

# 722
  • София
Според мен, зависи как се чувстваш. Аз също съм пред тази дилема.  Нямаш антитела, но можеш да посетиш еднокринолог, за да погледне жлезата на ехограф, за всеки случай. Няма да ти изпишат хормон при тези стойности. Но тук има доста хора, които сами са взели това решение.
 Ако можеш да чакаш, може да опиташ следното: всички витамини, минерали и феритин да станат оптимални, пълноценен сън. Възможно е това да подобри цялостното ти състояние.
Нека и по-опитните от мен се изкажат.
Много ти благодаря, ще го мисля 😊

# 723
Здравейте! Правите ли нещо, за да намалите нивата на кортизола,нещо изпитано от което сте видели резултат. Чувала съм,че не е добре да се пие кафе на гладно,за жалост първото нещо към което посягам сутрин е точно чашата с кафе, ако пия кафе след закуска,трябва да закусвам по два пъти,защото от кафето охладнявам.

# 724
Здравейте! Правите ли нещо, за да намалите нивата на кортизола,нещо изпитано от което сте видели резултат.

Някои имаме проблем не с висок кортизол, а с нисък. Simple Smile
Аз пия кафе на гладно постоянно, но не съм забелязала да ми вдига кортизола (за жалост).

# 725
И аз имам проблем с висок кортизол.Опитвам се да не пия кафе на гладно, но и не съм и гладна сутрин и моят вариант е едно варено яйце преди кафето.От две седмици го правя, а от два дни вместо кафе, сутрин пия чай, а кафе след втората закуска.Тя е към 10:30ч и нея си я наложих заради високия кортизол.Забелязвам, че симптомите на кортизола намаляха и колкото и да ми е трудно ще се наложи да си променя лайфстайла на 180градуса.Намалих и тренировките и се опитвам никога да не тренирам на гладно.
Иначе не смея да взимам добавки за кортизола.Чета за ефекта на прегненолона, но ще пробвам така един месец, ще изследвам отново кортизол и евентуално тогава.

# 726
Ашваганда, Родиола, глицин доколкото помня, сваляха кортизол.

# 727
Да, магнезий бисглицинат взимам всяка вечер от добавките всъщност.

# 728
Здравейте! Правите ли нещо, за да намалите нивата на кортизола,нещо изпитано от което сте видели резултат. Чувала съм,че не е добре да се пие кафе на гладно,за жалост първото нещо към което посягам сутрин е точно чашата с кафе, ако пия кафе след закуска,трябва да закусвам по два пъти,защото от кафето охладнявам.

С уговорката, че кортизол не съм мерила, но последните години живея под доста стрес, усещам го в тялото си и с много експерименти установих какво работи при мен.

Пия ашваганда и златен корен, осезаемо ми се отразяват чудесно и на психическото състояние, и на съня.

Движение - минимум 10-20 минутки йога на ден, ако мога да открадна време. Запазила съм си в ютуб всякакви практики - и по-активни, ако искам да се раздвижа качествено, и по-отпускащи, които да правя вечер преди сън, ако през деня не съм успяла. Тичам също, но съм чела, че кардиото е противопоказно при висок кортизол. Не зная повече, само подхвърлям това като информация.

Излизане навън - задължително, ако ще да е студ и виелица, ако ще да е за 10 минути. При хубаво време, колкото повече време сред природа или близо до вода, толкова по-добре. Но и 10 минути пред блока пак са по-добре от нищо.

Йога нидра - това, за разлика от другата йога, са на практика водени медитации. Лягаш си, пускаш, слушаш и те водят към дълбоко отпускане и релаксиране на тялото. Звучи шантаво, но за мен са по-освежаващи и отпускащи от следобедна дрямка, например.

Никакъв телефон след 18-19 часа, докато не си легна. Трудно е, често нарушавам това правило, но правя ли го, заспивам по-лесно, спя по-добре, натрапчивите ми мисли преди заспиване са много по-малко. Вечерите са за вечеря без екрани, ръкоделия, книги, гушкане, дълъг спокоен душ, маски за лице, секс, филм, каквото ти душа иска и те отпуска. Нищо важно не съм пропуснала досега, макар че първите пъти все ми се струваше, че нещо ми липсва, че се случва нещо ужасно важно, че забравям или пренебрегвам някого. Тогава си дадох сметка колко лесно се пристрастявам и колко ми влияе наличието на смартфон в ръцете.

# 729
  • София
Таурина също сваля кортизола.

# 730
Благодаря,ще почета по-подробно за златния корен и другите добавки,които споменахте. Запозната съм единствено с ашвагандата,но мненията,които съм чувала са доста полярни и някак не мога да се навия да я пробвам.

# 731
Момичета, и преди съм Ви чела, че някои от Вас приемат и някаква малка доза т3. Без да Ви ангажирам с твърдо мнение, разбира се, но какво мислите за тези хормони на фона на 4 дни прием на 100мкг т4 и 3 дни по 75мкг (приемам си хормона в 3ч през нощта и от половин година съм законтрила твърдо тсх около 1,3-1.5, което ми е важно и с репродуктивна цел). Досега никога н3 съм била на т3, при последния ми преглед при ендокринолог, докторката ми каза, че не иска да бута нищо по дозата на база на тези резултати. Иначе причината за моето умуване относно т3 е все така продължаващата хронична умора, макар че други симптоми кой знае колко изразени на Хашимото вече нямам (а преди години имах болки в гърлото,на моменти непоносимост към горещини и тн., макар и никога да не са били нещо особено драматично). П.п. на 31г. съм.🍀

# 732
Благодаря,ще почета по-подробно за златния корен и другите добавки,които споменахте. Запозната съм единствено с ашвагандата,но мненията,които съм чувала са доста полярни и някак не мога да се навия да я пробвам.

Аз което ти писах Родиола, всъщност е златен корен другото му име. На майка съм го вземала добре й се отрази. Иначе да, ашвагандата малко е индивидуално при нея, някои са доволни, други не.

Blooberry2203 оптимален ти е Т4 и нисък Т3 т.е. зле е конверсията та с две думи за Т3 си. Аз съм в подобно положение, но не знам защо не мога да се престраша да го почна...по скоро ме спира проблемите със снабдяването май.

# 733
Здравейте, дали бихте могли да ми кажете как ви се струват тези резултати от изследвания? Дали е необходимо да посетя ендокринолог? Родих преди година, не знам дали това има значение.

# 734
Антителата - TAT и MAT изследвала ли си ги някога?
Като цяло, резултатите биха могли да са далеч по-добри. Имаш си хипофункция, но едва ли ще намериш лекар, който да ти изпише хормон, при тези стойности.

Общи условия

Активация на акаунт