Връщане от чужбина към България?

• 6 330
  • 195
  •   1
Отговори
# 135
да да,знаем- отиват в Германия да учат магистратура, щото е в пъти по- евтино
ама са приети наготово, щото е толкова  много лошо образованието им тук Sunglasses

за икономически показатели, няма какво да говорим
много ми е любимо, когато някой не прави разлика между стандарт и качество на живот Wink
Ами ще ми е любопитно що е стандарт и що е качество на живот и какво толкова му е по-доброто на дадено място.

Аз съм бил навсякъде добре, а най-добре съм в България и като стандарт и като качество на живот.
Та не ми се налага да ги деля.

И една отбелязка, авторката на темата е сама.
А четем в коментарите "мъжа ми тва, мъжа ми онова".
Лесно ви е с мъж, и здравно ви осигурява, ама който няма, какво, кучета го яли?

# 136
като ти е най-добре в Бг, кой те кара да ръчкаш какво е качество и стандарт

къде баш прочете, че мъж ни осигурява Joy - ни Tарталета, ни аз , ни дори MariyaHris ...
MatiyaHris, ти защо чакаш след месеци да види офталмолог детето?

# 137
Лесно ви е с мъж, и здравно ви осигурява, ама който няма, какво, кучета го яли?

В България и в брак да си какво от това, нямаш право да се присъединиш към неговата здравна осигуровка. Нали така? И ако жена е сама в България дали е по-добре?

Нека да не се извъртат нещата, ако си в Германия и работиш, на социал си, не работиш, но си в брак, ако си дълго време болен също си здравно осигурен. Кой не е здравно осигурен?
Познавам само една германка, която е на ръба на закона потънала в дългове, здрава, права, но я мързи да работи, изпращат и писма, че дължи здравни осигуровки, но това е личен избор и нейно решение да е в този батак. Сещам се и за още идна германка, не и се работи държавата го позволява плащат и някакви пари всеки месец и съответна е осигурена.

И това, че ти се чувстваш добре, не значи супер стандарт и качество на живот, има класации в тази посока и ясно се вижда по утвърдени критерии коя държава, на кое място е.

# 138
Вие си казвате за вас как е, давате лични примери за себе си, а като е за мен изведнъж да гледаме общите статистики.

Да, ама точно това е идеята, че общите статистики са едно, а конкретният човек съвсем друго нещо. И според средното стандартът на живот в Германия или Испания е Х, В България У, но за господин или госпожа Z, може да е точно обратното.
Има логика всеки да си избира там, където на него ще му е добре, а не къде е средното по статистика.
То и мигрантите са по-добре в Германия, ама аз може да си имам доходен бизнес в България и да си имам частни осигуровки и трето, пето и десето.
И аз пак не разбрах, какво е туй мистериозно "качество" на живот, дето е по-добро примерно в Германия.
Четох, не помня в тази ли тема, с някаква тротинетка пътувате в някакви селца. Ми аз си имам няколко гаража, няколко коли. Имам си и имот на морето, ако ми се прииска. С хубав климат, почти колкото средиземноморския.
Та не знам кое ми е по-зле стандартът ли, качеството ли. Ама ще ви изненадам, има и в България хора, дето живеят много добре. И хич не са малко.

Нямам нищо против и на вас да ви е по-добре, където сте, ама как решихте, че и на авторката на темата ще ѝ е по-добре, това е което ме накара да се разпиша?

# 139
dany, работата е там, че ние не сме влезли в темата да се хвалим Wink

# 140
Оф, и аз да се присъединя, като човек с опит от три държави (едновременен). За стандарт срещу качество също съм съгласна. Тя онази тема, в която dany1 пише е дето се сравнява кой колко гаража има и пискат като се спомене, че плосък данък от 10% марсианска инфраструктура не подобрява 😊.

# 141
dany, работата е там, че ние не сме влезли в темата да се хвалим Wink
Ти сигурно "не", ама не включвай всички.
Изобщо нямаше да пиша, ако не беше едно непрестанно натякване колко някои са "ама много добре". И по 5 пъти подред.
И ако задълбаем какво толкова е "добрето" и винаги се обръща адхоминем и аз ставам лошия.

А като обиждахте потребителката, че си въобразявала, че не можела да си намери приятели, щото нещо у нея не е наред. Че нямало как в България да е по-добре.
Тогава няма проблем?

ierldan, всеки има право да си пише в каквато си иска тема. Това аргумент за какво по-точно е?
И за 3 път, пак не разбрах, стандарт срещу качество, стандарт срещу качество, аджеба, какво по-точно е туй мистериозно "качество"?

# 142
да го кажем така- стандартът на живот, не е единствена величина , определяща качеството му
например:
Скрит текст:

всеки определя, за себе си, коя част от цялото му е определяща за изборите

# 143
Няма лошо, мерси, за споделянето.
Не е заяждане, ама в тая схема са пропуснали да вкарат за расизма, еманципацията, разделното хвърляне, еко-затоплизма и наложена политкоректност, без които изобщо няма необходимото качество на живот.
Говорил съм с приятели и познати, за тях най-важното нещо е, че в Швейцария си хвърлят боклуците разделно и контейнерите се заключват с ключ, а в София не. Съответно качеството на живот им страда.
Или ако някой спре пред нечий балкон в Швейцария се прави проблем(те си нямат ни кола, ни жилище, ни балкон), но за тяхното качество на живот е важно предходното.

Аз затова попитах и за конкретни примери, за да си сверим часовниците, не абстрактни блок схеми.

С други думи, ако ползваме твоята схема за отправна точка, е хубаво да сравним всяко перо между 2 държави, и да кажем колко е разликата.
Примерно в София в 2 сутринта ли се чувстваш по-сигурна или в 2 по улиците на Берлин.
В България ли можеш да си свободна, да говориш и пишеш свободно или в Германия и тамошните форуми или пък работни офиси.

Аз моите отговори си ги имам.
Надявам се и с вас да е така. За вас си, не за мен.
Също и ако се дискутира някой 3ти, имайте предвид, че и той/тя е човек и може да има различни по приоритет нужди, относно "качеството на живота".

# 144
Вие си казвате за вас как е, давате лични примери за себе си, а като е за мен изведнъж да гледаме общите статистики.

Да, ама точно това е идеята, че общите статистики са едно, а конкретният човек съвсем друго нещо. И според средното стандартът на живот в Германия или Испания е Х, В България У, но за господин или госпожа Z, може да е точно обратното.
Има логика всеки да си избира там, където на него ще му е добре, а не къде е средното по статистика.
То и мигрантите са по-добре в Германия, ама аз може да си имам доходен бизнес в България и да си имам частни осигуровки и трето, пето и десето.
И аз пак не разбрах, какво е туй мистериозно "качество" на живот, дето е по-добро примерно в Германия.
Четох, не помня в тази ли тема, с някаква тротинетка пътувате в някакви селца. Ми аз си имам няколко гаража, няколко коли. Имам си и имот на морето, ако ми се прииска. С хубав климат, почти колкото средиземноморския.
Та не знам кое ми е по-зле стандартът ли, качеството ли. Ама ще ви изненадам, има и в България хора, дето живеят много добре. И хич не са малко.

Нямам нищо против и на вас да ви е по-добре, където сте, ама как решихте, че и на авторката на темата ще ѝ е по-добре, това е което ме накара да се разпиша?

Ти защо на мой гръб се опитваш да "блеснеш"?  Аз не смятам да "влизам" в тона ти, още по-малко да се хваля, та камоли с имоти, гаражи, коли, а и като споменаваш нещо, не го извъртай с цел ти да "блеснеш" отново, всъщност не беше тротинетка, а моторче, ставаше въпрос за транспорта и как не аз, а детето ми, тогава  се придвижваше, както пишеш иронично "някакви селца", но селцето в което живея е с инвестиция 200 млн. евро, нали разбираш, че това не са "някакви селца" подобно на реалността в България.
И няма какво да ме изненадваш, как живеели хората в България, аз не идвам от гората. Все пак съм живяла и работила достатъчно дълго в България и не сме се махнали поради финансови причин, а заради реда, спокойствието, сигурността и т.н. Едно пътуване ме върна във времето когато живеех в друга държава, върнах се в България с идеята да живеем там завинаги, но това пътуване ме накара да се замисля, че е време отново за промяна.
И никой не ти прави забележка, като паркираш пред балкон в Швейцария, щом не си в нарушение никой няма да се заяжда.   Улицата е обществено място. Поредната легенда. Характерно за тези ширини е, закона, а после е личното мнение. Ама бай Ганьо и в Швейцария си е бай Ганьо. Аз паркирах точно пред една кооперация, излязох и гледам знаците, виждам и паркомат, не бях сигурна. Попитах възрастна жена, тя ми обясни, че от тази страна е за живеещите в кооперацията, от другата страна на улицата да спра и да платя.

# 145
Joy Senhora, не се ядосвай- ако се движим с тротинетки, то значи сме в центъра, налЕ !? Stuck Out Tongue Winking Eye

истината е, че в Бг веднага ме питат какво карам, кога карам, какви къщи имам...това ги вълнува Close
никой не пита- как се забавлявам, колко свободно време имам, какво правя през уикенда,....
една огромна част, продължава да  мисли и свързва "чужбината" с печалбарството, с една торба пари, дето ще ги занесеш в Бг да " се оправиш"

# 146
По проблема с боклуците. Много ми е мъчно какво виждам в любимия роден Пловдив, и разликата тук в Канада. Ужким скоро ще има големи промени, след като има законодателни новости вече. Ама не. Засега се вдига само такса смет с 44% за 2025 в община Пловдив на база данъчна оценка. Не ми се свидят, но какво видях лятото около контейнерите...Та тези теми за връщането не водят до никъде, всичко е строго индивидуално. Признавам си, че ми се връщало по време на ковид истерията и дотам.
И е истина каквото пише Мамагемелар за въпросите. Аз пък не казвам.

# 147
За Нти път.
На вас може и да ви се струва по-добре там, (не знам къде там), ама на много други хора не.
Пиша го за 5 ти път сигурно.
Не се опитвам да блесна, а да ви уведомя, че вашето мнение не е единствено. И за различни хора на различни места е по-добре.
Много го удряте на емоции. А уж сте с по-доброто качество, т.е. разбирай уредени, спокойни, сигурни.
Темата е за връщане. В тема колко е хубаво в, не знам къде, сигурно аз ще съм тоя, дето пише не на място.

И какво излезе, ако ти е хубаво в България си Ганьо, а ако не, си много възвишен. Искате всички вкупом да възкликваме колко е лошо в България? Това наистина не виждам как може да стане и изобщо как може да се иска от някого.

Sephora ❤, и теб не съм имал предвид. Не знам защо се обиждате.

# 148
dany, както ни уведоми, даде ли си зор да ни и прочетеш- ама, от началото на темата??
нещо много изводи от контекста вадиш, а това принизява разговора

# 149
Разбира се, че прочетох всичко. И съм чел същите неща 100 пъти.
Предполагах предварително развръзката. Забранено е на някой да му харесва в България повече, а не дай Боже да го напише.
Позволено е само да се хвали чужбината и да се говори, колко е зле в България.

Общи условия

Активация на акаунт