Връщане от чужбина към България?

• 6 333
  • 195
  •   1
Отговори
# 120
Здравеопазването е на солидарен принцип, нито е социален, нито пък социалистически. Плаща се според нивото на дохода, процентно и се ползва от всички, според нуждата.

# 121
зависи къде !
ние не плащаме нищо! за държавно здравеопазване- изцяло на издръжка на бюджета
затова е цъфнало и вързало Rage
с толкова много лекари на глава от населението( повече от Франция, от Белгия...), 1/4 от активното население няма ЛЛ, и над 60% има частна застраховка
въпреки това- зор да си намериш час за специалисти- над половината от тях, работят само на частно, не искат да подписват дори със застрахователните компании

# 122
Здравеопазването е на солидарен принцип, нито е социален, нито пък социалистически. Плаща се според нивото на дохода, процентно и се ползва от всички, според нуждата.
Точно!
Това е еквивалентно на "От всеки според възможностите, всекиму според потребностите"

Което е една от най-повтаряните фрази в историята. Принадлежи на Карл Маркс и е част от религията на комунистите и социалистите.
Това ако не е социализъм ...

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0% … D0%B7%D1%8A%D0%BC
вътре е.
Цитат
Според марксистката теория (философско-историческа система)[3] комунизмът е етап от историческото развитие, който възниква като неизбежен резултат от развитието на производителните сили, предизвикващо свръхизобилие на материално богатство и даващо възможност за разпределение, основано на нуждите („от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите“),

# 123
Знам за случаи в САЩ, продават се къщи, имоти, и накрая пак му изключват системите на болния, защото не могат да плащат.
Невярно твърдение, при банкрупси заради медицински причини не се продават къщите.

# 124
зависи къде !
ние не плащаме нищо! за държавно здравеопазване- изцяло на издръжка на бюджета
затова е цъфнало и вързало Rage
с толкова много лекари на глава от населението( повече от Франция, от Белгия...), 1/4 от активното население няма ЛЛ, и над 60% има частна застраховка
въпреки това- зор да си намериш час за специалисти- над половината от тях, работят само на частно, не искат да подписват дори със застрахователните компании

Къде е това, не става ясно.

# 125
мислех, че се вижда под ника ми- Португалия

# 126
мислех, че се вижда под ника ми- Португалия

Не може да не ти удържат от дохода някаква здравна осигуровка или?

# 127
всеки , който се осигурява за пенсия и безработица, влиза автоматично в системата на здравеопазване
децата до 18- ясно
пенсионерите- ясно
за емигрантите- достатъчно е един член на семейството, веднъж да е работил на договор и да има осигуровки- влязъл е, а с него и жена му/ мъж му
до определени доходи, не се плаща и потребителска такса
автоматично се получава това право- електронното правителство е от най- най- развитите
ако нямаш това право- потребителска такса- само в спешното
...
ама е красиво, само на хартия
онзиден записах час за личната, за едната щерка- 21.февруари

# 128
всеки , който се осигурява за пенсия и безработица, влиза автоматично в системата на здравеопазване
децата до 18- ясно
пенсионерите- ясно
за емигрантите- достатъчно е един член на семейството, веднъж да е работил на договор и да има осигуровки- влязъл е, а с него и жена му/ мъж му
до определени доходи, не се плаща и потребителска такса
автоматично се получава това право- електронното правителство е от най- най- развитите
ако нямаш това право- потребителска такса- само в спешното
...
ама е красиво, само на хартия
онзиден записах час за личната, за едната щерка- 21.февруари

Абсурдно. Сменяй държавата 🙂.

# 129
който разчита само на безплатна система,може и да му е абсурдно
дори и така, има начин да заобиколиш системата
освен това -
в момента ни е студено, да отбележа
даже палим камината Stuck Out Tongue Winking Eye
иначе, имаме по 300 дни слънце годишно
Скрит текст:

# 130
  • Mediterraneo
В Испания е по същия начин. Когато пристигнахме, ММ започна работа буквално на следващия ден. Нас ни закачиха към неговия социален номер и си извадихме здравните карти. Когато и аз започнах работа, си извадих нов социален номер.
И за времето е същото Simple Smile Ботуши и якета в нашата къща няма. Колата е с всесезонни гуми.

# 131
При нас при сина ни, който има сериозен проблем с окото не съм много доволна от Германия. Преглежда те лекар много рядко, а иначе само оптометрист. Тя наистина точно мери ситуацията, но освен при нея, си ходим и в България при доцент и професор всеки път. Лекар след много месеци пак ще го погледне, а времето е от огромно значение. Ще го водим и в университетска болница в Тюбинген, където са светилата, чакане - 6 месеца, сега април ще ходим. Плащаме сериозни осигуровки, а сега получихме писмо, че са се вдигнали. Друг е въпросът, че светилата вече са на ниво, каквото  в България по вс вероятност няма, но има наистина МНОГО добри специалисти професор и доцент, които са на много високо ниво, просто все пак най-иноваторската медицина се прави с много пари и съвместно с много сериозен рисърч, какъвто в България няма, но и в Португалия няма. Но такава медицина човек ползва само при сериозни нерутинни проблеми. Например, при онкологични заболявания, познавам човек,  отписан в България, но спасен в Германия в уни болница Хайделберг с най-нови тестови методи. Човекът е в ремисия вече мн години.
От друга страна, мен редови лекар в Германия щеше да ме умори. А други лекари ме навиваха за операция, че не трябвало да бременея без тази операция, в България бяха категорични, че не тр да се оперирам твърде било рисково и не се налагало,  и не посмях. Отдавна съм забременяла и родила таман два пъти Simple Smile)

# 132
Mariya Hris, за рисърча в Португалия си малко зле информирана Wink

аз проблем да намеря , каквото и да е лечение , провеждано в Бг, нямам !
не всичко е покрито от касата, и то, защото не за всичко ще се намери  лекар да ти даде направление( да! тук без направление, не мога и ехограф да си направя)
 но на частно- всичко мога
 примерно- провери една барокамера как е достъпа в Бг, ...или лечениес инжекции озон...

# 133
Ами, не е точно така, при положение, че и колеги португалци имам, емигранти в Германия, защото реализация няма в Португалия, а науката е на ниско ниво. Португалия за моята област е по-слаба от България даже. За медицински иновации не знам как е, но определено липсват центрове на световно или добро европейско ниво, каквито има в  Германия, Италия, Испания. Една бедна държава няма как да  развива модерна иновативна медицина. Като не говоря за добри специалисти, каквито има в България определено, сигурно и в Португалия.

В Германия имаш много малко автономия. Чух една украинска бежанка, която се прибрала в Украина, за да си направи пълни изследвания Simple Smile))
Предвид плюсовете и минусите на всяка система, на мен ми харесва, че живеем между две държави Simple Smile) и съм осигурена и на двете места.
Също като сравня с децата в Пирогов вс с децата в спешното на немска болница, в Пирогов е било по-добре почти вс път. Изключвам периода с ковид, когато беше потрес и кошмар...

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 16:38 от MariyaHris

# 134
да да,знаем- отиват в Германия да учат магистратура, щото е в пъти по- евтино
ама са приети наготово, щото е толкова  много лошо образованието им тук Sunglasses

за икономически показатели, няма какво да говорим
много ми е любимо, когато някой не прави разлика между стандарт и качество на живот Wink

Общи условия

Активация на акаунт