Връщане от чужбина към България?

• 6 434
  • 195
  •   1
Отговори
# 15
Няма ли във фейсбук някоя група от типа 'Българи в Германия' намери си компания с коята да излизаш, хора с които ти е приятно да общуваш

# 16
На мен климатът в Германия, там където живея, ми харесва повече. Мека зима и не толкова горещо лято. Не мисля обаче, че климатът трябва да е определящ при такива важни решения.

# 17
И аз оставам с впечатление, че личният живот куца и оттам негативизмът към страната и хората. За климата те разбирам - аз имам чувството, че направо ми скърцат костите вече.
Стана ми малко смешно обаче за намусените - качи се в софийското метро да видиш за какво иде на реч😅

А сега сериозно - образованието, предполагам и след 15 години гражданството никой не може да ти ги вземе. Ако толкова си си навила на пръста - върни се. Дай си срок от една година, примерно. Хем достатъчно да видиш как ще се чувстваш, хем и време да се адаптираш наново.
Ако толкова пък има разминаване с представите ти - билета за Германия и хамалогията с жилище и работа поне вече са ти ясни.
Няколко мои познати се върнаха в България, но като семейства и не съжаляват или поне така казват.

Успех!

# 18
Много зависи какво образование имаш и какво работиш. Имаш ли собствено жилище тук? Имаш ли подкрепящи и грижовни роднини? Родния ти град относително голям ли е?
Аз имам една съученичка, която се прибра от Германия, живее си в наследствено жилище и работи онлайн към немска компания.
Много по-добре е тук. Близо е до родителите си.
Има дистанционна работа с немски. Ако си специалист в нещо търсено, още по.
Ако просто искаш да мрънкаш и тук може да си мразиш живота. Както си го направиш като цяло.
Винаги разковничето е в подробностите. Няма един отговор за всички.

# 19
Всеки вижда това, което иска да види. За теб страната е мрачна и хората скучни, за друг - точно обратното. Въпрос на гледна точка.

# 20
Поредната mid-life криза, маскирана в “да се връщам ли?”😉.

Тааа, 1) в такава “преломна” възраст си на установяване коя си “зрялата” ти, всъщност. 2) ако не чувстваш, че получаваш удовлетворение от емигрантското си съществувание, 15г е много дълъг шанс и може би е време да се разведеш с идеята за щастливо продължаващо емигранстване и 3) добре са ти казали - имай предвид без подкрепа - родители, жилище, + обратен културен шок, гладкото ти приспособяване и приобщаване обратно в родни условия няма да е безпрепятствено. Успех ти желая.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 09:11 от ierldan

# 21
В Германия отпускът по принцип е 30 дни,
в някои фирми и повече, опция за допълнителни часове и да ги ползваш, като отпуск също има, опция хоум офис, ако можеш събери поне 2 м. и се върни в България, едно е за кратко време, приятели, роднини, друго е за по-дълго. Ако така се чувстваш сега, в дългосрочна перспектива не смятам, че живота ти в България ще се завърти на 180 градуса и всичко ще е супер.

Щастието няма да дойде отвън, то идва от вътре, като си "построиш" твоя свят. Не смятам, че германците са намусени, а всъщност масово е пълно навсякъде с чужденци и разбираш, че няма как всички да са намусени, по скоро ти го чувстваш и виждаш така.

Времето е ужасно тук те подкрепям, зимата може са е по-мека, но лятото както някъде прочетох, че е от 11 до 15 часа. Сутрин студено, вечер студено, който е зиморничев, като мен не е много приятно.

Що се касае до заплатите на нивото което си ти, ще се изненадаш в България каква заплата можеш да получаваш, стига да съумееш да намериш големи международни фирми, също така се появяват обяви за работа в България от немски сайтове, въобще въпрос на ясна преценка колко искаш да изкарваш на месец и адекватно търсене. Ако със сигурност си го решила можеш да започнеш още от Германия да си изпращаш св-то, като в мотивационното писмо представиш плановете си. Сериозните фирми провеждат онлайн интервюта и ще можеш по-добре да се ориентираш, има и посреднически фирми, който за разлика от Германия не са толкова масови и за масовите позиции, също би могла да се свържеш и да се ориентираш какво биха ти предложили като възможности и заплащане. Има и асоциация на немските фирми в България, въобще имаш куп алтернативи извън това да гледаш само jobs.bg

# 22
Не бих се връщала в България.
Като те цапардоса реалността като мокър парцал ще искаш да се върнеш обратно, но дали ще е толкова лесно пак да започваш от А Б в Германия?
По-добре смени провинцията в Германия отколкото да се връщаш в България. Мое мнение.

# 23
Не бих се връщала в България.
Като те цапардоса реалността като мокър парцал ще искаш да се върнеш обратно, но дали ще е толкова лесно пак да започваш от А Б в Германия?
По-добре смени провинцията в Германия отколкото да се връщаш в България. Мое мнение.

Не, това изобщо не е задължително. Говори си само за себе си. Толкова много хора имам около себе си, които са щастливо върнали се, но те имат високи доходи навсякъде.

# 24
И аз знам много успешни завърнали се хора, но за едно е права Ариел - веднъж, ако си тръгнеш връщането обратно не е толкова лесно.
Трудното намиране на наем, първоначалния капитал за местене и т.н.
Имай го предвид.

# 25
Защо да е трудно връщането?  Нека, да пробва в България като не става, винаги може да се върне обратно, наясно е как работи системата, език знае, жилище все ще си намери, работа също. Аз самата съм била в чужбина, върнах се и след време отново напуснах България. Не казвам, че е най-приятното нещо по преместването, но не е невъзможно. Между представи и реалност разликата е голямо, като отиде види и преживее, или ще остане в България, или ще види с други очи живота си в Германия, но със сигурност ще е по-добре за нея, защото ще е опитала и ще и намерила най-правилнжто решение за себе си.

# 26
Тези, които са се върнали от Германия чак толкова щастливи не са станали. Да, добре образованите имат добра работа, печелят добре, но уредеността на Германия я няма. Страдат си, ама не си признават. Като отидеш в хранителен магазин почти всичко по- скъпо от Германия.  Като тръгнеш с детска количка из центъра на София нерви да са ти яки. И много други неща.

# 27
Точно върнала се от Германия приятелка си имам. Тя си има странични доходи и може да бъде навсякъде, много добре знам как се чувства.
Дана, ти като се чувстваш добре там, защо искаш да ни изкарваш всички нищастници?
Отделно бивши емигранти никога не биха си мълчали, това пък изобщо от къде го измисли? Като цяло плюенето по България е с повод и без повод, все едно се връщам в началото на века, когато хората нямаха никакво самочувствие. Въпреки това са тук, животът определено им върви повече и се вижда много ясно дари са щастливи, но, да, ти най-добре знаеш кой е щастлив и нещастен и всеки, който не е направил твоя избор е нещастен. Дали щастлив човек би говорил така....

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 11:11 от ala.bala

# 28
Към авторката:
В България има доста проблеми в момента, в политическа криза сме и доста институции не работят добре или изобщо. Аз също съм в чужбина и родното ми липсва адски много, но решихме да изчакаме някаква що-годе стабилизация преди да вземем решението да се върнем.
За съжаление и в западна Европа сега има сериозни финансови проблеми, вдигат се данъци и осигуровки и живота тепърва ще става все по-скъп и по-труден. Това до някъде би могло да направи България по-привлекателно място за живеене, но само ако се оправят някои належащи проблеми.

Ако се върнеш точно сега, шансовете да имаш проблеми поради институционален/обществен упадък не са малки. Но пък ако вече не издържаш, вземи си два-три месеца неплатен отпуск и ела в България пробно, да видиш какво е. Също те съветвам (ако избереш този вариант), да минеш през някои основни ежедневни дейности в България. Отиди на лекар, отиди на интервю за работа, пошофирай малко из града, където ще живееш и виж всички квартали, поговори си малко с разни случайни хора по магазините, отиди на екскурзия, повози се в градския транспорт и т.н. Така ще имаш най-добра представа какво представлява живота в България на терен и ще знаеш поне най-общо с какви главоблъсканици може да се сблъскаш. За жалост в бг главоблъсканиците се показват когато човек има някакъв проблем и има нужда от я здравеопазване, я правосъдие, я бюрократични услуги и т.н.

Примерно аз последния път бях шокирана от присъствието на големи и съмнително изглеждащи групи мигранти, на места където преди никога не ги бях виждала (в София). Също тези истории с грабежи по моловете много ме притесняват и съм ужасена от липсата на всякаква справедливост и въдворяване на ред от страна на органите. Може да си те пребият по сред бял ден в мол без никой да ти помогне, и то някакви пишлемета тийнове, надрусани до небесата. Ей такива разни неща трябва да се вземат в предвид, особено ако имаш деца.

Иначе обичам България и искрено желая скоро тези проблеми да се подобрят и хора като нас да могат да се приберат с облекчение. Пожелавам ти здраве и да вземеш правилното решение за теб!

# 29
Ala.bala, позволявам си да пиша и да изказвам мнение, защото не само живея в Германия, но имам близки приятели и роднини, които се върнаха. И понеже вече сме на възраст, в която няма какво да си мерим, си споделяме, съответно споделям тук.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 00:21 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт