Връщане от чужбина към България?

• 6 321
  • 195
  •   1
Отговори
# 165
Аз имам дете емигрант. Определено не и харесва всичко в чужбината (климат, данъци, осигуровки), но тук няма как да се реализира по специалността си и да работи в толкова добра среда. И това решава всичко в крайна сметка - пирамидата на Маслоу все пак.

# 166
lunna pateka,
адрес няма да ти дам, така че успокой се, и не викай
в предния си пост, изобщо не каза това, а напротив
аз се осигурявам за пенсия и стаж, и целия размер на осигуровката , го виждам в системата на пенсионното, как ми се натрупва , за да се пенсионирам към 70 годишна

като толкова твърдиш, че се плаща, покажи ни фиш, където пише, че са ти удържали здравни осигуровки

Ами фиш не мога да покажа, защото  осигуровките ми се отдържат автоматично от банковата сметка и са в размер на 324 евро месечно...

Вие какви осигуровки плащате на месец?

# 167
защото  осигуровките ми се отдържат автоматично от банковата сметка и са в размер на 324 евро месечно...

*Удържат, моля. Благодаря.

# 168
лунната пътека, наистина ли си мислиш, че по този несериозен начин , ще се води разговор
как да нямаш фиш? да не би да работиш на черно?
или пък си самоосигуряваща се, и си ги плащаш сама?- и това не ми се вярва, щом елементарни данъчни подробности ти убягват
автоматично ще да е, как иначе- но са на база заплата ти, и са % от брутото

аз плащам 11% върху брутото+ ДОД, + допълнителна ставка върху остатъка над екзистенц минимума, защото съм избрала да подавам данъчна декларация заедно със съпруга ми , която е различен процент, в зависимост колко е общия доход, колко деца имаш, и колко души са в домакинството

и още нещо- с толкова много подробности,  като нищо , ще ти сметнем заплатата Wink

# 169
E, вече се пишат смешки. Не зная в коя  държава сте, но е невъзможно да нямате поне електронен фиш за полученото плащане в  банковата сметка. Не е задължително да е получен емайл. Имаме си място в сайта на работодателя, където  с парола и СМС си виждаме всички плащания, удръжки, бенефиси итн 7 години назад. Някои работодатели ти правят такъв в специални счетоводни фирми.

# 170
Не е задължително да е получен емайл.
задължително е!
дали по мейл, дали лично от ЧР, да си получи фиша

# 171
Не е задължително да получава всеки път мейл.
Но някъде, някога е писан мейл (при назначаването на работа), който съдържа сайт на счетоводната фирма и парола за изтегляне на фишовете директно.
В България, VMware бяхме така.
Друг е въпросът, че човек забравя и не следи.
Но се случват и грешки, така че е добре да се проверяват 1 път годишно.
Просто различни практики, в зависимост от работодателя.
Ние бяхме и с външен счетоводител. Може би не е прието да праща масови мейли на друга фирма.
Масата служители, които не работят пряко с външни лица/клиенти имат секюрити ограничения на мейлите и не винаги свободно могат да получават външни мейли.

# 172
Може би не се изразих правилно. Имам получен електронен фиш в досието, но нямам изричен емайл за това.  Винаги ги чета внимателно. Вътре пише и натрупаната отпуска. Там излизат и годишно за данъците тотално итн.

# 173
  • По света и у нас
Добре бе как така, в БГ нямало как да се реализира човек по специалността си. Какви специалности имате вие и вашите деца че чак толкова няма как да се реализирате? Космонавти ли сте, океанографи ли сте, какви са тези специалности дето ги няма в БГ?

# 174
Добре бе как така, в БГ нямало как да се реализира човек по специалността си. Какви специалности имате вие и вашите деца че чак толкова няма как да се реализирате? Космонавти ли сте, океанографи ли сте, какви са тези специалности дето ги няма в БГ?

Ако имаш добро образование в чужбина имаш много по-голям шанс за развитие.
Как ли пък не ще завърша някаква супер специалност в университет в Берлин например и вместо за 3000 евро заплата заради великото "родолюбие" ще бачкам на някакъв бг чорбаджия за 1500 лева. Ей сега...

# 175
Ариел, заплатите в София отдавна конкурират тези в Берлин ( в съотношение наем/ипотека, разходи за живот.)
Ако си добър професионалист, със търсена професия доходи има. На хартия в Германия са по-високи заплатите, но и наемите са по високи, както и други разходи.
Ако си завършила като лекар, зъболекар, софтуерен инженер,  строителен инженер, спокойно можеш да си изкарваш добри доходи. Макар че, много от тези специалисти заминават за Германия. Разбира се не взимаш големите пари от студентската скамейка, но който е упорит и му се работи постига резултати и тук.

# 176

Как ли пък не ще завърша някаква супер специалност в университет в Берлин например и вместо за 3000 евро заплата заради великото "родолюбие" ще бачкам на някакъв бг чорбаджия за 1500 лева. Ей сега...
Ей затова го има тоя конфликт на мненията между емигранти и хора от България.
Емигрантите винаги ще си представят България в 90те.

Отдавна касиерките във фантастико, лидл, кауфланд взимат по 2000лв.
2000лв е и средната в градове като Бургас, дето са много зле и основно заплатите са в "туризма", камериерки и подобни.
2300лв, мисля, беше средната заплата в България, 3300лв е средната заплата в София.
Да не се обиждаш, ама 3000Е взимат страшно много хора в София, и то нето, докато в Берлин ще е бруто.
И няма нищо общо, ни като климат, ни като разходи за живот.
В София и метрото е развито, пътува се бързо, има и 100 болници и 1000 светила, дето могат да те лекуват от всичко. И всяка по-нормална фирма покрива и частна здравна без пари, с която можеш да идеш при който професор искаш от днес, за утре. В Берлин ще го гледаш само на картинка.
Шофьори и ватмани в градския транспорт са вече над 2000лв, учители също.
Не се сещам за професия, дето взима под 2000лв в София.

# 177
за мен проблемът е, че съм го учила тук, и не знам дори термините на български, да не говорим за прилежащите му законови норми
за разходите - дори  Сф/Вн  може да се намери разлика, как Сф- Берлин ги съизмерявате, не знам!

пак себе си визирам, да не се обърка някой Stuck Out Tongue Winking Eye .... да ида в Бг след половин живот тук, означава да пусна питомното и да гоня дивото

# 178
В моите професионални среди кариерното развитие е запазено за определени хора с връзки. Докато в Германия си кандидатстваш и ако имаш дипломите и качествата се изкачваш нагоре.
Разликата в здравеопазването няма да коментирам и наглия начин по който в България те изнудват за пари. И за децата няма компромис. Пък всеки както си реши.

# 179
  • в пералнята
Аз съм от тези "подкованите", които не са емигрирали по икономически причини, а точно заради професионалното развитие. Допълнителен бонус е това, че децата ми растат в едно уредено общество. Здравната система, няма да коментирам, направих го по-горе. Аз си имам горчив личен сблъсък и никой не може да ме убеди в противното.
Ние обаче си живеем в балон, както в Германия, така и в България. Нашите познати, приятели и съседи са в голямата си част образовани хора, с висок стандарт, без финансови проблеми.
Разликата е, че си пускам децата да играят навън спокойно и като изляза от къщата си, не стъпвам по разбити тротоари и плочки с локви изненада под тях, като се кача да шофирам, не ми се бутат от ляво и дясно нагли чичовци и не се опитват да ме възпитават едри момчета в черни дрешки, не ми се и мръщят като отида да си купя нещо, все едно се опитвам да им изям закуската.
Манталитетът е най-голямата пречка в България. Основното останало от комунизма -  догмата "имам човек" и шуробаджанащината пречат  невероятно на развитието. Но има наченки, вижда се подобрение, не мога да си кривя душата. Искрено се надявам да продължава в този дух.

Общи условия

Активация на акаунт