Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 733
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
Гледайте и се учете, хора!

Скрит текст:
И аз го видях тази сутрин. Бях: "УОУ"!
По-надолу в коментарите авторът е писал, да не се притесняват коментиращите, защото ще сложи и мебели.

По принцип, за всеки влак си има пътници, но това минава границите на приемливото.
На мен цената ми се вижда висока, предвид състоянието, плюс, че е извън София. За мен Бенковски си е извън София, била съм там на празник на една приятелка и не останах много приятно впечатлена.
Цените са доста нагоре напоследък, та знае ли човек...

# 121
Само като погледна реакциите от емотикони и ми става ясно.

# 122
  • Бургас
По повечето обяви във Фб има подобни "реакции" и хейт, но жилищата бързо се наемат.
Реакциите не са показателни.
Щом има кой да плати - значи цената е ок.

# 123
  • София
За кибиците във фб е ясно.
Но Бенковски наистина е ужасно село със съответните си жители. Нищо градско няма... освен автобуси до града. Дали ще го вземе някой на тази цена - вероятно. Но все си мисля, че с 1200 лева може и по-добро.

# 124
Дадох снимка от основния пост, но част от снимките като се отворят са ужас. Балатум, боядисан с боя паркет, банята изобщо не е показана.. за обявената цена е потресаващо. И не вярвам че ще се наеме.
Наистина има много постове по групите, които предизвикват хейт, присмех или нежелани реакции от всякакво естество. Но толкова единодушно реагиране рядко се вижда. Има защо.

# 125
Ама е голямо..тристайно ли пишеше...

# 126
Винаги има кибици, но 900 Grinning без нито едно друго емотиконче са рядко срещано явление, което е показателно за абсурда.

# 127
Такива обяви се пускат от хора, които си нямат и представа как върви пазарът. Чули са някъде, че тристайните гонят 1500, само са пропуснали, че става дума за добре обзаведени и на хубаво място. Та са решили за 1300 да си пуснат техния.
Има примери и в другата посока - освободил се семеен тристаен, подочули, че някой някога (преди 5 години примерно) дал неговия за 800 и си го обявяват за толкова. После същите наематели пишат под всеки пост, че те наемат тристаен за двойно по-ниска сума и всичко над това си е алчност.

# 128
Търсенето и предлагането,  и личната оценка за плюсове и минуси /след разглеждане на предлагани подобни имоти/ определят цената на наема. Както и нуждите на кандидат-наемателите. През есента пуснах на пазара /чрез брокер/ 2 апартамента в южните квартали - единият нещо като разширена гарсониера/може и студио да се нарече, с площ около 50 кв.м. - голяма дневна + кухненски ъгъл, голяма спалня, баня с душ кабина, вграден гардероб в антрето и порт манто, НС, обзавеждане с мебели по поръчка за да се използва максимално пространството, без да са лукс, но и без да "бият" на очи като стари и овехтели мебели. Независимо от това, че е пребоядисан с цветен качествен латекс, ново канапе и фотьойли, за мен имаше някои компромиси - морално остарели, но работещи електроуреди, както и липсата на място за нормална маса за хранене, макар и малка. Тъй като 4 г. не отдавах под наем, оставих брокерката да реши за наема. Тя определи 1000 лв. На мен ми се видяха малко много, мислех че реално е 800 - 900 лв. Имах изисквания да не са студенти, да не са чужденци, като таргет за мен бяха двойка или сингъл, което намали малко диапазона на търсене. Но, след месец се появи клиент - възрастна жена, за която ми беше казано, че май е около 60-те, т.е. близо до моята възраст. При огледа аз бях много изненадана, когато видях една доста възрастна жена, изглеждаща поне около 70+ както и се оказа - 70. Финансовите въпроси движи синът й. Възпитани, интелигентни хора, веднага го харесаха и го наеха. Аз се чувствах малко притеснена, но 3 м. по-късно нямам проблеми, жената е като мушичка, притеснителна, не пита за нищо, никаква помощ не иска /пускане на пералня, печка/, апартаментът е на моя етаж и за мен няма проблем да окажа някакво съдействие. Когато си мисля за този наем, може би са правили и други огледи, може да е имало и на по-нисък наем, но наемодателите да са им отказали. Не подценявам моя имот, но имам реална преценка за плюсовете и минусите му.

Другият апартамент е стара тухла - 100 кв.м., слънчев, топъл, обзаведен от А до Я, също пребоядисан, отстраних видими дребни дефекти и не толкова, неща от последните наематели, но и при него съществуват същите недостатъци - морална остарялост на електроуредите. Брокерката реши че 1600 лв. е добър наема. Аз бях готова на 1400 лв. пак по реална преценка, на която го и отдадохме. Наемателят е италианец, малко ми идва арогантен, имаше някои допълнителни изисквания като матрак, защото този му  бил много мек /за това се съгласих, донякъде беше основателно/, нов ТВ ама голям - тук моето участие беше за 32 инча, той си додаде пари за 40 инча, прибори за хранене - ОК, имах, даже посребрени, чинии за спагети, чаши за вино /купих един сервиз за хранене и чашите - общо около 80 лв./, искаше и специали тенджери/тигани, но тъй като аз бях болна с Ковид през това време, оставих синът ми да се занимава, той му "отпуснал" 150 лв., другото от него. Като цяло не съм очарована, но е много трудно да се замисляш и да реагираш адекватно, когато лежиш болен и в главата ти има памук, вместо мозъче. Но, от друга страна, заради изискванията ми за наематели - най-вече пак не исках студенти или млади семейства, очакващи бебе и апартаментът се задържа малко  по-дълго на пазара, приех тези изисквания. Как ще бъде за в бъдеще, надявам се да нямам повече проблеми или допълнителни изисквания.

# 129
  • Бургас
На мен ми е интересно как ще делите телевизора, когато италианецът тръгне да се изнася.
Защото той ще си иска парите, които е дал за него, а в същото време той вече ще е амортизиран и ще струва по-малко, но ще остане в жилището.
Против съм подобни "партии", отказах на едни наематели да доплатят за пералня със сушилня със същия аргумент и те си купиха своя.
За чашите и чиниите, еле пък за "специалните" тигани изобщо без коментар - имало ли ги е в момента на огледа?

# 130
И аз това се зачудих.

Пък и брокер е имало...той не е ли изяснил условията на наемането?

# 131
В Италия все със специални тигани наемат жилища!

# 132
Момичета, привет! Мисля, че намерих точната тема.

Скоро ще ни се освободи двустаен, необзаведен апартамент във Варна, близо до  АГ болница, РЗОК, централен район, та,
има ли търсене в момента на необзаведени апартаменти или всички искат само обзаведени?
В жилището има само кухненски шкафове, вграден абсорбатор и два инверторни климатика. В сайта имот.бг има само 2-3 обяви за такива жилища и не мога да се ориентирам каква е  ситуацията в момента на отдаване на такъв апартамент.

# 133
  • Варна
Има си търсене за необзаведени именно защото предлагането е силно ограничено. Като наемна цена - около 500 лв бихте могли да му вземете, +/- 100 лв според вида на шкафовете, баня, настилки, дограма, цялостно състояние на имота.

# 134
Да, очаквах тези въпроси/разсъждения относно разделянето на закупените вещи след напускането му. Надявам се престоят му да продължи повече от една година и да нямам допълнителни проблеми относно сметки и плащания. Той има фирма, която е регистреирал тук заради по-ниските данъци, иначе основният предмет на дейност са частен транспорт и екскурзоводски услуги в Италия /според сайта му/, работи от вкъщи. Цялото наемане, оглед и подписване на документи, договаряне на допълнителните изисквания бяха много необичайни и не съм много сигурна дали съм взела най-доброто решение. Но, с тежък грип или Ковид /по симптоми отговаряше и на него/ наистина бях като "в мъгла", не много адекватна и трудно съобразяваща. Брокерката ми се обади и ми каза, че има клиент, но днес трябва да е огледа, защото той трявало да освободи мястото, в което е бил - впоследствие, без да съм сигурна, предположих че е бил в airbnb. Синът ми работи хоум офис, живее до нас, и успях да организирам огледа с него, защото и отдавания апартамент е на 300 м. от моят. Той не е младеж, млад мъж е, но досега не се е интересувал от този "бизнес" и няма нужния опит, но сега се наложи да се учи в движение. Звънна ми, каза че кандидат наемателят харесал апартамента, но пита за намаление на наема /беше на 1500 лв./ аз се съгласих на това, но после дойде искането за допълнителните вещи /ако знаех нямаше да се съглася на намалението и да, можех да кажа - купуваме, но няма да има намаляване/, но в това замаяно от болестта ми съзнание, реакциите ми бяха забавени. Брокерката също, може и несъзнателно да ме е подвела, защото ми каза "купуваш за 300-400 лв. един ТВ, в "Кауфланд" има промоции на тенджери и чинии, чаши, избираш нещо евтино, той иска да си готви спагети основно и си готова". Синът ми пое ангажимента да се занимава /по-точно да го кара с колата до магазини/ с покупките и за телевизора, след като искал по-голям, му казал "ти си доплати за големия, а след това си го взимай като приспаднем нашата част" или ние ще ти възстановим направения разход". Не знам дали тенджерите са били на цена 150 лв., но синът ми преди това бил гледал в "Икеа" и видял 2 тенджери+касерола+тиган общо за 150 лв. и затова е решил да му "отпусне" тази сума. Наемателят си избрал доста по-скъпи + други неща за около 700 лв., но синът ми не е гледал, а и мен не ме интересува също. По принцип, предоставянето на всичко допълнително не е упоменато в договора или в някакъв анекс към него, не знам впоследствие как ще процедираме като тръгнем да се разделяме. Ако остане повече от 1 година, може и да "преглътна" разхода с телевизора, ако той иска да си го вземе, а може и да си удържа платената от мен част от сумата от депозита. Като цяло не съм много доволна от себе си при тази сделка, макар и по обективни причини, но станалото, станало. Ще реагирам когато дойде този момент. Хубаво е, че апартаментът ми е наследствен, т.е. не съм правила разходи за инвестиция, основният ремонт и обзавеждането отдавана се възстановиха с предишните наеми + печалба.

Общи условия

Активация на акаунт