Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 857
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
съгласна съм за корнизите. Пердетата, които са налични, готови, ушити, хубави, но евтини - са предназначени за такъв вод корнизи. И най=хубавото, че не се измушват от корниза, не провисват и прочие. аз съм ЗА тях. Но и аз се дразня малко от средното препречващо. Но мисля, че мога да го преживея, дори и вкъщи, за да ползвам другите удобства - вкл. по-лесното придвижване поради по-голямата им халка.

# 256
Здравейте ,група!
Имам нужда от съвет.
На кратко за пръв път отдавам апартамент под наем.Договора съм го съгласувала с адвокат.Организирам си огледите сама без брокер.
Огледите са в един ден с пълното съзнание ,че някой няма изобщо да дойде, други няма да харесат апартамента или си обикалят за спорта.Разпределила съм ги във времето така,че да не се бутат и да обърна внимание на всеки.
Въпроса ми е ако даден човек, иска да наеме апартамента,на място ли да сключим догора и парите(наем и предплата) или депозит да ги искам на ръка или по банков път(или пейпал револют).
Искам всичко да ми е изрядно,да си плащам данъци и тн.

# 257
  • София
Освен ако нямаш договор-бланка, в който да попълваш данните на наемателя, няма как да стане веднага на място.

Първо, ако имаш няколко кандидати, не давай веднага съгласие, докато не минат всички желаещи, за да можеш да си избереш.

На следващо място, той трябва да види договора и да се съгласи с всички клаузи в него. После да го попълните с данните му.
Да изготвиш Приемо-предавателен протокол, с опис на всички мебели и състоянието им, (по възможност със снимки на всяко помещение), в който се вписват и показнията на измервателните уреди.

Аз искам първия наем да ми се плати по сметка веднага, в рамките на един работен ден. А депозитът се вписва в Протокола (или в самия Договор и той служи за разписка) и се дава на ръка. Това е така, защото депозитът не е доход и подлежи на връщане. Него не го декларираш.

Теоретично може да сключи те и веднага договор, ако е сигурно, че се харесвате, ако имаш проект на договор с празни места за допълване.
Обаче от опит все има нещо различно от наемател до наемател и никога не успявам да ползвам съвсем същия договор като останалите.
Не само заради имената.

Например един иска да наеме като юридическо лице и той да внас авансов данък, това се описва.
Друг иска да наеме от средата на месец, това също се описва.
Трети не иска да ползва мазе, трябва да се изключи от договора.
Четвърти наема през ноември и не е редно да му искам актуализация от 01.01., защото е буквално след месец, тоест и това подлежи на промяна.
И т.н.

# 258
Аз си нося договори и ППП за всеки случай. Обявата е най-интригуваща в първите дни от пускането. Кандидати, които са минали през брокер въртележката, знаят, че трябва да са готови с наем и депозит за наемане. Онлайн преводът става за секунди.
Моят опит е, че такива много избиращи, не се връщат.

# 259
Аз също имам два броя договор в апартамента, който отдавам.Ако някой иска веднага да подписваме, вадя от го от едно чекмедже и сядаме да пишем данните и т.н.

# 260
  • Варна
Изчаквам да минат всички огледи. Дори много да харесам или да не харесам някого, на всички казвам, че ще избера наемател след края на огледите и ще пиша на всеки, за да не ме чакат напразно отпадналите. Прибирам се вкъщи, споделям впечатления с ММ и на спокойствие вземам решение. Пиша на всички. Пращам договорът без попълнени лични данни на избраните, да си го прочетат и те вкъщи на спокойствие и ако нещо ги притеснява, го обсъждаме и ако и аз съм съгласна - променяме. Принтирам финално и на следващия ден подписваме, разменяме ключове, пари, телефони ии... старт.

Случвало ми се е 2 часа преди подписването да ми пишат, че се отказват. В такъв случай веднага пиша на "резервите" и по най-бързия начин задействам същата процедура.

# 261
Определено си носете собствения договор, иначе брокерите набутват техен стандартен, който не е от голяма полза, освен за отбиване на номера. Не се връзвайте на приказките, че техният договор бил писан от юрист, бил професионален, винаги такъв използват и никой не е възразявал.

# 262
  • Бургас
И аз изчаквам и не бързам с избора и също пращам договора предварително, да няма неразбрали.
Впрочем единствената, която го беше прочела от кора до кора и имаше въпроси относно поддръжката на определени уреди беше украинката.

# 263
Работя с една Украйнка - не е ОК. Всички сме й длъжни да нещо, тя горката все неоправданата. Но има и читави

# 264
  • София
Споделям за отдаване на офис в София - Център.
Бях споменала май (на срещата), че наемателката ми напуска от Нова година, заради раждане, не по бизнес причини.

Уговорихме се да пусна обява по-рано и тя да ми съдейства за огледи, които аз да съобразя изцяло в удобно за нея време.

Пуснах обявата миналата седмица. 630 лв, 19 кв.м. полуобзаведен. Много централна, но не търговска уличка, без човекопоток.

Получавах по 1-2 обаждания първите дни и за моя най-голяма изненада, само 2 от тях бяха от брокери. Общо десетина човека за десет дни.
Вторият човек, който дойде на оглед го нае. Първият се обади също няколко дни по-късно, че го иска, но аз предпочитах втория. Междувременно и други искаха огледи, но аз още след третия оглед бях решила за човека от втория и не направих повече огледи. Някои питаха дали става за живеене.

Не мога да кажа, че имаше опашка от желаещи, като за апартамент, но предвид месеца и празниците, съм доволна. А също и че се справих без брокер и че няма да имам дупка без наемател.

# 265
Супер, честито! Пожелавам ти и за вбъдеще да си доволна от избора и и дълго да остане!

# 266
  • София
Благодаря!
Сключихме договора за 2 години по негова молба.
Помоли първо на него да се обадим, ако решим да продаваме. 😁

# 267
А, още един двугодишен договор 🙂
Забелязвам че наемателите не искат вече за година.
Очаквам в следващите години да се засили тенденцията.

# 268
630 лв, ...... за моя най-голяма изненада, само 2 от тях бяха от брокери
Е то за тях, вече това пари ли са Stuck Out Tongue или са запразнили вече Satisfied

# 269
  • Бургас
Ами, запразнили. Пуснах обява за паркоместа, веднага ме налазиха днес. Този път реших без брокер, не е апартамент.

Общи условия

Активация на акаунт