Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 684
  • 743
  •   1
Отговори
# 720
Ако не ви трябват парите не продавайте.
Не можете ли да изчакате края на строежа?  А по-добре никога.

Ами не съм съгласна. Плочки от 20 лв. и от 60 кой знае каква разлика нямат. Аутлет сериите и те са стрували 60, като са били нови.
Тук 100 лева, там 100 - и накрая си дал 5000 лв. ей тъй за нищо.
Не правя компромиси със здравина на материалите и труд. Например батерия Грое няма да взема за 150 лв., като мога да купя на Видима за 70 лв. Няма да ми се вдигне наемът кой знае колко.
За окачените тоалетни и моноблока вече писахме.
Важното е да е здраво и да изглежда добре.
Абсолютно и аз 100% така разсъждавам. Прилично качество, но да не е уау. Че после цената става уааауууу.

Да не се смеете, ама тия апартаменти, дето ги чакам са 3стайни, разделени на двустаен и едностаен или на 2 двустайни. Строителят доста търпеливо ми прави всичките промени, срещу заплащане. ВИК и ЕЛ също има промени. Реално са 7 тристайни, но ги деля на 2 всичките.
При вече завършен апартамент ще е по-трудно, особено с ЕЛ-а.
И приемам само положителни отзиви, не и критики по въпроса Wink
До сега никога не съм го правил, та ще е нов експириънс, който се надявам да мине сравнително гладко. Ще има контролни електромери, а водата ще се дели на броя ползватели.
Ще има и парно ...

За тефлоновите стикери, ами не е тенекия, меко е и се лепи по дъното и се извива.
Вредно е да се готви в тефлонов тиган, защото храната ти е вътре.
Едва ли ще ядеш от дъното на фурната директно.
До сега не съм се занимавал, и е някаква занимавка, но може и да го включа в бъдеще.
Направо отлпяш при чистене и хвърляш.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 16:22 от dany1

# 721
Това с деленето на сметките ще е малко сложно. Бих опитала да направя отделни партиди. В нашият блок има апартаменти с по две партиди за вода и парно, та е възможно.

Апартамент на зелено, ако не ми трябват спешно парите, за нещо важно, не бих продала. Цената след акт16 ще е по-висока.

# 722
Това с деленето на сметките ще е малко сложно. Бих опитала да направя отделни партиди. В нашият блок има апартаменти с по две партиди за вода и парно, та е възможно.

Апартамент на зелено, ако не ми трябват спешно парите, за нещо важно, не бих продала. Цената след акт16 ще е по-висока.
Като дойде моментът може и да опитаме с отделни партиди, но всъщност сега си мисля, че не знам кога ще е най-подходящият момент и изобщо на таблото ще има ли свободно място за нови електромери, а и строителят май каза, че не може да пусне паралелен кабел от таблото на сградата. Все пак си е бая разстояние. Виж за водата е друго, но там изобщо не разделихме инсталацията, защото щеше да е доста по-сложно.
Принципно и апартаментът, в който аз живея беше точно така, отделни партиди за вода и 2 водомера в 2 бани. Но аз закрих едната при нанасянето. Но не е гаранция, че при всички сгради има условия.
При мен май няма да стане. А парното не знам дали да го деля.

# 723
  • Варна
Ами не съм съгласна. Плочки от 20 лв. и от 60 кой знае каква разлика нямат. Аутлет сериите и те са стрували 60, като са били нови.
Тук 100 лева, там 100 - и накрая си дал 5000 лв. ей тъй за нищо.
Не правя компромиси със здравина на материалите и труд. Например батерия Грое няма да взема за 150 лв., като мога да купя на Видима за 70 лв. Няма да ми се вдигне наемът кой знае колко.
За окачените тоалетни и моноблока вече писахме.
Важното е да е здраво и да изглежда добре.

Няма да се вдигне конкретно твоя наем, но примерно аз ако търся да наема луксозно жилище като на Драго или Ази, с двоен наем, ще очаквам минимум Грое в банята. Никакви Видими, интер керамики и т.н.
Преди година правих банята вкъщи и действително разликата между скъпи и евтини плочки е нищожна на фона на цялата сметка. Но си абсолютно права, че тук 100 лева, там 100 лева и накрая става цифра. Най-много и най-неусетно се харчи за дреболии.

Скрит текст:

Сега ми предстои да правя още една микро баня (няма да е за под наем) и този път целта е да излезе маклимално евтина. Дет' се вика ако може - безплатна. Имам доста останали неща от първия ремонт и ще ги използвам - листи гипсокартон, хидроизолация, системи за фуги, цяла кофа фугираща смес (даже по нейния цвят изпрах плочките Grinning ), осветително тяло, батерия за мивка, шлушалка за душ, вентилационна решетка, една торба сгрешени тръбички, преходници, уплътнения, кабели, клеми, ключове, объркан сифон... една карама дрънкулки, но ако трябва пак да ги купувам, пак си е сума. Купила съм намалени последни бройки плочки от Практикер за 255 лв общо. Към 30 лева беше квадратът. Няма да са до тавана. Моноблок на Видима на промоция за 136 лева. Вратата ще е готова алуминуева от Хоум макс за 430 лв. Мини мивка за 50 лв, обикновено огледало за 30 лева, батерията за душа ще е възможно най-евтината от тези с една ръкохватка, тъй като помещението ще се ползва за къпане само инцидентно, по принцип ще е главно само тоалетна. Шлаух и поставка за слушалка - от тези по 2 лева от левчетата. И бойлер трябва да намеря 100 литра от широките и ниски модели - максимално евтин (топлата вода ще е нужна за извън помещението).
 Трудът разбира се ще е най-скъпото нещо.

# 724
Драго не мисля, че е с 2ен наем.
Може и да бъркам, но ако при нея е 1500лв двустаен, при мен е 1200.
Като обзавеждането е било за под 10 000лв, виденов, кай, видима и 2ра ръка уреди за по 300лв.

И колко са тия хора, дето ще искат да плащат 2ен наем, трябва да го сметнем това и колко време си празен.
Защото при мен (вероятно и Тинтина) празно няма. 10% загуба от празно и вече падаме на 1350лв наем.
Ако някой е тръгнал да търси Грохе и обикаля цяла София, би май гест, прав му път, крива му пътека.
И да не се обиждате, пишем си по принцип.

# 725
Ама какво Грое....преигравате 😃
съвсем добре се получава и с Видима.

След акт 16 ще получите по-добра цена, ако е възможно изчакайте.

една партида за два имота е проблем, освен ако не ги отдавате под наем с включено всичко в цената, но пък така се качва данъка

# 726
  • Варна
Не се обиждаме, споко. Аз самата също не отдавам лукс. И при мен който не харесва каквото предлагам, прав му път. Но съм наясно, че си има такова търсене. Има и такива жилища, които успешно се отдават. Не съдя само по двете участнички в темата. Един познат (англичанин) е под наем в Бриз (един от скъпарските варненски квартали) и в квартирата му имаше много от нещата, които ти в един свой предходен коментар беше споменал, че никога не си виждал в квартири - като горен кухненски шкаф метър на метър, отварящ се нагоре със сгъване, големи изтеглящи се чекмеджета, въртящи се механизми за ъгли и други глезотии извън кухнята.

Неудобството от общи сметки за вода, че и за парно, трябва да е компенсирано с известна отбивка от наема.
Тефлонът не е вреден само ако се готни директно в него. При високи температури отделя вредни изпарения.

# 727
Като дойде моментът може и да опитаме с отделни партиди, но всъщност сега си мисля, че не знам кога ще е най-подходящият момент и изобщо на таблото ще има ли свободно място за нови електромери, а и строителят май каза, че не може да пусне паралелен кабел от таблото на сградата. Все пак си е бая разстояние. Виж за водата е друго, но там изобщо не разделихме инсталацията, защото щеше да е доста по-сложно.
Принципно и апартаментът, в който аз живея беше точно така, отделни партиди за вода и 2 водомера в 2 бани. Но аз закрих едната при нанасянето. Но не е гаранция, че при всички сгради има условия.
При мен май няма да стане. А парното не знам дали да го деля.
Лично аз виждам в това огромен проблем, ако ще ги даваш под наем.
Ако в едната половина имаш човек, който се къпе 2 пъти на ден, държи топло на макс, и експлоатира всичко възможно, а в другата човек, който пести и използва минимума, как ще делиш сметките, за да е справедливо?
Най-малкото трябват контролни електромери и водомери, и топломери/разпределители, естествено. И смятане всеки месец.

# 728
Dany1, аз имам голям проблем с парното с наематели, а именно, че за да е дистанционно и месечно отчитане трябва ВСИЧКИ уреди (водомери, топломери) на всички в сградата да са дистанционни. Ще кажете 2025 година сме,  как така. Ами така. Всяка година на изравнителната сметка се мръщят, защото например не са ползвали парно, но Топлофикация издава, например, с 30% отгоре изравнителна сметка за топла вода. Цяла наука си е това. Дори и да смяташ по топломерите количеството, не знаеш колко ще излезе изразходваното количество енергия за подгряване на топла вода. И излизат едни изравнителни сметки страховити. Отделно има години с по 1 месец профилактика, в която топла вода няма.Та затова бих си сложила бойлери и в последствие, ако не е дистанционно отчитането, да реша ще ползват ли парно или не. В моя случай депозитът отиде за изравнителната.
На др жилище е предвидено котле, но първоначалният разход е доста голям и мисля да пропусна.

# 729
Може и да решим да спрем парното. Знам, че е драма, чувал съм Simple Smile
Аз лично нямам и не съм имал апартаменти с парно.
С климатик са много ниски сметките. Масово имам наематели с по 30-50лв зимата. Единици стигат до 100лв и то зимата само.

Затова и се надявам да няма много разправия, защото по принцип сметките са ниски.

# 730
Здравейте, леко извън темата, но тук може някой от вас да има опит с това. Собственик съм на парцел в квартал на София и го дадохме на строител срещу обезщетение няколко апартамента. Обмислям вариант да продам един от тях на зелено(строителството вече върви и се очаква да приключи около другото лято). Някой процедирал ли е така, какви са схемите за плащане? Ще се обадя на брокерката следващата седмица, но искам да съм чула нещата преди да ги обсъждаме с нея, защото съм абсолютно невежа.
Ами, ако вече сте взели Акт 14 - ако не продадегте мн бързо, и ако приемат тази глупост с промяната на закона ДДС - тогава ще е нужно да се регистрирате по ДДС като физическо лице. Не съм наясно как ще се случи това с получаването на обещетението с Акт 16, може да бъде по-изгодно да си отворите фирма, за да ги получите - която фирма да се регистрира по ДДС. Не знам точно подробности каква простотия ще измислят.

ЗА ДВОЙНАТА БАНЯ - искам да кажа, че ако едното ще става само на тоалетна, не на баня - се слагат на пода само плочки, на стените е миещ латекс. 2-3 плочки на стената покрай мивката и цената става нищожна. И се слагат чудесни рафтчета с декорациипо тях - изглежда уютно и не е слъпо.Ако ще е баня за къпане - тогава най-икономичният вариант е: шпакловани стени с латекс и душ-кабина, или душ - пространство с плочки. Останалото с латекс. Става много добре, в чужбинските апартаменти е така. Необходимо е латексът да е миещ, обаче.

# 731
Не миещ се а влагоустойчив, който е по-скъп, но да права си.

# 732
Наемателите ми в студиото в Студентски град напускат.
Ходих да снимам и да огледам апартамента, след изчистване и боядисване на едната стена ще е като нов. Бяха ми познати и плащаха нисък наем, но пазеха и с нищо не са ме ангажирали, днес беше третия път да отида в апартамента за целия период от 6 години.
В чудене съм какъв профил наемател да търся и за размера на наема....
Ще кача снимки, моля не ме цитирайте, ще ги изтрия после.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 22:13 от bubkab

# 733
800?
Ще се радвам на обратна връзка, как е търсенето в момента. И през коя платформа.

# 734
  • София
800 е логично и според мен.
Понеже говориш за наематели, тоест повече от един, тясно и малко ми идва за двама. Бих го оферирал като подходящо за един.

Общи условия

Активация на акаунт