Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 686
  • 743
  •   1
Отговори
# 705
  • Варна
Бих взела решение дали да оставя тристайния или да продам и купя два по-малки според това какви други имоти притежавам, така че да имам от колкото се може повече различни видове и локации. Не се знае в кой момент от живота какво и къде ще ми потрябва.

Случаят на драго ме навежда на мисълта, че колкото и луксозно жилище да отдава човек, какъвто и престижен таргет наематели да цели, колкото и да е висок наема и многобройни - депозитите, истината е, че чисто ново можеш да отдадеш само веднъж… После колкото и да ремонтираш и подменяш, все остават следи, все е пръцкано по дивана. Матракът е вече без найлон. Уредите са без лепенки. И освен ако не правиш пак основен основен ремонт, никога повече не можеш да вземеш наем като на чисто чисто ново жилище.

Пп. Което пък ме отвежда на следващата мисъл - при чисто чисто новите жилища е основателно да си имат надценка в наема именно за новостта и недокосността на всичко вътре.

# 706
  • Бургас
Драго, 3000 лв. доникъде няма да стигнат...

За тристайния - не бих продавала. Тристаен в София винаги ще се търси и продаде. Имаш много допълнителни разходи за придобиване на други два и два ремонта, празни месеци...

Таргетът наематели двойка без деца - за тях е достатъчен и двустаен. Тристаен е или за съквартиранти с общ хол, или за семейство с деца, което е по-голяма амортизация. Помисли добре относно таргета и спрямо локацията. И спрямо точния таргет ще обзаведа.

Понеже в момента ремонтирам и обзавеждам, съм се превърнала в един малък дявол на бюджетните решения. Гледам, обикалям, плочки намерих в "Баня стил" на 20 лв. кв.м, душ кабина за 190 лв., на една хотелска разпродажба на санитария днес пратих майстора...
Занимавка е.

Гого, фабриката е "Емко паркет", намира се в Бургас, цехът е в с. Маринка.

# 707
Драго, бързо възстановяване на щетите пожелавам. Само като чета и лошо ми става.

Тази подложка за фурната, която препоръчахте как се използва? Седи си пред цялото време долу ли и така пази от изцапване?

Добавям относно тристайния. Понеже знам, че е в района, в който са нашите. Както са написали по- горе не знам дали
ще излезе сметката: Прехвърляне, ддс, отново друго прехвърляне.. Отделно за два двустайни с акт 16 няма да стигнат, а вероятно за горе за Централ парк, но и там вдигат цените от февруари. Отделно, че там
ще е
готово след две-три години.

# 708
Tintina дай линк за душ кабината моля 🌷

# 709
  • София
Тефлоновата подложка може да се сложи на дъното за да няма петна от загоряло. От време на време и тя трябва да се миеМоже би ще трябват 2 заради размера на фурната. Но пък нали доста хора не искат тефлон - не знам.
Тристайния не бих го заменяла за по-малки. Вече са писали защо, да не се повтарям.

# 710
  • Варна
Подложката е супер решение за среден към нисък клас жилища. Не върви в луксозната кухня на драго да отвориш новата вградена фурна с пиролиза и други новости, и някаква тенекия да седи на дъното.
Подобен съвет бях получила преди време за едни кожени столове с напукана дамаска - да съм сложила калъфки за 5 лева от Джъмбо. Ще сложа, ама ако столовете са по 30 лева в гарсониера в Люлин за 600 лева. В модерно обзаведено жилище ще изглежда трагико-комично.

# 711
Драго, 3000 лв. доникъде няма да стигнат...
Около 6 хил ще стъпи.

# 712
  • Варна
А можеха да са по-малко, ако те бяха уведомили своевременно за някои повреди, които да отремонтираш гаранционно безплатно. Но не - те решили да мажат скришом с лепила.

# 713
Благодаря за мненията за казуса с 3-стайния - и аз клоня към завършване и пускане под наем вместо продажба и тепърва да търся и чакам други 2 по-малки. С 2 бани е апартамента, което ме ужасява откъм бъдещи разходи и аз като Тинтина ще търся бюджетни решения за плочки. Вчера ходих до шоу-рума на Ангро, но не останах очарована - да, голямо разнообразие уж, но си тръгнах без нищо конкретно като избор в главата, цените ми се сториха високи. Имам да правя 2 бани, 2 спални, мокро, хол с кухня в едно и коридор, нямаме партиди за ток и вода все още- предполагаема готовност април. До тогава мога да водя майстори на оглед, избирам и купувам материали, поне асансьора работи на промишлен ток е. Това, че асансьора са го пуснали е голям плюс, защото на предния имот плащах за качване докато излязат партидите и пуснат асансьора въпреки, че отново имахме акт 16. Положителни елементи, които забелязах - почистено е, боклуци изнесени, лепенки от дограмата махнати и от двете страни, шпакловката и замазката изглеждат много добре, макар че всеки майстор би казал "няма нито един прав ъгъл и стените са много криви", дограмата е бяла откъм помещенията вътре и тъмен графит от външната страна - ако и вътре е графит ме дразни и много се набива, поне това е добре че е бяло. Паркомястото изглежда по-голямо от колкото си го представях и ми допадна положението с него. При таргет семейства с деца амортизацията е много голяма и ми се иска да избягам с двеста при перспективата от наематели с деца, ако съдя по това какво правеше и прави моето. Приемам идеи всякакви за таргета наематели и как да обзаведа втората спалня - двойно легло тип спалня, 2 единични легла или персон и половина само с голямо бюро примерно. Вградени структури няма да слагам - моноблок ще бъде, паравани се чудя дали да има, душ кабина не, вградени уреди в кухнята със сигурност, само хладилника свободностоящ, пералнята свободна също, но тя  си има мокро.
Ако има нещо, което сте правили и бихте избегнали в бъдеще т.е. грешка в довършване и обзавеждане за под наем, която не бихте повторили и споделите ще ми бъде от полза, благодаря!

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 13:22 от НаБабаДетето

# 714
  • Бургас
Подложката седи във фурната през цялото време. Има и ленти такива тефлонови, от които може да се реже.
Не изглежда като тенекия, мека е.
Да, не върви на уау обзавеждане, но по-добре с нея, отколкото с дупка в дъното и риск да стане късо съединение. Или нова фурна за 1000 лева.

second
https://temax.bg/dush-kabina-80-80-185sm-4mm-oval-proz-sta-85777

НаБабаДетето бих избегнала цветни стени, естествен паркет, твърде скъпи уреди (напр. фурна с пиролиза) и мебели по поръчка. Напоследък избягвам и тъч скрийн котлони, предпочитам добрите стари въртящи копчета.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 13:45 от Tintina

# 715
НаБабаДетето, положението е заварено и точно от гледна точка финанси бих го оставила. Иначе аз отдавам тристаен и наемът е съвсем по-леко по-висок от двустаен, така че за под наем два двустайни определено е по-доходоносно. Но много зависи имаш ли пари за два? Защото моят тристаен струваше, например 20% над цената на двустаен.
Плочките за баня - това ти е последният проблем. Една стандартна баня да е 30-50 кв.м. Дали ще вземеш плочки от 20 лв или от 60 лв квадрата, макс разходът се увеличава с 2000 лв. А най-често едва с няколко стотин. На фона на всичките пари за ремонт и най-вече разхода за труда на майстора, този материал е нищожен. И задължително първо качество плочки, така ми е казал майсторът. По-добре евтино шкафче, огледало и тн, но плочките да са добри, те остават.
Някой ако има контакти на добър майстор без чакаща листа по 1 година, бих се радвала да сподели контакт на лично. Моят 2 месеца ни вест, ни кост.

# 716
  • Варна
Питай в темата за баните. Също мисля че някъде из раздела съществуваше бял списък с майстори.

# 717
  • Бургас
Ами не съм съгласна. Плочки от 20 лв. и от 60 кой знае каква разлика нямат. Аутлет сериите и те са стрували 60, като са били нови.
Тук 100 лева, там 100 - и накрая си дал 5000 лв. ей тъй за нищо.
Не правя компромиси със здравина на материалите и труд. Например батерия Грое няма да взема за 150 лв., като мога да купя на Видима за 70 лв. Няма да ми се вдигне наемът кой знае колко.
За окачените тоалетни и моноблока вече писахме.
Важното е да е здраво и да изглежда добре.

# 718
Скрит текст:
Цитат
За съжаление, в отдаването под наем един от най-гадните моменти е този.
Писала съм няколко пъти за това.
Стратегиите са основно две в този случай- пооправяш козметично каквото може, изчистваш до блясък, после отдаваш отново с редуцирана цена и описваш в протокола щетите от предишните. След още 4-5 години, ако са дългосрочни, вече се върви към сериозно реиновиране, смяна на уреди и изобщо основни неща, но близо десет години наемоотдаване вече ще излезе сметката.
Втората е да се възстановява след всеки наемател до точка първа.

Не целя да се заяждам, но пак отбелязвам, тази теория, дето скъпите мебели и уреди издържали повече нещо ми издиша. Издържат според ползвателите. И скъпи уреди, мебели, настилки се скапват при некоректна употреба.
Не говоря конкретно за Драго, тя си цели някакво ниво на наеми. Дали излиза сметката, само тя знае.

Например по-рано като обсъждахме гранитите за плот. Ами и те си искат сериозна поддръжка, дето и аз не я знам, наемателят хептен.
Те поемат мазнини и петна повече от нормалните кухненски плотове.

Принципът "да купя скъпо за да държи повече" далеч не винаги е валиден. Просто трябва да се преценява за всяко нещо. И по възможност обективно. Иначе всеки иска да прави красиво и ефектно, ама основната задача е и да се печели от тая работа, не да робуваме на процеса.
Дани, разбира се, че е вярно.
На вандалщини, няма какво да издържи. Гранитът е изключително здрав и изобщо не е вярно, че поема. Поемат камъните с порести структури- варовик и мрамор, да речем. Черният гранит е абсолютен фаворит в това отношение и нямам никакво намерение да споря за неща. които знам. Разбира се, аз задължително импрегнирам, за всеки случай.
За паркета важи същото. Дадох пример по-рано за цената на масивен паркет, който е стойност близо до среден клас ламинат примерно 40 лв/м2., но ще го поръчам директно от производителя, няма да вляза в съседния магазин за паркет и да го платя на 120 лв без ДДС.
Да, обаче трябва да го поръчам от фабриката, после да отида до летището да си го взема, после до обекта да го качат горе, преди това да съм подготвила пода, замазката, изолацията, ОСБ-то и чак тогава да съм купила и лаковете и лепилата и майсторите да дойдат чак тогава да лепят, после да циклят и лакират.
Същото правя с всичко подред за трайните неща- включително инфраструктурата.
Накрая ми излиза на максимално ниска себестойност, тоест такава, каквато крайния потребител ще си купи от магазина за същата цена, но доста по-нисък клас продукт.
Няма вечни неща, но вложенията в качество, генерално житейски са по-дълготрайни от другите.

Просто моята стратегия е такава, но аз инвестирам и много време, познания, труд и проджект-мениджмът в обекта, включително и проектиране от преди да го купя на идейна фаза, после и авторски надзор, така наречения през целия процес на реиновация - от кърти, чисти извозва, до финалното почистване, снимането с професионален фотограф и отдаването.

Да дам и пример с "кърти, чисти, извозва", с мои близки- заети хора с много динамиче начин на живот и успешен бизнес, които нямат и секунда време да инвестират в реиновация, макар, че и те имат вложени пари в имоти. И на една вечеря си говорим за ремонти, които правим паралелно и се оказа, че за 65 м2 апартамент на 4 етаж са платили 25000 лв за кърти, чисти извозва на фирмата, която е поела ремонта на имота.
Е, в същото време, на мен ми излезе знам ли, не повече от 2000, включително и с контейнера и зоната. Но отново- аз си организирах контейнера, платих си зоната, докарах от гори тилилейски един гавазин овчар с лека умствена изостаналост, който ми струваше ракии, салати и разни циганки, които събираше от градския транспорт и ги водеше в обекта да му правят компания, срещу храна и подслон.

Също така не забравяй голямата картина, пазарната капитализация и ликвидността на имота, аз инвестирам дългосрочно, в максимално ликвидни имоти в централни градски части, които са бързоизчерпаем ресурс и като такъв цената им във времето ще расте. Също така ми е важна освен пазарната капитализация и ликвидността на имота, ако трябва да сравнявам житейски, това е онова правило, в което една жена задължително, всеки момент трябва да изглежда и да ухае прекрасно, защото не знае кой ще срещне, докато изхвърля боклука, или пазарува в кварталния магазин.
Тоест, на мен имотите са ми само част от голямата житейска картина, отделно вървят паралелно други дейности, деца в една определена възраст, което означава, че ако големият, основен бизнес, който е активният източник на доходи, по някаква причина се нуждае от спешна финансова инжекция, трябва максимално бързо да освободя въпросния ресурс със светкавична продажба на максимално висока цена. Или някое от чаветата реши да следва в Оксфорд и го приемат най-важното, аз няма да кажа- ами маменце, нямаме възможност, ами директно заминава на пазара и не един ами всяка година ще продавам по един, стига да завърши. Или нещо друго се случи, знам ли аз какво, този живот никога не мога да го предвидя, все намира с какво да ме изненада.
Няма проблем, не го приемай навътре. Говоря общо и по принцип, не конкретно за теб.
За гранита казах, че не знам как се поддържа, мерси, че сподели, ще си имам наум.
Аз също гледам да оптимизирам много и също гледам да вдигна клас за по-ниска цена, където може.
Например ползвам 2ра ръка уреди в отлично състояние и тук там и холови гарнитури също в отлично състояние.
Просто вероятно избирам с една идея по-нисък клас на някои неща. Няма как да сравним изцяло.
И при мен има капитализация и аз печеля не малко. Има и ликвидност.
До тук не съм имал свободни финанси за поръчкови мебели и май и догодина пак няма да има, защото ще излязат много бройки, и няма как да извадя 300к за довършване на 14 бройки. Най-малкото, защото всичко свободно налях в проекта.
Повтарям се, не винаги скъпото е по-издържливо. Конкретно гранитът, да. Понякога е да, понякога не.
Това не означава, че ще тръгна да купувам уреди нео, ариели и краун.
Но между индезит и бош не мога да кажа кое ще е по-държеливо. Даже по-скоро индезита ще е по-държелив. А боша е в пъти по-скъп. За това говорим. Иначе не споря, че масив паркет е хубаво. Но си иска своето.

Коя е тази фабрика за паркет, да си купя и аз Simple Smile.
М, да, и аз бих искал контактите на фабриката и поставящите, че е сериозна драма да намериш майстор за паркет.

# 719
Здравейте, леко извън темата, но тук може някой от вас да има опит с това. Собственик съм на парцел в квартал на София и го дадохме на строител срещу обезщетение няколко апартамента. Обмислям вариант да продам един от тях на зелено(строителството вече върви и се очаква да приключи около другото лято). Някой процедирал ли е така, какви са схемите за плащане? Ще се обадя на брокерката следващата седмица, но искам да съм чула нещата преди да ги обсъждаме с нея, защото съм абсолютно невежа.

Общи условия

Активация на акаунт