Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 658
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
Ака беше тарикат..нямаше да плати на куп. За мен е искрен..макар и разсеян..наемателя.

Собственикът е виновен повече.

# 91
За мен е изключено наемателят да не е знаел, че трябва да плаща и топлата вода. Просто е пробвал, ако мине. Не е минало и сега е в гадна ситуация.
По другия въпрос - според мен така или иначе наемодателят ще го смени, няма да го остави за наемател след тази каша.

# 92
Откакто давам под наем, всички режийни се удържат от банковата ми сметка. Няма начин дори аз да пропусна нещо. От всички получавам електронни фактури и ги препращам на наемателя. Така се знае колко точно се дължи от наемателя веднъж месечно с наема.

# 93
Може да е виновен наемателя, но пък е адски глупаво, че наемодателят не си следи нещата, то отдаването си е все пак и малко занимавка, не е само да разчиташ, че имал добросъвестен наемател. Няма значение къде живее наемодателят, сметки се следят по интернет. Не намирам обяснение за пълната му незаинтересованост.

# 94
  • София
Калин от другата тема май е от неориентираните младежи.
Ако му е и първа квартира след ст. общежитие и е над нещата - ясен ми е. Нищо, от сега нататък ще си знае.
Собственика може да е някой склерозирал дядка.
И не е вярно, че от Топлофикация не звънят на тел. На мене ми звънят всяка пролет за по 2 неплатени сметки. С наемателите сме се разбрали да изчакат годишното изравняване  и не плащат за март и април. Аз го знам, позволила съм го защото са сериозни и дългогодишни. Но ми звънят и ме заплашват от монополиста.

# 95
  • Варна.
Сещам се сега, как бяхте писнали преди, че някои студенти ходят с майките си да търсят квартири.
Много са зле първокурсниците, не разбират нищо от сметки, не са живели сами и нямат представа. Точно какъвто е нашият случай с наемането на квартира в Сф.
В този смисъл смятам, че е по-добре на огледа да се види родител с млад кандидат-наемател.

Моето дете знае как се отчита водомер, но нямахме представа как се работи с ТЕЦ, плащането на Веолия по  двата водомера отделно на Топлофикация за стоплянето на водата.
Добре, че беше търпението на Мандаринка Flowers Hibiscus, която ми обясни на няколко етапа подробностите така, че да вляза в логиката на отношенията с Топлофикация.
При нас се наложи да подаваме заявление за повишаване на потреблението, защото в жилището не е живяно дълго време и се начисляваха супер минимални количества отопление и топла вода. Сега всичко е наред, но аз организирах цялата кореспонденция, че и на хазайката пращахме документи за подпис в чужбина.
Смятам, че и двете студентки нямаше да се оправят без помощ от родител. Сега всичко им е ясно и ще се оправят сами занапред, ако се налага.
Качили сме сметките в електронното банкиране, плащат си ги редовно. Знам, че хазайката ги наблюдава,  аз също наблюдавам сметките на наемателите и на двата ни обекта, за всеки случай.

За цитираната история горе, смятам че за сумите за ЧСИ отговорност носи само хазаина, защото не е дал абонатен номер в началото.

# 96
Няма как да сме сигурни, че наемодателят не е дал абонатния номер. Може да го е дал , но е минал цял месец докато са излезли първите сметки за плащане от новия наемател и през това време той да го изгубил или забутал някъде, явно е, че не е много адекватен.   Освен това е можело  спокойно да си плаща в Изипей  без  абанатния номер, а само да даде адреса.  А сега шикалкави и си намира оправдания - не знаел, не му бил даден номер и т.н. оправдания, оправдания.

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 19:22 от bgladybg

# 97
  • Варна.
Няма как да сме сигурни, че наемодателят не е дал абонатния номер. много вярно, права сте. Може да го е дал, е, тука вече вие спекулирате свободно , но е минал цял месец докато са излезли първите сметки за плащане от новия наемател и през това време той да го изгубил или забутал някъде, явно е, че не е много адекватен, не споря за това, но почтено си е заплатил задълженията веднага, пак по негови думи и все пак щом веднага е платил по-скоро бихме предположили, че е имал готовност да плаща регулярно, ако е имал аб.номер още в началото, както си е плащал останалите задължения .   Освен това е можело  спокойно да си плаща в Изипей  без  абанатния номер, а само да даде адреса но той казва, че не знае за това задължение изначално .  А сега шикалкави и си намира оправдания - не знаел, не му бил даден номер и т.н. оправдания, оправдания.

# 98
1. За съществуването на Топлофикация не сте ли чували?
Дори и да не е бил наясно за някои неща в началото, след почти три години не може да не е наясно.... 2. никой не е толкова глупав.
3. Наемателят е видял, че в апартамента няма бойлер, откъде ли се е мислел, че идва топлата вода?!
1. чувала съм, и въобще не съм наясно как работи, защото не ми е било нужно
2. въобще не става дума за глупост а от това че няма опит човек с това - ето и Diki сподели за влизането и в отношения с Топлофикация
3. много ясно че водата както и отоплението е чрез Топлофикация, но не би ми хрумнало че се заплаща отделно щом идва от един доставчик за един адрес. Като съм подписала договор и са ми дадени абонатни номера, вкарвам данните в банковата си сметка и мисля само като излязат на екрана да ги плащам.

Никой не може да знае дадена ли е нужната информация в казуса от другата тема, и поста си го пиша в тази за да са наясно наемодателите в градовете/имотите с тази услуга, че има хора, на които трябва да обяснят.
Целта ми не е да защитавам, или да влизам в излишни спорове.

Да сменя темата, вчера бях изумена от позната, която за 1ви път дава жилище под наем, че не е подписала договор. Тя не искала, и наемателката се съгласила .Не мога да повярвам, че още съществува тази практика.
Аз "фермани" пиша ,  договор 3 страници, отделно протокол за всяко нещо в апартамента, снимки, и абонатните номера за плащанията.

# 99
  • София
Колкото и да бягам от дълги договори, все пак някои неща е хубаво да са изписани.
В договорите ми пише, че всички сметки са за сметка на наемателя, като в скоби е пояснено, че това са сметки към Софийска вода, Електрохолд, Топлофикация, Интернет, ЕС и т.н.

Но дори и да не е пояснено, достатъчно е да пише, че консумативите са за сметка на наемателя. Това обхваща всички. И това обикновено е сред задължителните въпроси при оглед на жилище. Как ще наемеш нещо, което не знаеш как се топли, какви такси има, ограничен ли си от бойлер или можеш да си правиш спа процедури?

Обяснението "не съм се чатнал", че има сметка към Топлофикация е несериозно. Наскоро коментирахме, че договорите имат силата на закон между страните. Така че, не съм си платил сметката, защото не съм знаел, че има такава (при все, че близо 3 години ползвам услугата), е все едно да кажа, не съм си платила здравните осигуровки, защото не знаех, че трябва да ги плащам.

Царе сме да си търсим правата и все някой друг да е виновен или поне по-виновен от нас.

Друг е въпросът за безхаберието на наемодателя, но изобщо не знаем какъв му е случаят, защото не чуваме неговата страна. Вероятно има обяснение за дългия срок и със сигурност не е щастлив от неплащаните сметки.

# 100
Калинчо е типичен млад безотговорен мъж, дето уж съгласен, че трябва да носи отговорност, ама не съвсем. Все някой друг им е виновен на такива за нещо, все не им е казано, показано, не направено от другата страна, че да се "чатне". Той щял да си плати, ама друг му е виновен, че не му е напомнил. Той е пълнолетен, наемодателят не му е бавачка, че да му напомня да си спазва ангажиментите.
Дали са му дадени или не всички абонатни номера, също може да се спори, ама е несериозно да ползва топла вода почти 3 години и да не се поинтересува как и кой я плаща.
Че си бил платил всичко накуп пък въобще не е показално - малко прилича на ония гратисчии в градския транспорт, които с охота искат да си платят билетчето, след като вече са хванати в издънка, само и само да не ги глобяват.

# 101
  • София
Аз вписвам абонатните номера в договора, а показанията на каквото има показания - в приемо-предавателния протокол.
Не че не е имало казуси през годините, но като цяло има ред. Вписвам почти винаги и 1/12 част от такса смет на имота. Данъкът си е за мен, но такса смет е за ползвателя.

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 00:11 от get_real

# 102
Нещо смешно: бях разказвала как помагах на роднини са си отдадат апартамента под наем: вдигнах наемната цена със 100 лв., депозитът - депозит и половина, вместо един. На самата среща наемателят е ангажирал апартамента от началото на следващия месец, без да плати 20-те дни до фактическото нанасяне. Даже депозит не беше оставил, и договор не бяха подписали. После много мрънках, че така не се прави.
Резултатът: наемателят е поискал да плаща не на 1-во число за текущия месец, а на 15-то.  И роднините са се съгласили. Обаче били толкова изплашени, че ще им чета конско, та решили да не ми казват, за да не ставам пак зла 😆😆😆

# 103
  • Бургас
И после ще се оплакват от наемателя, че не е коректен...
Както си поставиш нещата в началото, тъй и ще продължат.

# 104

Резултатът: наемателят е поискал да плаща не на 1-во число за текущия месец, а на 15-то.  И роднините са се съгласили. Обаче били толкова изплашени, че ще им чета конско, та решили да не ми казват, за да не ставам пак зла 😆😆😆

А де, колко пъти да го казвам - отношенията хазяин-наемател са бизнес отношения, не се срещаме, за да се вземем или да се сприятеляваме. Страх ме е, че мама ще ми се скара, че имам 2-ка.Rolling Eyes Или "какво ще си помислят хората?!?".
За промяната на датата на плащане на наема - още при подписване на договора сме питали на коя дата им е удобно да плащат. Въз основа на предишен опит със забавяне на плащането на наема, защото им плащали заплата на нам-си-коя дата. И като кажат по-късна дата - ОК, вписваме го в договора, а наема за дните до по-късната дата се плащат при подписването на договора, т.е. още от началото на договора се прави "изравняване" на тези дни. И след това не могат да ми шикалкавят с редовното - Ама аз взимам заплата на по-късна дата.

По казуса на младежа с Топлофикация - абсолютно съм съгласна с Айша - не само звънят по телефон на хазяина (ако хазяинът е имал неблагоразумието да си напише телефона в някакво заявление през годините), но и идват на място и ако няма никой, лепят едни бележки-лепенки тип "Аб. № -----, бяхте посетени от представител на Топлофикация, обадете се на ......". Звъняли са ми по телефона и са ходили на място за жилище, което давах под наем и след това продадох. Идвали са на място за жилището, в което живея - защото не съм платила няколко сметки през сезона, и са лепили бележка.

А за ЧСИ-то да допълня - по Общи условия на Топлофикация, адресът за изпращане на съобщения е адресът на жилището. Ако даваш под наем, не живееш там. Отделно, че в много кооперации/блокове писма/съобщения ги хвърлят накуп и често някой любопитен съсед просто ги краде. Така че нищо чудно, че хазяинът не е бил уведомен. Но има вероятност да е имало някакво съобщение за хазяина, а наемателят не е реагирал, да го вземе и да се обади на хазяина да му го даде.

При мен се очертава сага с напускането на наемател, сега няма нищо да пиша, като приключа - тогава.

Общи условия

Активация на акаунт