Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 655
  • 743
  •   1
Отговори
# 75
Tintina, благодаря.
Като цяло и според мен не е много добра идея, логиката води до това в София да са по-вървежни.

Какво мислиш за студия/едностайни?
Друг вариант, които обмислям е да купя едностаен и да го пусна под наем. Но не съм наясно колко са търсени и дали не привличат предимно по-млади хора, на които не може да се има много доверие.

Според мен е време вече да действам, няма смисъл да се чака. Но геополитически ме притесняват някои фактори и май ще изчакам няколко месеца...

# 76
Геополитически какво Ви притеснява?

# 77
  • Бургас
За София ли питаш за едностайни?
Аз съм излагала вече аргументи "за" - ниска цена, по-малък бюджет за довършване, приличен наем, малко по-нисък от двустаен, който ще е по-скъп и като цена и като довършване.
Имам студио, даже и без тераса. Една стая. Да, млада е наемателката, но вече трета година е там и нямам никакви проблеми с нея. Много отговорно момиче.
Купих още един едностаен по проект, но го превърнах в двустаен. Преградих дневната, преместих кухня и ще има миниатюрна спалня. Има и тераса.
Едностайните в София стигнат вече 800 лв. наем.
Принципно всички наематели на малки жилища са млади - независимо сам човек или двойка.

# 78
Неразбирателство с наемодател

https://www.bg-mamma.com/?topic=1713638

# 79
  • Бургас
Поради такива причини някои хора просто не бива да бъдат наемодатели.
За три години не си ли проверил какво става със сметките?
Затова лично плащам всички сметки и ги прибирам от наемателя със следващия наем. И съм го записала в договорите. Да няма - "не знам, не чух, не разбрах".

# 80
В случаят от темата, вина има и в двамата, но по-скоро в наемодателя, нито е обяснил, нито е дал абонатен номер.
Не винаги наемателите, особено чужденци, или от градове без ТЕЦ, знаят изобщо как се формира сметката за топла вода, и че се плаща отделно на Топлофикация.
Някои и нарочно не плащат, де, виждали сме и такива случаи.
Затова и аз всеки месец изпращам скриншот със сметките, плащам и ми дават парите. И аз съм спокойна, и те.

# 81
И аз това написах. Че в началото съдебният разход е 300 лв. Ако не платиш, те дават на ЧСИ и от 300, става на 3000. Не е по вина на наемателя тази ситуация(че хазяинът е спал или че не си е прочел/получил известието. АКО хазяинът се е задействал, докато са били все още само 300 лв, вероятно наемателят щял да ги плати. Ама ... З бона са много за преглъщане.

# 82
Геополитическите ми притеснения произлизат от болните амбиции на един руснак и тяхното отражение върху нашата държава.

За София питах за едностайни, мерси, Тинтина. Във всякакви класации и новини, едностайните явно не ги броят за жилища и няма информация за тях.
Обмислям и аз такъв вариант - два едностайни и да ги пусна под наем. Пък аз дано се изнеса при приятеля ми до тогава.

За темата "Неразбирателство с наемодател" - според мен и двамата са виновни. Някак по-редно ми се струва наемателят да си плати лихвите, все пак са начислени на неговите сметки... Безотговорно е и от двете страни да не се поинтересуват какво става със сметките.
Ако наемателят не е бил наясно, че са отделни, странно как собственикът не се е усетил толкова много време.
Между другото, Топлофикация не звънят, канят или т.н. длъжник, доколкото ми е известно, сметките се трупат, а задълженията се увеличават.

# 83
Само че - лихвите е едно. Задълженията към съда са друго. Задълженията към ЧСИ са трето. Не са много лихвите, съдът и ЧСИ са голямата сума. При това положение, според теб, какво е съвестното решение на казуса?

# 84
Според мен трябва да си ги разделят. И двамата имат вина - единият, че две години не му е хрумнало, че топлата вода се плаща, а другият - че две години не е разбрал, че сметките се трупат.

# 85
Допускам, че наемодателят живее в чужбина и е разчитал, че има добросъвестен наемател.
А наемателят се прави на разсеян (меко казано) и дава само информация, която на него му изнася.  Можело е да отиде в Изипей,  да даде само адреса, да разбере колко дължи и да си плаща всеки месец.  Наистина ли си е мислел, че топлата вода не се плаща?! В договора му пише, че трябна да плаща консумативите.  Според мен наемателят е недобросъвестен.

# 86
Пише, че наемодателя му е дал само абонатни номера за ток и вода.
По тази причина - всички сметки са при мен, получавам известия за нова сметка и така…

# 87
..... вина има и в двамата, но по-скоро в наемодателя, нито е обяснил, нито е дал абонатен номер.
Не винаги наемателите, особено чужденци, или от градове без ТЕЦ, знаят изобщо как се формира сметката за топла вода, и че се плаща отделно на Топлофикация.

Прочетох темата и аз съм на същото мнение. Каквито данни ми даде наемодателя по тях ще следя.
За 1ви път чувам, че се заплащат отделно топла и студена вода. Не бих се и сетила за такава възможност.

Като се има предвид, че съм живяла в София - едното място беше газифицирано бях там за няколко месеца и собственичката ( която ми е близка ) плащаше сметките само ми пращаше сумата, която да и преведа.
На другото място бях с бойлер.

Като наемодател на жилище винаги аз съм плащала сметките от депозита и после ми се възстановяват. На офис площите ясно прехвърлям на наемателя. За гараж и партерно помещение, което наемателите използват като склад всичко си остана на мое име и следя дали има задължения по абонатните номера.

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 16:39 от Casual

# 88
..... вина има и в двамата, но по-скоро в наемодателя, нито е обяснил, нито е дал абонатен номер.

Прочетох темата и аз съм на същото мнение.
За 1ви път чувам, че се заплащат отделно топла и студена вода. Не бих се и сетила за такава възможност.
Като се има предвид, че съм живяла в София - едното място беше газифицирано бях там за няколко месеца и собственичката ( която ми е близка ) плащаше сметките само ми пращаше сумата, която да и преведа.
На другото място бях с бойлер.

За съществуването на Топлофикация не сте ли чували?
Дори и да не е бил наясно за някои неща в началото, след почти три години не може да не е наясно.... никой не е толкова глупав.
Наемателят е видял, че в апартамента няма бойлер, откъде ли се е мислел, че идва топлата вода?!
На някои хора много им изнася да се правят на наивни и разсеяни

# 89
Потребената като м3 вода се заплаща на соф.вода. Към топлофикация се заплаща енергията за подгряване на топла вода.

Общи условия

Активация на акаунт