🤰Февруарчета 2025 г. -Темa 4

• 31 880
  • 766
  •   1
Отговори
# 195
Вчера от цял ден ровене и справка със закона / в който ясно пише, че не може да ти откаже лекар да те запише/, сътворих план Б. Записваме се при личната ми лекарка, за да има личен лекар детето и отделно ще направим абонамент в клиника Вела. Принципно за Пловдив няма кой знае какви добри отзиви 50/50, но поне се познаваме с персонала, тъй като сме съседи по етажи и офиси. В пакета има включена Детска консултация:

-Ежемесечна консултация до навършване на една година – профилактичен преглед с всички необходими контролни измервания на детето и проследяване на нервнопсихическото и физическо развитие, хранене и проблеми при отглеждането.
-По една консултация на всеки три месеца за възрастта от една до четири години.

# 196
Аз ще ползвам  ЛЛ на големия. Той е и педиатър. Питах го лятото, уж се съгласи. Като родя - ще видя какво ще стане. Силно се надявам, наистина да е отпадналос това с първото домашно посещение.
И да! Като не могат да отказват, могат да се избират онлайн. И там не се пита. Само започваш отношенията с избрания на скандал, ама бързо им минава. Това го знам от близък, не го твърдя 100%. Може да има промяна.
Като цяло, няма кой знае каква нужда да е точно педиатър. По-скоро е да има къде да се ходи за ваксини, а при нужда от педиатър - начини много.
За секрета от гърдите - имам. Но гледам да не пипам, защото хормонът, който отговаря за лактацията, много помага за наличие на контракции. Не е лош сигнал изтичането на секрет, не влияе на кърмата и всичко е точно.
На кърменето, в повечето случаи, му влияе липсата на желание за кърмене и желанието да се отдалечиш от детето. Че дори и отдалечен, пак трябва да се цедиш, което на някои жени им пречи. Не могат да спят, не могат на романтичен уикенд, защото трябва с помпата, при секс и докосване по гърдите - пак кърма...

# 197

Момичета, вие как сте с коластрата? Някоя от вас има ли? Аз понякога имам петънца по бельото и като стигна леко и излизат капчици. Не знам, обаче дали това означава, че няма да имам проблеми с кърмата. Надявам се да е така. На мен последните седмици ми се хапват основно млечни продукти. Постоянно искам кашкавал, сирене, мляко. По принцип изобщо не ям такива. Абе, тялото си знае, стига да ги слушаме.
Взех си извара и сега хапвам всеки ден, казаха ми, че много помага за кърмата.

Имането на коластра е напълно нормално, точно както е нормално и да няма никакво изтичане преди раждане. И двете състояния не са сигнали нито за наличие, нито за проблеми с кърмата впоследствие. Не го мислете това. Това с изварата мисля че е мит (не съм 100% сигурна), но от сега да мислите за такива проблеми е абсурдно. Стига да се започне с кърменето / изцеждането максимално скоро след раждането (в рамките на няколко часа) и после да сте постоянни - всичко би трябвало да е наред. Има разни книги - прочетете ги (прословутата книга на Хедра например е добро начало)

# 198
Вчера това прочетох в сайта на НЗОК. Общо взето всичко е една огромна каша. 🤷🏻♀

“Първоначален онлайн избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) може да се извърши от лицето, когато то избира личен лекар за себе си. Когато родителят избира личен лекар за детето си за първи път, т.е. става дума за първоначален избор на ОПЛ, това може да стане само с формуляр на хартиен носител.“

Аз ще ползвам  ЛЛ на големия. Той е и педиатър. Питах го лятото, уж се съгласи. Като родя - ще видя какво ще стане. Силно се надявам, наистина да е отпадналос това с първото домашно посещение.
И да! Като не могат да отказват, могат да се избират онлайн. И там не се пита. Само започваш отношенията с избрания на скандал, ама бързо им минава. Това го знам от близък, не го твърдя 100%. Може да има промяна.
Като цяло, няма кой знае каква нужда да е точно педиатър. По-скоро е да има къде да се ходи за ваксини, а при нужда от педиатър - начини много.
За секрета от гърдите - имам. Но гледам да не пипам, защото хормонът, който отговаря за лактацията, много помага за наличие на контракции. Не е лош сигнал изтичането на секрет, не влияе на кърмата и всичко е точно.
На кърменето, в повечето случаи, му влияе липсата на желание за кърмене и желанието да се отдалечиш от детето. Че дори и отдалечен, пак трябва да се цедиш, което на някои жени им пречи. Не могат да спят, не могат на романтичен уикенд, защото трябва с помпата, при секс и докосване по гърдите - пак кърма...

# 199
Вчера това прочетох в сайта на НЗОК. Общо взето всичко е една огромна каша. 🤷🏻♀

“Първоначален онлайн избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) може да се извърши от лицето, когато то избира личен лекар за себе си. Когато родителят избира личен лекар за детето си за първи път, т.е. става дума за първоначален избор на ОПЛ, това може да стане само с формуляр на хартиен носител.“

Тъкмо това щях да питам, как става онлайн Grinning

Относно електронното правителство, някой знае ли детето как ще може да му се ползва профила, към майката ли е? Примерно, ако ми трябва дубликат на акта за раждане (или правя някакви други неща за него), искам ад му видя направленията/рецептите, той реално няма КЕП-ове и прочее. Какво и как се ползва от електронното правителство при децата?

Едит, намерих това:

Отговор
Разработена е възможност достъп до Пациентско досие на дете да се осъществява с един от следните идентификатори: уникален код за достъп (УКД) на НЗОК, персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис.
Подписът трябва да бъде персонален. Достъпът до досието може да се осъществи само от родител/настойник, който е направил последния временен или постоянен избор на общопрактикуващ лекар на детето.

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 09:48 от The_Black_Hole

# 200
Здравейте! Досега бях в темата за мартенските бебета, понеже терминът ми е 28.02 и със сигурност като с първото смятам, че ще пренося, но днес на третата фетална ми казаха, че се движи със седмица напред и термина ми се измести за 19.02.25г. Затова идвам и тук успоредно да ви следя. Към момента е 1,520кг, вие как се движите?

# 201
Добре дошла Hug
При мен последно миналата седмица в 28 гс + 5 дни беше 1300 гр.
Изчислиха го персентил 60, преди това на прегледите беше персентил 40-46. Според мен зависи много от лекаря, който прави замерването на бедрената кост.
С термин 20.02 съм.

# 202
Здравейте вчера бях на натоварване с глюкоза и резултатът е според вас как са? Защото АГ каза на диета. Без въглехидрати, сладко, картофи, ориз. Мисля, че това е някакво презастраховане по- скоро ама как да стане това незнам предвид предстоящите празници. Та аз с нетърпение чаках сърмичките на баба. Чакам и стерилната и секрета да видим и от там какво ще изскочи. Вие имате ли подути крайници?

# 203
Моите бяха сравнително сходни, но по-лоши на 120 мин и ендокринологът ми каза - супер са. Като отидох на АГ обаче ми казаха - диета Grinning

АГ каза, че третият резултат трябвало да е под 6.5 за бременни. Моят беше 7.8.. сега, ако трябва да съм честна, не ме сложи на най-строгата възможна. Каза без сладко, ама можело веднъж седмично да изям парче торта или един шоколад / сладолед. За картофите и ориза каза, че не мога да ги спра изцяло, просто да не са всеки ден..

P.s. в същото време вчера бях на очния преглед и офталмоложката само като ми погледна очните ябълки отвътре и каза - май имате гранично висока кръвна захар. Очевидно, че не са ми съвсем наред нещата, на гладно винаги е много гранична 4.96, 4.98, 5.1, а тя не трябва да е над 5.1 при бременни доколкото знам.

За празниците и аз не знам как ще се справя, майка ми вече е започнала с традиционното приготвяне на 4 вида коледни сладки + коледен сладкиш и баклава, въпреки всичките ми уверения, че аз сладко не трябва да ям. Разбирам, че има и други членове на семейството, ама ми е много трудно като има изкушения и никой не ме жали Grinning

Здравейте вчера бях на натоварване с глюкоза и резултатът е според вас как са? Защото АГ каза на диета. Без въглехидрати, сладко, картофи, ориз. Мисля, че това е някакво презастраховане по- скоро ама как да стане това незнам предвид предстоящите празници. Та аз с нетърпение чаках сърмичките на баба. Чакам и стерилната и секрета да видим и от там какво ще изскочи. Вие имате ли подути крайници?

# 204
Здравейте! Досега бях в темата за мартенските бебета, понеже терминът ми е 28.02 и със сигурност като с първото смятам, че ще пренося, но днес на третата фетална ми казаха, че се движи със седмица напред и термина ми се измести за 19.02.25г. Затова идвам и тук успоредно да ви следя. Към момента е 1,520кг, вие как се движите?

Термин не се променя. Все по често срещам тези глупости. Това че бебето върви напред и по голямо не означава по ранно раждане.

# 205
Диабет >5.1 > 10.0 >8.5 - Това са референтните стойности, които дават от Бодимед, за обременяване 24 - 28 г.с.

И аз знам това за термин. Ако има други предпоставки, видяни и съобразени от феталната, е едно. Но просто защото бебчето върви по-голямо, май не е причина.

# 206
Здравейте вчера бях на натоварване с глюкоза и резултатът е според вас как са? Защото АГ каза на диета. Без въглехидрати, сладко, картофи, ориз. Мисля, че това е някакво презастраховане по- скоро ама как да стане това незнам предвид предстоящите празници.
Перфектни са ти резултатите. Това са референтните при бременност:
https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/2OGTT.htm

# 207

Термин не се променя. Все по често срещам тези глупости. Това че бебето върви напред и по голямо не означава по ранно раждане.
Моя термин при нормална, а не ранна (каквато беше) овулация трябва да е на 5.02, но заради изоставане в началото - го писаха 8.02. На втората фетална и на още един преглед според мерките термина трябва да е на 30 януари.
Кое ще гледат не знам. Не е ли опасно да е твърде голямо и да се разчита на някаква дата, определена на толкова ранен етап?

# 208

Моя термин при нормална, а не ранна (каквато беше) овулация трябва да е на 5.02, но заради изоставане в началото - го писаха 8.02. На втората фетална и на още един преглед според мерките термина трябва да е на 30 януари.
Кое ще гледат не знам. Не е ли опасно да е твърде голямо и да се разчита на някаква дата, определена на толкова ранен етап?
Измерването на лекарите не е точна наука и не гарантира, че бебето ще е голямо или малко. Имате си термин по първи ден на последна менструация. Всичко друго е в сферата на фантастиката и зависи от размаха на задехографското устройство.

Моя близка наскоро роди с изменен оригинален термин заради първоначално изоставане с една седмица. Тоест роди около 10 дни след оригиналния си термин, а се водеше уж 5 дни пренасяне. Бебето 4,300 в зелени води, на антибиотик и кислородна палатка. Та ехографските измервания не са точни и нищо не гарантират.

# 209

Измерването на лекарите не е точна наука и не гарантира, че бебето ще е голямо или малко. Имате си термин по първи ден на последна менструация. Всичко друго е в сферата на фантастиката и зависи от размаха на задехографското устройство.

Моя близка наскоро роди с изменен оригинален термин заради първоначално изоставане с една седмица. Тоест роди около 10 дни след оригиналния си термин, а се водеше уж 5 дни пренасяне. Бебето 4,300 в зелени води, на антибиотик и кислородна палатка. Та ехографските измервания не са точни и нищо не гарантират.

Много добре обяснено. Плюс при мен на едното място го измериха 1630, на другото 1800. Не можеш да разчиташ на ехографите. Те не са точни. Има си дата по последна менструация и по това трябва да се води. Напоследък на феталните изместват термина което е пълна глупост за мен!

Общи условия

Активация на акаунт