🤰Февруарчета 2025 г. -Темa 4

• 32 189
  • 766
  •   1
Отговори
# 330
Ей за какво толкова трябва да се спори за глупости в тази група не знам.
КПП трябва да приемеш факта, че не всеки път ти си права и всеки трябва да се съобразява с твоето мнение. От началото на тази група постоянно влизаш в конфликт с останалите и си налагаш мнението (което дори не е търсено) за всяко нещо. Не знам за останалите, обаче на мен ми писна да чета безмислени спорове, тази група е за обмяна на опит, а не да си доказваме кой колко знае, и кой колко умен е.
И да, за да те приемат на системи в болницата се минава през спешна помощ, за да издадат лист за приемане в болница. Ако нямаш документ от лекар, с който да те приемат в болницата се минава през спешното. В приемен блок отново ще те върнат към спешна помощ именно заради този лист.
Нека този спор приключи вече.

Виж, тя дразни и другите по другите теми, но не и отговарят, направи и ти така.

Миналата сте през приемен кабинет, не спешно отделение. Има разлика.
И не е нападка, а правило, което е разписано в наредба. Има наредба, в която са изброени случаите, в които се оказва спешна помощ и дефиницията за спешно състояние. За останалите случаи има дежурен кабинет, приемен кабинет, неотложна помощ и т.н. Хубаво е тези неща да се знаят, за да не лишаваме някой с наистина нужда от спешна помощ, от възможността да я получи.
От малко повече повръщане, няма да се стигне до смърт, но от инфаркт може и да се.

Иначе за дрехите, до момента сме купили само комплект за изписване. Направо тези две седмици ни заринаха с дрехи и бебешки неща и така, като гледам, вече всичко имаме Grin

КПП очевадно не знаеш как седят порблемите и какво се прави при неотложна помощ, как се издават тези листове и каква бумащина е, къде се ходи и какво се прави. Пожелавам ти и никога да не се налага да разбираш. Не си права и спри да се заяждаш. Защото поради друг проблем, преди да забременея, при преглед  после точно минах през спешното за направлението, така ме пратиха, така работи системата. ВЪПРЕКИ ЧЕ ходех и бях в отлична конддиция, нищо не ме заплашваше и бях даже доста добре, бях в спешното пратена.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 19:37 от The_Black_Hole

# 331
  • Варна
Не искам да вземам ничия страна тук, но КРР е права за наредбата и какво точно означава спешен случай, който е за спешното. Обаче очевидно си има някакви изключения, в специализирани болници  и частни правила, да пренасочват, така, че не трябва с нападки. Тук сме за да обменяме опит, негативни спорове не мисля, че са ни нужни точно сега.
Всеки както иска да действа за мед.помощ, все ще се намери пътя. Да не дава Господ да обикаляме по болници и всичко да е наред.
За контракциите и аз не знам, не мога да ги различа, имам или не …. Камо ли да ги следя. За движенията на бебето също не се филмирам, не ги и броя. Е онзи ден като паднах, след това яко ме нарита. Не съм хукнала на лекар, но утре съм на тонове и ще питам, не знам, явно съм просто по- спокоен човек.
Днес ходихме да си вземем е количката, взехме и тапицерията за след 6 месеца.
По повод прането на кошовете, се оказа, че има цип и се сваля някаква част за пране, но матрака не се пере за да не се повреди. Та сега се чудя да пера ли и това….
Във вторник се надявам да ми сглобят скрина, днес трябваше, 32 седмица съм вече и искам да си подредя нещата, започвам да се панирам да не родя по- рано. Около Иванов ден влизам в 9-ти месец.
Едитвам:
За пижамките и аз не знаех, мислех си, че спят с бодита или ромпъри. Няма да вземам нищо специално. Обаче искам да се науча да го повивам, в болницата ще искам да ме научат акушерките, иначе имам чувалче без ръкави. Ще видя какво ще ползвам.
Качвам и няколко полезно снимки от тук и там.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 21:02 от Daisy_D

# 332
Никой не оспорва какво е спешен случай. Казвам как се процедира, за да те приемат в болница без направление за хоспитализация. В приемен блок не могат на своя глава да издават такъв документ, все пак лекар трябва да прецени ситуацията. Казвам го, не защото си измислям, а защото мъжа ми работеше в приемен блок.
От своя страна вече в спешното могат да преценят кой случай е по-спешен и кой може да почака. Дори в Пирогов, за да те приемат първо минаваш през спешното, преценяват ти случая и издават съответното направление за хоспитализация, с което отиваш да ти въведат данните в приемен блок.
Както казах нека този спор приключи вече.

# 333
Аз да си призная съм по-притеснителна и срамежлива🤷♀Питам първо тук понеже ме е срам да питам АГ. От над седмица съм с по-воднисти изпражнения ,г/д по това време към 3х2 магнезии ми добавиха и 2х1 Алеракт та се чудя дали не е от него. Плюс че ми се отвори нов страх😅Стане ли вечер зверски ми съхне устата , пишкам през 5 мн и е направо кошмар.Та се чудя да не е ГД ,а съм почти в 31ва седмица. Най-ми е притеснено за ходенето по голяма нужда и се чудя какво да правя.

# 334
При мен са така воднисти и ми е добре честно казано Grinning на диаспорал 3х400мг съм и от повечето магнезий така ставало. Аз питах док, той каза че сме идеални така Grinning запека е по-лош.
Попринцип сухота в устата и често пишкане са едни от симптомите на гд, но сигурно не е задължително. Аз съм имала такива периоди и без този диабет и преди да забременея, но може би е добре за се консултирате. Не сте ли правили обременяване?

Аз да си призная съм по-притеснителна и срамежлива🤷♀Питам първо тук понеже ме е срам да питам АГ. От над седмица съм с по-воднисти изпражнения ,г/д по това време към 3х2 магнезии ми добавиха и 2х1 Алеракт та се чудя дали не е от него. Плюс че ми се отвори нов страх😅Стане ли вечер зверски ми съхне устата , пишкам през 5 мн и е направо кошмар.Та се чудя да не е ГД ,а съм почти в 31ва седмица. Най-ми е притеснено за ходенето по голяма нужда и се чудя какво да правя.

# 335

Имаш ли глюкомер? Аз купих един за 30тина лева от аптеката и редовно меря, но имам и предразположение. Ако не ти се купува - във всяка лаборатория за 2 лева ще го измерят.

Правила ли си глюкозното натоварване? Изследвала ли си гликиран хемоглобин? Аз също веднъж "симулирах" глюкозното натоварване във вкъщи. Питай АГ максимално скоро.

Относно разхлабването, може да е от магнезия, въпреки че при мен не става от него.

# 336
Не даже АГ не е и споменавала ,а също сега се замислих,че и за месец близо качих 5кг, не знам Sad

При мен са така воднисти и ми е добре честно казано Grinning на диаспорал 3х400мг съм и от повечето магнезий така ставало. Аз питах док, той каза че сме идеални така Grinning запека е по-лош.
Попринцип сухота в устата и често пишкане са едни от симптомите на гд, но сигурно не е задължително. Аз съм имала такива периоди и без този диабет и преди да забременея, но може би е добре за се консултирате. Не сте ли правили обременяване?

# 337
То въобще “спорът” се измести в тотално различна тема…и не мисля, че има нужда от спор или заемане на страна. Групата е за споделяне и обменяне на опит, а не за поставяне на диагнози! Проблемът е там, че една дама сподели притесненията си относно повръщането, получи от други съвет да се консултира с лекар и ако се налага да отиде до спешно за системи, но КРР директно си позволи да и определи състоянието с изказване “нищо ти няма, повръщането не е животозастрашаващо”. И вече като жена минала точно през това, нямаше как да не се намеся. Извинявам се, но никоя от нас не е при другата, не вижда състоянието и, не знае и не е нейна работа. Именно затова са лекарите. И в крайна сметка Жизел така и не писа повече какво се случва с нея. Лично аз се надявам изобщо да не се е наложило да ходи до болница и всичко да е преминало!🩷

# 338
И аз с глюкомер се следя. АГ смята, че обременяването е за случаи, в които има показание - примерно завишена кръвна захар сутрин на гладно. През седмица-2 си правя домашно - меря глюкозата сутрин, после закусвам, час по-късно пак меря, и още час по-късно пак. Закуската ми е сладка, така че е подобна идея без да се налага да изпивам оная гадост от обременяването. Но, разбира се, ако има притеснения, че може наистина да има проблем с ГД, по-добре да се направи официалното изследване. При мен на гладно сутрин е 4.5 винаги, час след закуска последния път беше 4.7 Grinning Веднъж изкарах 8 на 60 мин и бях притеснена, но АГ каза, че не е повод за притеснение. На 120 мин се беше възстановила.

За повръщането - зависи за какво става дума. При температура и често повръщане организма се дехидратира много и е опасно - даже за небременни. Бременната жена се страхува от кръвотечение на първо място, остри болки в кръст и корем, дехидратация, високо кръвно, отоци, размазване на зрението и опасно висока температура. Другите неща - настинки, кашлици, гърло, сополи, прищипани нерви, често пишкане (ако се изключи бактериална инфекция), гадене и тн са бели кахъри. Ама при обилно повръщане с температура и аз бих отишла в спешното. Там да решават спешна ли съм им и след кого да ме прегледат.

# 339
Качват се килограми и в последните месеци, но да и това е фактор. И да е гд, няма нищо страшно, има и диети и лекаства за контрол, не се притеснявай. Аз бих се консултирала с АГ с наблюденията и притесненията и да каже дали да пусна само глюкоза и гликиран, или направо и едно обременяване и да те види и ендокринолог ако се налага. За твое спокойствие,.направи консултация щом имаш съмнения.
Ако е ГД важното е да се контролира и няма нищо страшно и опасно като се вземат мерки.  И не мисли че ако е ГД и от вчера не си взела мерки ще стане нещо, нищо няма да стане спокойно Hug

А за повръщането... и аз бих отишла до спешното 100% не бих чакала пред някой кабинет да ми дойде реда. Не говориме за нормалното гадене от бременноста, нали..Аз не съм имала такова и сега ако взема да почна да повръщам с или без грипни симптоми газ към спешното.

Не даже АГ не е и споменавала ,а също сега се замислих,че и за месец близо качих 5кг, не знам Sad

# 340
Google76, сега като прочетох за размазаното зрение, се сетих, че точно това пропуснах. Имах страшно главозамайване и размазано виждах 2дни, а след това имах зверски кръвоизливи. Надалеч не виждах добре, не успявах да се фокусирам. Именно затова ходих и на очен за профилактика (бях се притеснила да не би да има риск за нормално раждане, но слава Богу всичко беше наред)
InYan238, да, не говорим за нормално гадене, аз също нямах такова през цялата бременност. Както си бях добре и изведнъж започна повръщане на кратки интервали

# 341
Благодаря на всички ❤

# 342
Рязко ще сменя темата и ще мина към въпроса с памперсите. На нас ни препоръчаха едни английски, но се оказа че вноса им бил труден напоследък и във въпросния детски магазин ни предложиха друг вариант английски, които били “много хубави” Little angels размер 1. Вие на какви сте се спрели? Също така взимали ли сте пелени? Всички ме питат взехте ли, а аз като цяло не виждам за какво могат да се ползват.

# 343
Posaranka, магнезиев цитрат ли пиеш? Ако да, той има разхлабващо действие. Иначе при притеснение за ГД не пречи и самичка да си пуснеш една глюкоза на гладно, а след консултация с АГ да направиш и обременяване при нужда.

По темата за спешната помощ мислех да не се включвам, но тъй като още чоплите - затова си има триаж. На базата на него се преценява кой случай какъв е по спешност и за къде е. Бременна жена с дехидратация и човек с инфаркт или инсулт не се изпращат на едно място, отделно редът е винаги по спешност на състоянието. Освен ако не става дума за някакво спешно отделение в селска болница с буквално 1 лекар, но и в такава ще приемат първо човека с инфаркт/инсулт.

Мен ме хвана грип и цял уикенд съм със сополи, болки в гърлото и отпадналост. Наливам се с конски количества чай с лимон. Споделете, моля, какви хапчета могат да се взимат за гърло от типа на Стрепсилс, че да не ходя до спешен кабинет и да не разлайвам кучетата допълнително.

# 344
Пелени (ако под това се разбират големи правоъгълни памучни/муселинови парчета плат ) ползвах много с баткото, до ден-днешен са огромен плюс вкъщи Grinning
Ползвах ги за всякакви неща - понеже имаше рефлукс си слагах на рамото/скута, за да може после само пелената да пера, а не да се преобличам по 100 пъти на ден.
С тях му бършех дупето и крачетата като го мия след тоалетна, понеже много бебета ходят по 5 и повече пъти на ден, а памучна пелена се пере и суши по-лесно от хавлия.
С тях му повивах ръчичките докато имаше инстинкт на Моро и се стряскаше насън.
Слагах под него на дивана/спалнята, за да е една идея по-чисто.
В топло време го завивах точно с такава пелена - хем да не е без хич, хем да е максимално леко.
Много се носехме с него с раница/слинг и в топло време слагах между нас такава пелена, за да не се потим толкова.
Под главичката му в столчето на колата също слагах, за да мога да я сменям често лятото като се поти.

Като той порасна установих, че са чудесни и за подсушаване на коса и не ми я късат като хавлиена кърпа. Няколко ползвам и в домакинството за чистене/подсушаване. В общи линии една от най-добрите ми инвестиции тогава.

Общи условия

Активация на акаунт