Отговори
# 195
G.G15 напълно разбирам, последното от нашите беше да си държа телефона включен и с мен като отида да раждам за да може по всяко време да се свържат с мен и да знаят как са нещата, при което аз отговорих, че мъжът ми ще е с мен в болницата и могат просто да попитат него ха ха опцията не им хареса не било същото. Честно казано с постоянните проверки дали не съм отишла да раждам най-много се притеснявам да не изтече информацията и вместо да се фокусирам да избухне телефона от звънене и хора освен моя мъж да виснат пред болницата, ще ми е много напрегнато, плюс че не искам да се знаят детайли (освен от мъжа ми) как е протекло и какви процедури са ми правени, много е досадно понякога...

# 196
Ние бяхме с таткото в стая и ми беше много, много от полза той. Първите три дни станах трудно и той ми помагаше страшно много.
Ние чакаме педиатърката за домашно посещение.

# 197
Ох и аз много искам с мъжа ми, но в болницата не дават. Ще ми е много по-спокойно.

# 198
Майка ми ме изтормози предния път да звъни. Сега нарраво ще й обясня, че ще я информирам, ако има нещо, ако не - да не ме занимава.

А баткото ще го спрем до нова година. Сега така или иначу са някакви сборни групи с нови учителки, а и той е много чувствителен и ще му дойде много и тая промяна.

Ох аз да ви се оплача Sad сега даже почти ти поревах. Видях си разширените вени. Даже и една надолу по бедрото е тръгнала. Имам чувството, че никога няма да се възстанови туй тяло от тази щета. Ще питам АГто но 12ти дали ми трябва чорап за раждането или подобно :/ дано само не кажат секцио заради тея вени. Нямам никаква идея, но няма да чета в интернет.

# 199
Le Strange, аз бях сама, мисля, че беше супер решение - доктора ме накара да въртя из стаята/коридора на следващия ден, без да се залежавам. Предполагам би било изнервящо, ако имаше още някой с мен, да му въртя около главата. Освен това бебетата бяха при майките през нощта и само си представях как моето тъкмо заспива и другото писва и каква лудница ще е. Колкото и добре да върви възстановяването секциото си е тежка операция и си сравнително ограничен откъм движения първите дни, малко лично пространство не е излишно. Макар че персонала винаги влиза с шут на вратата Joy

# 200
Аз ходих на ангиолог за всеки случай за консултация за тия вени. Мисля, че не би следвало да каже задължително секцио заради това , обаче вероятно ще то препоръчат чорапче по време на раждане. Поне аз така разбрах - ако има напъни и вени  - препоръка носене на чорап.

# 201
Аз също не споделям почти с никой. Много са ми напрягащи въпросите последната седмица кога ще раждам, коя е датата и тн. Само аз и мъжа ми знаем датата на секцио. Неговите родители + баба му много се засегнаха, че не искаме да дойдат (в друг град сме) още преди да родя и да стоят тук докато ни изпишат, че и след това. Аз съм твърдо против такива събирания с хора. Да не говорим, че са 4 човека (+ брат му, който пък за какво ни е да стои една седмица, но ще го довлекат на сила) и няма къде да останат с преспиване всички у дома. И без да се замислят за моите родители, все пак аз ще раждам, дали пък и те не биха искали да дойдат? Според тях на сина им ще му е много трудно и трябвало да има някой с него през това време… аз съм един инкубатор.
Аз спрях да говоря със свекърва ми и майка ѝ преди месеци още точно заради нетактичните им коментари.
Още в момента, в който им казахме, че очакваме бебе, ми се каза да ходя на прегледи често, ако не било добре нещо и трябвало да се маха, на време да се маха… после баба му ми звънна специално да ми обяснява за нейния аборт от преди 50 години. Нито аз, нито мъжа ми сме в добри отношения с тях, никога не са идвали да ни видят, погостуват, да ни помогнат с нещо, но сега се искат тук… В момента и двете са болни, а датата наближава и ще се домъкнат неканени и болни, и просто настръхвам като се замисля….

# 202
Здравейте, честито на всички родили! Да са здрави бебчетата и да се възстановяват бързо майките!
Аз съм в клуба на неспящите и чакащи секцио следващата седмица. Колкото повече наближава, толкова повече се притеснявам, и аз не знам защо. Трета седмица ще съм само на тонове, силно се надявам девойката да си дочака датата, защото изобщо не знам ще разбера ли дали идва момента… сега съм 36+4 и вече наистина ми тежи, боли ме всичко и се чудя дали ще е по-добре след това…
Снощи с първи път мисля, че усетих истински контракции на 2-4 пъти, а не подготвителни ииии още повече се спекох. 🫣
Moon какво се случи? Отиде ли до доктор все пак или за по-късно днес го остави?
.        Аз снощи пристигнах в София и днес съм по-добре.моята лекарка каза да и звънна в четвъртък…та чакам

# 203
Хиляди пъти “за” самостоятелна стая!
С първото бебе бях в такава и беше супер. Когато искам да спя беше тъмно и тишина, когато и каквато искам музика - пускам. Не се притеснявам да седна на тоалетната чиния. Не се притеснявам да вървя разпасана/гола/по цици..

Сега като лежах за задържане бях в двойна с момиче, което беше за раждане. Самата девойка беше готина. Но.. то беше хъркане, ставане до тоалетна.. съвсем нормални неща, нали. Просто в друга ситуация мен биха ме дразнили. Тогава въобще не ми пукаше честно казано.

Та, въпрос на човек и личен избор.

П. С. В повечето случаи и аз, и тя излизахме навън да говорим по телефона. За което съм й супер благодарна. Ако трябваше да слушам разни лични истории и откровения по 62637 пъти, със сигурност щях да се изнервя.

# 204
  • Пловдив
Момичета, имаме ли право на някакви данъчни облекчения или друг вид помощи, които не зависят от дохода на семейството?
Мъжът ми ме пита за това конкретно, но трябвало до 13.12 да се попълни

# 205
Буря, ако си работила дори 2-3 месеца през годината и си родила преди 13ти, с готов акт за раждане, можеш да подадеш за тези месеци,  аз ще подавам, нищо че само до май имам доходи от работодател. Остатъкът  таткото ще го подаде с годишна декларация.

# 206
Момичета, имаме ли право на някакви данъчни облекчения или друг вид помощи, които не зависят от дохода на семейството?
Мъжът ми ме пита за това конкретно, но трябвало до 13.12 да се попълни

Имаме право на данъчно облекчение за 2024, ако до 31.12 родим.
Любимата ми тема!
Може да се ползва облекчението през работодател, тоест той ти подава документите към НАП и е по- лесният вариант, но шанс 😃 ние не хващаме срока.

Но имаме право да подадем данъчна декларация сами с ПИК в НАП, всяко физическо лице има такова право.  В случая като се родят децата, ти или таткото подавате данъчна декларация в началото на 2025, срокът беше до края на месец април и НАП за 7 дни връщат сумата по посочената сметка.
Аз апелирам да ползваме всяко облекчение, което ни се дава.
Ако ти си работила през 2024 година, например при мен са 11 месеца работни и аз ще подавам, а не болнични, то може ти да подадеш данъчната декларация, ако нямаш работни месеци - мъжът ти да я пусне.
За едно дете 600 лева, за 2 -1200 лева.

# 207
  • Пловдив
Много ви благодаря !
Пиф, тъй като едва ли ще хванем срока (надявам се ), значи следващите година ще се подава.
Работила съм 5-6 месеца. В такъв случай и аз и таткото ли ще подаваме?

# 208
Много ви благодаря !
Пиф, тъй като едва ли ще хванем срока (надявам се ), значи следващите година ще се подава.
Да, ние с термин края на декември ще подаваме през 2025.
Много зависи от осигурителния ти доход, защото ако си осигурена на минималната и си работила 12 месеца ще ти стигне да си върнеш данъка за едно дете, на ако си с две деца, то трябва да се включи и дохода на бащата, защото няма да се достигне 1200 лева удържан данък.
Според мен, за да ви е по- лесно, нека бащата подаде, ако е на по- висока заплата и да не попълвате две декларации за едно и също нещо.

# 209
Пифи, щом ти е любима тема и аз да питам Joy Аз работих от Януари до 11 Юни, оттогава съм болничен. Той си е работил през цялата година. Първо дете ни е. И двамата ли подаваме? Мисля, че него го осигуряват повече. Не знам какъв е срока за тяхната фирма. Моя термин е утре. Преди малко ми падна и част от тапата Grinning Очакваме я идните 2-3 дни.

Много ви благодаря !
Да, ние с термин края на декември ще подаваме през 2025.
Много зависи от осигурителния ти доход, защото ако си осигурена на минималната и си работила 12 месеца ще ти стигне да си върнеш данъка за едно дете, на ако си с две деца, то трябва да се включи и дохода на бащата, защото няма да се достигне 1200 лева удържан данък.
Според мен, за да ви е по- лесно, нека бащата подаде, ако е на по- висока заплата и да не попълвате две декларации за едно и също нещо.

Общи условия

Активация на акаунт