Предстои ми инсеминация - тема 36

• 27 291
  • 735
  •   1
Отговори
# 690
Преди 2г, като започнах инсеминациите, и мен така ме размотаваше тогавашната лекарка. Започнах да пия летрозол, станаха два фоликула. Тя явно забрави, че съм за инсеминация, а и аз какво ли разбирах тогава... Извика ме чак на 15-ти ден(при цикъл 27-9дни). Каза, че не се били пукнали фоликулите, били "смачкани" и ми изписа противозачатъчни... Още не мога да разбера какъв беше проблемът, но очевидно тя не беше преценила нещата! Седях при нея още половин загубена година и накрая се преместих.
Моя съвет е да изчакате следващия цикъл да видите дали докторът ще му хареса, ако пак тръби, че е висок естрадиолът, да му кажете че е в другата мерна единица, или да ползвате този месец да потърсите мнение при друг репродуктивен.
Планирахте ли лека стимулация?
Не, поиска само кръвни изследвания и Е2.

# 691
  • Sofia
Че това е абсурдно. Този естроген, ако е висок за инсеминация не знам..
На мен базовият на ден 2-3 обикновено е над 250 pmol/l и това от години. Чак септември разбрах, че имам естрогенова доминантност, защото пък на мен много лекари са ми казвали, че си бил напълно нормален. Абе нормален ама над 250-350 pmol/l на ден 2-3 не е съвсем така. Та с такива стойности правихме 4 инсеминации и една инвитро стимулаця, че толкова са ми обръщали внимание и толкова ми е разбирала главата. Чак след като изрязахме полипи, които са естрогеново зависими коментирахме с новата ни репродуктивната, че нивата са високи и сега приемам прогестерон в лутеалната фаза.

# 692
Че това е абсурдно. Този естроген, ако е висок за инсеминация не знам..
На мен базовият на ден 2-3 обикновено е над 250 pmol/l и това от години. Чак септември разбрах, че имам естрогенова доминантност, защото пък на мен много лекари са ми казвали, че си бил напълно нормален. Абе нормален ама над 250-350 pmol/l на ден 2-3 не е съвсем така. Та с такива стойности правихме 4 инсеминации и една инвитро стимулаця, че толкова са ми обръщали внимание и толкова ми е разбирала главата. Чак след като изрязахме полипи, които са естрогеново зависими коментирахме с новата ни репродуктивната, че нивата са високи и сега приемам прогестерон в лутеалната фаза.
И аз сам объркана чакам нов МЦ първия опит за инсеминация с нередовен мц дано да имаме успех всички.

# 693
До 80pg/300pmol се води че е ок да се започне инвитро. За инсеминация направо абсурдно ми се вижда и на мен да се отлага заради този резултат..
За съжаление на мен ми се е случвало лекар да се подведе по мерните единици, но добре че съм знаела, за да мога да споря…
За естрадиола конкретно всички доктори са свикнали да гледат стойността в pg. Цветков, докато беше Вита, понеже там излизаха в pmol, съм го чувала да пита няма ли скоро да оправят мерната единица.. За мен най-голяма вероятност е докторът да е объркал мерната единица. Още повече ме фрустрира как пък не е проверил за кисти, като му се е видял много!?

Маджарова, ако сте мислили инсеминация без лека стимулация, все още не е късно. Като съм имала инсета без стимулации чак на 10ден са ме викали на преглед. Дори не са ми искали кръвни в началото на цикъла, което от днешна гледна точка не мога да преценя дали реално е било проблем.

# 694
Здравейте!
Минах 3 неуспешни инсеминации. На 4-тата имах задържан фоликул и не я направихме, след което направихме почивка и вече 4 месеца не съм ходила. От 3 месеца цикълът ми тотално се промени. Започна да ми идва по-късно, към 31-2 ден, и започва със зацапване 1-2 дни преди да тръгне нормално. Преди не ми се е случвало, а сега всеки месец е така. Ходих на гинеколог и тя видя нещо, което ѝ заприлича на ендометриозна киста, но каза, че може и да е задържан фоликул и каквото и да е, е малко, та ако не съм правила опити, щяла да ми каже да изчакам 3 месеца и да отида пак да ме види, но тъй като правя опити, да кажа на репродуктивния доктор (Станулов - Доверие) и той да реши какво ще правим. Междувременно за странния цикъл ми каза, че едва ли е от предполагаемата киста, а по-скоро от стимулациите, само че минаха 4 месеца от последната стимулация.... Казах на Станулов, изпратих му снимки, но той каза, че ще ме види като отида за следващата инсеминация.
Та въпросът ми е, на някоя от вас случвало ли ѝ се е така да ѝ се промени цикълът и разбрала ли е от какво?

# 695
  • Sofia
Опциите са няколко. Може наистина да е хормонален дисбаланс от предходните стимулации. Малко или много хормоните се разбъркват. Друг вариант е високи нива на естроген (естрогенова доминантност), още един вариант, който е много вероятен е полип. При покачване на нивата на естрадиол може да се образуват полипи. Нека те видят и ти кажат на следващият преглед. Може на ден 2-3 от цикъла да си пуснеш хормони (по-специфично естрадиола да го видиш). Относно кистата може да е най-обикновена функционална хеморагична киста. (Жълто тяло или просто киста, която е прокървила). Обикновено изчезват за около 1-3 месеца. Често се появяват точно след хормонална стимулация.

# 696
Сега и аз се притесних, аз направих една неуспешна инсеминация и на втората спрях още на втория ден от летрозола, поради силни странични ефекти. За първи път цикълът ми дойде на 30, 31 ден, аз също имах един фоликул, за който се притеснявам да не е задържан, тъй като за първи път не си усетих овулацията. Лично аз се чувствах много зле от лекарствата, съвсем скоро също ще посетя докторът.

# 697
Здравейте, хора,
Решихме да правим инсеминация и идвам тук първо да се информирам!
Имам ендометриоза, пробваме от повече от година, време ми е за инсеминацияяяя! Търсех да видя препоръки за място в София, но не откривам в закачените теми. Има ли друга тема, която не откривам? Имате ли препоръки как да избера мястото? Искам да има и андролог - партньорът ми имаше лоша спермограма, пие добавки.

# 698
  • Sofia
Не мисля, че има място където да има списък за болниците. Четете в интернет за по-големите клиники като Надежда, Щерев, Вита и преценете. Изберете си лекар, с който искате да работите и на базата на това ще си изберете и клиниката. Мисля, че това е най-добрият вариант. На нас също това ни беше критерият да има андрология и уролог, защото и на нас спермограмата не ни беше идеална. Спряхме се на болница Надежда, там си имат всичко накуп - репродуктивни, андролози, уролози и имунолози.

# 699
Попълних въпросникът на Надежда. И аз натам се насочвам, но няма да крия, че ме напрегна колко женско-центричен е. За мъжа ми имаше 2 въпроса, а за мен поне 10 мин попълване.

# 700
  • Sofia
Това е напълно в реда на нещата. Репродуктивните се занимават основно с жените. За мъжете има андролози. След като направите консултация с лекар от там ще ви насочат какво да изследвате и направите. Като цяло не са много опциите при мъжете. При инсеминация ако има варикоцеле може да ви предложат операция или прием на добавки и отказване от вредни навици. Фокусът ще е върху теб, а не мъжката половинка. Вече по-сериозните техники се прилагат при инвитро и пак ще се занимават основно с теб. При мъжете се прави селекция на сперматозоидите при оплождане на яйцеклетките, които се доплащат допълнително. Общи взето 90% от времето фокусът е върху жената и техниките, се използват при необходимост по време на инвитро процедури. То може да не се получава и заради ендометриозата, която имаш. Възпалителни заболяване е и всяко едно такова влияе негативно на фертилитета.

# 701
  • София
И моят ред да се включа в тази тема дойде!

Днес беше първата ми (изобщо) инсеминация. Направих я в Неовитро. Стимулация с летрозол 2х2.5мг за 5 дни, но поради слаб отговор слагах 6 дни Гонал Ф. Направих 3 фоликула, таймирахме ову (и трите бяха скоро спукани). И сега ще се чака.

Аз имам дете на 6 години, но след раждането му цикълът ми тотално се промени. Овулация почти не съм имала спонтанна. Факт, че имам и съпътстващи хормонални проблеми, но през последните 2 години въпреки хубавите изследвания ПКЯ си каза думата и ову така и почти не се появяваше. Затова започнахме със стимулации.

Успех на всички!

# 702
И аз понякога стигам до заключението, че целта им е да те добутат до инвитро - даже наскоро ми хрумна конспиративната идея (а аз не съм от този тип хора), че може и изобщо да не са ме инсеминирали (със сперма), а няква друга течност да са ми слагали, и то да не става и да не става... Аз имам вече 3 неуспешни. Сигурно и това е възможно.
Четвъртата не съм я направила, защото има и един друг голям въпрос тук - финансовият.
Как се справяте финансово с цялото нещо - моята бележка дотук с всички прегледи, изследвания лекарства, добавки (един ти предписва, друг - не), инсеминации 4 на брой, защото едното беше с реинсеминация, мотаене, поредни изследвания, Н- на брой.... май отиде около 10-11 000 лева. Плащаш като поп - всеки преглед е платен, с направление не може по 12 месеца в годината, изследванията повечето не са по каса...Абе...
Ако инвитрото ми е безплатно - бих го направила...

# 703
Аз имам 2 инсеминации + една стимулация, която не доведе до процедура по преценка на лекаря. На нас това приключение досега ни струваше около 2 000 евро. Започнахме в Селена Пловдив, макар че някои изследвания си ги правих във външни лаборатории - значително по-евтини са. По криви сметки предстоят още около 1 000 евро за следващите 2 инсета - вече сме в Ню Лайф Пловдив.
Ти в кое лечебно заведение си и какви изследвания и процедури си правила до момента? Аз мислех, че нашето е много, но като прочетох 10-11 хил. лева, ми се изправи косата.

И аз понякога стигам до заключението, че целта им е да те добутат до инвитро - даже наскоро ми хрумна конспиративната идея (а аз не съм от този тип хора), че може и изобщо да не са ме инсеминирали (със сперма), а няква друга течност да са ми слагали, и то да не става и да не става... Аз имам вече 3 неуспешни. Сигурно и това е възможно.
Четвъртата не съм я направила, защото има и един друг голям въпрос тук - финансовият.
Как се справяте финансово с цялото нещо - моята бележка дотук с всички прегледи, изследвания лекарства, добавки (един ти предписва, друг - не), инсеминации 4 на брой, защото едното беше с реинсеминация, мотаене, поредни изследвания, Н- на брой.... май отиде около 10-11 000 лева. Плащаш като поп - всеки преглед е платен, с направление не може по 12 месеца в годината, изследванията повечето не са по каса...Абе...
Ако инвитрото ми е безплатно - бих го направила...

# 704
Всички изследвания, за които можете да се сетите, някои многократно. Кръвни, хормони, фемофлори, безкрайни проверки на микробиология, лекарства... Прибавяме снимката на тръбите, която е сериозна сума, прибавям и факта, че съм с донорска сперма - това изключително оскъпява процедурата, защото с донорска 1 процедура без изследванията беше 1800 лв - и това като се умножи по 4... Всеки преглед с проследяванията до овулация се плаща, защото не всичко се покрива от касата, а и няма джипи, който да ти дава всеки месец направление... Консултации с ендокринолози; купища хранителни добавки, които знаем, че са в пъти по-скъпи от лекарствата, но със спорен ефект ...
Така че сметката набъбва неимоверно.
Но - ако можете да "ползвате" материал на партньора си, това наистина прави цената на процедурата инсеминация малко по-приемлива.
Иначе - до последния ми опит включително бях в КИРМ Света Елисавета, Пловдив.

Общи условия

Активация на акаунт