Животът ни с AI - с какво помогна и какво обърка?

• 18 928
  • 420
  •   1
Отговори
# 255
Добре де,защо не разбира че греши за факти? Кое го е объркало толкова? Или е факт,или не е.

# 256
Логиката му куца

# 257
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Хората се омързеливиха и искат всичко да им е наготово.
Преди как сме живяли без Ai, Grok, Chatgpt и защо хората си помислиха,че сега ни е толкова необходимо?!

Недоизпипано е,ненужно е..евентуално в бъдещето.
Не ми пречи,но не го намирам за потребно в моя живот.

# 258
Това, което виждаш е само началната фаза, вълничките по повърхността. Изкуственият интелект се развива плашещо бързо. Той ще бъде следващото голямо нещо, както когато навлезе интернет масово, както когато Гугъл започнаха да доминират или когато навлязоха смартфоните. Революционно ще е. И всеки ще трябва да се научи да борави с този инструмент. Отделно chatgpt е генеричен инструмент, създаден за широката публика. Проектирани са и пускат изкуствен интелект специално проектиран да вършат задачи в конкретна област. Това прави тези инструменти много много по-прецизни. Бъдещето ще е интересно. И според мен живеем в началото на нова  технологична революция.

# 259
От както са навлезнали калкулаторите, то хората умеещи бързо смятане драстично са намалели, но все пак има такива деца дето тренират бързо смятане и ходят на състезания. Но да си кажа, дори аз съм позабравил например как да деля големи числа ..
та с масовото навлизане на ИИ просто масово хората ще забравят как се мисли, а за аналитичното мислене да не говорим, при новите поколения то е в дефицит и то системата на управление умишлено е довела до това състояние.

# 260
То същото се е случило и след “изобретяване” на писмеността. Като запишеш нещо, няма нужда да го помниш, просто го вадиш от “склада” на книгата. Или когато правиш изчисления с калкулатор или използваш компютър. “Извличане” на складирана информация извън физическата ограниченост (размер) на човешкия мозък.

Не ИИ, а хората, които го направляват и използват са тези, отговорни за бъдещето (регулиране, предвиждане на евентуални последствия…)

# 261
Ако беше търсачка, нямаше да бълва подобни глупости като сигурен отговор.
Това не е отговор на търсачка.
Ти какво очакваш - да ти каже, че не е успяло да намери каквото се търси ли? Сглобява някакви обяснения и твърдения, но са резултат от търсене в целия интернет, а не на голямо мислене.

# 262
Не само. Може да извлича информация от голямо количество информация, но не я анализира адекватно. Просто хвърля найси предложения

# 263
То не е търсачка. Това е машина за разпознаване на образи, на patterns. На базата на невронна мрежа. Там винаги каквото и да му дадеш, трябва да излезе нещо на изхода, най-вероятното, колкото и да е малко вероятно. Затова така се получава с отговорите, просто така е направено. Като трябва да разпознава букви няма вариант да каже "не знам", все нещо излиза. Това е на същия принцип с друг тип данни обучено.
Ако му задаваш въпросите по-умело, вероятно ще излязат други отговори.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 02:47 от neuromancer

# 264
ChatGPT попадна в луп между два отговора. Не всяка корекция от моя страна отговорът беше "Разбрах къде е грешката" и повтаряше същото от предходното също грешно предложение.

# 265
  • в пералнята
90% от хората не могат да напишат адекватен prompt.
Shit in, shit out Wink

# 266
Ако беше търсачка, нямаше да бълва подобни глупости като сигурен отговор.
Това не е отговор на търсачка.
Ти какво очакваш - да ти каже, че не е успяло да намери каквото се търси ли? Сглобява някакви обяснения и твърдения, но са резултат от търсене в целия интернет, а не на голямо мислене.

На въпроса от къде черпи информация, отговори това, с което е обучен OpenAI, не търси в интернет.

# 267
То не е търсачка. Това е машина за разпознаване на образи, на patterns. На базата на невронна мрежа. Там винаги каквото и да му дадеш, трябва да излезе нещо на изхода, най-вероятното, колкото и да е малко вероятно.
Е това не е ли търсачка? Доста по-сложна, но реално намира нещо накрая.

# 268
Имам предвид търсачките като Гугъл връщат резултати страници, където се съдържат ключовите думи. Търси пълно съвпадение на това което търсиш и това, с което е захранено първоначално. Ако търсиш нещо несъществуващо, връща че няма.

Това е по-различно. Това се обучава да намира сходства, не пълно съвпадение. Примерно му се подават 10 различни картинки за буква о, 10 различни за буква а, 10 различни за q. После като му покажеш буква, която не е съвсем като нито една от оригиналните, трябва да върне резултат, който е максимално близко до някой от примерите. Тоест винаги връща нещо, дори да не е бил обучен първоначално за точно това конкретно изображение.

Отделно, мисля че, поне първоначалните варианти не бяха правени да казват факти, бяха правени да генерират текст. Примерно му даваш голям текст да ти направи резюме или да ти генерира текст по задание, примерно напиши писмо до шефа за увеличение на заплатата (груб пример). Съответно ако нещо му е влязло като факт при първоначалното обучение, си го ползва, ако го е нямало - измисля нещо наподобяващо. Но пак винаги връща нещо, няма "не знам".
Сега вече ги усъвършенстваха, но пак не им вярвам на 100%. Поне доскоро връщаше доста забавни отговори на "кога цъфтят налъмите", "как се стига с кола до вр. Еверест" и подобни. Вече може да са го научили на тия конкретни неща какъв е правилния отговор.

# 269
  • Обран бостан ;)
Обсъдихте ли  ИИ Инфлуенсърката Ахинора ?

Общи условия

Активация на акаунт