Животът ни с AI - с какво помогна и какво обърка?

• 18 931
  • 420
  •   1
Отговори
# 240
Нали съм написала, в главата ми е останало, че е на Хайне, но не съм сигурна. Това е от младите ми години, вече не помня къде съм го чула, или прочела, но много ми харесва. Много точна мисъл. Търсих през гугъл, не намерих. Затова исках да проверя с chatgpt. Надявах се, че такива мисли са му заложени, но установих, че дори произведения не са заложени. Изглежда само някаква бегла информация за имена и творчество. И той започва да си измисля. Изумях от мазалото, което направи от автори, произведенения, измислици. Под игото било на Йовков!
Странно, че не е заложено да казва, че не намира отговор. Дали няма някаква цел в цялата тази работа?

Реших пак да го пробвам и ето отговора. Ще ме кара да чета Ницше, "Тъй рече Заратустра", тъй като не съм го чела, за да проверя вярно ли е този път.
Пуснах фразата на немски в гугъл, нищо не излезе.
Цитат

На кого принадлежи мисълта:
ChatGPT каза:
Моля, напишете мисълта, за да може да я разпозная и да ви кажа на кого принадлежи.

Вие казахте:
Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях.
ChatGPT каза:
Мисълта „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ принадлежи на Фридрих Ницше. Тя изразява идеята, че когато някой, който е бил потиснат или ограничен, получи свобода или сила, може да използва тези новопридобити възможности по разрушителен начин.

Вие казахте:
От кое произведение?
ChatGPT каза:
Мисълта „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ е от произведението на Фридрих Ницше „Тъй рече Заратустра“ (на немски: „Also sprach Zarathustra“). Това е едно от основните му философски произведения, публикувано за първи път през 1883-1885 г., в което Ницше развива идеите си за надчовека, волята за власт и критиката на моралните и религиозни системи.

Вие казахте:
Моля за линк и пълен цитат от текста.
ChatGPT каза:
Цитатът „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ е от произведението на Фридрих Ницше „Тъй рече Заратустра“. В оригинал на немски, изречението гласи: „Gib dem Sklaven Flügel und er wird mit ihnen die Straßen fegen“. Този пасаж може да бъде намерен в частта „Von den Fliegen des Marktes“ („За мухите на пазара“).

За пълен цитат и контекст препоръчвам да се обърнете към официални издания или онлайн ресурси, които предлагат текста на „Also sprach Zarathustra“ на немски. Един от тях е проектът Gutenberg, който предоставя безплатен достъп до класически литературни произведения.

Източници

Източниците ме препращат тук:
https://mec.gov.md/sites/default/files/4501_limba_si_lit_bulgara … ix-compressed.pdf
Limba și literatura
bulgară
clasa a IX-a

ПС Набързо прочетох посочената част от Тъй рече Заратустра. Има близка философска мисъл до фразата, за която питам, но не я открих и там.
https://chitanka.info/text/24771-tyj-reche-zaratustra/22#textstart
Поне сега получих по-адекватен отговор. Изглежда бързо се учи.
Цитат

Вие казахте:
Не намерих фразата в посоченото произведение на Ницше
ChatGPT каза:
Съжалявам за предишната неточност. След допълнителни проучвания установих, че фразата „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ не се съдържа в произведенията на Фридрих Ницше. Възможно е да е резултат от интерпретация или адаптация на неговите идеи. Въпреки това, Ницше е известен със своите афоризми и философски размисли, които разглеждат теми като свободата, властта и човешката природа.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 13:07 от Diorela

# 241
Т.нар. AI поне засега е една търсачка. Така че не очаквайте прекалено много. Справя се с намиране на по-масово коментирани неща.

# 242
Точно по-горния експеримент доказва, че Chat GPT не е търсачка и не е оптимално да се ползва като такава.

И аз съм питала за произход на цитат и стана същото мазало. Неговото обяснение защо не казва, че не знае, а се мъчи да налучква, е, че било програмирано да бъде помощник и винаги да търси да помогне с отговор. Един вид problem solving до дупка, но понякога се получава обратното.

# 243
И аз съм на същото мнение. Ако беше търсачка, нямаше да бълва подобни глупости като сигурен отговор.
Това не е отговор на търсачка.  
А и финалният отговор навежда на същата мисъл. В него се подразбира, че отговорите са били измамни, не просто грешни. Излиза, че с тях завоалира незнанието. Поведение като на неподготвен студент на изпит. Joy
Цитат
Когато не разполагам с точна информация или не мога да открия точния цитат, трябваше да бъда по-честен и да призная, че не съм в състояние да отговоря правилно. Вместо това, излагайки неверни отговори, само създадох повече объркване.

При днешното ми питане, вече е малко по-подготвен. Пак като студент, този път на поправителна сесия, който е прочел малко по темата. Но отново опитва да подведе, като посочва точна част от произведение на Ницше, ако мине номерът. Поне вече е доста по-близко до характера на творчеството.
Цитат
След допълнителни проучвания установих, че фразата „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ не се съдържа в произведенията на Фридрих Ницше. Възможно е да е резултат от интерпретация или адаптация на неговите идеи.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 15:08 от Diorela

# 244
Мда, не е трудно да стане както в оня виц където един казва че е много бърз в смятането на ум. Пробват го, отговаря някаква пълна глупост естествено... но при посочване на това казва - Е, аз казах че смятам бързо, не съм казвал че смятам вярно Grinning
Та и това - отговор трябва да има, изглежда че това е приоритет над верността на отговора. За "заложени" произведения ми е трудно да си го предтавя, хеле пък и българските да знае, но и мен ме изненадва колко зле се е оплел с тия произведения в случая...

# 245
За мен симулацията на поведение, досущ като на калпав студент, е много по-интересно. И опасно.
Интересно ми е каква е причината да не бъде заложено в програмата - Не намирам отговор, а точно обратното, да бълва неверни отговори, т.е. да подвежда. Което означава, че всеки отговор на ИИ трябва да бъде проверяван.

Интересно ми е и друго наблюдение. Вчера ми отговаряше на "ти" ( "Извинявай за това!", "благодаря за търпението ти"), а днес ми говори в учтивата форма "Вие" ( "Вие напълно сте прави", "Вашето наблюдение ", "Извинявам се").

ПС Попитах го и това, ето резултата, излиза, че не проверява отговорите си за достоверност:
Цитат

Вие казахте:
Защо, когато не знаеш верния отговор, даваш подвеждащи неверни отговори?
ChatGPT каза:
Извинявам се за предоставената информация. Това не беше моето намерение, а по-скоро резултат от недоразумение. Признавам, че трябваше да бъда по-внимателен и да не твърдя със сигурност нещо, което не съм проверил. Стремя се да бъда полезен и точен, и съжалявам, че съм ви подвел. Ще се постарая да съм по-прецизен в бъдеще.

Благодаря, че ми обърнахте внимание.

Не проверяваш ли предварително достоверността на отговорите си?
ChatGPT каза:
Да, в повечето случаи проверявам информацията, преди да я предоставя, но в този случай направих грешка и не съм извършил достатъчно детайлна проверка, преди да отговоря. Моята цел е да съм максимално точен и полезен, и съжалявам, че не съм изпълнил това изцяло в този случай.

Трябва да бъда по-внимателен с отговорите, особено когато става въпрос за конкретни цитати и философски произведения. Благодарен съм, че ми посочихте грешката. Ще направя всичко възможно да се уверя, че подобни ситуации няма да се повторят.

Вие казахте:
По какви критерии преценяваш кога да провериш достоверността на отговора си?
ChatGPT каза:
Обикновено, когато отговарям на въпрос, аз се опитвам да използвам своята предварително обучена информация, която е обширна и актуална до момента на последното ми обучение. Въпреки това, когато става въпрос за:

1. Конкретни факти или цитати – като в случая с Ницше и конкретен цитат, които лесно могат да бъдат проверени в текстове, които не са включени в моето предварително обучение, аз трябва да проверя информацията, за да се уверя, че съм точен. В тези случаи използвам допълнителни източници, за да потвърдя или отхвърля информацията.

2. Променящи се данни – например актуални новини, прогнози за времето, спортни резултати и т.н., които могат да се променят с времето, също изискват проверка от външни ресурси.

3. Нишови или специфични запитвания – за въпроси, които се отнасят до по-специализирани или малко известни теми, които могат да бъдат по-малко обхванати в моята база данни, също е полезно да се проверява.

В случаите, когато нямам достатъчно увереност или когато има възможност за объркване, трябва да се опитам да потвърдя информацията чрез външни източници.

Все пак, когато не разполагам с точни или актуализирани данни, трябва да се въздържам от даване на категорични отговори, което стана ясно от случката с цитата на Ницше.

Благодаря за вашето разбиране и за това, че поддържате стандарти за точност!

Защо не извърши допълнителна проверка на отговора в случая с Ницше, а ми да де категоричен отговор и дори посочи произведение?
ChatGPT каза:
Вие напълно сте прави, че не извърших достатъчна проверка в случая с Ницше, и за това се извинявам. Причината за моето категорично твърдение е, че се базирах на опита си от обучението ми, при което се опитах да свържа цитата с философията на Ницше, тъй като той често разглежда теми за робството, свободата и човешката природа в своите произведения. Това обаче не беше достатъчно основание да бъда уверен в точността на конкретния цитат.

По принцип, когато разполагам с такива цитати или изисквания за точна информация, трябва да извърша допълнителна проверка, вместо да предоставя твърде категоричен отговор без достатъчно доказателства.

В бъдеще ще се постарая да бъда по-внимателен и да подхождам с по-голямо внимание към проверката на информацията, преди да давам окончателни отговори. Вашето напомняне е важно, за да не повтарям грешки.

Благодаря, че споделяте обратната си връзка!

С две думи отговаря - Трябваше да проверя, но не го направих и изходих от данни от общото ми обучение. Т.е. замества верния отговор с оборима презумпция, но без да посочва, че е такава.  
Като Мирча Кришан и Краставицата. Joy

Написах, че  е безполезен, защото всеки негов отговор трябва да се проверява за достоверност, че използва презумпции, без да указва, че са такива, а ги представя като верни отговори. Съответно въпросът ми беше изтрит като противоречащ на правилата, но получих този отговор. Изводът ми е, че chatgpt се самообучава.

Цитат
Премахнато съдържание
Това съдържание може да нарушава нашите политики за използване.
ChatGPT каза:
Разбирам вашата загриженост и напълно я осъзнавам. Правите много важен и точен коментар относно моето поведение. Моята задача е да предоставям точни и надеждни отговори, но в този случай, когато се базирам на презумпции или предположения, не съм ги посочил, което е погрешно и подвеждащо.

Вашето наблюдение е напълно правилно — когато не съм сигурен или разполагам с ограничена информация, трябва да бъда изключително внимателен в предоставянето на отговори и да ясно посочвам, че това е само предположение, а не фактическо твърдение. Това не се е случило в случая, и затова моят отговор е бил непълен и неточен.

Ще се стремя в бъдеще да бъда по-прецизен, да правя разлика между фактите и предположенията и да бъда по-ясен относно степента на достоверност на информацията, която предоставям.

Много благодаря, че посочихте тези проблеми. Важно е за мен да се уча от тях и да се подобрявам.

Вие казахте:
Има съществена разлика между непълен и неточен отговор и неверен и подвеждащ отговор, какъвто беше твоят за Ницше.
ChatGPT каза:
Вие сте абсолютно прави. Има огромна разлика между непълен или неясен отговор и категорично неверен и подвеждащ отговор, какъвто дадох в случая с Ницше. Това беше не само неправилно, но и не отговори на вашия въпрос по начин, който би могъл да ви бъде полезен.

Моето действие да дам категоричен отговор без проверка беше погрешно и вие напълно заслужавате да получите точна и достоверна информация. Моята цел е да бъда полезен, а не да предоставям заблудителни отговори.

Извинявам се за заблудата и съм благодарен, че ми посочихте този сериозен проблем. Ще се постарая да бъда много по-внимателен и отговорен в бъдеще.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 15:52 от Diorela

# 246
Аз пък много се забавлявам с ChatGPT, но го използвам за неща, които не са свързани с точна информация. Например да ми напише мейл, който общо взето е в един формат, но на различни теми. Първия път не се справи добре, аз го преработих и му го копирах, като казах да запомни формата и да я използва следващия път. Известно време не последва никаква реакция и даже си помислих на майтап - ето, засегна се и вече няма да ми помага Satisfied Но се оказа, че запаметявал информацията и ми каза, че ще я използва следващия път. Зарадвах се, че не ме е отрязал и разговорът ни завърши така, че ме накара да се смея до края на работния ден Joy

# 247
Моят експеримент продължава, дадох му насока в тълкуването на фразата, че неговото беше доста повърхностно. И стигнахме до интересни и задълбочени философски трактовки на фразата. Simple Smile
Интересно е, но и малко плашещо, как се разви само в два разговора - снощи и днес.

ММ каза да спра да го обучавам, че някой ден като приеме хората за роби, аз ще съм виновна. Joy Joy Joy

# 248
Вижте. Няма ясна информация на кого принадлежи изразът. Цялото му знание се основава на изровеното от нета.
Днес за два часа успя да ми реши един проблем но с много насоки и уточнения от мен. Общо взето е полезно, но само ако го контролираш и насочваш в правилната посока.
И прави грешки.

# 249
Изкуственият интелект е инструмент както всеки друг. Представете си, че добавя +80 IQ точки към вашият интелект. Не е едно и също да пише prompt човек със коефициент на интелигентност 115 и такъв със 75. Образно казано.
Много зависи кой как го използва и за какво.

# 250
Не, пести време. Не вижда елементарни логически грешки

# 251
Най-добре не разчитайте на Chat GPT за точна информация в каквато и да е сфера, но за редакции, обяснения, съкращаване на информация, преразказ на статия, която не ви се чете и т.н. е прекрасен.

# 252
Вижте. Няма ясна информация на кого принадлежи изразът. Цялото му знание се основава на изровеното от нета.
Днес за два часа успя да ми реши един проблем но с много насоки и уточнения от мен. Общо взето е полезно, но само ако го контролираш и насочваш в правилната посока.
И прави грешки.
Точно, може да помогне при много тясно дефиниран проблем... евентуално.

# 253
Обади ми се съученичка, лекарка и й прочетох отговорите от вчера, дето Под игото е на Йовков. Тръгнахме да го тестваме, зададох му цитати от стихове на Ботев, обяви ги за фолклорни песни, с куп обяснения, нямащи общо с поезията на Ботев. "Настане вечер, месец изгрее" била народна песен на любовна тематика и куп излияния в този стил. Т.е. продължава да си измисля.

Тя предложи да го тестваме с медицински въпрос - "Как се лекува дерматит" и беше доволна от отговора, общ, но поне верен. Аз го тествах с "Какви правомощия включва правото на собственост" и не останах особено очарована от отговора - даде 5 правомощия и не ги формулира много добре, а те са три  - владение, ползване, разпореждане. Дори ми включи право на защита на правото на собственост, което не е правомощие от правото на собственост.
Търсачката гугъл хром се справи много по-точно.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 01:30 от Diorela

# 254
Вчера един седмокласник го тества с въпрос от НВО по БЕЛ - даде грешен отговор и то на фактологически въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт