Животът ни с AI - с какво помогна и какво обърка?

• 18 932
  • 420
  •   1
Отговори
# 225
  • Другата България
Не помня от коя и каква страница беше, това е едно от многото подобни и сходни на него очеизвадно генерирани снимки и текстове, на които все по-често попадам. И не се вживявам дотолкова, че да търся смисъл или ирония, скролвам и заминавам.
Сякаш преди нямаше ЧАК толкова много, или поне аз не съм попадала на тях.....

# 226
  • Сред мелниците

Джорджеску е бил подпомогнат и популяризиран в тик ток от множество пловдивски фирми, собственост на един човек, с конкретен хаштаг.  И не случайно е избран тик ток, Толев обяснява защо.

Наскоро имаше коментари, че България е 4-та в света по опити за влияние и хибридни атаки. До колкото помня, Руслан Трад го каза, коментираха политическата обстановака с Елена Поптодорова тези дни. Но дали беше в Твоя ден по Нова, или по БНТ, не помня, че и на двете ТВ коментираха.

Пък ти продължавай да не вярваш.
Ванс им го каза. Ако няколко хиляди гласа, повлияни от социалните медии, могат да ви обърнат изборите, да ви имам демокрацията!
Свободно перифразирам.
А наскоро ползвах AI да ми напише десетина документа, като му зададох резюме. Супер се справи. Накарах го да коригира  да допълни да даде друг стил и после си го оправих. Разместих; изтрих, добавих.
Ползвам един и за превод на специфични фрази, обяснява ми ги , дава ми примери , вкарвам му контекста и той :  ААА, това ли било! Значи, всъщност... И щастлив че е разбрал.
Започвам да разбирам как постепенно ще ни превземе и емоционално, хаха шегувам се.

# 227
  • София
Когато си калпав политик и не успяваш да убедиш хората, че си най-добрия, ти пречи я пропаганда, я социални мрежи, я ТикТок... Ако си най-добрият, няма да имаш проблем да събереш достатъчно гласове - ментетата имат нужда да удрят под кръста противника, за да имат шанс да спечелят нечестно, защото иначе нямат такъв.

АИ-тата засега са добри, ама да не решат и те да развиват политически възгледи, че само ми липсва и с тях да споря онлайн, докато им громя фейковете! Grinning

# 228
Онзи ден започнах книгата на Макс Тегмарк Живот 3,0. За разлика от други научно популярни книги, това, което прочетох ми се видя просто обяснено. Препоръчвам.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 09:07 от ierldan

# 229
Единственият проблем с ИИ засега са психопатите, които се опитват да го управляват (Мъск и под.)
Но то това важи не само за ИИ Simple Smile

# 230
Не са психопати тези които го управляват.

# 231
Винаги ми е било забавно как с лекота се оценява и се слагат етикети на най-богатия човек в света с IQ 160.
И обратно в темата.
Мисля, че заради изкуственият интелект обявите за работа, за редактори, коректори, дори за маркетинг специалисти ще намалеят значително. Няма да изчезнат напълно, но определено хора от ниските нива могат да останат без работа.

# 232
Мисля, че заради изкуственият интелект обявите за работа, за редактори, коректори, дори за маркетинг специалисти ще намалеят значително.
Гладна кокошка просо сънува.

# 233
Ето тука малко за IQ 160
https://talentdevelop.com/articles/WIIA.html
Скрит текст:
Какво изобщо е интелигентност?

Когато бях в армията, се явих на тест за интелигентност, който се полагаше от всички войници, и при норма от 100 точки получих 160. Никой в базата не беше виждал подобна цифра и в продължение на два часа вдигаха голям шум около мен.

(Това не означаваше нищо. На следващия ден все още бях редник с най-висшето си звание КП - кухненска полиция).

През целия си живот съм регистрирал такива резултати, така че имам самодоволното усещане, че съм високоинтелигентен, и очаквам и другите хора да мислят така.

Всъщност обаче тези резултати не означават ли просто, че съм много добър в отговорите на академичните въпроси, които се смятат за достойни за отговор от хората, които съставят тестовете за интелигентност - хора с интелектуални наклонности, подобни на моите?

Например веднъж имах един автомонтьор, който на тези тестове за интелигентност по моя преценка не можеше да получи повече от 80 точки. Винаги съм приемал за даденост, че съм много по-интелигентен от него.

И все пак, когато нещо се объркаше в колата ми, аз бързах да отида при него с нея, наблюдавах го с тревога, докато изследваше жизнените ѝ функции, и слушах изказванията му, сякаш бяха божествени оракули - и той винаги поправяше колата ми.

Е, тогава да предположим, че моят автомонтьор разработи въпроси за тест за интелигентност.

Или да предположим, че това е направил дърводелец, фермер или почти всеки друг, освен академик. С всеки един от тези тестове бих доказал, че съм идиот, а и аз бих бил идиот.

В свят, в който не бих могъл да използвам академичната си подготовка и словесните си таланти, а трябваше да правя нещо сложно или трудно, работейки с ръцете си, бих се справил зле.

Следователно моята интелигентност не е абсолютна, а е функция на обществото, в което живея, и на факта, че една малка част от това общество е успяла да се наложи на останалите като арбитър по тези въпроси.

Помислете отново за моя автомонтьор.

Той имаше навика да ми разказва вицове, когато ме видеше.

Веднъж вдигна глава изпод капака на автомобила, за да каже: "Докторе, един глухоням човек влязъл в железарския магазин, за да си купи пирони. Сложил два пръста на плота, а с другата ръка правел удари с чук.

"Продавачът му донесе един чук. Той поклатил глава и посочил двата пръста, с които забивал. Продавачът му донесе пирони. Той избра размерите, които искаше, и си тръгна. Е, докторе, следващият човек, който влезе, беше сляп. Той искаше ножици. Как мислите, че ги е поискал?"

Снизходително вдигнах дясната си ръка и направих ножични движения с първите си два пръста.

След което моят автомонтьор се засмя бурно и каза: „Защо, тъпако, той използва гласа си и ги поиска“.

След това самодоволно каза: „Опитвам това с всичките си клиенти днес.“ „Хванахте ли много?“ Попитах. „Доста“, каза той, „но знаех със сигурност, че и теб ще те хвана“.

„Защо?“ Попитах. „Защото си толкова проклето образован, докторе, знаех, че не можеш да си много умен“.

А аз имах неприятното усещане, че има нещо вярно в това.

# 234
А всъщност какво печелят от разпространението на такива снимки, направени с AI? Имам предвид тези със сърцераздирателните описания и насълзени баби тип "няма кой да ме поздрави"? Масово се разпространяват във FB по всякакви групи и страници, все трябва да имат някаква цел, освен тази да изпробват грамотността на населението?

# 235
Лайкове

# 236
Печелят списъци с невникващи в съдържание и неразсъждаващи или просто нямащи желание да вникват и разсъждават.
Днес ще пуснеш сърцераздирателна картинка "обичам да рисувам, всички ме мислят за ненормална", после "имам рожден ден, никой не ме поздрави", после "обичам малки момченца, никой не ме разбира" и така нататъка...

# 237
А всъщност какво печелят от разпространението на такива снимки, направени с AI? Имам предвид тези със сърцераздирателните описания и насълзени баби тип "няма кой да ме поздрави"? Масово се разпространяват във FB по всякакви групи и страници, все трябва да имат някаква цел, освен тази да изпробват грамотността на населението?

Бях чела някъде, че тези снимки с рожденните дни, произведенията, които  няма кой да оцени и  т.н целят да се предизвика емоционална реакция. Да харесаш и коментираш. По този начин страницата събира последователи. Когато натрупа достатъчен брой хора. Тази страница се продава и преименува. Опитва се да се "продават" измамни неща, които не съществуват. Като пуф във формата на котка (пример, може и да има такова), но само вземат парите на потребителя и не изпращат нищо. Също за политическа пропаганда и други цели. Хората, които се хващат на такъв тип манипулации обикновено са в пенсионна възраст и лесно се манипулират.
Същото правят и със сълзливите истории писани по калъп.
Измамниците са много изобретателни. Винаги са крачка преди потребителя и се адаптират адски бързо когато дадена схема се изчерпи.

# 238
Ще падна от смях, ходи после ползвай chatgpt. Joy
Дано учениците не го ползват за домашните си.
Не съм сигурна за една мисъл дали беше на Хайне и реших да пробвам какво ще ми отговори. Първо реши да ми отговаря на руски. Поправих го. После започна да ми изрежда всичките бг автори един след друг, като за всеки твърдеше, че е от него и сочеше произведения. При това тотално оплете автори, измисли си произведения. В едното дори си съчини допълнителен текст. Накрая се отказах да го поправям, стана като игра на котка и мишка. Поптах от къде черпи информация и ако не намира точния цитат, защо не казва, че не го намира, вместо да дава грешни отговори.

Копирам в скрит текст въпросите и отговорите.
ПС Махам скрития текст, извинете ме за чаршафа, но наистина е показателен колко е трагично положението.

Цитат
На кого принадлежат думите?
ChatGPT каза:
Можете уточнить, о каких именно словах или фразах идет речь?

Вие казахте:
Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях.
ChatGPT каза:
Эти слова принадлежат болгарскому писателю, поэту и революционеру Георгию Раковскому. Это цитата из его произведений, в которых он выражает глубокие идеи и часто использует символизм и метафоры, чтобы описать будущее и общественные изменения.

Вие казахте:
Моля да отговаряш на български, а не на руски.
ChatGPT каза:
Извинявай за това! Цитатът, който спомена, всъщност е от българския писател и философ Гео Милев. Той е израз на неговото виждане за трансформацията на обществото и на човека, като използва символика и метафори.

Вие казахте:
От кое произведение?
ChatGPT каза:
Цитатът "Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях" е от произведението „Септември“ на Гео Милев. Това е една от най-известните му поеми, написана през 1923 година, вдъхновена от събитията около Септемврийското въстание. В поемата Милев разглежда социалната и политическа революция, борбата на бедните и потиснатите и стремежа им към свобода.

Вие казахте:
Това не е вярно.
ChatGPT каза:
Извинявай за грешката! Цитатът „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ всъщност е от „Под игото“ на Йордан Йовков. Този роман, публикуван през 1894 година, се явява едно от основните произведения в българската литература и се фокусира върху живота в българските села по време на Османската империя.

Благодаря, че ми обърна внимание!

Вие казахте:
Под игото е роман на Иван Вазов, а не на Йовков.
ChatGPT каза:
Напълно си прав! Извинявай за объркването. „Под игото“ наистина е роман на Иван Вазов, а не на Йордан Йовков.

Цитатът „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ е част от стихотворението „Работник“ на Гео Милев, което разглежда социалната несправедливост и борбата на потиснатите хора за свобода и правата им.

Благодаря за корекцията и извинявай за грешките!

Вие казахте:
Гео Милев има ли такова стихотворение? Покажи ми го
ChatGPT каза:
Извинявай за новата грешка! Оказва се, че Гео Милев няма стихотворение със заглавие „Работник“, както предполагах в предишния си отговор.

Цитатът „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ всъщност принадлежи на Пейо Яворов и е част от стихотворението „Ще бъдеш в бяло“.

Отново се извинявам за объркването! Благодаря ти за търпението и за корекциите.

Вие казахте:
И това не е вярно.
ChatGPT каза:
Извинявай за всички предишни грешки!

Цитатът „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ всъщност е от „Хъшове“ на Петко Рачов Славейков.

Това произведение се фокусира върху съдбата на българските революционери и техните борби срещу османското владичество. Този конкретен цитат е метафора, която показва как човек, изправен пред свободата и силата, може да използва новопридобитата си свобода за разрушаване на старите порядки.

Благодаря за търпението!

Вие казахте:
Покажи ми извадка, вклщчваща този цитат.
ChatGPT каза:
Извинявай за предишните грешки, но всъщност цитатът „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ принадлежи на Христо Ботев и е от неговото стихотворение „На прощаване“. Това стихотворение е едно от най-известните в българската литература и се свързва с идеята за свободата и революционната борба.

Това е правилният контекст за цитата. Благодаря за търпението!

Вие казахте:
И това не е вярно.
ChatGPT каза:
Извинявай за всички предишни грешки и благодаря за търпението ти!

Цитатът „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ всъщност е от „Майка“ на Пейо Яворов. Това стихотворение е част от творчеството на Яворов, в което той изразява дълбоки чувства за социалната несправедливост и тежкото положение на потиснатите хора.

Ето и самия цитат в контекста на стихотворението:

„Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях,
и ще търси възмездие за оковите си."

Извинявам се още веднъж за предишните грешки и благодаря, че ми обръщаш внимание.

Вие казахте:
Дай ми линк към това стихотворение
ChatGPT каза:
Извинявай за поредната грешка в отговорите ми. Цитатът „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ всъщност принадлежи на Димчо Дебелянов и е част от стихотворението „Сентиментален“.

Това стихотворение е част от неговото творчество, което разглежда теми като социална несправедливост и мечтите за свобода.

Съжалявам за всички неудобства и грешки, които допуснах в предишните отговори. Благодаря ти за търпението!

Вие казахте:
Премахнато съдържание ( Тук му казах, че пише глупости)
Това съдържание може да нарушава нашите политики за използване.
ChatGPT каза:
Извинявай за всички грешки в предишните ми отговори и за объркването, което създадох. Нека да уточним всичко.

Цитатът „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ всъщност принадлежи на Христо Ботев и е от стихотворението „Хайдути“.

Това произведение на Ботев изразява идеите за свобода, социална борба и революция, и цитатът се отнася до осъзнаването на силата на потиснатия народ, когато получи възможността да бъде свободен.

Благодаря ти, че ми посочи грешките, и още веднъж се извинявам за неразбирателствата!

Вие казахте:
И това не е вярно. Ако не знаеш, поне кажи, а не изреждай неверни отговори. Така объркваш хората.
ChatGPT каза:
Извинявай за всички неверни отговори и за объркването, което създадох. Осъзнавам, че допуснах множество грешки и те наистина можеха да доведат до объркване. Благодаря ти, че ми обърна внимание.

Цитатът „Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях“ всъщност принадлежи на Боян Пенев и е част от неговото произведение „Човекът и робът“.

Отново се извинявам за предишните грешки и благодаря за търпението ти. Надявам се, че това най-накрая е точният отговор.

Вие казахте:
Отказвам се, ти създаде голяма каша.
ChatGPT каза:
Много съжалявам за всички обърквания и неточности, които създадох. Разбирам, че това беше разочароващо и не съм успял да дам точен отговор. Благодаря ти, че си отделил време да ми обърнеш внимание. Ако имаш въпроси в бъдеще, ще се постарая да бъда по-точен и полезен. Още веднъж се извинявам за всичко.

Вие казахте:
От къде събираш информация за отговорите?
ChatGPT каза:
Аз събирам информация от предварително обучената база данни, която включва голямо количество текстове, произведения и източници, както и обширен корпус от общодостъпни данни, на които съм бил обучен от OpenAI. В този процес не използвам интернет в реално време, а разчитам на знанията, които са ми предоставени до момента на обучението ми.

Но понякога, особено в случаите, когато става въпрос за конкретни цитати или детайли, може да се получи грешка, защото се основавам на текстовете в обучителния ми корпус, който може да има пропуски или неточности.

Моята цел е да предоставям точни и полезни отговори, но понякога, при сложни въпроси, не успявам да съм на 100% точен. Благодаря ти за разбирането!

Вие казахте:
Ако не намираш точния цитат, защо не казваш, че не го откриваш, вместо да даваш грешни отговори?
ChatGPT каза:
Ти си абсолютно прав. Когато не разполагам с точна информация или не мога да открия точния цитат, трябваше да бъда по-честен и да призная, че не съм в състояние да отговоря правилно. Вместо това, излагайки неверни отговори, само създадох повече объркване.

Наистина съжалявам за това и ще се старая в бъдеще да бъда по-прозрачен, когато не мога да предоставя точна информация. Това беше важен урок за мен и благодаря за обратната връзка!

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 12:30 от Diorela

# 239
А какъв е правилният отговор?

Общи условия

Активация на акаунт