Животът ни с AI - с какво помогна и какво обърка?

• 18 940
  • 420
  •   1
Отговори
# 180
Не знам дали се използва от Тръмп, но последните дни непрекъснато ми излизат статии, че се използва от Фейсбук. И обикновено профилите са на цветнокожи активисти (от Азбучното общество). Един от тези профили беше убит тези дни, след расистки изказвания (от него, не към него).  Предполагам, че останалите ще претърпят модификации или ще имат същата съдба.

# 181
Изгледай записа, не е дълъг. Доста информация има в него.

# 182
...но последните дни непрекъснато ми излизат статии, че се използва от Фейсбук.

А, добър ден! Simple Smile

Отдавна се чудя колко живи хора останаха във ФБ. Напоследък фийдът ми е залят от всякакви „природни“, „научни“ и т.н. чудеса, събиращи хиляди лайкове и възхити в коментарите. Като цъкнеш на профила, с българско име, на пръв поглед нормален, в инфото обаче пише: „автор/създател на цифрово съдържание“. Като потърсиш снимката в Гугъл – само ФБ и Инстаграм излизат. Няма научни сайтове, няма медии, няма нищо. Само фейк и свещена простота.

# 183
Аз от доста време не ползвам Фб. Сега си направих един фалшив профил, защото някои от роднините ми ползват за съобщения само Месинджър, но не отварям профила (даже изтрих приложението от телефоните си, Месинджър си работи и без него).
Не вярвам, че фалшивите профили могат да повлияят на избори и на нечия популярност, както и не вярвам, че фалшивите активистки профили променят общественото мнение.
Единственото, на което могат да повлияят е евентуално да подведат рекламодателите. В случая с Фб - да платят повече , за да рекламират на сайта. Ако става дума за инфлуенсър - да му дават пари и продукти. Но пък на тях кой им е виновен, че пасат трева?

# 184
В Социална мрежа Любомир Толев много добре обяснява как става това повлияване. Множество аватари, които имитират релни хора, сприятеляват се, влизат в затворени групи, пубикуват имформция и коментари т.н. Ти ги мислиш за реален човек. И влияят на тези, които още не са решили за кого да гласуват.

Джорджеску е бил подпомогнат и популяризиран в тик ток от множество пловдивски фирми, собственост на един човек, с конкретен хаштаг.  И не случайно е избран тик ток, Толев обяснява защо.

Наскоро имаше коментари, че България е 4-та в света по опити за влияние и хибридни атаки. До колкото помня, Руслан Трад го каза, коментираха политическата обстановака с Елена Поптодорова тези дни. Но дали беше в Твоя ден по Нова, или по БНТ, не помня, че и на двете ТВ коментираха.

Пък ти продължавай да не вярваш.

# 185
Не вярвам, че фалшивите профили могат да повлияят на избори и на нечия популярност, както и не вярвам, че фалшивите активистки профили променят общественото мнение.

Напротив, напротив, правят го и то доста успешно. Simple Smile
Не че няма и реални профили, които правят същото, но реалния можеш да го игнорираш, докато фалшивите никнат и ни заливат отвсякъде.

# 186
Точно така - продължавам да не вярвам. За мен това обяснение няма връзка с реалността. Не познавам някой, който да не е решил предварително за кого ще гласува и причините никога не са свързани с интернет.
Ако Джорджеску беше истински популярен, щеше да има бунтове. Щом няма - значи не е.

От друга страна, Тръмп спечели убедително, не заради кампания, а защото госпожата е неприятна. Същото се отнася и за Хилъри. Защо не намерят някоя харизматична жена, която умее да печели тълпата (не с нагласени дебати, а с цялата си личност)? Какви са тези жалки лелки? Или по-скоро бабки...
Скрит текст:
Дори реакцията на Тръмп след стрелбата беше впечатляваща и искрена. Ако това беше Камала, сигурно щеше да се нас... Mask

На нищо не влияят - това е празна пропаганда. Абсолютно всеки проект в САЩ, който е свързан с нея, е огромен провал. За съжаление определени хора не спират да наливат пари.

# 187
Явно не си гледала от линка, но коментираш. Кой ти говори за сегашните избори! Става дума за предишното му избиране, че руснаците са повлияли именно чрез такива аватари.

# 188
Аватарите на ГРУ имат ли нещо общо с AI?

# 189
Вече написах, че не вярвам. Няма кой да избере Хилъри, дори мъжът й не я харесва.
Обаче коментираме политика и ще ни изтрият, защото е спам в тази тема.

# 190
Ама вие за САЩ ли? Аз имах предвид България. Simple Smile

# 191
Днес попаднах на този блог пост на основателя на OpenAI Sam Altman (само вмествам АGI е теоретичен термин, който в миналото той е наричал "системи с изкуствен интелект, които по принцип са по-умни от хората".)
Виртуални работници, изкуствен общ интелект, и Мъск, като конкуренция…
Цитат
Вече сме сигурни, че знаем как да изградим изкуствен общ интелект (AGI), както традиционно го разбираме. Смятаме, че през 2025 г. може да видим първите агенти с ИИ "да се присъединят към работната сила" и да променят съществено резултатите от дейността на компаниите. Продължаваме да вярваме, че итеративното поставяне на отлични инструменти в ръцете на хората води до отлични, широко разпространени резултати.

Започваме да се стремим към свръхинтелигентност в истинския смисъл на думата. Обичаме настоящите си продукти, но сме тук за славното бъдеще. Със свръхинтелигентност ще можем да правим всичко останало. Свръхинтелигентните инструменти биха могли да ускорят значително научните открития и иновациите далеч отвъд това, което сме способни да направим сами, и на свой ред да увеличат масово изобилието и просперитета.

Сега това звучи като научна фантастика и е малко лудост дори да се говори за това. Това е нормално - вече сме били там и нямаме нищо против да бъдем там отново. Доста сме уверени, че през следващите няколко години всички ще видят това, което виждаме ние, и че необходимостта да се действа много внимателно, като същевременно се извлече максимална полза за широката общественост и се разширят възможностите, е толкова важна. Като се имат предвид възможностите на нашата работа, OpenAI не може да бъде нормална компания.

Translated with DeepL.com (free version)
https://blog.samaltman.com/reflections

# 192
Колко различни AI използвате?
Преди два дена покрай един интересен проблем зададох специфичен въпрос и от тези с които си говоря от време на време само един зададе правилните въпроси за уточняване. Ако някой иска да се пробва може да поескпериментираме

# 193
Записах се от любопитство на курса за basic AI, та тия дни разцъквам различните ИИ-та. Явно имат развитие, добре резултати дават.

# 194
А забелязвате ли, че социалните мрежи са заляти от фалшиви снимки? Имам рожден ден и няма кой да ме поздрави, изработих това и това и никой не ме оцени и хората реагират сякаш е истина. Пълно е с ИИ генерирани истории. Ще стане така, че наистина ще живеем в свят на пост Истината.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 12:07 от metal.vixen

Общи условия

Активация на акаунт