Животът ни с AI - с какво помогна и какво обърка?

• 18 974
  • 420
  •   1
Отговори
# 165
По темата за логическите грешки

# 166
Понеже гледам сериала Граф Монте Кристо, вчера се сетих да го попитам нещо и получих неверен отговор:

Не е вярно, в книгата изрично пише, че гербът е кръст върху златна планина, заобиколена от море.
Впрочем, граф не е измислена титла, а купена от Италия, където според Дюма лесно се купували благороднически титли и единственото условие е да имаш поземлен имот и пари. Едмон е купил острова, титлата е законно закупена с истинското му име - когато пише завещание, той се подписва Едмон Дантес, граф Монте Кристо. Просто (колкото и да е невероятно), никой никога не го пита за името му. (Когато Вилфор се опитва да го разследва, стига до една фалшива самоличност).

# 167
Къде е описано? Аз не помня да се споменава никакъв герб

# 168
Споменава се, четох книгата за пореден път миналата година. Ако искаш, ще издиря пасажа и ще го снимам?

# 169
Да моля. Може само да ми посочиш горе долу къде е. Лично аз се сещам само за едно обсъждане на герб

# 170

Ето, това е от 85-та глава.
Оказа се, че в Гугъл доста хора са го рисували. Роботчето можеше да препише от тях.

# 171
Рядко ползвам ИИ, веднъж реших вместо да ровя в гугъл за едно конкретно нещо да питам ChatGPT ... ами излъга ме на няколко пъти, дори му казах, че ме лъже - извини ми се и пак ме излъга. Явно нямат достъп до по-стара инфорамция и почва да си измисля.

Въпросът беше през коя година Селин Дион е имала концерт в Благоевград, че не бях сигурен (а такъв концерт имаше на 100% в началото на 90-те, част от Франкофоли) .

# 172
  • Бургас
Не съм го използвала още.
И да съм честна даже не знам къде точно да го търся.
Бих се забавлявала да му задам странни въпроси и да видя какво точно ще сътвори!

# 173
Може и от компютър, може и с приложение на телефона, пишеш gpt - излизат два варианта, единият е българско производство.

# 174
Рядко ползвам ИИ, веднъж реших вместо да ровя в гугъл за едно конкретно нещо да питам ChatGPT ... ами излъга ме на няколко пъти, дори му казах, че ме лъже - извини ми се и пак ме излъга. Явно нямат достъп до по-стара инфорамция и почва да си измисля.

Въпросът беше през коя година Селин Дион е имала концерт в Благоевград, че не бях сигурен (а такъв концерт имаше на 100% в началото на 90-те, част от Франкофоли) .

При положение, че въпросният концерт е само в твоята глава какво очакваш да ти каже? Simple Smile

# 175
А, аз очаквам скоро AI да почне и мисли да чете, че и бъдещето да предсказва. Иначе полза голяма от него няма.

# 176
Да знаете, че много интересно тълкува сънища - не по съновника, а психологически. Предполагам по-скоро по Юнг, отколкото по Фройд (при него всичко е извратено и накрая опира все до едно и също).

# 177
Аз мисля, че е погрешно да се възприема AI като търсачка и да се препитва за супер специфична фактология, където рано или късно се стига до объркване и се дъни, защото дава скалъпен отговор от зор да отговори нещо.
Много по-интересно и смислено е да се ползва за "тълкуване" (за да продължа мисълта от предния пост) или "философстване", или изобщо теми, които предполагат синтез и разсъждение върху голямо количество познания.
Най-хубави разговори съм успявала да постигна, когато разговарям с него, както бих разговаряла със събеседник с много голяма обща култура.
Веднъж, предвид това, че е лингвистичен модел и няма на земята човешко същество, което да има толкова обширни познания по толкова много езици наведнъж (речник, граматика, структура на езика, но и изключения от нормите, диалекти...), накарах chatgpt да ми опише езиците все едно са човешки същества с характер, поведение манталитет. Получи се изключително интересен и изненадващо задълбочен разговор с нови (за мен) открития. Това, че има връзка между език и народопсихология не е нова идея. Езикът формира начина на мислене, но също така изначално езикът се е оформил според нуждите и идеите на хората, които комуникират на него. Мисля, че ми даде много смислени примери и ми беше много интересно да чуя "що за хора" са езиците.

# 178
Barbabeau, много интересно заключение. Пускам в скрит текст разсъждения на проф Брайан Кокс, от БиБиСи и който е на около моята възраст, ще си спомни Дириим😊.

Скрит текст:
Един чист фрагмент от логиката
На границата между науката и езика има напрежение.
Езикът се занимава с човешкия опит. Всеки разбира какво означават въпроси като: "Защо закъсняхте?" "Закъснях, защото будилникът ми не се включи. Но този отговор е непълен и може да бъде последван от поредица от допълнителни въпроси в опит да се установи точно защо.
"Защо будилникът не се включи?”
"Защото е счупен.”
"Защо е счупен?”
"Защото се е разтопило парче спойка върху платката.
"Защо спойката се е разтопила?"
“Защото се е нагорещила.”
"Защо се нагорещила?"
“Защото е август и в стаята ми е горещо?
"Защо е горещо през август?"
"Заради подробностите в орбитата на Земята около Слънцето.”
"Защо Земята обикаля около Слънцето?”
Заради действието на гравитационната сила.
"Защо има гравитационна сила?”
"Не знам.
Всички научни въпроси "Защо?" завършват с "Не знам", ако продължите да настоявате достатъчно, защото научното ни разбиране за Вселената не е пълно. Най-фундаменталното описание, с което разполагаме за каквото и да било, се свежда до набор от теории, описващи най-малките известни градивни елементи на Вселената и природните сили, които им позволяват да взаимодействат помежду си. Тези теории са известни като закони на физиката, а когато попитаме за произхода на тези закони, отговорът е "Не знаем".
И с ИИ е така, търси, търси и понеже няма точно тази “божествена” способност, която елементарният човек има едновременно да “процесира” множествени параметри, комплексни процеси, предположения и вероятности, едно напреднало, тясно специализирано “entity” (не знам как да нарека притежаващото невероятна бързина и склад на почти неограничена информация ИИ) все още не е способно на абсолютна фактологична точност. Това естествено, в някакъв момент ще се промени, разбира се, с човешка или собствена ИИ намеса. Кога и как ли 😉?

# 179
https://play.nova.bg/video/socialna-mrezha/season-3/socialna-mre … 2025-01-06/640686

За мъртвия интернет, аватарите, тяхната роля, функции, начин на действие.  Как изкуственият интелект се използва за въздействие върху потребителите на социални мрежи и за печелене на избори - от  Джорджеско, от Тръмп.

Общи условия

Активация на акаунт