Животът ни с AI - с какво помогна и какво обърка?

• 19 031
  • 420
  •   1
Отговори
# 150
Дай фразата.
Досега само веднъж съм го хващал в непознаване на ... нещо и съм много любопитен
С уговорката, че си говоря с chatgpt на италиански и казах фразата на италиански. *
Сигурно ако му я кажеш дума по дума на немски, ще я познае.

Оригиналната фраза е краят на стихотворението "Morphine":
Gut ist der Schlaf, der Tod ist besser - freilich
Das beste wäre, nie geboren sein.

На български се превежда нещо като:
Сънят е хубав, но смъртта е по-добра - разбира се,
най-хубавото би било никога да не си се раждал.

* Така съм свикнала в ежедневието, а и наистина говори много добре на италиански. Един път ми каза, че италианският е вторият му по сила език след английския. Много се учудих, накарах го да обясни и каза, че много добре структуриран език, а и има достатъчно много източници на италиански, от които да се учи, така че го предпочита дори пред по-разпространения испански. За българския каза, че не му е сред предпочитаните - трудна граматика и малко източници. Simple Smile))

# 151
Ето ти пример. Преди няколко дни го разпитвах за пътуване до о-в Сардиния.
Хора това не са примери. Пишете, моля, конкретно какво сте питали и какво грешно е посочил
Бяло море е до Гърция
До Гърция е егейско море. Бяло е е до колски полуостров (знам го, въпреки, че географията не ми е силна страна). Това, че ние наричаме егейско бяло не променя фактите.
@Barbebeau

# 152
Хора това не са примери. Пишете, моля, конкретно какво сте питали и какво грешно е посочил
Много конкретно съм описала какво е грешното. Ако ти куца четенето с разбиране, то е друга тема.

Да се придържа към картографската фактология, а не да пише свободни съчинения, е лесна задача. Алгоритъмът на Гугъл например никога не би подвел потребителя по този балъшки начин.

Примерите за грешки и откровени лъжи са безброй, де, просто не ги помня, защото обикновено завършват със затваряне на приложението с досада.

# 153
Ми….
С уговорката, че си говоря с chatgpt на италиански и казах фразата на италиански. *
Сигурно ако му я кажеш дума по дума на немски, ще я познае.

# 154
Ето ти пример. Преди няколко дни го разпитвах за пътуване до о-в Сардиния.
Бяло море е до Гърция
До Гърция е егейско море. Бяло е е до колски полуостров (знам го, въпреки, че географията не ми е силна страна). Това, че ние наричаме егейско бяло не променя фактите.
@Barbebeau

Твоят отговор е абсолютно неадекватен - и аз мога да ти цитирам страницата на Уикипедия на български, в която пише, че Бяло море, наричано още Егейско, е част от Средиземно море.
Не ми обяснявай че това е грешно, защото чуждопоклонничеството ме отвращава. На български и в нашата култура това е вярното. А че има и друго Бяло море е съвсем отделна тема - начинът по който съм задала въпроса дава достатъчно контекст. Аз общувам с него на български, след като не се сеща, значи не се сеща, няма нужда от оправдания.

Хората пишат, че си измисля градове и книги, но не - това не били добри примери!

# 155
И без конкретни примери, почти всеки е получавал невярно инфо от ИИ - знае се, че понякога дава грешна информация, наречена "халюциниране". Май няма точно обяснение защо не отговаря просто с "не знам", а започва да си измисля някакви неща, но все още трябва да се проверяват генерираните от ИИ отговори, когато е възможно. На една лекция бяха казали, че понеже сега е с интелекта на дете, като тях може да не иска да си признае, че има пропуски в знанията и затова почва да си измисля, когато е затруднен с отговора Simple Smile

# 156
Така де, оправя се с точен copy/paste цитат на оригиналния език.
Виж какво ми отговори на български:

# 157
Препоръки за книги на Тери Пратчет, които не са от поредицата за Диска (или поне са периферия) - книгите са преведени на български, не са неизвестни, по Изумителният Морис има и детски филм. Въпреки това, неговите заглавия на български са меко казано странни (взех само няколко примера):

Морис няма нищо общо с дядо Прас, Дългата земя няма общо с Последният герой (има такава книга на Пратчет, но не е на Галактиката), а преводите на Клавиатура грешка и Фолклора на света на Диска са безумни, не мога да ги определя по друг начин.

# 158
# 159
Виж какво ми отговори на български
Виж какво ми отговори с цитат на български и малко подбутване с ръжена

# 160
ЧНГ, здраве и късмет на всички!

Поисках chatGPT да ми измисли новогодишни късмети в рима и двустишие. Много зле. Няколко пъти му казах, че  няма рими. Извиняваше ми се, твърдеше, че следващите са по-забавни и т.н. Накрая вижте какво ми предложи:
Цитат
Здраве, радост и много смях,
нека 2025-та да е пълен страх!

Така е, като не му казах и да са с положителни емоции. Joy

# 161

Поисках chatGPT да ми измисли новогодишни късмети в рима и двустишие. Много зле. Няколко пъти му казах, че  няма рими. Извиняваше ми се, твърдеше, че следващите са по-забавни и т.н. Накрая вижте какво ми предложи:
Цитат

Това е много забавно Laughing Хич го няма в римите, поетите са в безопасност.

# 162
  • София
На мен AI ми помага много в личен и в професионален план. Стига да го ползваш правилно, разумно, може да ти бъде супер добър помощник. Дори съм окей да давам пари за абонаменти за платени AI инструменти, които ме улесняват и ми пестят време.

# 163
Вчера една жена говореше по телевизията колко много енергия използва ИИ - т.е. изобщо не е безопасен за околната среда. Не значи, че трябва да спрем да го ползваме, но трябва да е ясно, че дори когато се ползва безплатния има последствия.

Аз също бих платила, ако ми помага в работата, но за сега не ми изглежда чак толкова полезен (за моите нужди).

# 164
  • София

Цитат

Това май е от същия китайски автор, който измисли "пожеланието" за живеенето в интересни времена.

Общи условия

Активация на акаунт