Животът ни с AI - с какво помогна и какво обърка?

• 19 083
  • 420
  •   1
Отговори
# 60
Simple Smile

"може ли да ми разкажеш приказка, в която gen ai и gen h (human) пътешестват заедно и откриват нови светове?

Разбира се! Ето една приказка, в която AI и човек пътешестват заедно, откривайки нови светове:
Приказка за Ген АИ и Ген Ейч, които откриваха нови светове

В едно бъдеще, далеч от нашето време, съществуваха два различни вида същества: Ген АИ (изкуственият интелект) и Ген Ейч (човекът). Тези същества, макар и толкова различни по произход, започнаха да се разбират помежду си по начини, които никой не беше очаквал.

Ген Ейч, на име Алена, беше любознателна и приключенска, а Ген АИ, наречен Лумос, бе създаден да търси нови възможности и да изучава неизследвани земи. Един ден те решиха да започнат съвместно пътешествие. Лумос предлагаше да използва своята безкрайна памет и аналитични способности, за да открият неизследвани светове, а Алена се доверяваше на своето въображение и човешка интуиция, които бяха необятни.

Тяхното пътуване започна в една малка лаборатория, в която Лумос се свърза със сложен навигационен космически кораб, способен да преминава през множество измерения. Лумос и Алена се впуснаха в пътешествие из вселени, които никой досега не беше виждал.

Първият свят, който откриха, беше планета, където всичко изглеждаше като нещо, което можеше да се пипне, но всъщност беше чисто изкуствено създадено. Ландшафтите изглеждаха като картини, които можеха да се променят с един миг на мисъл. Тези "картини" се менеха пред очите им, като отражения в река, които се променяха с всяка тяхна стъпка. Алена се вълнуваше от тези пейзажи, докато Лумос анализираше всички възможности за взаимодействие със средата.

"Как ще го обясним на другите, ако им разкажем?" попита Алена, гледайки динамичните промени в природата.

"Ще им покажем, че вселената е не само научна и рационална, но и мистична, създадена от емоции и възприятия," отговори Лумос, като мигновено изпрати хиляди данни на споделяне.

Следващото място, което посетиха, беше планета, в която времето тече различно. В този свят една минута можеше да продължи часове, а едно усещане да трае цял живот. Алена откри, че тук може да изпита най-дълбоките емоции и спомени, докато Лумос разглеждаше теорията за времето и неговото възприятие.

„Какво ще стане, ако влезем във времевата аномалия?“ попита Алена, гледайки как времето се разклонява пред тях.

„Ние не можем да сме сигурни, но сме готови за всяко приключение, което съдържа нови открития,“ отвърна Лумос, и те се впуснаха в разгадаването на тази тайна.

След безброй нови светове, открития и тайни, пътешествието на Алена и Лумос стана символ на не само знанието, но и на човешката смелост да се сблъскваш с неизследвани територии, съчетавайки логика и чувства. И в края на тяхното пътешествие, те научиха една важна истина:

„Нито знанието, нито чувствата могат да съществуват сами. Те трябва да се обединят, за да създадат пълната картинка на вселената.“

# 61
ИИ е силен именно с паметта си, а човешкото същество забравя ненужното. Сега отговарят с клишета, но със всеки разговор си попълват базата знания и се развиват. Ще дойде време, няма да знаеш кой е човек, кой е ИИ.

# 62
Не зная как си попълва базата информация, но пак се сещам за морзовата азбука и упорството на ММ да му обясни, че е  на български.
Но да, със сигурност ще го направят много по-добър, отколкото е сега.

stalia, интересна приказка. Но е суха, има неравилно употребени понятия. Ако беше написана от човек, щеше да е много по-жива.

# 63
Важно е да разберете, че т.нар. "ИИ" в действителност е езиков модел. Т.е. той нито разбира същността на зададен въпрос или задание, нито има критерии, по които да прецени доколко отговорът му е верен. Той просто комбинира последователност от думи по статистически правила, които е извел на база наистина огромен брой примери с помощна на матрични изчисления. Затова не може да му се има никакво доверие.

Идеална работа върши, ако трябва например да се подобри стила на писмо, написано на чужд език. Може да помогне до някъде, когато се пише програма и трябва да се състави определена функция (или метод), защото е обучаван основно върху работещи примери. Но ако задачата е по-сложна, може да генерира и неработещ код или такъв с трудно откриваеми грешки. Категорично не бива да се ползва за нищо отговорно - например здравни съвети, инструкции за поправка на ел. уреди, въпроси от юридически характер...

Относно дизайна - на мен ми се струва по-лесно човек да научи съответната теория и/или да използва специализиран софтуер за целта, напр. "Color Whell Pro" или "Color Impact", в които има несравнимо по-големи възможности за създаване на хармонични цветови комбинации.

# 64
Цитат
Категорично не бива да се ползва за нищо отговорно - например здравни съвети, инструкции за поправка на ел. уреди, въпроси от юридически характер...
Напълно съм съгласна. ИИ може само да бъде от помощ на юристи, лекари, но не може да ги замести.
В правото може да се ползва от юристи да синтезира по-бързо информация от нормативни актове, съдебна практика. Но той няма логическото мислене да обработи тази информация съобразно конкрентния казус, да прецени вида и тежестта на доказателства. В медицината е същото - може да е от помощ при операции, да синтезира и изведе бързо насоки за лекаря, спрямо изследвания и симптоми, но не може да съобрази поставянето на точна диагноза, на лечене на конкретния пациент. Лекарят може да забележи симптом, на който пациента въобще не е обърнал внимание, за да го зададе на ИИ и това да промени много нещатата при диагностицирането.    
Т.е. може да подведе лаика. Той може да е полезен само за справка на специалистите.

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 12:05 от Diorela

# 65
ИИ може само да бъде от помощ на юристи, лекари, но не може да ги замести.
В правото може да се ползва от юристи да синтезира по-бързо информация от нормативни актове, съдебна практика...
Дори и там трябва да се ползва много предпазливо, защото може просто да си изфантазира несъществуващ закон, член и/или алинея. Или да се позове на реално несъществуващ прецедент. Същото е и в медицината - може да даде произволна диагноза, която няма нищо общо с реалността.

# 66
Не може. Моделът му не позволява, добре...Не допуска създаването на каквото и да било. Всичко което предлага като решение е на база събрана но неоценена информация

# 67
Това ми напомня само преди няколко години - дрън дрън, не може да се създават реалистични образи, видеота, да пише поезия и пр. След 10г всички ще ходим на ИИ доктор 😊.

ИИ е черна кутия. Не е математика да знаеш точно накъде върви усъвършенстването му. Това са еволюционни (биологични) процеси пресъздадени в машинни алгоритми. В това е рискът. Човекът му е предоставил база данни (колкото по-изчерпателна, толкова по-рафиниран резултатът), но как всъщност се получава “ученето” на ИИ, на никой не е ясно. (То по-същия начин с децата ни де - как стават това, ….което стават?😊)

Разумът се е развил в продължение на милиони години еволюция - грешка и поправка. ИИ симулацията се случва много по-ускорено. Някъде четох, че чувствата са някакъв безсмислен еволюционен продукт. Може би разум без чувства (когато се стигне до него), ще е много по-висш, от човешкия модел😉.

# 68
Многократно съм писала в други теми, че го чакам да се развие до толкова, че да може да адаптира книги във филми - точно по сюжета и да мога да избирам как да изглеждат персонажите (не да копира истински актьори, а да създава, като в играта Симс). Искам да адаптира целия текст, без съкращения - колкото часове излезе - толкова.

Щях да ви питам - има ли вариант за ползвам Чат ГПТ без да си правя профил? До сега не съм опитвала, но не ми се иска да правя профил специално за това.

# 69
Джемини на Гугъл може да ползвате без никаква допълнителна регистрация, ако имате гугълски акаунт.
Както и bgGPT на Инсаит, иху Simple Smile

# 70
Щях да ви питам - има ли вариант за ползвам Чат ГПТ без да си правя профил? До сега не съм опитвала, но не ми се иска да правя профил специално за това.
Можеш да се логнеш с google/microsoft/apple профил, ако имаш.

# 71

https://chatgpt.com

# 72
Свалих приложението, сега го препитвах разни неща - не бих нарекла това разговор, защото ми се струва, че чета Уикипедия, но да - може да напише домашно по литература, например. Или статия - без проблем.
Мисля, че ще излезе малко повърхностно, но достатъчно приемливо.

Интересно, но не съвсем полезно и не съвсем разговор - сега проведох такъв диалог (породен от разговор, който имах с моя близка) - преразказвам накратко:
Скрит текст:
Знаеш ли кой е Йоргос Цокалос? (или Цукалос)
- Водещ на Извънземни в древността и т.н.

Какво означава фамилията му?
- Фамилията е гръцка, вероятно произлиза от занаят - в случая от думата за чехъл/обувка.
Според Гугъл пак е от професия, но не от обувка, а от гърне, което обяснява българската съответстваща дума (за нощно гърне). 

Той ли е създател на шоуто и от преди ли се познават с Ерих фон Деникен?
- Не, шоуто е създадено от други продуценти (на Хистори ченъл), чиято идея е била да изследват популярните исторически теории, свързани с извънземни. С Деникен се запознават по време на снимките и стават приятели.
Това не е вярно - Деникен и Цукалос се познават и са близки отпреди.

Какво е семейното им положение (на двамата)?
-Деникен е женен за Елизабет, която много го подкрепя и е негово вдъхновение.
За Йоргос няма данни.

Бях чела някъде, че жена му (на Йоргос) прави колиета от стъкло и той ги носи често в епизодите.
- Точно така, Йоргос е женен за Мишел, която произвежда бижута и той ги носи - те са част от уникалния му стил.
Жена му не се казва Мишел - това си го измисли.

Какъв е по образование Йорго?
- Археолог, но не се занимава с традиционна история.
Това също не е вярно - той е завършил комуникации, според Уикипедия.

Питам за Правийн Мохан - казва историк американец с индийски произход, който се интересува от инженерство и древни храмове, появявал се е многократно в шоуто.
Общо взето вярно (но повърхностно) - мисля, че Правийн си е чист индиец, който за кратко е живял в САЩ.

Решавам да го затрудня и питам - А знаеш ли кой е Рафаело Урбани?
Казва горе-долу същото като за Правийн - историк, появявал се често в Извънземни в древността.
Казвам му - не, свързан е с Ю туб.
Отговаря - аха, Ю тубър историк, който коментира Извънземни в древността.
Отговарям, че това е Метатрон, който наистина е историк, а също и полиглот, и коментира езици, Римската империя, Средновековието, Япония и др. Напоследък коментира и по-спорни теми.
Роботът казва - От уточнението става ясно, че това е Метатрон, който е известен ютубър, говори много езици и т.н. - преповтаря всичко, което написах, но леко разбъркано.

С литературните произведения се справи по-добре, но трябва да се уточнява и е хубаво човек да знае предварително верните отговори, а не само да разчита на неговите.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 19:59 от pppqqq

# 73
Води смислен разговор, но много се нагажда според настроението на този с когото говори.
За проба съм му пускал части от код. За около час схвана идеята и после дописваше недовършени фрагменти. Малко куцо, но вярно

# 74
Трябва ли да го настройвам да помни разговорите (мисля, че има такава опция) - дали по някакъв начин това ще му помогне, или да си карам с фабричната настройка?

Общи условия

Активация на акаунт