Животът ни с AI - с какво помогна и какво обърка?

• 19 071
  • 420
  •   1
Отговори
# 90
Всъщност не оставаше нищо. Всяка сутрин имахме елементарни въпроси за обобщаване на най-важното от вчерашния следобед и те се държаха все едно за пръв път чуват за темата...
Защо да помнели, като информацията е на един клик разстояние...

# 91
Ми ако спре тока, няма батерия и единият клик разстояние не сработи, какво правим? LaughingLaughing

Този път съм доволна  от https://chatgpt.com/ .тествах какво ще ми отговори на част от текст, извадена от линка в предния ми пост за масово разпространената глупост за вреда от хлебната мая. Справи се отично.

ПС Ще махна скрития текст, защото отговорът е много добър, поне да го четат хлапета, като търсят по тези ключови думи.

Въпрос:
Вярно ли е , че ако ядем хляб, втасал с хлебна мая, дрождите започват да се размножават в тялото. Така те изчерпват нашите витамини, микроелементи, протеини. Термофилните дрожди по време на печенето преминават в капсули от глутен. И в червата те се освобождават от тези капсули и увреждат лигавицата, като по този начин нарушават нормалната микрофлора.
ChatGPT said:
ChatGPT
Твърденията, които описват, че дрождите в хляба започват да се размножават в тялото, изчерпват витамини и микроелементи, и увреждат червата, не са научно обосновани и са широко разпространени като митове или неоснователни опасения.
1. Размножаване на дрождите в тялото: Хлебната мая, която се използва за втасване на хляба, е специфичен вид дрожди (обикновено Saccharomyces cerevisiae). Тези дрожди не се размножават в организма, след като хлябът е изпечен, тъй като те се унищожават от високата температура при печенето. Дрожди, които могат да причинят проблеми в организма, са различни видове, като например Candida, но те нямат нищо общо с хлебната мая.

2. Изчерпване на витамини, микроелементи и протеини: Няма доказателства, че консумацията на хляб с хлебна мая изчерпва витамини и микроелементи от тялото. Напротив, хлябът, особено ако е пълнозърнест, съдържа важни хранителни вещества, като витамини от групата В, минерали и фибри.

3. Термофилни дрожди и глутен: Термофилни дрожди са вид дрожди, които понасят високи температури, но те не се използват в хлебопекарството. Освен това, хлебната мая (и други дрожди) не образува капсули от глутен. Глутенът в хляба е протеин, който дава структура на тестото, и не взаимодейства с дрождите по начин, който да води до образуване на капсули.

4. Увреждане на чревната лигавица: Няма доказателства, че хлебната мая или дрождите от хляба причиняват увреждане на чревната лигавица. Проблеми със здравето на червата, като нарушаване на микрофлората или възпаления, могат да бъдат свързани с инфекции или други фактори, но не и с дрождите в хляба.

Като цяло, ако хлябът е добре приготвен и съдържа качествени съставки, консумацията му не представлява опасност за здравето и не води до тези проблеми. Ако обаче имате конкретни здравословни проблеми или алергии към дрожди или глутен, е добре да се консултирате с лекар или специалист по хранене.

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 00:18 от Diorela

# 92
не, не, не ИИ ще ни показва кое е истина и кое лъжа, човеците трябва да се научим да го правим по интуиция.

# 93
Не ползвам интуиция, а знания, подбор на информация, анализ, логика. Така прецених и отговора на chatgpt като верен.

# 94
Интересното е, че се опитва да разсъждава на моменти.

Освен това, не мога да разбера защо понякога търси в Гугъл (и изписва търсене в Гугъл), а понякога отговаря направо.
Примерно, попитах го за Хива (потънал континент, подобно на Му и Атлантида - като търсите на български в гугъл излиза съвсем малко или нищо) и ми отговори изчерпателно и бързо  (още си говорим за литературни произведения, конспирации и митологии).
Питах го знае ли нещо за мюзикъла Епик (което е нещо от Тик Ток и не очаквах да го знае - впрочем, не ползвам Тик Ток, но в Ю туб ми излизат препоръчани клипове, свързани с него) - позабави се, изписа че търси и чак тогава ми отговори с обща, но истинска информация.

Обаче като може да търси, защо не го прави всеки път, а понякога не знае и само се опитва да замаже с общи приказки?

П.п. Пепина, неяденето на глутен е мода и няма нищо общо със здравето (освен за хората, които имат непоносимост към глутен). Не е нужно да ти го каже ИИ, за да стане истина, нужен е здрав разум.

# 95
  • София
ИИ показва напъни за разсъждение от много преди ChatGPT. Още преди няколко години, когато вложиха самообучаващ се софтуер в Google Translate, засичах как се учи на български като малките деца - например "тъща" ми го беше превел като "зетка", явно убеден, че щом имаме зет, ще имаме и зетка. Имаше и други бисери, но съм забравила... Всичките попадения бяха характерни за възрастта 2-5 години. И аз не можах да разбера кога се опитва да мисли и кога просто си превежда от базата данни.

# 96
  • София
Предполагам търси в базата данни по определени критерии /а после "разсъждава"/ и ако не намери удовлетворяващо го инфо, търси в Гугъл. Поне аз така бих го програмирал, ако аз го създавах, та очаквам и авторите му да са се сетили за тая тактика. Ако не са, егати и авторите!

# 97

Все едно, че за него е писано 😊

# 98
Някои хора си продават безплатно мислите, за да научат ИИ. Както както си дадоха безплатно снимките на ФБ.

# 99
Подаряват.

# 100
Някои хора си продават безплатно мислите, за да научат ИИ. Както както си дадоха безплатно снимките на ФБ.
Какъв е смисълът да държи мислите в себе си? Yum Някой беше казал – май британеца Бъртранд Ръсел "Може да убиете човек,но не и мисъл". В смисъл,че мислите принадлежат на всички хора.

# 101
Малко нонсенс се получи. Мисълта не принадлежи на всички, а на този, на когото е хрумнала. Ако е само мисъл, тя не достига до други хора, остава си в нашия ум. Ако я материализираме, чрез говор, писане, за да достигне до други хора, вече е изказване, коментар и т.н. И пак, изказването, устно, или писано слово, не принадлежи на всички, а на неговия автор, независимо, че достига до определен/неопределен кръг лица.

# 102
Имаше една теория за мемовете - не си спомням как беше точно, но в общи линии - че мислите съществуват самостоятелно и хората ги прихващат при определени обстоятелства. А не са нещо индивидуално и лично. Т.е. те пак са лични, доколкото са в отделна личност, но не и в духовен смисъл (какъвто често им се придава). Стотици и хиляди хора биха могли да имат горе-долу еднакви мисли, ако попаднат в подобни ситуации - все едно им е записана програма.
Отделно, че те са свързани с електрически импулси в мозъка и вероятно с някаква технология биха могли да се манипулират.

# 103
Днес за пръв път ползвах ChatGPT.
Даже не знаех, че има такова чудо.
Използвах го да ми генерира едно писмо на френски, че трябваше да е официално и да звучи добре, а моят френски не е толкоз добър.
Ми, добре му се получи на ИИ!
Спести ми време, най-малкото.

Но, по принцип мисля, че не е никак добре да разчитаме на това за всичко. Виждам, обаче, как лесно може да се хлъзне човек и да предпочте някой/нещо да мисли вместо него.

# 104
Понякога си мисля, че вече половината постове в социалните мрежи и доста от служебната кореспонденция е генерирана от ИИ.
Особено за фейсбук постове, много се усещат еднообразните фрази. Типичните емотикончета.
Готино е за стандартно написани неща, но в оригиналното съдържание още не е толкова напред.

Общи условия

Активация на акаунт