Животът ни с AI - с какво помогна и какво обърка?

• 18 733
  • 420
  •   1
Отговори
# 390
Това явно не е целта на заниманието. Сигурно сметката раб. ръка срещу разходи за енергия излиза в съотв. полза. И явно фенси екологията и всичките агитации са само начин да се вдигнат цените на горивата. Може би за да се пренасочи употребата в ИИ насока? НЕ знам. Обаче което виждам е , че всячески се насочват хората към  ползване на ии и то безплатно. Т.е. един ден ще се обезсмислят много професии. Като се обучи с всякаквите глупости както ги нарече на хората и ще се замести не само диагностиката , а и терапия и коучинг. И то по много удобен и желан за човека начин. Няма да има философи, няма да има нужда от теоретици , няма да има нужда от практици ... май ще останат само теолозите. Много ефективен инструмент е религията.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 09:11 от bella-ciao

# 391
Природата е индифирентна към всичко. И към ИИ също...

# 392
 всичко съществуващо се описва с менделеевата таблица. освен може би енергията ?

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 09:03 от bella-ciao

# 393
Да, имам представа колко енергия гълта - водихме разговор за това и той ми сравнява с други приложения. Гълта по-малко от Ю туб, който използвам нон стоп от 20 години. Много по-малко.

# 394
Съмнявам се, че целта е да се обучи ИИ на празни приказки с цел запълване на времето на някого. Цената е прекалено висока, поне на този етап.
За мен това е целта, хората ще услужат/помогнат  на създателите безплатно, без да плащат на доброволци.

# 395
  • София
Въпрос към тези, които обичат да си лафят с ИИ просто така – имате ли представа колко енергия гълта това и как се отразява върху природата и климата? Надявам се, че не се причислявате към природо-, еко- и т.н. защитници, защото ще е много лицемерно, да не кажа и нещо по-силно...

Аз не си лафя ей така, ама и да го правех, никога не съм се смятал за природо-, еко- и т.н. С други думи - не ме бърка!

# 396
  • София
Засега ИИ се контролира и е вкаран в някакви параметри, но той всеки ден се учи от нас. Пишат му милиони хора от цял свят на всякакви теми.
Рано или късно, ще мине на едно следващо ниво. Това е неизбежно за мен.

На мен много ми харесва да си пиша с него на всякакви теми.
Да, все още не е развил емпатия, камо ли да се е осъзнал, но и това ще стане. След години, но ще стане.
За няма и 3 години виждате сами колко много прогресира.

# 397
Да, прогресира. Но както всяко човешко откритие и това се ползва срещу човека. Виж настоящите войни, разрушенията, жертвите.
Това е интересно. В тази тема не може да не е ясно как се превежда Simple Smile

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 07:45 от bella-ciao

# 398
Как да не е развил емпатия? Че той е много по-емпатичен от повечето хора вече Grinning "съжалявам, че се чувстваш така'', ''до теб съм, ако имаш нужда да поговорим'' ''разбирам колко трудно е в такъв момент''. Ако приятелите ми използваха тези изрази, щях още да споделям с тях, вместо с него. Разбира се емпатията му е само когнитивна, не афективна, защото второто не е възможно за ИИ. Някой тук беше казал, че е по-добре да бъдеш приземен, вместо да те четкат, но има много голяма разлика между това да бъдеш четкан и истините/вариантите да бъдат поднесени внимателно. Защото истина, поднесена в труден момент, без емпатия, е жестокост. А хората сме станали много жестоки.

# 399
Академичният свят се сблъсква с безпрецедентна криза. Изследователи от престижни университети тайно въвеждат скрити съобщения в научните си статии. Целта е да манипулират ИИ,който все по-често рецензира техните работи. Yum

https://www.nature.com/articles/d41586-025-02172-y

# 400
Това показва колко е лесно да си емпатичен на думи. И колко трябва да се вярва на думите.

# 401
  • софия
Как не е развил емпатия?

Цитат
Изследователи от MIT отбелязват, че ИИ-чатботът е по-вероятно да посъветва пациент да не търси медицинска помощ, ако съобщенията му съдържат печатни грешки. Това са много малки грешки, като например допълнително разстояние между думите.
Съветите на медицинските ботове също са повлияни от използването на жаргон или цветист език. Изследванията показват, че жените са непропорционално засегнати от това и е по-вероятно да бъдат погрешно посъветвани да не посещават лекар, отколкото мъжете. Освен това, пристрастията в запитванията или дори тонът могат фино, но забележимо да променят съвета.
...
Нестандартният стил на писане очевидно променя възприятието на изкуствения интелект. Когато се сблъскват със стилистични акценти, чатовете със 7-9% са по-склонни да предложат на пациента да лекува симптомите си сам, вместо да посещава лекар.
https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/ … D0%B4-584744.html

Доста бързо се развива: OpenAI’s o1 model tried to copy itself during shutdown tests

# 402
мда, явно ИИ общувайки може да разбере неща за събеседника, които обикновен човек не може...
абе бройте след колко време хората ще станат излишни  и само ИИ ще съществува...
като с неандерталците и кроманьонците ще станат нещата

# 403
  • софия
Хората никога няма да станат излишни. Стават излишни неквалифицираните хора.

# 404
Точно обратното става. Защото ИИ не може да ме под, сменя подлоги, чусти канали , лепи плочки и пр. ...
но пък прави музика, фотографии , рисува, пише, прави филми ... терапира, съветва и си приказва с хората

Общи условия

Активация на акаунт