Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 8

• 27 026
  • 472
  •   1
Отговори
# 435
  • някъде другаде
0т 14.07 до 14,08 - 163 лв.

# 436
Пак взе да се покачва - 75 лв и стотинки.

# 437
  • някъде другаде
Този месец почти двойно - 163 лв.

# 438
  • Пазарджик
106-два климатика постоянно,третия не всеки ден.

# 439
Нашата сметка е 112лв за юли (около 20 число засичат). На промишлен ток сме.
На мен ми изглежда доста висока тази сметка, защото нямаме охлаждане, а топлата вода е от соларите.
Някой знае ли какви устройства за засичане на консумацията на ток са подходящи за котлони, хладилник? Предполагам, че трябва да са такива по-подходящи за висока консумация на ток.

# 440
Нашата сметка е 112лв за юли (около 20 число засичат). На промишлен ток сме.
На мен ми изглежда доста висока тази сметка, защото нямаме охлаждане, а топлата вода е от соларите.
Някой знае ли какви устройства за засичане на консумацията на ток са подходящи за котлони, хладилник? Предполагам, че трябва да са такива по-подходящи за висока консумация на ток.
Без да съм експерт, съвета ми е за смарт контакти - вече какви, проучете и разпитайте, според това какъв уред ще включите. Хладилникът, например, няма толкова пиково-висока консумация, а и повече от 10 лева на месец надали ще Ви струва консумацията от него. Ако пак не Ви излиза, след този експеримент, вижте си електромера - да няма провереда или някой да не се е вързал.
Успех!

# 441
  • Пловдив
nellytan,sofyia  бе писала,че средно аритметична цена на небитов ток по последната и фактура е излязла 0.38лв/kwh .Като се приспадне и таксата,която бе 15 лв ,излизат около 250 kwh ,което не ми се струва много .Не мисля ,че котлон и хладилник определят консумацията. По скоро, постоянно работещи ТВ и компютри +ежедневна съдомиялна и пералня вдигат повече сметката. 
По колко киловата сте имали в подобни предходни месеци без отопление и БГВ?

# 442
Не знам колко kwh беше миналия юли. Сметката помня, че беше около 80лв, но не помня каква беше цената на тока. Надявам се да успея да влезна в приложението довечера и да погледна.
Постоянно има хора в къщи и това предполагам, че също вдига консумацията, но пак ми изглежда доста. Та съм любопитна, кой от уредите харчи толкова много енергия.
Пералнята също ползва топлата вода от бойлера и си мислех, че е една идея по-икономична.

# 443
  • София
nellytan, и нашата сметка на къщата е висока - 65 лв. Готвя основно на газ и фраер, понякога във фурна. Топлата вода ни е от 10 л бойлер и я ползваме крайно икономично. Хладилника ни е малък, другите консуматори са пречиствателната, ТВ, лампи и инструменти, които включваме. Но сме постоянно там, събира се консумация. Прибираме се един ден в седмицата, за да пусна 3-4-5 перални.

# 444
Sofyia, добре ми напомняш за пречиствателната. Трябва по някое време и на нея да й сложа уред, да проследя каква е консумацията.

И хайде - стига сте сновали между къщата и апартамента. Идваме една силна група и довършваме каквото трябва, за да си я ползвате прилично къщата. Ние още не сме напълно готови, но почти всичко от къщата си ползваме Grinning

# 445
  • София
nellytan , благодаря, внимавай какво предлагаш! 😀
Вие нали имате и поливна система, вероятно две помпи? И там има консумация. Сетих се, че освен пречиствателната, ние имаме и преливен съд с помпа с поплавък, която изхвърля водата, и още една потопявама в дренажния кладенец, с която качвам водата в кубитейнерите за капковото. Ами събират си се киловатите. Зимата няма да поливане, но ще се топлим (дано)!

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 11:10 от sofyia

# 446
  • Пловдив
Нашата е 217лв, но хидрофора работи всеки ден +3 климатика и всички други обичайни заподозрени. Реално до сега не сме имали така сметка  лятото, ама то какво ли не скочи вече....

# 447
И аз се изненадах от нашата сметка -
 107 ,77лв (период 08.07 - 07.08). Бойлер, готвене на ток, два климатика целодневно на охлаждане, трети вечер по час. Досега не сме имали над 100 лв през лятото.
Обяснявам си го с много горещия юли и повишението на тока.

# 448
  • София
Колко и къде е повишен токът, защото на Електрохолд повишението е само 1-2% и не се отразява на сметките - все плащаме 50 лятото, 60 зимата (бойлер, пералня, миялна, сушилня - през лятото не, кухненски уреди и един мощен компютър).

# 449
на половин година ги вдигат цените на тока уж с няколко процента, ама цялото лято досега сметките са ми по-големи с поне 30 процента от миналата година

Общи условия

Активация на акаунт