Априлче 2025г./тема 4/

• 27 491
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
Потвърждавам за ОГТТ, че няма нищо страшно. На мен единствено ми видигна леко пулса няколко минути след изпиването на глюкозата, което е нормално.
Много е важно да сте спокойни по време на теста- за пример с мен имаше още една бременна жена, която беше наплашена още преди да изпие глюкозата и в момена в който отпи няколко глътки почна да казва, че и е много лошо и тн.. съответно грабна бутилка вода от мъжа си и почна да пие, тоест компроменитирала си е резултата и после си допи глюкозата.. супер безмислено упражнение.
Така че на който му предстои- спокойно, не е чак такава драма. Аз бях готова след чашата глюкоза да изям и един бонбон линд- предвид, че сладко не съм яла от има няма 3 седмици ако не и повече. 😄
Гадното е при някои жени след първия час може да се получи хипогликемия- мен от това ме беше малко страх, защото съм имала леки хипогликемии (рязко падане на КЗ, но са подготвени в лабораториите и знаят какво да правят).
Също моя съвет е след последното взимане на кръв си хапнете нещо протеиново - аз си носех кофичка кис. мляко и не съм имала резки спадове- после през деня пак наблегнах на протеинова хранения.

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 12:27 от Pipiilotaa

# 106
Здравейте, с приложението "моят календар" съм, въвела съм първи ден на последна менструация, и то ми го смята че в момента съм 20г.с.+5 дни. Но винаги като ходя на преглед, при АГ ми излиза да кажем със седмица напред.
В понеделник съм на ФМ и по мои сметки трябваше да съм в 21г.с.,но като записвах час ми казаха в 22г.с.ще си.
Не мога да разбера кое да гледам, и да си смятам 😃
Има някакви опции в приложението - да ми смята оставащи дни или г. седмица.... Друго няма... Ааа много ме дразни така 😃🤔
Ако си в 21+0, то това е 22 г.с., завършени 21 седмици и си влязла в 22.

# 107
Joss Stone, има редки случаи на припаднали и повръщали за съжаление(Пипи е обяснила причината). Това и лаборантките ми го казаха и питаха как съм. Разбира се, че не е задължително, а по-скоро изключение. Аз лично едвам издържах последното взимане, защото много ми се гадеше и виеше свят, а бях седнала на проветриво място. Много е индивидуално. Преди не съм имала проблеми. Дори ми беше вкусно и се чувствах енергична. Другия месец отново ще правя ОГТТ и се надявам да не ми прилошава 😅 След това трябва да се пие мнооого вода, за да се изчисти организмът. Тези неща ги пиша не, за да плаша, а всеки да е подготвен, че е напълно нормално да му прилошее или дори да припадне. Все пак това са изключения, не се притеснявайте.
ПП с големи букви 😁 При ОГТТ кръв се ВЗИМА САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ ВЕНАТА!!!!  В никакъв случай не се взима кръв от пръста, защото референтните стойности са различни. Това ми го каза моят АГ, както и доктор Начев в София.

Далинда, може овулацията да е била по-ранна и всъщност бебчето да си отговаря на седмицата 🤗

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 12:58 от Kactus

# 108
Кактусче, да индивидуално е, но това са някакви редки случаи. Много обичаме да си споделяме драмата по форумите и на много хора им трябва съвсем малко, за да ги повярват тези неща и за себе си, особено в състоянието, в което сме.
Не е случайно, че абсолютно всички лекари, при които съм била, казаха да спра да чета Laughing

# 109
Joss Stone, самовнушението е голяма работа, така е 😅 Просто е добре да сме информирани за страничните ефекти, но и да не се филмираме 😁
ПП малко пооправих горния си коментар, за да няма паникьосани 😅❤️❤️❤️

# 110
Аз за щастие преди теста не намерих информация за странични ефекти (не бях и търсила, за да не се филмирам), но пък близки и роднини се погрижиха да ми кажат колко било ужасно.. как припадали хора… и се бях нстроила, че ще е мноого сладък вкус чак натрапчив- е не беше и по-сладки неща съм яла /буквално имаше вкус на малките захарчета от кафе ако сте ги яли като деца- същото е/, а след като проверих, че се равнява на две кенчета кола съвсем се успокоих, че не е кой знае какво. 😃 също ме успокои това, че преди да започнем теста ми измериха (с лентичка КЗ в Геника) и казаха, че е окей да направим натоварването, ще оживея. 😃
Ии последно, за да не е голям шок за организма 3-4 дни преди натоварването е хубаво да има малко по-голям прием на бавни въглехидрати (около 120гр) да не е строго нисковъглехидратна диета, а след изследването обратното и много вода.
Също 12 часа пълен глад само вода може да се пие преди излседването, но не и по време на 2та часа- аз лично не изпитах нужда за вода, а съм си жабка.

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 15:07 от Pipiilotaa

# 111
Успокоихте ме, че аз такива неща четох и се наплаших, никога не ми се е налагало да го правя. Честно казано и АГ още не съм питала дали ще има нужда, но май за мое спокойствие ще го направя, явно не е толкова страшно, колкото го описваха.

# 112
Не е страшно, аз не съм виждала припаднали или страдащи бременни в сладкарници, а както каза Пипилота, са све коли, и сигурно колкото парче и половина торта.🤩

# 113
Колко време отнема ОГТТ? На работа съм и се чудя кога да го правя. Утре съм на ендокринолог и се чудя дали да го оставя на 30, когато съм вкъщи...

# 114
Два часа и малко. Взимат първо кръв, пиеш, чакаш час, боцкат, чакаш още точно час, взимат последно кръв и си тръгваш.

# 115
А кога е най-удачно да се направи, Аг нищо не ми е споменавала все още, а съм на преглед при нея чак януари. Освен тогава да я питам, ще съм 25 г.с горе долу

# 116
Не е страшно, аз не съм виждала припаднали или страдащи бременни в сладкарници, а както каза Пипилота, са све коли, и сигурно колкото парче и половина торта.🤩
В петък, по повод имения ден на кръщелника ми, така се унищожих с парче печен чийзкейк, че не беше истина Simple Smile
По време на бременността производството на инсулин търпи някакви промени, затова и ГД е толкова лесен за отключване. Не хапнах много за вечеря и накрая избухах едно голямо парче в 10 вечерта - толкова много сладко не съм яла от половин година... елате да ме питате дали спах читаво, сърцето ми щеше да изкочи, беше ми топло, сънувах някакви супер изтрещели неща и накрая в 5 сутринта станах да се разходя, защото не ми издържаха нервите. Целият следващ ден бях като застреляна... Та да, каквото си направим сами,  няма тест, който да го направи Rolling EyesLaughingLaughingLaughing

# 117
  • Русе
И моето мнение съвпада с това на розичка.
Наистина, ако парите не са фактор, най-добре и за майката и за детето да са заедно две години.
За себе си мисля,че цял живот ще работя, а сега съм решила да се насладя на дълго майчинство живот и здраве. Първото си детенце гледах до 2.1г, после трябваше да се върна на работа.
Сега на текущата ми работа нещата не са особено добре, вероятно няма да ме чакат и ще ме съкратят след втората година. Ще видим какво ще се случи на пазара на труда Simple Smile
А относно парите - 780 лв - безумно малко са, дори за град в провинцията, но ще трябва да се свия в бюджета. Заплатата на мъжа ми също не е голяма, но сме късметлии да живеем в собствено жилище без ипотека, което ще ми позволи да не търся веднага работа.

Скрит текст:
Момичета, ако оставим финансовата част настрани, няма нищо по - удовлетворяващо за детето да е отгледано в домашна среда поне до 2 годишна възраст.
Препоръчва се дори до 3г, но от моя опит мисля че 3 вече е дълъг период и се губят ценни социални умения ако се протака още една година.
Новородените имат огромен потенциал, който може да бъде разгърнат само под грижите на любяща семейна среда, чрез информация и стимули поднесени систематизирано и обмислено. Не си мислете, че която и да е институция може да предложи това на детето, което можете вие.
А и както казахте времето не се връща назад, децата са бебенца само веднъж, а работата няма край.
Безценен момент е майчинството, насладете му се максимално.......всичко друго са някакви модернизми. Разбира се това е моето мнение, на база много прочетена и приложена литература за ранното детско развитие.
Всяко друго решение си има своите мотиви и не съдя никого за решението му.
Скрит текст:

# 118
Аз преди 5г правих такъв тест. Правих го в Надежда, защото работят и събота и неделя и е удобно за работещи. Стана ми кофти от самата глюкоза и ми прилоша за няколко секунди, но бързо се оправих. Не ме плаши този тест, по-скоро ми е неприятно, че трябва да ме боцкат 3 пъти. Споменавала съм за моите драми с иглите 😁

Другата седмица в Лидл ще има пижами за бременни, ако някой ще си търси такава. Не знам дали ще са добри, като качество.

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 14:47 от Пълнолуние

# 119
Благодаря, момичета. Трябва да съм в отпуск в такъв случай.
Искам изследването да си го покрия от фонда и трябва мисля да е в работен ден заради това.
Утре ще разпитам ендокриниложката и други работи да ми пусне.

Общи условия

Активация на акаунт