Априлче 2025г./тема 4/

• 27 505
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
Гери, по принцип е под 50 лв, имай го предвид, ако е само изследването, наистина ако имаш възможност събота/неделя е по-добре.

# 121
Ако е по ЗК само през седмицата може да се пусне. За фонда обаче нямам идея и може да се пита самият фонд.

Ако отидеш да ти вземат кръв в 7 часа може да сте приключили до 9 и нещо. Влиза се през 1 час.

# 122
Луничке, сигурна ли си, че по НЗОК може само през делнични дни? Трябва да попитам в лабораторията до нас.

ОГТТ е точно 5лв. В някои лаборатории може и да е към 10лв. Не си струва да се занимаваш с фонда, ако не ти е удобно.

# 123
Кактусче, да. Нали ходих в Токуда да пускам изследванията назначени по ЗК и ми казаха, че ЗК не работи събота и неделя и за това не може да ги пусна през почивните дни. Ходих после в работен ден, за ги пусна.

# 124
И аз в 22 седмица правих ОГТТ и изобщо не беше толкова гадно. Най-гадното беше чакането от 8ч до 10ч в болницата за боцканията😀
Трикратен ОГТТ е 38лв в нашата лаборатория.
Това за 5лв едва ли е ОГТТ и то трикратния.

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 15:07 от аНонИмнАа.

# 125
А кога е най-удачно да се направи, Аг нищо не ми е споменавала все още, а съм на преглед при нея чак януари. Освен тогава да я питам, ще съм 25 г.с горе долу
Прави се между 24-28г.с, защото тогава е най-вероятно да започне да има проява ГД. Но ако има индикации, както при мен (увеличени води, по-едро коремче на бебето АС) се прави и по-рано. Аз бях в 22+4.
Бих си позовлила да ти дам един непрофесионален съвет- ако нямаш никакви индикации за ГД и КЗ на гладно ти е под 5.1- няма смисъл да си натоварваш черния дроб и панкреаса.
Просто се придържай към балансирано хранене/движение и едно наум с бързите въглехидрати. Имай предид, че изследването се прави само един път по време на бременност- така че ако нямаш никакви индикации за проблем е малко безмислено- пак казвам това е моето непрофесионално мнение. 🙏🏻

# 126
Някои лаборатории работят по ЗК в събота и неделя. При ендото отивам с фонд и не ми пуска направление. Искам да я помоля и за желязо, фолиева и тн и от лабораторията се обаждат на координатора, преди да ги направят, за да не плащам. Съответно координаторът не започва в 7. Туткаво е. Трябва да съм от 10 на работа и няма да успея. Ще помисля дали да си пускам повечко неща или само ОГТТ.

# 127
Винаги ми е била 4 и малко захарта, даже първия път беше 3.9. Преди 2 седмици само в болницата ми беше 5,5 , но тогава предположих, че е от системите. Ще пускам изследвания пак другата седмица, та ще видя. Аз не съм въобще привърженичка на сладкото, колкото и да е странно, за цялата ми бременност сигурно нямам изяден и половин шоколад, но пък понякога си хапвам бързи въглехидрати, но разбира се в нормални количества.
Ще говоря и с АГ и тя какво ще препоръча.

А кога е най-удачно да се направи, Аг нищо не ми е споменавала все още, а съм на преглед при нея чак януари. Освен тогава да я питам, ще съм 25 г.с горе долу
Прави се между 24-28г.с, защото тогава е най-вероятно да започне да има проява ГД. Но ако има индикации, както при мен (увеличени води, по-едро коремче на бебето АС) се прави и по-рано. Аз бях в 22+4.
Бих си позовлила да ти дам един непрофесионален съвет- ако нямаш никакви индикации за ГД и КЗ на гладно ти е под 5.1- няма смисъл да си натоварваш черния дроб и панкреаса.
Просто се придържай към балансирано хранене/движение и едно наум с бързите въглехидрати. Имай предид, че изследването се прави само един път по време на бременност- така че ако нямаш никакви индикации за проблем е малко безмислено- пак казвам това е моето непрофесионално мнение. 🙏🏻

# 128
Гери, желязото и феритина на мен ми минаха по ЗК. Но не знам дали не е само еднократно. За фолиевата не знам как е. Не знам дали не може да минеш и по ЗК за някои.

Явно си е спрямо лаборатория, щом на други места се минава по ЗК в почивен ден. От Токуда така го завиха, че по принцип е за всички лаборатории.

# 129
Пълнолуние никой не ще да ми ги пуска по ЗК, нито ендото, нито АГ... Затова поне искам по фонд, да не ги плащам. Лабораторията, в която ходя си работят събота и неделя със ЗК, но не работят с фонда - там не са всички.
Иначе едвам изкрънках последният път АГ за ТСХ да ми пусне, че всеки месец трябва. Но поне не си плащам при АГ, така че няма пълно щастие и затова съм доволна. Това за координатора го писах, защото и на друг може да му се наложи.

# 130
аНонИмнАа., точно ОГТТ в Лина струва 5,10лв. 😁 За трикратно измерване говоря. По време на бременност се изследва само глюкоза- 1. На гладно(мин. 10ч. гладуване); 2. Точно 1 час след изпиване на глюкозата/75грама в 300мл вода в рамките на 5 минути/; 3. Точно два часа след изпиване на глюкозата. Всеки път задължително се взима кръв от вената.
Прикачвам ти и ценоразпис в едни от най-известните лаборатории, като цената е макс 9лв.-10лв. 🤗 Според мен ти си изследвала и инсулин, което няма общо с ОГТТ. Освен това инсулин по време на бременност НЕ се изследва.

ПП при бременност е задължително да се направи ОГТТ след 20г.с., защото може захарта на гладно да е в граници, но 1 час или 2 часа след тестването да е над нормата. Тогава пак има ГД и дори може да се мине на инсулин, дори и на гладно захарта да е 4.

# 131
Те пък какво толкова се стискат за тези изследвания. На мен АГ-то ми пусна ПКК, урина, кръвна група, захар, вирусология, желязо и не знам си какво. TSH не ми пусна, защото имах скорошни изследвани от мен.

При условие, че имаш право на тези изследвания не знам защо така се дърпат.

# 132
Имат много пациенти и мисля, че имат лимит... Няма пълно щастие. Иначе и на мен са ми пуснали ПКК, вирусология, захар, но отначалото на бременността нямам пуснат витамин Д, желязо, фолиева и смятах поне това да изкрънкам по фонда. Също за щитовидната хормоните. ОГТТ е евтиния.

# 133
На мен всеки месец ми назначават ПКК, глюкоза, СУЕ, Д димер, АПТТ, фибриноген и време на кървене, през месец ми пуска и урина. Аз сама си пускам TSH и Т4 на всеки 30 дни, както и желязо. Може да помоля другия път да ми назначи желязо и феритин, но той не минава май по здравната каса. Същото важи и за фолиевата, както и вит. Д.

# 134
А колко често може да се пуска урина за белтък? Като маркер за прееклампсия.

Общи условия

Активация на акаунт