Априлче 2025г./тема 4/

• 25 645
  • 746
  •   1
Отговори
# 45
Аз ще си остана вкъщи с детето, ниско е заплащането наистина.
Далинда, нямам думи за шефовете ти, безчовечни. Аз все неудобна бях, като студентка, после, че съм млада и имам приятел, и ще забременея, пълни глупости. И това жени го казват.

# 46
Те обмислят намаляване на майчинството като период, защото е бил твърде дълъг и много майки си го ползвали. Това водело до липса на работна ръка. Имаше наскоро разговор не помня по коя телевизия по тази тема. Но няма да стане скоро.

# 47
Аз съм със собствен бизнес и още не съм избистрила концепцията Simple Smile Ще видим как ще го правим, че има неща, които не мога да прехвърля на служители. Иначе със сигурност ще е от вкъщи, обаче като гледам как се обездвижвам, като работя от вкъщи, почти не ми е опция, че ще стане страшно.

Иначе това за майките с малки деца - супер много зависи от човека срещу мен. Имам хора, които започват работа и на 3тия месец започват да ми мъкнат болнични за заплашващ аборт. Такъв служител, който с нищо не се е доказал или заслужил, да очаква някакво отношение ми е абсурдно. Да не говорим, че те определено не са започнали работа за заплатата.
Хора, с които работим някакво време и са читави служители, е напълно нормално да получат отлично отношение и всички възможности, които мога да им дам, като работодател, за отпуски и т.н.

# 48
На мен изобщо не ми се иска да се връщам на работа по-рано, защото работя с болни хора, отделно ще имам и някои втори смени, по някое дежурство събота, неделя, на празници. Друго е хоум офис, може да се поинтересувам за нещо такова, дори и без договор, за втората година, но нямам представа с какво да е свързано. Просто детенцето ще е още мъничко, а така искам да му се нарадвам, особено като не се знае дали някога ще ми се случи отново, а времето няма да се върне назад 🥺 Аз много се ядосвам, защото хората умират рано....те не могат да се възползват от пенсиите си, само пълнят хазната от данъците....поне държавата да подпомогне майките през втората година. Дано с новото правителство да има положителни промени. Нали искат да стимулират раждаемостта.
Далинда, съжалявам 🥺

# 49
Аз работя за себе си и ще си помисля дали втората година да работя само онлайн или да изчакам да изтече майчинството и тогава да се върна на работа. Но това е много тъпо с тези изказвания, че било дълго майчинството и т.н. Ами нали това е дете има нужда от майка си, има нужда от грижи. Те какво очакват да родим и на втория месец да го дадем друг да го гледа все едно е някакъв предмет, мъже ли ги измислят тия глупости не знам. Те в парламента повечето са мъже Grinning Нормално е да не знаят какво е да си майка Grinning

# 50
А искате ли да си поговорим как заплатите на депутатите и субсидиите на партиите са вързани с МРЗ и със средна заплата и т.н., а майчинството е смешно.

# 51
Joss Stone, аз се надявах майчинството през втората година да е равно на минималната работна заплата, но явно само с надеждите ще си остана.

# 52
Едно време, бабите са се пенсионирали рано, и са имали възможност да гледат внуците, сега като работят, нямаш избор, трябва да дадеш на ясла. Може това да им е целта, да отварят работни места в детските градини. Кой знае.

Кактус, като дойде времето, ще го усетиш и ще вземеш най-правилното решение за вас.

# 53
И аз искам да имам повече време с детето, но с това смешно майчинство и заплатата на ММ няма да ни е ок финансово. Да не говорим, че поне в София да намериш място в детска градина е много трудно. Частните градини не са евтини, не че детегледачките са. Но без баба на разположение, нямаме много избор. Моята майка не живее в София, а и има здравословни проблеми, няма как да я карам да ми помага. От страната на половинката са починали, за съжаление.

Иначе искат да копират практиките от другите държави, при които се връщаш 3-6 месеца след раждане. Ама защо не копират и МРЗ от там. Да не говорим, че отношението на някои работодатели се променя с появата на детето.

# 54
Здравейте, прекрасни момичета! 🌸
Радвам се, че отворихте темата, та да имам и аз къде да си излея яда от новината, която дочух онзи ден. Всъщност, обезщетението за гледане на дете през 2-рата година е 780 лв. и ще остане замразено до 2028 г, което е пълен абсурд! 780 лв. са крайно недостатъчни през 2024 г., не искам да си представя колко смешни ще бъдат през 2027 г.! Друга тема е, че доста жени вече още през първата година се оказват с повече от наполовина съкратен доход заради максималния осигурителен доход. Същевременно продължават с тъпите си лобистки ходове : увеличения на минимална работна заплата,  увеличение на пенсии (с цялото ми уважение към възрастните хора, аз също имам баба на 86 г., но претегляйки приоритетно смятам, че е нужно да се подпомогнат майките , при все демографската криза, за която не спират да говорят).
Онзи ден четох статистика, че над 20 % от младежите в работоспособна възраст не работят!!! Ама хайде да спрат да закачат майките под предтекст, че няма работна сила. За мен истината е една: майките на деца до 2 годишна възраст не са категория електорат! По -удобно е да се увеличат пенсии - това е контингент, който гласува: и минимална заплата - отново контингент, голяма част от малцинствата- без допълнителни уточнения.
Не мисля да се връщам на работа през 2-рата година и, като цяло, дори възнамерявам да напусна, тъй като не ми се гледат намръщени физиономии , когато трябва да отида на тържество на детето в детската и да си тръгна по-рано, да съм в болничен, защото е болен. Виждала съм такова отношение към други мои колеги и няма как да се случи. При мен има опция да започна работа на частна практика и това възнамерявам да направя.

# 55
Ама аз не мога да разбера какво гледат другите държави, там какви помощи дават и какви детски.
Тук, защото взимах БРУТО С 20,30 лв повече, не ми дадоха от прочутите 50 лв на месец за детето ми, които са смешни...
Навънка влизаш в болницата и нищо не плащаш, тук те гледат като касичка...
Наложи ми се да вляза на системи, еми извинявам се ама всичко си платих като поп, за 60 лв на вечер дори телевизия нямах... После ги питам, добре нали си плащам здравните осигуровки... Е да, ама тука е така... Еми добре, да не ти се налага...
Гледам и цените на секциото, близо 2000 лв, ами искат раждаемост, ама при минимална заплата от 1000 лв, едно раждане 2000,ами смешните детски, ами скъпотията за децата... Нямам думи, много се ядосвам.
Като застудя отивам да взимам на сина ми зимно яке, ами те цените бяха от 70 до 130 лв, и това е за 3,4 м работа... Те луди ли са?
Пълен смях е всичко!
За мен детето до 2г трябва да е при майка си.. Едно, че бабите, дядовци работят, друго че... Станаха много модерни, внуци не гледат 😃
Като си знам опита след първото ми майчинство... Направо се чудя какво ще правя, като ме чуят с 2 деца...
Аз тази година се дипломирах, и се наложи да напусна работа за да мога да си направя дипломната работа,завърших и какво да ви кажа, тръгнах по интервюта-за учител по рисуване.
Опит имаш ли, викам 1 м., все пак съм прясно завършила и преподавах 1м в една лятна академия, ами добре и до там.
После разбирам, че всичко е нагласено и с връзки....те си имат готови хора.
След майчинството ще съм на 36г.,ако тръгна да търся в тази сфера пак, ще има ами по-млади търсим, опит нямаш... Как искат да се получат нещата?
Оххх, излях си всичко, мерси 😃😃😃🤦🤦

# 56
Вие избрахте ли име на бебето вече и лесно ли стигнахте до консенсус с човека до вас? 😊 Ние с мъжа ми, още преди да знаем пола, избрахме имена и за момиче и за момче, сега остава само да разберем кое име ще използваме😊

# 57
Ние нямаме нито едно, което да сме харесали заедно. 😀 Май сме единствени. Шегуваме се да не стане да решаваме в болницата чак. Той харесва по-класическите имена, а аз малко по-нестандартни за него. Но ще търсим баланс.

# 58
Далинда, напълно те разбирам. Причини, за да не те вземат много, причини, за да не вземеш болничен, ще се изтъкнат много, а няма значение какво ти е. Много са малко шефовете, които подхождат с разбиране.

Аз сънувах името вече, хареса ми, засега то ще е, макар, че не е с буквичката, която исках да е.
Има време още. В съня си сама избирах имена и само на едно се развълнувах. После ми стана интересно какво значи самото име и ми хареса още повече. Засега остава то и мъжа ми го харесва.

# 59
Ние само няколко имена за момчета харесахме и двамата, за момичета нямахме никакво съвпадение. Все пак ще имаме момче (макар че аз бях убедена, че ще е момиче 🤣 ) и вече го наричаме с името му. 💙

Общи условия

Активация на акаунт