Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 32 816
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
Не ви ли е страх от предозиране примерно или от някакви странични ефекти върху нещо друго?

Мен лично - не. Първо, истинско предозиране е почти невъзможно да се получи, дори със споменатите "високи" дози. Втори - всеки влага в понятието "високи дози" различен смисъл. Ето, по-назад беше дадена статия за хора, приемащи по десетки хиляди IU дневно. Това вече и на мен ми се вижда множко. Simple Smile Но аз приемам само 10 000 IU на ден - няма как да предозирам с тази доза, да не отварям думата, че и нивата трудно качвам.

# 316
Аз за предозиране бих го счела ако видя нива прекалено високи, но не е най-честото нещо което да се види...
А и повечето дето пишат тук че вземат по повечко, предимно са почнали с доста по-ниски дози и са видели че с тях не вдигат. Е тогава да стоят на ниските дози и да си им стои дефицитът непопълнен ли?

# 317
А и повечето дето пишат тук че вземат по повечко, предимно са почнали с доста по-ниски дози и са видели че с тях не вдигат. Е тогава да стоят на ниските дози и да си им стои дефицитът непопълнен ли?

Много точно, да.

# 318
И аз стартирах с ниска доза, назначена от ендокринолог, при дефицит. Няколко контроли и смяна на добавката не ми повлияха дефицита. Просто в един момент намерих тук темата, почнах да чета историите на потребителите, питах и взех самосиндикално решение да вдигна дозата. Всъщност след последния път, в който ми се беше сринал, последвах препоръката на Денис и стигнах за една година прием на прилично ниво.

# 319
Никога не съм изследвала калций, фосфор, желязо и т.н. Май не е зле да ги пусна някой път. Те по каса ли са, или не?

# 320
  • Варна
Аз също издирвам научно проучване за това "че внасянето на вит. Д отвън ,намалява синтеза в тялото" - който открие, да казва.

# 321
Аз също издирвам научно проучване за това "че внасянето на вит. Д отвън ,намалява синтеза в тялото" - който открие, да казва.
Ендокриноложката тук дали би ни отговорила?

# 322
  • София
Ако визирате тази, която дава консултации тук, се съмнявам да потвърди такова нещо. Аз съм ходила при нея и лично тя ме е карала да си изследвам витамин Д и да пия след това Simple Smile

# 323
а не е ли правилно, за мен да.
Начев също ми е казвал да пия под контрола на изследвания.

# 324
  • София
Аз не смятам, че външен прием на витамин Д ще накара тялото ми да не го синтезира или ще му намали синтеза. Както съм с дефицит в такъв случай от къде ще го набавя?

# 325
Даже съм срещала твърдения че при много голям дефицит ставало трудно и от излагане на слънце да се произвежда витамин Д. Това не знам дали е вярно но пък съм го срещала на повече от едно място. И нямам предвид статии тип дамски списания, от такива избягвам да се информирам че са на ниво ЕЖК.
При мен със сигурност беше по-трудно като бях с много ниски нива... но защото изгарях като вампир, за минути навън ставах червена. Та бях принудена и да се пазя като вампир. А сега не се пазя изобщо и нямам дертове. При някои се подобрява и т.нар. слънчева алергия също.
Ще ми е интересно и на мен да видя източник относно това твърдение че при външен прием намалявало собственото "производство" само заради приема. Нямам предвид да намалее защото са стигнати много добри нива, то тогава би намаляло при всяко положение, независимо как са постигнати.

# 326
  • София
Аз съм със слънчева алергия от дете. Честно казано не съм забелязала при дефицит да съм изгаряла. Даже умишлено искам последните години уж и тен да хвана, но не ми се получава.

# 327
Аз си хващам, макар че не потъмнявам чак много но това е сравнено с повечето хора де, аз съм светла и по принцип. Като че ли и това е по-лесно сега, но може и да е просто заради това че не се пазя. Като дете си спомням че хващах тен нормално, като играехме все навън.

# 328
  • София
И аз имам ткаъв спомен от детските си години. След като тая година ще съм вече с нормални нива на витамин Д ще видим и какво ще се случи лятото. Определено ще ми е интересно да проследя.

# 329

Механизма се нарича обратна връзка
Повече холекалциферол  > повече Калцитриол > по-малко паратироиден хормон > по-малко стимули за конвертиране на холекалцферол до калцитриол от бъбреците (активната форма на витамин Д )

Общи условия

Активация на акаунт