Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 31 615
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Цитат
Повече от 6 месеца ползване на спрейчето (на моменти пропуски), 1 месец почивка.

Да обърна внимание на това - цял месец почивка, през което време е падал.

# 646
Скрит текст:
Благодаря за темата, следя я с интерес. Blue Heart
В момента и аз попълвам по-нисък витамин Д по препоръка на ендокринолог с 3000 единици спрей на Бетър Ю, без прием на витамин К. Назначен ми е за 6 месеца и след това контролно изследване.
Мисля да почина 20 дена и тогава да пусна. Ще пиша какво е излязло като дойде деня Х.
Хора, дойде денят Х и споделям резултатите, като съм малко объркана, тъй като лабораторията /Рамус/ е сменила референтните си стойности... Rolling Eyes
Изходно изследване - има референтни стойности, няма метод...в норма съм, но е по към долната граница.
Скрит текст:
Целта беше да вдигна до 50. Повече от 6 месеца ползване на спрейчето (на моменти пропуски), 1 месец почивка.
Текуща стойност: по-висока от изходната, но вече референтата стойност е друга, има посочен метод и в забележка, че за възрастни всъщност следва да е над 40.
Скрит текст:

Та съм объркана - хем ми е по-висока стойността сега, хем излиза, че пак не е добре. Какво мислите вие?
Аз клоня към следния вариант, но ще изчакам и вашите мнения.
Скрит текст:
Чукнах с онлайн калкулатора, както и погледнах една схема за прием за достигане на желано ниво (видях я от темата) и мисля да пробвам с 5000 единици, само че ще поръчам таблетки от iherb. Този мисля, тъй като приятелка вдигна с него колкото очакваше: https://bg.iherb.com/pr/now-foods-vitamin-d-3-high-potency-5-000 … 20-softgels/10421 или да направя микс - една таблетка от този витамин Д3 един ден, на следващия впръскване от Бетър Ю (3000 единици), т.е. да стане нещо като 4000 единици на ден? Очаквам вашите мнения и съвети.
Хубав и слънчев уикенд! Heart Eyes
Вероятно са си ревизирали референтите стойности след промяна на метода. Но 40 е добро начало , може до 50 -60

# 647
Колко си приемала? Вдигнало се е и е по-добър резултат. Колко искаш да стигнеш? 40 не е зле за начало, над 50-60+ е по-добре. При автоимунитет и подобни и нагоре. Набележи си желана цел като за начало.
Да, по-добър резултат е. Аз бях написала - 3000 единици приемах, целта е ниво от 50 ng/ml, даже 60 (нали се водят оптимални?).

Diorela , да - следвам препоръката за минимум 20 дни почивка. Не успях по-рано, та при мен отиде 1 месец.

# 648
Аз съм, дето последната костна плътност, но локално на китките, ми е -4.9.
Миналата година, с много нисък Д, честно казано тогава бях стриктна по-скоро с приема на Калций- цяла година, отколкото на Д ( пих усърдно само 2 месеца).
След като калций в костите за тази 1 година не само че не се натрупа, ами оредя двойно, на своя глава, опитвайки се да комбинирам лечения на 3 ендокринолози ( противоречиви, и в пъти различни дози), взимам 20000iu на ден с 250мкг К2, без калций. Ето и другите ми изследвания:

Паратхормон- 51.4 (20-88)
IRI- 7 (4-23)
Фт3-5.33 (3.8-6)
Фт4- 16.7(12-22)
Тсх-3.45 (0,27-4.20)- според един съм в хипофункция, според друг съм ок.
Естрадиол -791- казаха че е достатъчен и няма нужда от хормонозаместващи лекарства
Още- наднормен калций в кръвта, калциеви оксалати в урина
Магнезий- 0,9 (0.6-1)- четох че ми трябва, взимам профилактични дози, но реално ми е бил на горна граница.
Д- 25 (20-60).

# 649
20 000 на ден и витамин Д е само 25? Нещо се гyби връзката...

Колко точно е калцият и винаги ли е завишен?
Фосфати изследвани ли са?

# 650
На мен ендокриноложката ми каза да остана на същата доза вигантол - х 6 ( 3000 IU) капки дневно. Явно показанията ми 80 nmol/l  ( реф. 80 -200) са ок според нея.
Увеличи ми само Л-тироксина. След 2 месеца пак контролен преглед.

ПС Да припомня, че не съм пила вигантол само в деня преди изследването. Тя ми беше казала, че без вигантол знаем какво става и трябва да видим с тази доза как е.

# 651
Нищо не да се губи ,ако фосфатите са в норма (вероятно) , то причината е конската доза калций, както често повтарям тук , с много не става по-бързо.

# 652
Да споделя и аз моите резултати. Явно е до човека - на мен съвсем малки дози от каквото и да е лекарство много силно ми се отразяват.
И така, в края на ноември бях със силна хипер-функция на щитовидната жлеза, изписаха ми Метизол първо по 6 таблетки, 15 дни, после по 4 още 15 ... Е, изобщо не стана така, защото усещах много бърза промяна на симптомите и се изследвах през седмица (ту на моя глава, ту по предписание от лекаря) - за 1 месец се наложи да свалим до 1 метизол дневно, защото Т4, Т3, TSH всичко реагираше много бързо надолу.
Същевременно средата на декември сама си назначих изследване на вит. Д, защото двама ендокринолози казаха - А, за какво ни е да изследваме вит. Д? А едната дори каза - Че то на всички българи им е нисък тоя витамин и какво, нищо им няма на хората.
Така, при мен вит. Д беше 9.6 в Рамус при долна граница 30. Ужас. Погледна го все пак единият ендокринолог и изписа по 7 капки вигантол на ден. Четох тук и реших да си купя спрейчетата на Better You - купих този с вит. К2, пръсках по 3 пъти всеки ден, както е препоръчително. После го редувах и със зеления, който е без К2, но само с 1 пръскане, понякога и Вигантол по 7-8 капки, ако е свършил спрея. И така 4 месеца, не меря какво става, и лекарите, и всички вие пишете - бавно се качва.
Обаче - изненада Simple Smile В средата на април отивам пак в Рамус и хоп - 79.5. Ендото каза - спри да пиеш до края на май, после мерим пак и ще видим.
Както ефекти - според мен много добре ми се отрази наваксването на вит. Д, дори на нокът на левия крак ми се бяха появили гъбички от няколко години, неизтребими с друго и се опитваха да се прехвърлят и на съседен пръст, сега изчезнаха сами. Обаче като взех да отивам към ниво 80 наблюдавах странна промяна в урината - стана много бледа, промени се миризмата. Откакто съм спряла вит. Д постепенно урината ми започна да се нормализира и сега е почти като преди.
В този ред на мисли ми се струва, че и стойности към 80 и нагоре на вит. Д явно не са Ок за организма. Впрочем в Белгия горна граница на вит. Д е 70.
Само да добавя, че през цялото време пиех и магнезий (магнезиев бисглицинат) - купих си такъв в хелатна форма Magne Chelate (на Herbamedica), че най-бързо се усвоява, а не беше скъп, примерно 18-19лв за 60 капсули.
Надявам се да е полезно за някого. Хубав ден Simple Smile

# 653
светлата урина не е проблем, а тъмната по-скоро

# 654
Попаднах на интересно видео по темата
https://www.youtube.com/watch?v=dDyxXAR_f8s&t=265s

# 655
светлата урина не е проблем, а тъмната по-скоро
И светлата е проблем ако е дълго време защото това означава, че изхвърля калий на поразия , което в един момент ще доведе до проблеми.

# 656
Диана мерните единици кои са?

# 657
  • София
Завишавали ли сте доза на витамин Д когато сте болни? Говоря когато сте на поддържаща доза например.

# 658
Аз не, винаги пия една и също доза.

# 659
Завишавали ли сте доза на витамин Д когато сте болни? Говоря когато сте на поддържаща доза например.
Аз вдигам двойно когато съм болна и малко след това, за щастие не боледувам често но съм виждала какво става с нивата ми ако не го правя. Но аз приемам целогодишно, ако искам прилично ниво, на други не им е нужно чак така.
Става дума за по някоя седмица все пак, не го вдигам толкова лесно и бързо че да ме притеснява да не предобря с това.

Общи условия

Активация на акаунт