Фармация-платено, заслужава ли си?

• 1 939
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
Има специалност "Медицинска козметика" към медицинските колежи и е само 3 години. Няма нужда да се изкарва 4 години обучение за сестра и после магистратура за тази работа.
Магистърската специалност е "Козметология". Изисква се преди това завършена бакалавърска степен.  Освен като козметик може да се реализираш и в козметични компании или консултант в аптека. Не съм се зачела задълбочено в изисквания, изучаване и реализация, признавам си.

# 16
Предполагам, че е създадена точно за професионални бакалаври от специалност медицинска козметика. Професионалните бакалври имат право да учат магистърска степен ако е в същото професионално направление.

# 17
Платено не си заслужава.
Има държавни университети в Западна Европа, които излизат по-евтино таксата+издръжката (сметки,наем, храна) за 5 години отколкото да учиш тук в собствения си град платено.
 Таксите ги увеличават непрекъснато, после малко ги намалят, после пак увеличават.
В МУ-София таксата беше 13 хиляди лева, сега са я намалили уж на 11 хиляди.
В другите университети таксите са около 10 хиляди.
Отпускат кредити, да. Мисля че всички банки предлагат студентски кредит.
 Напъни се да изкараш около 4, щом не можеш 6 по химия. Местата не се запълват така или иначе.
В СУ всяка година има около 40 свободни места и държавна поръчка, и платено.
В МУ София също има много класирания.
В Пловдив една от годините бяха стигнали до осмо класиране..
Помощниците нямат никакви права, затова и протестираха наскоро. Не препоръчвам да записвате тази окс, нищо че е по-кратка.
 Собствена аптека няма как да откриеш в текущата обстановка. Има монопол от вериги, които масово изкупуват по-малките и няма да оцелееш.
 Сега навлиза нова верига Бену, която предстои да купи една от софийските вериги. Ще видим какво ще сътворят.

# 18
Първо, нито семестърът е 10 000 лева, може би си имала предвид учебната година, но за фармацията поне в София, ако не се лъжа и в другите унита в България, е най-скъпата специалност измежду трите - Медицина и Дентална такава. Таксите надвишават 12 000 лева.
    Освен това по-същественото е - никой не изисква теб оценка 6.00 на нито един от двата изпита. Нито пък 5, над 4 (за по-сигурно 4.20) и по двата предмета още сред първите класирания си вътре от раз (конкретно за София), познавам момичета, с изключително нисък капацитет, дефицит на всякаква кръстословична (академична) интелигентност, които “учат” специалността в държавна поръчка.
  Това, което по-скоро трябва да имаш предвид е, че за разлика от медицината, влизането във фармацията е лесно, но излизането е доста трудно и много студенти се отказват, поради тежестта на изпитите, като аналитична химия, физикохимия, наистина изпити, които често не биват вземани от първия път, че и от втори и дори трети път.

Моят съвет е - ако си решила, преспокойно с няколко месеца усърдна подготовка (особено по химия, където се изискват доста по-мащабни знания за тройка, за разлика от биология) би могла преспокойно да изкараш едни задоволителни резултати на редовните изпити, вършещи ти работа.

Успех.

# 19
Защото няма как да изкарам 6 по химия на изпита.
Не е и нужно. Баловете за Фармация отдавна не са толкова високи като до преди няколко години. В СУ дори има години в които не успяват да си запълнят бройката. Но химията наистина е трудна - и на КСК и после в процеса на обучение.
Последните години балът за "Фармация" в СУ е по-висок от МУ, а и изпитите са по-трудни и по-дълги - по 4 часа, за разлика от МУ - 2 часа и с образец на решени задачи в сборника.

Ученето не е малко - в първи курс, първи семестър изпитите са 6 (в СУ) - Обща и неорганична химия, Биология, Анатомия на човека, Висша математика, Латински език и Английски език. Сигурно се учат над десет вида химии през цялото следване, но химията не е за всеки Simple Smile.

Оценки 4.20 гарантират влизане на първо класиране в МУ, за СУ не беше достатъчен този бал, но за платено е достатъчен, там и бройките са по-малко.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 22:31 от Rosita

# 20
Здравейте! Виждам, че никой не е писал отдавна, но се надявам все пак някой да отговори на моето запитване. Аз съм студентка 2-ри курс  държавна поръчка в МК Стара Загора. Отсега се замислям дали да продължа да уча за Магистър фармацевт, но платено обучение. Разбира се, ако успея да се дипломирам за Помощник Фармацевт 3-тата год. Исках да Ви питам, ако съм с диплома на ПФ, и започва да уча за МФ ( платено), дали биха се признали повечето от предметите, които изучаваме и дали вместо 5г и половина обучението ми за МФ може да се намали поне с година. Някой има ли информация?

# 21
Не, не се скъсява обучението.
 Ще карате пълните 5 години.
Изпитите се признават ако покриват минимум 80% като хорариум и кредити.
Примерно по вашия учебен план ако сте имала 480 часа тлф, а магистрите имат 800 часа, няма да ви се признае изпита и трябва да се явявате отново с магистрите.

# 22
Здравейте! Виждам, че никой не е писал отдавна, но се надявам все пак някой да отговори на моето запитване. Аз съм студентка 2-ри курс  държавна поръчка в МК Стара Загора. Отсега се замислям дали да продължа да уча за Магистър фармацевт, но платено обучение. Разбира се, ако успея да се дипломирам за Помощник Фармацевт 3-тата год. Исках да Ви питам, ако съм с диплома на ПФ, и започва да уча за МФ ( платено), дали биха се признали повечето от предметите, които изучаваме и дали вместо 5г и половина обучението ми за МФ може да се намали поне с година. Някой има ли информация?

Здравейте!
А Вие защо искате платено обучение? Пробвайте се за държавна поръчка.
В София на мен ми признаха само спорт и латински език.Хорариумът на останалите дисциплини не е достатъчен.

# 23
Croco, само по едно направление можеш да учиш държавна поръчка.

# 24
Croco, само по едно направление можеш да учиш държавна поръчка.

Помощник фармацевтите от МК са с образователно -квалификационна степен професионален бакалавър.
Фармация от МУ са със степен магистър .
Нито са в едно направление,нито са с една и съща образователно-квалификационна степен.
Така че спокойно може да си учи държавна поръчка.

# 25
Здравейте! Виждам, че никой не е писал отдавна, но се надявам все пак някой да отговори на моето запитване. Аз съм студентка 2-ри курс  държавна поръчка в МК Стара Загора. Отсега се замислям дали да продължа да уча за Магистър фармацевт, но платено обучение. Разбира се, ако успея да се дипломирам за Помощник Фармацевт 3-тата год. Исках да Ви питам, ако съм с диплома на ПФ, и започва да уча за МФ ( платено), дали биха се признали повечето от предметите, които изучаваме и дали вместо 5г и половина обучението ми за МФ може да се намали поне с година. Някой има ли информация?

Здравейте!
А Вие защо искате платено обучение? Пробвайте се за държавна поръчка.
В София на мен ми признаха само спорт и латински език.Хорариумът на останалите дисциплини не е достатъчен.
В момента нямам възможност за платено обучение а на по късен етап. Първо обмислям варианта да завърша за ПФ и да започна да работя. Ако ми дадат банков кредит бих се възползвала и да запиша платено обучение за МФ и в същото време да работя. Но, се замислям дали ако започна работа, като ПФ в Аптека, в гр Хасково от, където съм, дали ще мога да пътувам почти всеки ден до Пловдив за учебните часове и дали ще успея да съчетая работа и обучение. Или ще ми се наложи да се преместя в Пловдив евентуално. ( П.С..да разбирам ли, че ако завърша за ПФ-бакалавър,  мога ли да кандидатствам отново, примерно следващата година за МФ редовно обучение-държавна поръчка? )

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 22:34 от Burda moden

# 26
В момента нямам възможност за платено обучение а на по късен етап. Първо обмислям варианта да завърша за ПФ и да започна да работя. Ако ми дадат банков кредит бих се възползвала и да запиша платено обучение за МФ и в същото време да работя. Но, се замислям дали ако започна работа, като ПФ в Аптека, в гр Хасково от, където съм, дали ще мога да пътувам почти всеки ден до Пловдив за учебните часове и дали ще успея да съчетая работа и обучение. Или ще ми се наложи да се преместя в Пловдив евентуално.

Добре,ама защо непременно да е платено обучение ?Защо да давате толкова пари,че и кредит да теглите???Какво Ви спира за държавна поръчка?

# 27
Новият “стар” министър даде предложение платеното обучение след вече завършена степен да отпадне и да се учат магистратури държавна поръчка колкото искате на брой. Ще видим дали ще го приемат.
 Иначе в момента с точно тези две специалности нямате проблем и двете да са държавна поръчка.

Общи условия

Активация на акаунт