Термин Август 2025

• 43 651
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
Защото е на база основно месечно възнаграждение, което е по високо от реалната заплата . Щатната заплата също е друга .

Някой запознат ли е дали наличието на много дни болничен преди 45те дни по закон, влияе по някакъв начин на сумата, която ще се получава по време на майчинството?
И още един въпрос - как е възможно със сегашното законодателство да получавам по-голяма заплата, когато имам определен брой болнични дни в месеца, отколкото като нямам (вече бях 1 цял месец и отделно 5 дни, и двата месеца заплатата ми беше по-висока)? Да уточня, че работя на трудов договор с високи осигуровки и съм от 6 години във фирмата.

# 631
Здравейте момичета,  имаме ли група в месинджър или вайбър ?

# 632
Момичета, как вървите с килограмите? Аз съм 18+4 и съм 5.5кг отгоре вече 😩 Доста се движа, защото съм и с много малко дете, АГ ми каза, че съм ок, но все пак ми се струват множко..

# 633
Момичета, как вървите с килограмите? Аз съм 18+4 и съм 5.5кг отгоре вече 😩 Доста се движа, защото съм и с много малко дете, АГ ми каза, че съм ок, но все пак ми се струват множко..

Здравей! Аз днес съм точно в 20 г.с. и колкото и да не искам да си призная, гоня 8 килограма 🙁 но това е положението. През втори и трети месец качих общо 6 кг, в четвърти нищо и сега от 10тина дни съм в 5 месец и ми се лепнаха 2 килограма. И то на всичкото ми неядене, защото ми се появи нещо подобно на рефлукс. Само сутрин съм добре, от обяд нататък ми става тежко дори и с минимално количество храна, а вечер е ужас, не мога да хапна нищо и хем съм гладна, хем ми е тежко. Усещам как храната ми се разхожда свободно по хранопровода, абе картинката е пълна.

# 634
Момичета, килограми се свалят. Изобщо не се тегля в къщи, а само при доктора. Не се притеснявайте толкова. Повече от половината от тези килограми са от бебето и течностите в корема.

# 635
Донякъде е така, донякъде не. С първата ми бременност качвах доста, бях пред гестационен диабет, и ме сложиха на бая строга диета. Заради диетата бебчо вървеше по-малък, заради липсата на прием на въглехидрати, и възстановяването ми след секцио си беше по-трудно, просто защото се режат и бая слоеве мазнинки 😂
Та аз си следя доста стриктно теглото сега, не ми се минава през същото..

Момичета, килограми се свалят. Изобщо не се тегля в къщи, а само при доктора. Не се притеснявайте толкова. Повече от половината от тези килограми са от бебето и течностите в корема.

# 636
Разбира се, но тук цитират килограми от сорта на 5-8, което ще ме прощавате, но е несериозно. Надали някой е очаквал да не качи никакви килограми по време на бременност.
Аз забременях 62 кг. Края на 3ти месец ме теглиха и бях качила 3,2 кг. Другата седмица пак ще ме теглят (края на 4ти месец). Предполагам че някъде към 2 кг ще съм качила.
На моя ръст (170) доктра ми каза че не е проблем до към 78-80 кг да кача.

Донякъде е така, донякъде не. С първата ми бременност качвах доста, бях пред гестационен диабет, и ме сложиха на бая строга диета. Заради диетата бебчо вървеше по-малък, заради липсата на прием на въглехидрати, и възстановяването ми след секцио си беше по-трудно, просто защото се режат и бая слоеве мазнинки 😂
Та аз си следя доста стриктно теглото сега, не ми се минава през същото..

# 637
Това с килограмите е толкова субективно, че се учудвам че лекарите слагат някакви параметри. Зависи изходно от ръста, процента мускулна маса, костна плътност, задържа ли или не течности жената и предразположеност към такава задръжка, щитовидната жлеза как реагира, телосложение, двигателна активност и т.н. Аз забременях около 70. При ръст 175. Качих преди това с цел да възстановя цикъла си след дълги години спортна аменорея и гонитбата за прословутите 50кг. До тук за 4 месеца съм качила 6 кг. Изобщо не ме притеснява колко качвам, акцента ми е да се храня разнообразно, но без предишните стриктни ограничения като следя 90% от храната да е от качествени източници и да е полезна и за двете ни с бебка. Но без фанатизъм. Познавам жени които са били 50 кг, качили са до над 100 и сега са пак 48. А познавам и такива дето държаха под 60 цялата бременност и пак развиха ГД.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 15:34 от MayGodBless

# 638
Четох някъде, че има параметри за това до колко кг е нормално да се качи по време на бременност : за Европа 10 кг, за България - 12. Всичко нагоре е ненужно и трудно се сваля, не само заради липса на воля, но и хормони и т.н независещи пряко от нас причини. Мит е, че трябва да се храниш за двама. Не казвам, че го следвам стриктно, просто споделям информация.

# 639
Не смятам,че прочетеното е вярно. Това не е фит мом челиндж. Обемът на кръвния поток нараства с до 50%, задържат се течности, за да се осигури снабдяване на плода с нужни вещества, към края на бременността само бебето тежи приблизително 3кг. При следене на бременността АГ може да даде насока, ако счете, че нарастването на теглото е знак за проблем. Но споделеният максимален праг почти се изчерпва с бебето, околоплодните води и кръвния поток. Не е нужно да се храниш за двама, разбира се, но за мен това са някакви занижени прагове, които може да накарат много жени да се обвиняват и тормозят в този деликатен момент.
Бременейте си щастливо. После последното нещо, за което ще се притесняваме са кг

# 640
Няма как лимитът за качване да е конкретна цифра, а не дори формула съобразена с височината, началните килограми и хормонален фон на жената. И аз съм го чувала това за "макс 18кг" но има разлика дали жената е 1.60 и изходно е тежала 50кг или е 1.75 и изходно тежи 65 кг.
Някои жени дори свалят от токсикоза или от старание да не качат, но това не е радостен процес, защото загубата на телесна маса е свързана или с кетоза или с глюконеогенеза, тоест изгаряне на аминокиселини за енергия. Все противопоказни за бебето процеси.
Да, през втората половина на бременността са нужни едни 350-400ккал отгоре, но и тревога, самобичуване и страх от кантара в този най щастлив период вменяващи неизменно чувство за вина са ми направо токсични.

# 641
Противно на това, което всички очакват, то с раждането се свалят едни 6-7кг, не са 10 и отгоре. Отделно с качването на килограмите, се появяват и други рискове, които са значително по-опасни от ограничаването - високо кръвно, риск от преекламсия, риск от диабет, по трудно раждане и други. Та АГтата следят килограмите с причина и слагат това ограничение с причина. Най добре както за вас така е за бебето е да се оттърсите от това "сега ми се е паднало да ям, после ще свалям"

# 642
Аз стартирах 56кг, сега съм в 20г.с и съм 60.700. Не закусвам , защото не ми се яде , но обяда ми е ранен в 12.00ч , после пак хапвам към 15.30ч плодове с кисело мляко. Вечерята ми е към 18.30ч. Аз също се подувам. От 5 дни съм със сериозен запек , като днес направо вече беше брутално зле. Надявам се да се оправя. Каквото и да сложа в устата се надувам като балон и имам чувството, че ще се пръсна. Избягвам всякакви тестени изделия и сладки , особенно купешки . Не мисля, че това ми дава нещо полезно и изобщо си правя услуга като си угаждам на лакомията. Банички, дюнери, пици винаги ще има . Сладките неща никога няма да свършат.
Веднъж седмично си взимам от Лидл нещо от печивата . Вчера си хапнах мини козунапе с кисело мляко , а вечерта макарони на фурна.
Сега ще пропуска няколко дни.
Килограмите не са ти много изобщо .  С първата бременност качих около 15кг, като 10кг останаха в родилното , обаче много вода бях задържала. За да избегна това задържане сега, не пия газирано , не ям шоколад и тестени неща . Пия пробиотика на Булгарбиотик Фемин, за сега ми помага много  заедно с Гастро баланс . И смея да твърдя, че като реших да ги си дам почивка от тях се докарах до този запек сега. Точно след една седмица от спирането , за да работи организма ми самостоятелно уж , да не се тъпча с хапчета, започна и проблема с корема. Сега съм си поръчала пак и ще видим дали ще се нормализират нещата , защото може и да си въобразявам.
Така , че правете си сметката какво ядете и се старайте чинията ви да е балансирана , без да се лакомите . Не яжте повече е от мъжът си 😆. Имам винаги зеленпуци, протеин , въглехидрат и мазнина полезна( авокадо, зехтин, маслини). Десерт ако има го отлагам за след 1-2ч да не се тъпча и така .

# 643
Да наистина при всеки е различно. Аз съм 17 г.с преди да забременея бях 54 , сега съм 52кг ,висока съм 170, ноо има доста време така че ще видим , моя приятелка в 17та седмица беше +10 кг. Лекарката ми каза,че съм под нормата, но имах доста проблем в началото с храната и не можех да ям и от това дължа това сваляне. В момента си ям каквото ми се яде просто гледам да не прекалявам и спазвам правилото често но по-малко хапване.

# 644
Момичета , здравейте !
Някоя от вас имала ли е опита с болките от лявата страна на кръста ( мускула )
Болката не е постоянна , но я има
Минава и след един- два часа пак се появява
Четейки за проблема , констатирам , че става въпрос за инфекция на пикочните пътища
Днес ще ми кажат докторите , но да питам и вас
Хубав ден ! И Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт