Термин Август 2025

• 43 477
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Еха колко много нови мами в групата! Добре дошли, желая ви една прекрасна и лека бременност! Hug

Аз имам 2 въпроса
Първият който повече ме вълнува/притеснява е желязодефицитна анемия която имам от много години. Преди 10 дни хемоглобина ми беше 111, а доктора ми каза да изчакам и да не приемам желязо до 12-13г.с. защото това бил тежък метал и не се препоръчва да се пие в ранна бременност понеже бебето няма още изградена плацента, която да го пази. Да но аз се чувствам страшно отпаднала нямам сили за нищо и само като изляза навън и ме обзема направо панически студ и цялата започвам да се треса. Иска ми се още сега да почна прием на желязо но не смея. Има ли някоя от вас, която пие желязо и кой медикамент точно?

Втория въпрос е запазихте ли си час за ранна фетална морфология? Аз запазих за 20.01 тогава ще съм 12г. с и 3 дни. Понеже съм на 36 години се замислям за пренатест, но е много скъп да му се ме види, не знам дали да се доверя само на Биохимичния скрининг

# 106
Еха колко много нови мами в групата! Добре дошли, желая ви една прекрасна и лека бременност! Hug

Аз имам 2 въпроса
Първият който повече ме вълнува/притеснява е желязодефицитна анемия която имам от много години. Преди 10 дни хемоглобина ми беше 111, а доктора ми каза да изчакам и да не приемам желязо до 12-13г.с. защото това бил тежък метал и не се препоръчва да се пие в ранна бременност понеже бебето няма още изградена плацента, която да го пази. Да но аз се чувствам страшно отпаднала нямам сили за нищо и само като изляза навън и ме обзема направо панически студ и цялата започвам да се треса. Иска ми се още сега да почна прием на желязо но не смея. Има ли някоя от вас, която пие желязо и кой медикамент точно?

Втория въпрос е запазихте ли си час за ранна фетална морфология? Аз запазих за 20.01 тогава ще съм 12г. с и 3 дни. Понеже съм на 36 години се замислям за пренатест, но е много скъп да му се ме види, не знам дали да се доверя само на Биохимичния скрининг

1. Първата ми бременност имах същия проблем с хемоглобина и пиех малтофер.
Бяха ми изписали някакъв течен , който имаше вкус на кръв и отказвах да го пия.
Още си спомням аромата и вкуса.
Ни също на по късен етап ми го изписаха.
Наблягай на храни богати на желязо, смути, фреш също. Тогава пиех фреш от цвекло, морков, мандарина и целина. Гадно , но ободряваше. Моя хемоглобин така и не се покачи след това. Може би и защото бях много слаба тогава , кръвното ми беше 90/60 .
Сега хемоглобина ми преди да забременея беше 149 а кръвното 100/ 70 , чакам изследвания да ми назначат. Кръвното ми падна 90/60 пак. Сутрин едно кафе с мляко ме вкарва в пътя и главата не ме боли.

2. За тези пренатална тестове четох и аз.
Тук в БГ мама има доста писано. 2014г не бях чувала за такива. Биохимичен и 4D.
Това което прочетох е, че ако си при добър лекар , фетална морфология се ходи 3 пъти.
Там гледат именно тази кост , която липсва на носа при Даун , органи, кости, сърце. Абе всичко. Ако лекаря се усъмни, тогава препраща за пренатален тест, който също е 99.9% и ние можем да влезем в този 1%.
Също така по обширните давали грешки при някой заболявания и съответно доста жени абортират заради грешно поставена диагноза. Общо взето нож с две остриета.
Аз си записах за 28 февруари в Добрич при Стоилов. Моята гинеколожка ми каза в 20-23г.с. Прочетете из форума и сама си пресейте информацията. Вие знаете кое е най добре за вас.

# 107
  • София
Стоилов е един от най-добрите, но правилно ли разбирам, че ще ходиш на фетална чак след 20та седмица?

Иначе аз съм За пренатестовете, ако човек има излишни пари и за собствено спокойствие, особено в по-късна възраст, защото каквото и да си говорим, доказано възрастта покачва риска от хромозомни аномалии. Лошото е, че недай си Боже при проблем така или иначе не се приемат официално и пак трябва да се прави амнио или хорионбиопсия…
Изобщо, най-важни си остават феталните морфологии (при сертифицирани! специалисти).

Аз имам 2 въпроса

Наблягай на храни богати на желязо, смути, фреш също. Тогава пиех фреш от цвекло, морков, мандарина и целина. Гадно , но ободряваше. Моя хемоглобин така и не се покачи след това. Може би и защото бях много слаба тогава , кръвното ми беше 90/60 .
Сега хемоглобина ми преди да забременея беше 149 а кръвното 100/ 70 , чакам изследвания да ми назначат. Кръвното ми падна 90/60 пак. Сутрин едно кафе с мляко ме вкарва в пътя и главата не ме боли.

Това което прочетох е, че ако си при добър лекар , фетална морфология се ходи 3 пъти.
Там гледат именно тази кост , която липсва на носа при Даун , органи, кости, сърце. Абе всичко. Ако лекаря се усъмни, тогава препраща за пренатален тест, който също е 99.9% и ние можем да влезем в този 1%.
Също така по обширните давали грешки при някой заболявания и съответно доста жени абортират заради грешно поставена диагноза. Общо взето нож с две остриета.
Аз си записах за 28 февруари в Добрич при Стоилов. Моята гинеколожка ми каза в 20-23г.с. Прочетете из форума и сама си пресейте информацията. Вие знаете кое е най добре за вас.

# 108
Здравейте, момичета! Честито на всички!
Записвам се и аз с термин 11.08 Simple Smile
Преминах през два прегледа, на 06.01 ми предстои трети, за сега всичко е наред Simple Smile

По темата с пренаталните тестове, според мен са абсолютно задължителни, и човек може да се лиши от скъпа количка и много излишни неща за бебето, но да си подсигури спокойствие Simple Smile Идеята да се направи в 10 г.с. е да имаме резултат преди 12 г.с. Когато е рег. На бременноста за да не се налага амнио, ако има проблем Simple Smile Има едни 10% на деца родени със синдром на Даун които нямат никакви ехографски наченки, така, че спи ден мен си е важно и необходимо да се направи Simple Smile
На мен ми е второ дете, с първото не си направих и до днес се чудя защо никой не ми го е предложил, тогава не съм била запозната..
Аз се насочих към Vision test и на 16.01 ми предстои да го направя, ако живот и здраве всичко се развие както трябва до тогава Simple Smile

quote author=mimi_l link=topic=1714278.msg49063538#msg49063538 date=1735334849]
Стоилов е един от най-добрите, но правилно ли разбирам, че ще ходиш на фетална чак след 20та седмица?

Иначе аз съм За пренатестовете, ако човек има излишни пари и за собствено спокойствие, особено в по-късна възраст, защото каквото и да си говорим, доказано възрастта покачва риска от хромозомни аномалии. Лошото е, че недай си Боже при проблем така или иначе не се приемат официално и пак трябва да се прави амнио или хорионбиопсия…
Изобщо, най-важни си остават феталните морфологии (при сертифицирани! специалисти).

Аз имам 2 въпроса

[/quote]

# 109
За тогава ми каза гинеколожката да си запиша час. Края на февруари, началото на Март. Каза около 20 г.с .
Оставам с впечатлението, че всеки по различен начин води бременността на жената, което ми е много странно.
По различно време викат на прегледи, по различно време пускат за женска консултация. Някой са против пренатална, други са за тях задължително. Явно всяка жена както си го усеща .
Да чукам на дърво , първото ми детенце го гледаха само на 4Д и се роди нормално.
И от двете страни няма генетично такива деца със заболявания. И двете други снахи са родили здрави деца , общо три. Сестра ми също.
Колкото повече чета тук, толкова повече ме плашите с тези статистики на синдроми и пренатална тестове.

# 110
  • София
То четенето и писането във форуми си е нож с две остриета май 😄 няма как да не се изплаши човек от нещо. В същото време полезните неща според мен са повече. Изумявам се как например някои лекари не проследяват дори едно обикновено ТСХ, което е толкова важно.
Но виж сега, тези вероятности на проблеми са много нисък процент, все пак са 1 на хиляди и хиляди. В същото време никой не е застрахован. Така че, според мен не трябва да се вталясваме (колкото можем 😄).
Но специално аз за пръв път чувам някой да ходи на фетална чак в 20та седмица, първата по мое разбиране е около 12та (11-13 седмица). Затова попитах. Според мен питай и самия Стоилов може би?

[/b]
За тогава ми каза гинеколожката да си запиша час. Края на февруари, началото на Март. Каза около 20 г.с .
Оставам с впечатлението, че всеки по различен начин води бременността на жената, което ми е много странно.
По различно време викат на прегледи, по различно време пускат за женска консултация. Някой са против пренатална, други са за тях задължително. Явно всяка жена както си го усеща .
Да чукам на дърво , първото ми детенце го гледаха само на 4Д и се роди нормално.
И от двете страни няма генетично такива деца със заболявания. И двете други снахи са родили здрави деца , общо три. Сестра ми също.
Колкото повече чета тук, толкова повече ме плашите с тези статистики на синдроми и пренатална тестове.

# 111
Аз мисля че феталната е около 20
седмица , а около 12-та е биохимичния скрининг. Там се взима кръв и на база резултати и статистика ти дават уж някаква вероятност детето да има един от 3-те най-чести синдрома. Моята лекарка ме изпрати да го правя безплатно в майчин дом. Според мен това изследване дава много по-малка сигурност отколкото пренаталния , освен това пренаталният тест дава информация за много повече болести и синдроми. Единия не замества другия , съвсем различен е и принципа по който работят.

# 112
Аз също имам запазен час при д-р Стоилов в Добрич на 23ти януари. Първата фетална морфология е абсолютно задължителна и най-важната от трите такива. Учудвам се, че има доктори, които не го казват. При аномалии на плода, в 20та седмица вече би било късно за да се вземат мерки (недай си Боже).
Биохимичмия скрининг, пренаталния тест и феталната морфология са много различни неща и не се изключват едно друго. Биохимичния скрининг си е чиста статистика - колко от майките на вашата възраст, с вашите кръвни показатели са родили деца с определен синдром, тоест не значи нищо. Феталната морфология  оглежда и органите и друг тип аномалии, но не дава гаранция за липса на синдром за разлика от пренаталните тестове.
За дамите от Варна, в болница Света Марина, пренаталния тест е с цени от 610лв до около 850, според пакета, като използват същата лаборатория, в която се извършва и Vision теста на Future Health - Eurofins Biomis, Франция

# 113
Здравейте,
момичета мина първия ми преглед на 27.12. 5.г.с 3д. видяха се два плодни сака 😁, ноооо .... Доктора, коментира, че единият се е закрепил ниско долу и ще ми обясни какво ще правим по нататък- каквото и да означава това. 😬 Следващ преглед съм на 6.1.. и се надявам всичко да е наред и чуем две сърчица.
Относно прегледите- фетална морфология е преглед в 18-22 г.с., през 12 седмица се прави биохимичен скрининг и преглед от АГ за белези за синдром на Даун, при съмнения се насочва към допълнителни изследвания. Моят доктор така процедира- изпраща ме на фетална морфология в 21-22 седмица, преди това както писах, биохимичен скрининг и той си ме преглежда в 12 г.с.

*За мен- втора бременност, имам детенце на 2 години.

# 114
Много различни мнения се изписаха за феталните морфологии 🙄 според моя АГ това не е обикновен ултразвуков преглед нали затова се извършва от сертифицирани специалисти по фетална медицина. Първата за мен е абсолютно задължителна не само, за да се търсят белези за синдром на Даун, но и да се огледа цялостно дали всички органи на плода са наред. Доста безотговорно ми се вижда, че някои лекари съветват да се пропусне, но нищо не ме учудва вече. 🤯

# 115
Фетална морфология се прави в 11-13 г.с. , след това в 20та и третата е в 30та седмица. Моля не подвеждайте дамите, които не са запознати с твърдения, които не са верни. Извършва се от специалист, а не от следящия АГ, макар и доста АГ лекари да извършват вече този преглед. Аз също смятам, че е крайно несериозно и безотговорно лекар да препоръча пропуска точно на първата фетална морфология. Пропуск на третата ако всичко е наред с първите две е често срещан, но първата е задължителна и това е момента, в който могат да се вземат мерки при проблеми и аномалии. Не пропускайте точно този преглед, казвам го с най-добри чувства

# 116
Фетална морфология се прави в 11-13 г.с. , след това в 20та и третата е в 30та седмица. Моля не подвеждайте дамите, които не са запознати с твърдения, които не са верни. Извършва се от специалист, а не от следящия АГ, макар и доста АГ лекари да извършват вече този преглед. Аз също смятам, че е крайно несериозно и безотговорно лекар да препоръча пропуска точно на първата фетална морфология. Пропуск на третата ако всичко е наред с първите две е често срещан, но първата е задължителна и това е момента, в който могат да се вземат мерки при проблеми и аномалии. Не пропускайте точно този преглед, казвам го с най-добри чувства

Никой не подвеждам- прегледите и изследванията в 12-14 г.с не са "фетална морфология". Фетална морфология е преглед в 18-22 г.с., в 12.14 г.с е скрининг за синдром на Даун и биохимичен скрининг, така, че един добър АГ може да направи прегледа в 12-14 г.с.

# 117
Не знам кой Ви е подвел така, но прегледът в 11-13 г.с. е ранна фетална морфология и скрининга е нещо коренно различно. Скрининга е статистическо изследване на кръвта на майката, феталната морфология си е фетална морфология и се извършва от специалист. И не - колкото и добър да е даден АГ лекар то той не е специалист по фетална морфология. Има и АГ лекари, които го извършват и имат достатъчно опит да го правят, но пал това не е стандартен преглед. И отделно - тези прегледи не проследяват само за наличие на Синдром на Даун.
Това че Вие сте решили да пропуснете този преглед си е лично ваше решение, но той е наложителен и се прави на почти всички бременни

# 118
Не знам кой Ви е подвел така, но прегледът в 11-13 г.с. е ранна фетална морфология и скрининга е нещо коренно различно. Скрининга е статистическо изследване на кръвта на майката, феталната морфология си е фетална морфология и се извършва от специалист. И не - колкото и добър да е даден АГ лекар то той не е специалист по фетална морфология. Има и АГ лекари, които го извършват и имат достатъчно опит да го правят, но пал това не е стандартен преглед. И отделно - тези прегледи не проследяват само за наличие на Синдром на Даун.
Това че Вие сте решили да пропуснете този преглед си е лично ваше решение, но той е наложителен и се прави на почти всички бременни
Изобщо не се чувствам подведена! Мое решение е, но не мисля, че някъде нагоре в коментарите убеждавам някого в нещо! Има достатъчно информация- медицинска и не такава в и- нет, всеки може да пресее информацията и според собствените възприятия и разбирания да вземе решение за себе си.

# 119
В момента съм 7г.с.+2.  На прентален скрининг съм на 16.01, избрали сме panorama test премиум в genomix. На 30.01 съм на първа ранна фетална морфология.

Общи условия

Активация на акаунт