Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 89

• 24 971
  • 735
  •   1
Отговори
# 660
При мен е горе и си е точно жлъчката. Сърбеж по тялото нямам. Какво се прави, ако има проблем?
С втората бременност също имах такива болки и леки киселини. Но след раждането всичко изчезна. Този път обаче киселините са доста повече.

# 661
Ох, аз се порязах доста на сгъвката на показалеца на една тенекиена кутия от сирене и сега мъжа ми се е напрегнал за тетанус… не мисля, че може нещо такова да има, ама той е паника.

# 662
При мен е горе и си е точно жлъчката. Сърбеж по тялото нямам. Какво се прави, ако има проблем?
С втората бременност също имах такива болки и леки киселини. Но след раждането всичко изчезна. Този път обаче киселините са доста повече.

Щом няма сърбеж, едва ли е холестаза. При нея се следят жлъчните киселини и обикновено трябва да се извади бебето по-рано. Но това е рядко заболяване.

Ох, аз се порязах доста на сгъвката на показалеца на една тенекиена кутия от сирене и сега мъжа ми се е напрегнал за тетанус… не мисля, че може нещо такова да има, ама той е паника.
Ваксината за тетанус няма проблем да се сложи на бременни, даже комбинираната за коклюш, тетанус и дифтерия се дава на всички бременни след 28 гс. Говорете с лекар

# 663
Нормално е да има опъване и болезненост ниско долу в 8ми месец. При мен още в 7ми започна. Бебето вече е голямо, органите притиснати, матката се разширява още. Ако няма кръв/зацапване и контракции, всичко е наред

Rimmona, аз тази бременност на какво ли не се рязах, доста непохватна съм покрай бременността Grin Нищо ти няма Wink

# 664
Ох, КРР, успокои ме 😅 Вече бях започнала да оглеждам дали има ръжда и да чета дали има други такива случаи с непохватни бременни. 😀

# 665
  • Телиш/Плевен
Ваксината за тетанус няма проблем да се сложи на бременни, даже комбинираната за коклюш, тетанус и дифтерия се дава на всички бременни след 28 гс. Говорете с лекар
Бях на 25, когато бях бременна и трябваше по график да ми правят реимунизация против тетанус и дифтерия, личната ми лекарка каза, че не иска да рискува и че не слага такива ваксини на бременни.
В случая на Rimmona съвсем не бих тичала за ваксина.

# 666
Ох, КРР, успокои ме 😅 Вече бях започнала да оглеждам дали има ръжда и да чета дали има други такива случаи с непохватни бременни. 😀
И на консерватория с риба тон и после на консерва с грах се рязах. С нож, докато беля картофи, на хартия съм се рязала, на един метален шкаф. Така че, не вярвам и при теб да има някакъв проблем Grin

# 667
Бях на 25, когато бях бременна и трябваше по график да ми правят реимунизация против тетанус и дифтерия, личната ми лекарка каза, че не иска да рискува и че не слага такива ваксини на бременни.
В случая на Rimmona съвсем не бих тичала за ваксина.

??? Има си ваксина за бременни:

https://srzi.bg/bg/post/imunizaciya-sreshtu-koklyush-7619

За бременни жени между 27 и 36 гестационна седмица е осигурена безплатна комбинирана ваксина ДТКа с намалено антигенно съдържание. Условието е да предоставят медицински документ от акушер-гинеколог, ОПЛ или друг медицински специалист.

ДТК е дифтерия, тетанус и коклюш

# 668
  • Телиш/Плевен
Zimk02, цитирах какво ми каза моят личен лекар преди 11 години. Сложи ми я на следващата година.
Казах и моето мнение, ако бях в ситуацията на Rimmona. Ето, тя сега вижда и двете мнения и ще си прецени как да постъпи.

# 669
Няма нужда от филмиране при порязване и да се мисли веднага за ваксини.
Промивка с кислородна вода, йодасепт за вечерта и всичко ще е наред.

И аз съм много непохватна в последно време, все изтървам или чупя нещо, и през ден  се порязвам я на нож, или нещо друго..

# 670
Какво е казал личен лекар преди 11 години няма отношение към съвета в днешно време. Всяка бременна е хубаво да си сложи тази ваксина така или иначе, за да предаде имунитет на бебето

# 671
  • Телиш/Плевен
Какво е казал личен лекар преди 11 години няма отношение към съвета в днешно време. Всяка бременна е хубаво да си сложи тази ваксина така или иначе, за да предаде имунитет на бебето
Имунитет за какво? На втория месец след раждането се слага комбинирана шесткомпонентна ваксина на бебето.

# 672
Не съм съгласна.
При всяко порязване, независимо дали имате ваксина, отново ще ви поставят нова ваксина за тетанус в болницата.
Детето ще придобие имунитет постепенно, дори още от плацентата и кърменето.
Когато прекалено се предпазва човек от околната среда, толкова повече става и по уязвим.
Дори при една настинка, на организма му трябва време да се пребори. Не се бият веднага ваксини за грип.
Но, кой, както го усеща. 🙃😉

# 673
Имунитет за какво? На втория месец след раждането се слага комбинирана шесткомпонентна ваксина на бебето.

За коклюш. В първите два месеца иначе бебенцето е беззащитно, а коклюшът е много опасен, а и пълният имунитет е чак след третата доза. Затова и се предлага безплатно на всички бременни тази ваксина. Сложете си я.

Ваксините не правят човека уязвим, точно обратното - те учат имунната система да се справя с патогените.

И ваксина за грип естествено, че няма да помогне при настинка, а и от грип предпазва преди заразяване, не след. Докато ваксината за тетанус е на друг принцип.

# 674
  • Телиш/Плевен
Не бих агитирала за слагане на ваксини, още повече такива, които не са задължителни, а препоръчителни. Не можем да се предпазим от всичко, дори да искаме.

Общи условия

Активация на акаунт