За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

• 20 194
  • 433
  •   1
Отговори
# 330
Благодаря, и в къщи е любимо❤️
Тази година реколтата от 2 дървета, които преди са се огъвали от плод, и се чудехме какво да го правим, е десетина бройки. И вкъщи не ме оставиха на мира, докато не ги оползотворя. 😎
Обещавам някоя следваща по-плодородна година, да ви пратя някое бурканче сладко, ако правя. Само живот и здраве да е.

# 331
  • Русе
Зелени доматчета по градинарски

# 332
# 333
  • Русе
Зеленчукова джардиниера стана перфектна. Бързо се прави и след 4-5 дни може да се похапва.

Мариновани червени чушки на ленти

# 334
Приятелка ми подари над 10кг патладжан и към 5кг чушки. Някои патладжани са мини и ги опекох цели във фурната. Сега имам да беля 2 тенджери печен патладжан и се чудя после как да го прибирам в бурканите - с чесън, магданоз и ? Марината каква? Да варя ли бурканите после? Моля за съвет!

# 335
Бих варила с малко сол  и нищо друго, после се овкусява както решиш. Даже имам домати ,чушки така, мога да отворя и комбинирам зимата.
 Които още не са опечени -  кисели.

# 336
Аз само режа на парчета и посолявам.Оставям да се изцеди хубаво,слагам в буркани без нищо и заварявам.

# 337
  • София
Подкрепям горните две мнения. 
Любимата ми разядка е съставена от майонеза + печен патладжан,

* рецепта в скрит текст

# 338
  • Русе
Скрит текст:
Приятелка ми подари над 10кг патладжан и към 5кг чушки. Някои патладжани са мини и ги опекох цели във фурната. Сега имам да беля 2 тенджери печен патладжан и се чудя после как да го прибирам в бурканите - с чесън, магданоз и ? Марината каква? Да варя ли бурканите после? Моля за съвет!

Междувременно можеш да си направиш това за бърза консумация.

# 339
Патладжана го пека, след това беля, и оттук два варианта:
- нарязан на филийки, само със сол, който след това ще ползвам за гръцка мусака. Мушкам и по някоя чушка в буркана. И малко оцет или малко смлени (минати на чопър) домати, за киселина. От градинарските групи във Фейсбук, разбрах че задължително трябва да има киселина в буркана.
- пасирам заедно с домати и печени чушки, за кьопоолу. Пак само със сол.
Чесън слагам след като отворя буркана, вкуса на магданоза в буркан, също не ми допада.
Четох че бурканите с патладжан се стерилизират малко повече. Пробвала съм два варианта:
- варене на бурканите един час.
- варене на буркани за 30 минути, изключва се котлона, и се оставят още 30 минути в тенджерата.

# 340
Нормална стерилизация  е достатъчна. За печен.

# 341
.

Последна редакция: сб, 25 окт 2025, 19:01 от Fatalina

# 342
Последните два дни направих туршия от парени, червени чушки, които като станат готови за хапване ще ви снимам. Направих и една гръцка салата с печени, червени чушки с пълнеж от сирене и други съставки, която видях в Ютуб. Миналата седмица бях в Гърция и за да изпробвам рецептата от там си купих зехтин и кремообразен балсамико от смокини. Рецептата е с меласа от нар, но аз я заместих със смокини и се надявам да се получи. Марината ми се стори прекалено кисела и добавих по 1 супена лъжица захар на буркан.
Черният цвят е от крем-балсамикото.

Така изглеждат преди да се нареят в бурканите.

# 343
Благодаря на всички за мненията за патладжаните! Вече опечените патладжани прибрах в буркани без нищо друго. Предстои ми направа на кьопоолу и мариновани патладжани.
С мъжа ми се сдърпахме за тоя патладжан за пореден път, защото махам семките, той ги обичал?! И за това 2 вида буркани с печен патладжан - едните с почистен от семките, а за него със семки Rage

# 344
Из записките ми:
Аз ще ви дам рецепта на моя приятелка, която почина,
ноще я споменавам постоянно с вкусотията -
Патладжана се изкисва в сол, пържи се и
 в отделна купа се разтваря оцет, сол и вода и като се извади от тигана топъл
 се слага в разтвора с оцета, реди се в купа  ред патладжан ръси се с чесън и магданоз
 нарязани да престои три часа и се хапва. Може и чушки червени да се пържат с патладжана
Става и за зимнина да се затвори и стерилизира.

Общи условия

Активация на акаунт