Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 8

• 25 543
  • 650
  •   1
Отговори
# 495
Благодаря! Имам 3 програми за пиролизата, за Слабо,средно и силно замърсяване.

# 496
Този майстор донякъде може и да е прав. Според мен не на всички марки ламарините са добри, постоянно чета оплаквания в групите из фейса, аз ви показах и при мен как се деформира пластмасата на вратата още на първата пиролиза. Но това беше, сега си я пускам и повече поражения няма. Освен това има хора, които не четат упътванията и я пускат през седмица барабар с тавите и решетките. Та може и да е видял човекът поражения от пиролиза.

# 497
  • Стара Загора
Здравейте! Моля за съвет. От известно време разглеждам фурни за вграждане и е крайно време да се спра на една, но все се разколебавам. До днес бях решила, че фурната ще е на Bosch. Казвам до днес, защото влезнах в Зора и започнах да разглеждам фурните на АЕГ. На тази марка не сме имали фурна и не съм запозната как се справя, така че с удоволствие бих прочела вашите мнения.
В общи линии искам фурна 71-72л, инокс, без пиролиза (предпочитам друг вид почистване), плавно затваряне (ако е възможно), да има задължително самостоятелно долно нагряване, функция с пара.
И тук възниква въпроса - Каква е разликата м/у готвене на пара (знам, че се слага съд с вода) и air-fry?

# 498
  • на Мелмак
Много е писано за готвенето на /с пара. На всяка фурна може да се сложи съд с вода. Има фурни с парогенератор. Има и чисто парови фурни.
Готвенето с пара и функцията еър фрай, нямат нищо общо Wink
Какъв вид почистване предпочитате?

# 499
  • Стара Загора
Фурните, които съм набелязала са комбинирани с пара. И основия ми въпрос е към моя марка да се насоча - АЕГ или Бош?

# 500
Фурните, които съм набелязала са комбинирани с пара. И основия ми въпрос е към моя марка да се насоча - АЕГ или Бош?
По принцип, към момента, Бош прави по-качествени фурни от АЕГ, но докато не дадете линкове към точни модели. за да се види на какво са базирани те, едва ли компетентните хора ще могат да дадат правилен отговор.

Комбинирани с пара или с парогенератори? Струва ми се, че има нещо недоизяснено в принципа на работа, което ще доведе до грешен избор.

# 501
Може ли мнение за тази фурна https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BF134ES1/p/702428 и този плот https://www.technomarket.bg/plotove/bosch-pkm645bb2e-09200196. Търся нещо бюджетно, без много екстри, но и да върши работа. Тази лайсна , която огражда плота пречи ли по някакъв начин , друг плот ли да търся?

# 502
polia72,
В понеделник закупих тази фурна на Bosch: https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BA534ES3/p/653483, по препоръка на консултант в магазина. Бях харесала друг модел, който вие сте публикувала по-горе, но след разговора с него избрах този. Обясни ни, че е по-нов модел и се сглобява в Полша, а не в Турция. На мен също ми допадна повече и външният й вид на живо, така че се спрях на нея. Не съм я пробвала все още, надявам се да направя разлика със старата си фурна на Whirlpool. В събота ще имам много гости и ще пека различни неща и тогава евентуално ще мога да дам отзиви.
Не знам от къде сте, но проверете преди да идете в магазина за наличности. Във Варна избрания модел от мен не беше наличен в единият им магазин на Технополис и се наложи да отидем до другият им магазин. Гаранционната карта е 5 години, като се влиза в сайта на Bosch и се прави регистрация.

# 503
Реа, благодаря.

# 504
  • София
В общи линии искам фурна 71-72л, инокс, без пиролиза (предпочитам друг вид почистване), плавно затваряне (ако е възможно), да има задължително самостоятелно долно нагряване, функция с пара.

Самопочистването е само 2 вида: пиролитично и каталитично. Второто е по-малко надеждно, защото естеството му е да предизвиква реакции с кислорода от въздуха, което неминуемо води и до ръжда във фурната. По мои наблюдения, пиролитичните фурни имат средно двойно по-дълъг живот от тези с каталитично почистване. Комбинацията каталитични панели и функция „пара“, ако се използва, е гаранция за ранно изхвърляне на уреда.

И тук възниква въпроса - Каква е разликата м/у готвене на пара (знам, че се слага съд с вода) и air-fry?

Както казаха по-горе, съд с вода може да се сложи във всяка фурна, така че такава функция няма особен смисъл. Пара създават само фурните с парогенерагор, които пък са прекалено скъпи с оглед ограниченото приложение на тази функция. Освен това, те изискват допълнителна грижа за почистване и декалциране на системата, уязвими са за повреди на тази система и т.н.

Ако изгледате всички възможни видеоматериали на световноизвестни готвачи като Гордън Рамзи например, едва ли ще намерите и една рецепта, изискваща такава функция. Обикновено, регулирането на влажността е част от самата рецепта и нямате нужда от специална фурна, за да го правите.

В професионалното кухненско оборудване (т.нар. „конвектомати“) се използват парогенератори, но там те разрешават проблем, който в домашни условия не съществува - да готвиш много неща наведнъж без да се изсушават от конвекцията. С други думи, в домашни условия човек може да сготви всичко както със, така и без функция „пара“.

Готвенето с пара (по-правилният термин е готвене с влажност) и air-fry (пържене чрез въздух) са различни методи с противоположни цели. Печенето с влажност цели храната да се готви по-дълго, на по-ниска температура, за да стане крехка. При „пърженето“ с въздух целта е храната да се сготви бързо, на висока температура, подобно на пърженето в тиган. Режим „конвекция“ е най-подходящ за целта и при висока температура, тънко нарязаните зеленчуци или месо бързо хващат коричка и стават хрупкави отвън и същевременно запазват сочността си отвътре.

Готвенето на пара е съвсем друго нещо - за него не е нужна фурна, макар че има има и фурни само за това, без реотани. Най-лесно става на котлона, с тенджера и гевгир или някакво приспособление: https://youtu.be/bQgsGsHRA3E.

Що се отнася до марките, изберете Бош, желателно с пиролиза. Те имат по-мощни реотани, с по-добър профил, и са по-надеждни и с по-добра термоизолация.

Пиролизата е най-екологичното самопочистване, не се използват никакви препарати. Може да се ползва често или рядко, както вие решите. Пиролитичните фурни обаче имат електронно регулиране на температурата, което се отразява добре и на готвенето.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 16:33 от Vilemina

# 505
  • Стара Загора
Vilemina, искрено благодаря за подробната и точно информация.  Ще ми послужи със сигурност.

# 506
  • при него
Тета, няма нищо страшно в пиролизата. Фурната би трябвало сама да се заключва докато тече програмата. При мен нагрява до около 500 градуса и става топличко наоколо. Проветряваш. Металните скари да извадиш преди програмата. И толкоз. После само забърсваш и пееш. Аз съм с четвърто АЕГ, бетон. Ползвам фурна поне 2 пъти седмично, пека на две нива. Готвенето на пара още не съм разучила и ползвала.

# 507
Здравейте,
Попоглеждам темата от време на време, че ще трябва да сменям котлони и фурна. Много информативна и полезна тема и адмирации за компетентните мнения и помощ . За пиролизата искам да питам-не се ли нагряват твърде много съседните шкафове при вградена фурна?

# 508
Аз съм с пиролизата!!! Изпробвах я вече, супер се изчисти фурната, добре,че някой я е измислил, един ужас за домакинята по- малко. С предишната ми фурна, колкото и да трицах- брицах, такъв резултат никога не постигнах . Да не говорим,че от разните му химии за почистване все нещо остава и после сигурно се поема от храната- като си представя и се ужасявам.
Към всички,които ще си купят фурна, наистина парализата е голямо облекчение и благинка.

# 509
  • при него
Тета, извинявай!

Не, не мисля че нагрява шкафовете прекомерно.
Предишната я ползвах около 8-9 години, на два три месеца. Ок са си шкафовете.

Общи условия

Активация на акаунт