Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 8

• 25 479
  • 650
  •   2
Отговори
# 555
  • София
Здравейте! Имам нужда от малко помощ. Взехме си фурна https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BG578EB3/p/653632
Но явно аз нещо не съм в час с новите технологии и не мога да се разбера с тази. Когато готвя нещо, водата на 180-190градуса не завира, а ако заври на 200градуса, то тя не извира в продължение на часове. Готвих мусака около 2ч и водата така и не извря, а отгоре започваше да потъмнява каймата и картофките и ги бърках през 10мин, когато се сготви просто излях водата. Пускам я на горен и долен реотан, загрявам предварително и работя на 180-190градуса. Бях сложила и пържолки да правя, отново водата не извира. Усилих я на 230градуса, сготвиха се, но водата си стоеше в тавата. Къде бъркам?

Просто слагайте по-малко вода в ястията и всичко ще си дойде на мястото. Пържолите могат да се готвят дори и без вода.

Съвременните фурни имат уплътнение на вратата, което не позволява на парата да излиза навън, както беше при старите печки. Това е добре за готвенето, защото повече влага остава във фурната и ястията не се изсушават толкова.

Неща като мусака аз ги готвя на режим с вентилатор или долен реотан+вентилатор (режим „пица“), който загрява по-равномерно цялата тава. Пека като вас - на 180 градуса. Чак накрая, след като сложа заливката, включвам горния реотан (режим „грил+вентилатор“), за да се запече до златисто.

На мусаката слагам не повече от 1-2 чаши вода, според количеството картофи. Сортът на картофите също има значение, сегашните сортове поемат по-малко вода, отколкото някои сортове от едно време.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 13:02 от Vilemina

# 556
  • на Мелмак
Да, водата ви е много Simple Smile

# 557
Здравейте, да питам за микровълнова, малко не-точно по темата  Blush
Моля за личен опит, мнение, препоръки за микровълнова за вграждане по принцип и тази конкретно :
https://www.technopolis.bg/bg/Mikrovalnovi-za-vgrazhdane/Mikrova … ab=descriptionTab
За да спестя място на плота.
Или свободностояща е за предпочитане ?

# 558
  • София
Здравейте, да питам за микровълнова, малко не-точно по темата  Blush
Моля за личен опит, мнение, препоръки за микровълнова за вграждане по принцип и тази конкретно :
https://www.technopolis.bg/bg/Mikrovalnovi-za-vgrazhdane/Mikrova … ab=descriptionTab
За да спестя място на плота.
Или свободностояща е за предпочитане ?

Аз си сложих вградена микровълнова точно за да спестя място на плота.

При свободностоящите има по-голям избор на модели с различна мощност и характеристики, така че ако човек има някакви конкретни изисквания, може би ще предпочете свободностояща. Но ако просто му трябва да си притопля разни неща и от време на време да прави пуканки, всяка микровълнова става.

Откакто съм с вградена микровълнова, смених няколко модела, а сегашната ми е 800 вата - колкото и този Бош. След като съм ползвала 900 и 1000-ватови, усещам малка разлика, но не е нищо фрапиращо.

Тази Бош е с изцяло механично управление, което на мен не ми харесва. Още докато имахме свободностояща, тя беше с бутончета, с които се управлява по-лесно, отколкото с тези врътки. Ако сте си свикнали с такива и това не ви пречи, може да я вземете, в противен случай вижте тази:
https://www.technopolis.bg/bg/Mikrovalnovi-za-vgrazhdane/Mikrova … FL554MB0/p/803839

Тя е и с по-голям обем (25 л с/у 20 л при по-евтината), по-висока мощност (900 Вт с/у 800), по-добра техника и др. Вратата ѝ е с едно стъкло повече, за по-добра термо- и шумоизолация. Отваря се със сензорен бутон, а не с механичен. Всичко това, плюс електронното управление, оправдава разликата в цената от 170 лв.

Освен това, втората има и 2 варианта на дизайн, така че може да се съчетае както с черна, така и с иноксова фурна.

# 559
Благодаря, Vilemina !
Пестенето на място ме спечели !. Механичното управление и отваряне на вратата ми е за предпочитане. Нямат значение обем и екстри. Достатъчно ми е да пука пуканки, притопляне на чиния с храна, по изключение. Никога не сме имали микровълнова. Живеем си щастливо без нея. Децата слизат до магазина, плащат 2-3 пакетчета пуканки, на касата има микровеле. Плащат и носят всичко готово  Joy
Сега за новата кухня, да им взема една микровеле, че няма магазин отдолу. Да си начешат крастата, пък после може и да я махна и ще си имам шкафче на мястото Blush

# 560
Ако ще я махаш, трябва още сега с кухнята да поръчаш вратичка за шкафа, който ще е на нейното място.
След време може да няма от същия материал, а и да има, ще трябва да вземеш най-малко половин плоча. Освен това всеки материал старее и си променя цвета, и ще има разлика между нова и стара вратичка.
Най-добре я поръчай заедно с кухнята и я прибери някъде, за да остарява заедно с другите.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 00:58 от Чи лу

# 561
  • На брега на реката
Аз помолих мебелиста, да ми направи шкаф с вратичка над фурната и в него държа МВ.
Той предложи да я направи с размерите на такава за вграждане /които са по-големи от на свободностоящата/, за да може ако решим да купим такава, да можем да я монтираме.
Аз не исках за вграждане, защото са по-скъпи /тогава беше с 500 лв.отгоре/ и с по-малък обем. Тази, която имах беше сравнително нова, а и слагайки я в шкафа има доста място и там си държа дъските за рязане.

В друго жилище, което правих миналата година, постъпих по същия начин. Мебелиста каза, че след като е направил първата ми кухня, е предлагал този вариант на доста клиенти и повечето са го одобрили.

Друг е въпроса, че може би изглежда добре, ако са от една марка/серия и са една над друга.

# 562
При мен е така - под горен шкаф, тоест за него е закачен рафт, на който е микровълновата. Така плота долу е свободен.

# 563
Момичетааа  Heart  благодаря ви, безценни сте ми !
Чи лу, размисли ме за вратичката. Ще поръчам да има.
Бубoлина, добре ти се е получило и пространството се ползва на макс. Точно такива хитринки търся. Сегашните цени няма да коментирам Angry разстройват ме психически  Joy Лудост е, че  се радвам като "намеря" нещо под 1000 лв Blush
teta75, това с микровеле под горни шкафове го гледах у приятели. Добре се е получило. При мен не е вариант 1, защото на плота под рафчето им се събира само кутия за хляб. А на мен плотът си ми трябва за уреди: сокоизтисквачка  блендер, кафе машина, хлебопекарна. Тостер, гофретник май ще ги прибирам в шкаф, както и сега правя. Мивка и котлони и то свободен плот не остана.

Какво мислите за моя план А : микровеле и фурна да са в колона до балконска врата и оттам да започва "редичката" ?
Фурната да не равнявам с ниво плот, а да е 15тина см под него, за да не ми идва високо микрковелето ?
Това ще ми изяде 1 плитко чехмедже, но ще имам 2 дълбоки все пак.

И моля за мнение за тази фурна :
  https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-z … BG3720B3/p/653635
Много ли е дразнеща сребристата дръжка ?  Честно, почти не ми харесва, освен че е черна. Избрах я щот е най-евтина и с airfrayer. То не може и душата в Рая и ... но е приемлив компромис.

Какво мислите за моя план А ...  Колона с 2 дълбоки чехмеджета, фурна под ниво плот, микровеле, горен шкаф ?

# 564
Не бих се лишило от плиткото чекмедже. Идеално ми е моето..и най-често ползваното е също.

# 565
Не бих се лишило от плиткото чекмедже. Идеално ми е моето..и най-често ползваното е също.
Ма ще си имам отделно цял шкаф с 2-3 плитки + 1 дълбоко или каквато конфигурация предложи бъдещият мебелист, с когото още не сме се намерили.

# 566
  • София
Какво мислите за моя план А : микровеле и фурна да са в колона до балконска врата и оттам да започва "редичката" ?
Фурната да не равнявам с ниво плот, а да е 15тина см под него, за да не ми идва високо микрковелето ?
Това ще ми изяде 1 плитко чехмедже, но ще имам 2 дълбоки все пак.

И моля за мнение за тази фурна :
  https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-z … BG3720B3/p/653635
Много ли е дразнеща сребристата дръжка ?  Честно, почти не ми харесва, освен че е черна. Избрах я щот е най-евтина и с airfrayer. То не може и душата в Рая и ... но е приемлив компромис.

Какво мислите за моя план А ...  Колона с 2 дълбоки чехмеджета, фурна под ниво плот, микровеле, горен шкаф ?

При мен фурната и микровълновата са в колона, като фурната стъпва на ниво около 5 см под плота - не че съм го целяла, така се получи, защото отдолу е съдомиялната. Може да се каже, че микровълновата идва малко височко, но нямаме особени проблеми, дори и децата могат да боравят с нея.

Доволна съм от решението, защото цялата ми редичка кухненски шкафове е 260 см, от които 60 см е шкафът-колона, 60 - котлоните, 80 - мивката и ми остава точно 50 см чист плот, на който слагам дребните уреди. Основният ми работен плот е на остров, гледащ към дневната, който не искам да затрупвам с уреди. Горните шкафове са ми много малко, заради аспиратора, и единственият вариант за друго място на МВ би бил някъде из хола, което изобщо не ме устройва.

Свободностояща МВ, затворена в шкаф, би била възможен вариант, ако беше по-ниско. При сегашната височина, няма да е толкова удобно. Освен това, в моя случай не би стояло добре, защото сега МВ е подравнена отгоре с хладилника, който е в съседство. При вас май го няма този проблем, така че спокойно може да си поръчате вратичка, която да стои за евентуална бъдеща замяна.

Що се отнася до фурната, много е добра и в момента на отлична цена. Писала съм в темата за този модел - той е част от награждаваната и доказала се с времето серия HB*578***. Според мен обаче, фурна със сензорен контролен панел визуално не си подхожда с микровълнова с врътки. По-добре би било и двата уреда да са един тип панел.

Според мен, на спомената МВ с механично управление, повече би подхождала таза фурна:
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BG578EB3/p/653632

или пък тази:
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BA574BB3/p/653639

На въпросната фурна пък повече би подхождала другата микровълнова, която обсъждахме:
https://www.technopolis.bg/bg/Mikrovalnovi-za-vgrazhdane/Mikrova … FL554MB0/p/803839

Разбира се, решението си е ваше, но самите уреди са проектирани така, че да си пасват именно по този начин. Ако вас не ви притеснява разминаването, тогава няма проблем.

# 567
Vilemina, много полезни забележки, точно в целта Flowers Hibiscus
Приемам с удоволствие предложенията ти за съчетаване на фурна, микровеле. Моето малко манджа с грозде, недогледах.
На място в магазин ще разгледам панелите на фурните, за да избера по функционалст за моите нужди. И в зависимост от избора, ще съчетая със съотнетното микровеле, както препоръча. Благодаря, че си търсила за мен и ми обърна внимание !

И 3те фурни са със същата метална дръжка. Компромис е, с времето дано му свикна и да се харесаме. Цената ще ме мотивира Joy

ПП имаш остров, завид, завид  Лукс Flowers Hibiscus Със здраве да се ползва !

# 568
  • София
ПП имаш остров, завид, завид  Лукс Flowers Hibiscus Със здраве да се ползва !

Да, прекарвам доста време в кухнята и ми омръзна да съм изолирана от останалите вкъщи. Островът реши проблема - сега мога да съм с лице към хората докато готвя. Освен това го използваме и за хранене, при което сервирането е много лесно и удобно, защото всички са на една ръка разстояние от мен. Благодаря за пожеланието!

# 569
В момента ни правят разкрой но шкафовете и се повдигна въпроса за микровълновата. Смятахме да я оставим над фурната, свободно стояща, Но реших, че ще сменя сегашния Самсунг с вградена. Постовете ви ми дойдоха на време и смятам да заложа на
https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/cooking-baking/microwav … crowave/BFL554MB0
Фурната е купена вече и е тази
https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/cooking-baking/cookers- … n-ovens/HBG3720B3
Има ли нещо друго като модел, което е подходящо, за да погледна и него?
Времето за избор и покупка е силно ограничено и трябва да стане в рамките на ден- два.

Общи условия

Активация на акаунт