Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 8

• 25 498
  • 650
  •   1
Отговори
# 615

Здравейте, какво ви е мнението за тази фурна https://www.emag.bg/furna-za-vgrazhdane-electrolux-elektricheska … urce=mobile%20app
Няма да я ползвам често, защото имам и друга кухня, затова търся по бюджетна.
За самата фурна не мога да ти дам съвет, защото съм с друга марка, но каквато и да вземеш, не е за предпочитане от Емаг, същия модел виждам в Техномикс, Технополис, Зора и т.н.
Не няма да я купя от емаг, там само чета отзивите. Исках да знам дали си заслужава самата фурна, защото се чудя между Bosh и Electrolux.

# 616
В такъв случай бих избрала Бош. Наскоро в последните страници се обсъждаше много добър модел с изгодна за качествата си цена. 

# 617
Здравейте, моля за мнение за тази фурна
https://electron.bg/produkt/gorenje-bos67371cli-furna-vgrajdane-classic-p-345260/

# 618
  • София

Здравейте, какво ви е мнението за тази фурна https://www.emag.bg/furna-za-vgrazhdane-electrolux-elektricheska … urce=mobile%20app
Няма да я ползвам често, защото имам и друга кухня, затова търся по бюджетна.
За самата фурна не мога да ти дам съвет, защото съм с друга марка, но каквато и да вземеш, не е за предпочитане от Емаг, същия модел виждам в Техномикс, Технополис, Зора и т.н.
Не няма да я купя от емаг, там само чета отзивите. Исках да знам дали си заслужава самата фурна, защото се чудя между Bosh и Electrolux.

Фурните Bosch са много по-добри от Electrolux, особено в ниския клас, така че изобщо не бих се чудила между двете марки. Бюджетните модели на двата производителя ползват стари конструкции, проверени от времето. Тази на Bosch се е доказала с годините като надеждна и издръжлива, за разлика от тази на Electrolux, която допуска ръжда в задната част. Основната причина е в сглобката на камерата, която при Bosch е измислена така, че да е неподатлива на ръжда, както и в качеството на емайла.

Доколкото се ориентирам, у нас се продава не EOF5H40BX, а EOD5H70BX, която е с по-голяма мощност, както и EOD5F70BX, която е същата, но има и каталитичен панел на задната стена:
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … OD5F70BX/p/653275

В същия ценови клас е и Bosch HBF134EB1, която също има каталитичен панел на задната стена:
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BF134EB1/p/702429

Ето и основните разлики, които ми се струват важни:

Electrolux EOD5*70BXBosch HBF134EB1
Максимална мощност2750 Вт3300 Вт
Мощност на вентилатора20 Вт35 Вт
Долно нагр.+вентилаторнеда
Максимална температура250270
Брой стъкла на вратата23
ОсветлениеОтгоре, централноЗаден десен ъгъл
Комфорт/ЕкстриПлавно затварянеТелескопични водачи
Нето тегло29,6 кг34,0

От всичко това следва, че Bosch HBF134EB1 има всички технически предпоставки да пече по-добре от Electrolux EOD5*70BX. Още повече, че нагревателите ѝ имат по-добра форма, осигуряваща равномерно нагряване, докато тези на електролукса са някакви нови и представляват просто една квадратна рамка, без покритие в средата.

Тройното стъкло на вратата осигурява по-безопасна температура при случайно докосване, да не говорим че фурните Бош по принцип имат по-добро охлаждане от останалите марки, включително Електролукс/АЕГ, както писах в началото на темата: https://bg-mam.ma/p/1714859/48992824

П.П. От Електрон БГ, Bosch HBF134EB1 може да се купи и на по-добра цена от тази в Технополис:
https://electron.bg/produkt/bosch-hbf134eb1-фурна-за-вграждане-6 … ct-push-бутони-а/

Като дизайн е супер, стига да търсите точно това. Като функционалност е добра фурна, макар че няма самопочистване. Като качество, не е нищо особено - обикновена китайска изработка.

Би било добре да ни ориентирате с по-конкретни изисквания, за да можем да помогнем по-добре, пък и да не губим време в излишни сравнения. Ако приоритет ви е дизайнът, предложенията биха били едни, ако приоритетът е качеството на изпичане или пък функционалността, екстрите или самопочистването, предложенията биха били други, трети и т.н. Пазарът е богат и моделите са много и различни, за да може всеки от тях да отговаря на различни потребителски изисквания.

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 22:41 от Vilemina

# 619
Имам точно този модел Електролукс, не помня на 1 или 2 години става сега. Купих го на черен петък за 499 лв или малко по-малко.
Пече по средата, много рядко се налага да завъртя тавата.
Има телескопични водачи и две тави + плавно затваряне на вратата. Има и долен нагревател само да работи. На Бош на снимката на панела не виждам долен нагревател и вентилатор, за които пише ДА при сравнението на уредите.

Със сигурност Бош е хубава фурна, но Електролуксът хич не е толкова зле.

# 620
  • София
Имам точно този модел Електролукс, не помня на 1 или 2 години става сега. Купих го на черен петък за 499 лв или малко по-малко.
Пече по средата, много рядко се налага да завъртя тавата.
Има телескопични водачи и две тави + плавно затваряне на вратата. Има и долен нагревател само да работи. На Бош на снимката на панела не виждам долен нагревател и вентилатор, за които пише ДА при сравнението на уредите.

Със сигурност Бош е хубава фурна, но Електролуксът хич не е толкова зле.

Драго, сравнявам моделите и цените им към днешна дата - EOD5F70BX в Технополис се продава за 699 лв. и няма телескопични водачи, а HBF134EB1 струва 659 лв. и има такива.

Електролуксът не е лоша фурна и ако и сега струваше 499 или дори 550 лв., нямаше да има кой да го „бие“. Факт е обаче, че по много показатели той отстъпва пред Боша, но пък по цена го превъзхожда. При това положение, просто няма какво да наклони везните в негова полза.

Що се отнася до режима с долен нагревател и вентилатор, на панела на Бош е нарисувана пица.

# 621
Споделих като ползвател, защото коментарите са все да се пропусне и вземе Бош, а фурната хич не е лоша при ограничен бюджет.
Цените се менят, затова споменавам и за колко я купих, при опция за изчакване с покупката.
Мисля, че последното ти мнение определено е много полезно, че при цена до 550 лв, т.е. 100 или над 100 лв по-ниска цена от Бош покупката си струва.

# 622
  • София
Споделих като ползвател, защото коментарите са все да се пропусне и вземе Бош, а фурната хич не е лоша при ограничен бюджет.

По мое мнение, Бош имат много разумна ценова политика и може би това, в съчетание с останалите им качества, води до тези толкова чести препоръки. На драго сърце бих препоръчвала постоянно фурните Miele, но всичко е въпрос и на цена все пак. По-точно казано, цената може да промени перспективата, от която гледаш на даден модел, защото тя е основна отправна точка при избора на каквато и да е стока.

Неведнъж съм препоръчвала един модел Електролукс с пиролиза за около 850 лв., защото няма по-добра пиролитична фурна на тази цена. Има обаче други модели от същия производител, които не препоръчвам, но не защото са по-лоши (не са разбира се), а защото са на друга цена, на която има и по-добри предложения.

# 623
Боша който предлагате за 659 лв и аз много харесах обаче малко ме смутиха тия 3300 вт. Ще издържи ли захранването ей това ме притеснява.

# 624
  • София
Аз пак да кажа, че от печенето на по-базов модел Bosch HBA5540S0 въобще не бях доволна, както и от огромното количество конденз което се образуваше при готвенето, но може аз да не съм имала късмет с фурната.

# 625
Аз пак да кажа, че от печенето на по-базов модел Bosch HBA5540S0 въобще не бях доволна, както и от огромното количество конденз което се образуваше при готвенето, но може аз да не съм имала късмет с фурната.
Аз имам тази в един имот Bosch HBA534EB0, добре че не са ми се оплакали, че не пече като хората, ако въобще е ползвана някога. Това, което споделяш хич не е добре.

# 626
Боша който предлагате за 659 лв и аз много харесах обаче малко ме смутиха тия 3300 вт. Ще издържи ли захранването ей това ме притеснява.

Toва е максимумът, който почти не се достига, а и да се случи, то е за кратко.
Моят плот като 7000 вата какво, да не би да ми скапва инсталацията?

Имай предвид, че предпазителите изключват на мига само при късо съединение, а при претоварване изключват по една времезависима диаграма. Тоест при 10% претоварване ще изключи след 2 часа при 25% след час, при 50% след половин час и т.н. Цифрите са условни, само за илюстрация. Та даже и за кратко да се стигне максимумът проблем няма. Освен ако е някоя много стара инсталация от войната.

# 627
  • София

Повечето фурни са с мощност между 3200 и 3700 вата, това не е нещо особено. Ако включите 2 котлона на максималната степен, натоварването ще е по-голямо. Някои малки уреди също консумират сериозно - една термокана и един еърфрайър също може да се окажат около 4000 вата. За една стандартна кухненска електрическа инсталация това не е никакъв проблем.

# 628
Здравейте, искам да попитам дали някой скоро е търсил и най-вече намирал комбиниран плот - индукция и керамични котлони. Звънях къде ли не, но отдавна са спрени явно от производство и не намирам?

# 629
А вероятно има защо и да са спрени от производство, не виждам смисъл в такъв плот. Започнеш ли да ползваш индукция, няма да се сетиш да включиш останалите - първо, че загрява много цялата площ и всяко попаднало замърсяване залепва, загаря и се чисти по-трудно от плота и второ, регулацията на температурата е инертна, а при индукцията мигновено се намалява и увеличава степента, което за мен е голям плюс при готвене - и за самия процес, и за спестяването на време, в което се въртим около печката, докато настроим на точната степен да си къкри манджата без нас.

Общи условия

Активация на акаунт