Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 8

• 32 775
  • 868
  •   3
Отговори
# 810
  • Къде ли не
Simple Smile И модела не знам Simple Smile, но със сигурност го има написан някъде от долната страна. Ще потърся.
Благодаря!

# 811
Замислих се, че котлон 20 см в диаметър си е стандартен размер, защо така не се е намерил? На конвенционален керамичен плот двойка скоро моя приятелка ми казваше, че и двата котлона са по 20 см. Индукционен ли е?
Виж си тогава документите за закупуване, няма как да не е описан някъде моделът.

# 812
Знам, че тук в темата се препоръчват фурните с пиролизи, много програми и други екстри, но на мен ми трябва сравнително по-обикновена фурна за вграждане - нито съм млада, нито готвя всеки ден - 1/2 пъти седмично, сладкиши и баници почти не /захар, тегло.... ограничения разни/. Почистването не е проблем /след готвене да я забърша за 10 мин./ Старата ми, все още работеща фурна е "Нарди" - май след това станаха "Електролукс". Спряла съм се на 2 - едната е "Електролукс" /май има някои екстри в повече/, другата - "Бош". Има разлика в цената, но това не е важно за мен. Давам линк със сравняването на 2-те фурни и ще помоля за мнение. "Бош" май пишеше, че е серия 2, каквото и да означава това, нещо съм чела тук, но не помня плюс или минус беше.

https://techmart.bg/product/product/compare/lang/1

# 813
  • Къде ли не
Кубратова, сега погледнах един Електролукс и да с 21 см. е. Понеже този котлон беше за ваканционна къща и ремонта беше пълна лудница, може и да бъркам вече защо толкова държах да е този котлон. 🤣

# 814
  • Някъде там
Благодаря за препоръките на Vilemina и Кубратова. От днес съм горда собственичка на Bosch hbg578es3.
Още я разучавам. Първото ми хлебче в чугунена  тенджера.
Следващият път на по слабо ще пека, иначе фурната си пече страхотно. Чипс си направих, гъби и кюфтета изпекох. Grinning
Скрит текст:

# 815
Браво! Със здраве да се ползва и да прави само хубави манджи и печива!
Че много си я емнала още от първия ден - сигурно вече си е казала "Ама къде попаднах, немах време да се озърна и да се освестя в нова обстановка" Simple Smile

# 816
  • София
Благодаря за препоръките на Vilemina и Кубратова. От днес съм горда собственичка на Bosch hbg578es3.
Още я разучавам. Първото ми хлебче в чугунена  тенджера.
Следващият път на по слабо ще пека, иначе фурната си пече страхотно. Чипс си направих, гъби и кюфтета изпекох. Grinning
Скрит текст:

Ау, чудесен е хлябът! Честита да е хубавата фурна и все така добре да ви готви!

Аз май май ще се спра на тази Bosch
HBA554EB3, сега ще ида да я видя на живо. За какво ми е да я гледам на живо не знам.. Joy  фурна като фурна.. но ако я намеря в магазин ще я гледам на живо... И хладилника който избрах и него... За старите уреди обаче трябва да търся кой да ги изхвърли и къде...
Технополис и някои други вериги отнасят старите уреди, но само ако поръчвате от магазин, а не онлайн.

Иначе има фирми, които „изкупуват“ и взимат от адрес, може да потърсите:
https://www.google.com/search?client=firefox-b-lm&channel=entpr& … OKJ46Txc8PncSz4Ag

Здравейте, при фурна за вграждане, вместимостта /71 л. или по-малка/ оказва ли значение на външните размери. Искам да сменя старата ми фурна, но не й знам вместимостта, мисля че е по-малка, но това ми стига. Ако купя по-голяма възможно ли е да има малка разлика в другите размери, или ще бъде пренебрежимо малка за монтиране?

И още един въпрос, до сега не съм сменяла фурна /оказа се, че е много добра, 20 годишна е/, какъв е редът за процедурите демонтаж, монтаж, т.е. кое е по-добре - първо да демонтирам старата, да купя новата и след това да се монтира. Четох, че всичко това не е трудно да се направи лично, но аз предпочитам майстор да свърши тази работа /преди години ме е удрял ток и оттогава имам нещо като фобия към ел.уреди/. Или просто да я купя, да викна човека и той да извърши демонтаж/монтаж. Това ми звучи по-логично, но искам да съм сигурна. Не знам как е свързана моята отзад - в контакт или с клема?/не знам как се казва това/, има ли значение да знам това при закупуване на новата? И дали трябва да се закупи още нещо?

Разлика във външните размери няма, би трябвало новата фурна да влезе без проблем на мястото на старата.

Фурните за вграждане обикновено са с щепсел и не би трябвало да имате работа с някакви други токови връзки. Все пак фурните тежат, така че си трябва мъж за тази работа. При всички случаи трябва да я купите и тогава някой да дойде да смени едната с другата.

Знам, че тук в темата се препоръчват фурните с пиролизи, много програми и други екстри, но на мен ми трябва сравнително по-обикновена фурна за вграждане - нито съм млада, нито готвя всеки ден - 1/2 пъти седмично, сладкиши и баници почти не /захар, тегло.... ограничения разни/. Почистването не е проблем /след готвене да я забърша за 10 мин./ Старата ми, все още работеща фурна е "Нарди" - май след това станаха "Електролукс". Спряла съм се на 2 - едната е "Електролукс" /май има някои екстри в повече/, другата - "Бош". Има разлика в цената, но това не е важно за мен. Давам линк със сравняването на 2-те фурни и ще помоля за мнение. "Бош" май пишеше, че е серия 2, каквото и да означава това, нещо съм чела тук, но не помня плюс или минус беше.

https://techmart.bg/product/product/compare/lang/1

Фурни без пиролиза също се препоръчват, но в този случай Бош серия 2 е по-добрият избор от Електролукс. Те са по-надеждни и по-мощни.

Линкът не работи и не виждам кои модели сравнявате, но в Техмарт от въпросната серия 2 на Бош виждам само този: https://techmart.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbf154es0

Моделът е много хубав, по-горе писах за цялата серия HBF, но конкретно този има каталитични панели от всички страни и телескопични водачи на едно ниво.

# 817
Благодаря за отговора, аз също, на базата на постовете тук, знам че Бош е по-добра. Да, моделът е този, който сте видяли
https://techmart.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbf154es0

а Електролукса е този
https://techmart.bg/product/product/details/39675/category/686/lang/1

Виждам, че при Електролукса има 3 стъкла на вратичката, плавно затваряне, програма за чистене с вода/пара, при Бош - нещо екосистема, автоматични програми има разлика, повече са при Ел-лукса, но не са ми важни, на 100 години домакиня, все знам кое как се готви. Всъщност системите за чистене и броя на стъклата - не знам какво значение имат, ако не се затваря плавно и това ще го преживея.

# 818
Аз май май ще се спра на тази Bosch
HBA554EB3, сега ще ида да я видя на живо. За какво ми е да я гледам на живо не знам.. Joy  фурна като фурна.. но ако я намеря в магазин ще я гледам на живо... И хладилника който избрах и него... За старите уреди обаче трябва да търся кой да ги изхвърли и къде...
Бош имат акция до края на годината за извозване на стар уред от същия вид, независимо от марката.

# 819
  • София
Благодаря за отговора, аз също, на базата на постовете тук, знам че Бош е по-добра. Да, моделът е този, който сте видяли
https://techmart.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbf154es0

а Електролукса е този
https://techmart.bg/product/product/details/39675/category/686/lang/1

Виждам, че при Електролукса има 3 стъкла на вратичката, плавно затваряне, програма за чистене с вода/пара, при Бош - нещо екосистема, автоматични програми има разлика, повече са при Ел-лукса, но не са ми важни, на 100 години домакиня, все знам кое как се готви. Всъщност системите за чистене и броя на стъклата - не знам какво значение имат, ако не се затваря плавно и това ще го преживея.

Точно за системите за самопочистване идеше реч - съществуват само 2 такива: пиролитична и каталитична. Пиролитичната е най-добрата, а HBF154ES0 има следващата най-добра - каталитично покритие на всички стени и тавана, т.е. това светлосивото на картинката се почиства само́, а домакинята трябва само да забърше дъното (черната част):

Този Електролукс няма самопочистване - това с парата само размеква засъхналите мазнотии, но после трябва човек сам да ги почисти. Бош-ът има същото нещо, но не го наричат с високопарното „почистване с пара“, а с по-коректното „помощ при почистване“.

Той също има 3 стъкла на вратата, а ролята им е да осигурят циркулация на въздух със стайна температура в пространството между тях и така да предпазят външната страна на вратата от прекомерно нагряване. В началото на темата има данни от измервания на това нагряване, които показват как се справят с тази задача модели на двата производителя.

# 820
Ако бях на 30-35 г., ако съм млада домакиня и имам години напред да готвя, да прави кексчета, мъфини и всякакви чудеса във кухнята, сигурно бих избрала нещо скъпо, с много функции, автоматизирано и улесняващо живота. Но, на мен ми трябва по-елементарно откъм функции и учене на нови неща. Но, благодаря за отговора. Т.е. между тези два модела да избера Бош, така ли. А какво беше това със серия 2? В смисъл добро или лошо?

# 821
  • Варна
Може ли мнение за тези плотове, кой е по-добър и по-надежден?
Единият е Фабер с функция против прегаряне.
Но другият е Бош.

# 822
Може ли мнение за тези плотове, кой е по-добър и по-надежден?
Единият е Фабер с функция против прегаряне.
Но другият е Бош.
Не съм ползвала на Фабер (лични впечатления имам само за Бош и Neff) и нямам техническите познания да ги съпоставя (тук ще дойде Вилемина на помощ), но тази функция против прегряване (вероятно това си имала предвид) я имат всички плотове - просто изключват, ако се нагрее прекомерно плочата или други обстоятелства - напр.горещ съд върху панела за управление. Не знам дали пък не става дума за друга функция, но по описанието е това.
Аз бих избрала Бош, но не го приемай като съвет, изчакай Вилемина и не натискай бутон "Поръчай" Simple Smile

# 823
  • Варна
Прегряване е, да. Благодаря, Кубратова.
Утре ми е денят за поръчка. Laughing Напълнила съм кошниците с уреди и се опитвам да ги редуцирам.

Допълвам си поста с 2 фурни на Бош. Уж са 8 серия, а пише със ситни букви "Аутлет - Оригинално опакован нов продукт от по-стара серия с 2 години стандартна заводска гаранция". Това трябва ли да ме притеснява?

1 и 2
Хем ми се иска да взема с функция Air fry, хем искам и възможно най-новите модели като за бюджета ми.

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 23:33 от Lady April

# 824
  • София
Ако бях на 30-35 г., ако съм млада домакиня и имам години напред да готвя, да прави кексчета, мъфини и всякакви чудеса във кухнята, сигурно бих избрала нещо скъпо, с много функции, автоматизирано и улесняващо живота. Но, на мен ми трябва по-елементарно откъм функции и учене на нови неща. Но, благодаря за отговора. Т.е. между тези два модела да избера Бош, така ли. А какво беше това със серия 2? В смисъл добро или лошо?

Да, в случая Бош е по-добрият избор от Електролукс-а - върши същото по-добре и има по-малко за чистене. Този модел е точно такъв, какъвто търсите - не скъп, не автоматизиран и не с много функции. Няма и нищо за учене в него, защото е елементарен като старите фурни - има 1 копче за реотаните и 1 - за температурата. Баща ми е на 82 г. и готви с подобен модел Бош, значи и вие ще се справите.

Серия 2 е условно означение на производителя. В нея са моделите с по-малко функции и екстри, а в серии 4, 6 и 8 функциите, екстрите и модерните неща стават повече и съответно и цената им е по-висока.

Ако цената ви е висока, има модели от същата серия за 620-630 лв.:
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/p/hbf134es1/
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/p/hbf134eb2/

Те са със същите функции, но самопочистването им е само на задната стена. Двете са почти еднакви, едната е с панел от черно стъкло, а другата - от инокс.

П.П. В Зора иноксовата е намалена на 589 лв.:
https://zora.bg/product/hbf134es1-66-eco-clean-direct-push-butoni-a

Общи условия

Активация на акаунт