Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 8

• 32 775
  • 868
  •   3
Отговори
# 825
  • София
Може ли мнение за тези плотове, кой е по-добър и по-надежден?
Единият е Фабер с функция против прегаряне.
Но другият е Бош.

Според мен и двата са надеждни, но Бош-ът има повече „плюсове“:
1) Една зона повече - общо 5. Не виждам смисъл от 80 см плот с 4 зони, след като и на 60 см пак са толкова;
2) Наличие на голяма зона (24 см). Фаберът няма такава, а винаги е по-добре да има, отколкото да няма. Аз имам един хубав, скъп 28 см тиган, който е много удобен за запечатване на котлона и довършване във фурната, но плотът ми няма подходяща зона за него. Ако правех нова кухня с 80 см плот, първото ми изискване щеше да бъде да има такава голяма зона.
3) По-голяма мощност. Повечето зони на Бош-а са по-мощни от съответстващите по размер зони на Фабер-а. Сдвояващите се зони на Бош-а например са с 20% по-мощни при еднакъв размер с тези на Фабер-а.
4) 17 степени на мощност, а при Фабер-а са 9. При индукцията повечето степени за мен са направо задължителни. На моя плот са 14 и пак понякога изпитвам нужда от повече.
5) По-добра цена.
6) Матов дизайн. Това разбира се е субективно, но доколкото към момента такива стъкла са голяма рядкост, матът може да се счита за някакъв вид ексклузивен дизайн.

Защита от прегряване имат всички индукционни плотове, а при останалите функции не виждам някакви разлики.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 00:34 от Vilemina

# 826
Вилемина, благодаря за изчерпателния отговор! Цената не ми е висока на посочения от мен модел, и Техмарт е до нас, т.е. утре или в понеделник ще отида да я видя "на живо" /промоцията им е до 18.11., но и тя е 20 лв. само, така че с нея и без нея, все тая/. Ще погледна и тези, които ми предложихте, за информация, но не обичам да пазарувам големи неща онлайн, ако не ги видя, така че ще реша какво да направя. Наистина сте много отзивчива и давате много добри съвети.

# 827
  • Варна
Vilemina, много си полезна. Благодаря ти.
Ще си позволя да си копирам този пост, тъй като го допълних и предполагам е останал непрочетен.

Допълвам си поста с 2 фурни на Бош. Уж са 8 серия, а пише със ситни букви "Аутлет - Оригинално опакован нов продукт от по-стара серия с 2 години стандартна заводска гаранция". Това трябва ли да ме притеснява?

1 и 2
Хем ми се иска да взема с функция Air fry, хем искам и възможно най-новите модели като за бюджета ми.

# 828
Закачам се за последния пост на Лейди Април (благодаря, че ми напомни, че все забравям да питам!) - по какво реално се различават (като резултат) функциите Air fry и 3 D и 4 D и по-скоро  грил с вентилатор при печене? Понеже нямам Air fry, пека напр. картофи, крилца, кюфтета, филета и подобни на грил с вентилатор върху решетъчна тава - получават се според мен добре и доста бързо, но ми се ще да знам дали при следваща фурна ми трябва или не ми трябва Air fry.

# 829
  • Някъде там
Браво! Със здраве да се ползва и да прави само хубави манджи и печива!
Че много си я емнала още от първия ден - сигурно вече си е казала "Ама къде попаднах, немах време да се озърна и да се освестя в нова обстановка" Simple Smile
Измъчих я горката, определено.
Благодаря ви!
Не знам за тук ли ми е въпроса,ако не е се извинявам и ще го махна.
Някой който има подобен или същия модел знае ли на коя програма да направя крем карамел гладък но с изпечена коричка ?

# 830
И да не е същият моделът, принципът е - режим без вентилатор (демек, ще сложиш на горно и долно нагряване), на ниска температура - 140, максимум 150 градуса, на средна скара, водата в тавата под чашките да не завира - значи трябва да е и достатъчно количество - на около 1/2 от височината на чашките.
При разбиването на сместа - също на бавни обороти, да няма въздух в нея.   

# 831
  • София
Допълвам си поста с 2 фурни на Бош. Уж са 8 серия, а пише със ситни букви "Аутлет - Оригинално опакован нов продукт от по-стара серия с 2 години стандартна заводска гаранция". Това трябва ли да ме притеснява?

1 и 2
Хем ми се иска да взема с функция Air fry, хем искам и възможно най-новите модели като за бюджета ми.

И двете фурни са топ, въпреки че са стари модели. Вероятно са изостанали бройки отпреди текущата кампания на вносителя за удължена гаранция, затова са само със законовата гаранция. Няма нищо притеснително в това, щом фурните са в оригиналната опаковка.

Дизайнът на серия 8 беше обновен през 2023 г., а тези са бройки са отпреди това и са със стария дизайн, затова пише, че са „от по-стара серия“. Такива оферти дават възможност човек да си купи уред с топ-технологии на по-ниска цена. Или пък да си купи хубав уред, без да доплаща премия „модни тенденции“:

„Наследникът“ на HBG676ES6, фурната със сензор за печене, е този модел:
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg7764b1/

„Заместникът“ на HBG675BS1 пък е този модел:
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg7741b1/

И като казах „модни тенденции“, Air Fry функцията е една от тях. Хубаво е да я има, но човек спокойно може да живее и без нея, особено ако има отделен еърфрайър. Този метод на готвене може да се прилага във всяка фурна с конвекция, дори и без да има специална функция за това.

Функцията Air Fry засега се предлага само в серии 4 и 6, така че ако държиш на нея, ще трябва да се насочиш към тези серии. Аз обаче не бих избирала фурна по тази функция и смятам, че екстрите и технологиите на серия 8 са по-ценни от нея.

# 832
  • Варна
Аууу, как ми олекнаааа! Защото вече я поръчах, да не взема да я изтърва. И си викам днес, ако напишеш нещо лошо за нея, звъня и отказвам поръчката. Но Sunglasses През уикенда гледах Неф на живо в магазин и много се впечатлих от същата смяна на менюто, но пък исках да има и инокс, за да ми се върже с нещо аспираторът. Та, като видях този Бош, че и с 1000 лв намален, просто беше за мен. Благодаря много за мненията. Green Heart
В крайна сметка оборудвах новата кухня с тези неща:
Скрит текст:
Хладилник Бош, но за 2600 лв.
Плот Бош за 1150 лв.
Съдомиялна Бош за 1600 лв.
Аспиратор Елика. В крайна сметка красотата надделя. Така и така никой не е подходящ за моето помещение, поне да ми радва окото. За 1450 лв.

А днес съм хвърлила око и на това Miele

# 833
  • В къщата на здравето, любовта и красотата!

1 и 2

И двете фурни са топ, въпреки че са стари модели. Вероятно са изостанали бройки отпреди текущата кампания на вносителя за удължена гаранция, затова са само със законовата гаранция. Няма нищо притеснително в това, щом фурните са в оригиналната опаковка.

Дизайнът на серия 8 беше обновен през 2023 г., а тези са бройки са отпреди това и са със стария дизайн, затова пише, че са „от по-стара серия“. Такива оферти дават възможност човек да си купи уред с топ-технологии на по-ниска цена. Или пък да си купи хубав уред, без да доплаща премия „модни тенденции“:

https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg7764b1/

https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg7741b1/

И като казах „модни тенденции“, Air Fry функцията е една от тях. Хубаво е да я има, но човек спокойно може да живее и без нея, особено ако има отделен еърфрайър. Този метод на готвене може да се прилага във всяка фурна с конвекция, дори и без да има специална функция за това.

Функцията Air Fry засега се предлага само в серии 4 и 6, така че ако държиш на нея, ще трябва да се насочиш към тези серии. Аз обаче не бих избирала фурна по тази функция и смятам, че екстрите и технологиите на серия 8 са по-ценни от нея.

Аз поръчах "заместника" Wink

# 834
  • София
Аууу, как ми олекнаааа! Защото вече я поръчах, да не взема да я изтърва. И си викам днес, ако напишеш нещо лошо за нея, звъня и отказвам поръчката. Но Sunglasses През уикенда гледах Неф на живо в магазин и много се впечатлих от същата смяна на менюто, но пък исках да има и инокс, за да ми се върже с нещо аспираторът. Та, като видях този Бош, че и с 1000 лв намален, просто беше за мен. Благодаря много за мненията. Green Heart
В крайна сметка оборудвах новата кухня с тези неща:
Скрит текст:
Хладилник Бош, но за 2600 лв.
Плот Бош за 1150 лв.
Съдомиялна Бош за 1600 лв.
Аспиратор Елика. В крайна сметка красотата надделя. Така и така никой не е подходящ за моето помещение, поне да ми радва окото. За 1450 лв.

А днес съм хвърлила око и на това Miele

Честито за новите придобивки!

Скрит текст:
Сушилнята е хубава, но бих ти препоръчала да вземеш такава с DryCare 40 - функция за изключително щадящо сушене, позволяваща да сушиш дори дрехи, за които не се препоръчва сушене в сушилня. Ето два такива модела, на горе-долу същата цена:

https://shop.miele.bg/bitovi-sushilni/12488080.html
https://shop.miele.bg/sushilni-mashini/12488150.html

Имам първата, с белите цифри на дисплея, от една година я ползвам и съм много доволна.

Скрит текст:

1 и 2

Аз поръчах "заместника" Wink

Честито ни вас! В темата вече има позитивни отзиви от нея, но ще се радвам и вие да споделите впечатленията си.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 17:05 от Vilemina

# 835
Здравейте, в събота и неделя ходих в магазините Техномаркет, Технополис, Техмарт, Зора и Вето в гр. Варна за фурна:
https://veto.bg/products/furna-bosch-hbg578eb3
Модела в черен цвят с плавно затваряне на вратата. Имаше наличност само във Вето, но на редовна цена. Има ли сигурно място, от където да я поръчам с намаление и със сигурност да не е мострена бройка?
Или да изчакам да я заредят във Варна и да следя за намаление?

# 836
Здравейте, в събота и неделя ходих в магазините Техномаркет, Технополис, Техмарт, Зора и Вето в гр. Варна за фурна:
https://veto.bg/products/furna-bosch-hbg578eb3
Модела в черен цвят с плавно затваряне на вратата. Имаше наличност само във Вето, но на редовна цена. Има ли сигурно място, от където да я поръчам с намаление и със сигурност да не е мострена бройка?
Или да изчакам да я заредят във Варна и да следя за намаление?
Те намаленията са до днес май, а и е изчерпана на повечето места. Пускайте във всички магазини поръчка, а като Ви звъннат ако е мостра трябва да Ви информират. Може да се разберете, че по-късно ще потвърдите след като говорите с всички търговци.

Вижте и тук
https://libragroup.org/furna-bosch-hbg578eb3

https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg578eb3/

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 07:08 от drago_2008

# 837
  • София
Здравейте! Фурна за вграждане си избрах и я купих вече, но имам и проблем, и дилема с плота за вграждане.

Дилемата е следната - дали да си вземем комбиниран плот газ+ток, защото досега готвихме на газ и използвахме котлоните на ток за моментите, в които газта свърши неочаквано ИЛИ да си вземем някой хубав плот за вграждане изцяло на ток?

И двете според мен имат плюсове и минуси. Плюсът на комбинирания плот е именно този, че можеш да готвиш дори, когато токът е спрял (въпреки че колко пъти се е налагало това, не живеем в 15-ти век) и е супер евтино. Минусът, за мен поне, е че аз така и не успях да намеря комбиниран плот на някоя хубава марка било то Бош, Нефф, ами все са някакви или Беко, или други, които дори не съм чувала.

От друга страна съм готвила и изцяло на ток на стъклокерамика на Беко, които някога бяха Schott Ceran, но вече не са, и знам, че по нищо не отстъпват на газовите такива - загряват светкавично бързо. Като човек, работил и с двете, не откривам разлика. Освен това са по-красиви, поне според мен и повечето имат голяма зона, а и гледам, че Бош и Нефф дори имат опция ''бууст'' . Минусът е, че колкото и да са модерни и енергоспестяващи, нищо не може да бие газта като разходи.

Какво да избера? Ако е комбиниран плот, към коя марка да се насоча? Искам качествена стъклокерамика, която да не се драска и амортизира лесно.

# 838
Газта колкото е икономична, толкова е и ангажираща /да зареждате бутилка/, и много много опасна. С кеф изхвърлих газта от ежедневието си и няма да се върна към нея.
Не знам какъв смисъл врагате под "на ток", но препоръчвам индукция.
И сега има с schott ceran, но това не е определящото дали един плот е добър. Приемете го като бонус.
Дали и колко ще се драска зависи от поддръжката.
Аз съм с този и го препоръчвам. Керамиката е SCHOTT CERAN и е достатъчно гъвкав във всяко отношение.
https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/cooking-baking/inductio … n-hobs/PXY675DC1E

# 839
И аз бих препоръчала индукционен плот, не бих се върнала към газ по изложените и от Мимоза съображения. Индукционният плот е достатъчно бърз, температурата на готвене се намалява и увеличава мигновено при нужда (липсва инерцията на обикновения, да го наречем, електрически плот), лесно се почиства и поддържа и въобще е голяма благина по мое виждане.   

Общи условия

Активация на акаунт