Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 8

• 36 470
  • 905
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте,

Какво мислите за тези две фурни Електролукс, които в момента са на еднаква цена. Като се абстрахираме, че едната е изцяло черна, а другата не, нещо друго клони ли в избора между двете?
https://www.technomarket.bg/furni/electrolux-eof4p56x-s-piroliti … hnomarket-May2025

https://zora.bg/product/lof4p06bk-65-push-butoni

На тази втората пише "ново" и даже не мога да й намеря инструкцията за употреба, откъдето най-добре се ориентирам за функциите и евентуално особеностите.
Може би от номера на модела някаква подсказка, единият е EOF4p56x, а другият LOF4pO6BK

Благодаря предварително!!

# 361
Не съм съпоставяла всички параметри, но на първо четене - втората фурна е с по-малък обем.
Нямам личен опит с фурни на Електролукс, нека който ползва да каже от първо лице, но дъщерята на приятелка се оплакваше от печенето. Разгледай и други марки, със сигурност на Бош тук се обсъждаше добър модел на сравнително близка цена. 

# 362
Не съм съпоставяла всички параметри, но на първо четене - втората фурна е с по-малък обем.

Мда, благодаря!
Прочетох сега че първата е с мощност 3490W, а втората с 2320W, така че погледнах и температурния диапазон 30-300 срещу 50-250. (Аз пък мислих, че всички с пиролиза поддържат еднаква максимална температура.) Първата има една тава повече и 1 телескопичен водач и не пише да има пуш-пул бутони, но може и да е пропуск в описанието.
Явно втората е някаква по-фенси на вид, но поорязана откъм други параметри нова вариация.

# 363
  • София
Идвам да благодаря на Вилемина (отново!) за препоръката при избор на втория ми плот. Монтиран е преди ден и можах да го ползвам само два пъти по време на престоя ми в селската къща, но съм вече почитател на магнитното копче, а точно за него се чудех дали ще ми е удобно. Не съм го свързвала още с мрежа, за да пробвам всички функции, но за ден употреба - толкова. 
Плотът е този: https://neff.expo2000.bg/magazin/t66ttx4l0/
Благодаря сърдечно, Вилемина!

Няма защо, Кубратова, пожелавам ти да ти служи дълго и безпроблемно!

Здравейте, някой ползва ли този котлон на АЕГ? Харесва ми, че е по- широк от стандартните 2ки, но ме притеснява, че двете зони са с размер 17х26 см. Повечето ми тигани и тенджери са с диаметър 20 см...за да използвам тях ще трябва да обединявам двете зони ли?

https://veto.bg/products/kotlon-aeg-ike42640kb

Не, не трябва, зоните са си достатъчно големи. Около намотката се образува магнитно поле, действащо във всички посоки, така че зоната на индуциране е с поне 2-3 см по-голям диаметър от физическия размер на индуктора. Освен това, дори да излиза малко извън зоната на магнитното поле, дъното на съда пак ще се нагрее, както и когато излиза с малко извън обикновения котлон. Повечето съдове с диаметър 24-26 см имат дъно с контактна повърхност ∅20-21 см, а 28-сантиметровите - около ∅22 см. Ето извадка от упътването на модела:

С този плот има един много по-сериозен проблем, за който стана дума няколко поста по-горе: нестандартният му размер. В момента това е единственият модел с този размер и няма никаква гаранция, че ще го има още дълго. Напълно възможно е да стане така, че когато дойде време да го сменяте, на пазара да няма плот, който да пасва на отвора за монтаж, който сте направили в кухнята си.

# 364
Надявам се, да съм в правилната тема. Имам 2 годишна фурна с микровълнова Сименс. Вчера, след готвене на готовите програми започна да дава грешка на микровълновата. При включване на микровълновата работи за части от секундата, за части от секундата дава грешка, че е отворена вратата и така през цялото време. Пуснах я за малко на фурна с вентилатор, няма такъв проблем.

Гаранцията изтече преди дни, не искам да викам техник. Видео за този проблем не намерих. Струва ми се, че от високата температура вчера някой датчик се е бъгнал. Моля,кажете дали някой е имал същия проблем и от къде да започна. Искам да проверя дали няма някъде мръсотия, пантите на вратата и тн. Дайте съвет от къде е най-добре да започна да проверявам и кой е най-вероятно я сценарии за този проблем. Искам да видя, дали е нещо, което мога аз да оправя, преди да викна техник. Надявам се да е нещо малко и банално, което пропускам и да не е датчик.

# 365
Цитат
Не, не трябва, зоните са си достатъчно големи. Около намотката се образува магнитно поле, действащо във всички посоки, така че зоната на индуциране е с поне 2-3 см по-голям диаметър от физическия размер на индуктора. Освен това, дори да излиза малко извън зоната на магнитното поле, дъното на съда пак ще се нагрее, както и когато излиза с малко извън обикновения котлон. Повечето съдове с диаметър 24-26 см имат дъно с контактна повърхност ∅20-21 см, а 28-сантиметровите - около ∅22 см. Ето извадка от упътването на модела:

С този плот има един много по-сериозен проблем, за който стана дума няколко поста по-горе: нестандартният му размер. В момента това е единственият модел с този размер и няма никаква гаранция, че ще го има още дълго. Напълно възможно е да стане така, че когато дойде време да го сменяте, на пазара да няма плот, който да пасва на отвора за монтаж, който сте направили в кухнята си.
Благодаря, мен също ме притеснява нестандартния размер. Това АЕГ го хареса съпруга ми, защото било по-широко от стандартните 30 см и защото фаската му позволява монтиране на нивото на плота. Аз лично бях харесала 2ка котлони на Бош, но имат странични лайсни, които не биха позволили такъв тип монтаж. Може би ще търсим друг вариант, ако успея да го вразумя Simple Smile

# 366
  • София
Първо изключете печката от контакта или от бушона и изчакайте 5 минути. Може да се оправи ако е бъг.

# 367
  • София
...Това АЕГ го хареса съпруга ми, защото било по-широко от стандартните 30 см и защото фаската му позволява монтиране на нивото на плота...

Ами точно при този тип монтаж, котлоните ще могат да се сменят само с абсолютно същия вид и размер. Ако нещо се случи със стъклото например, ще се намерите в приключение.

Резервното стъкло струва кажи-речи колкото нов плот, а и ще останете 1-2 седмици без котлони, докато ви го доставят, защото се поръчва от чужбина.

Другата ви „възможност“ ще бъде да смените целия кухненски плот. Не знам какъв плот ще слагате, но в повечето случаи за този тип монтаж отворът за котлоните не може да се прави на място, а само в работилница със съответното оборудване.

У нас плотът е с такъв монтаж, но е стандартна 60-сантиметрова 4-рка и смятам, че когато му дойде времето, все някак ще се намери модел, който да пасне.

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 17:55 от Vilemina

# 368
  • София
Надявам се, да съм в правилната тема. Имам 2 годишна фурна с микровълнова Сименс. Вчера, след готвене на готовите програми започна да дава грешка на микровълновата. При включване на микровълновата работи за части от секундата, за части от секундата дава грешка, че е отворена вратата и така през цялото време. Пуснах я за малко на фурна с вентилатор, няма такъв проблем.

Гаранцията изтече преди дни, не искам да викам техник. Видео за този проблем не намерих. Струва ми се, че от високата температура вчера някой датчик се е бъгнал. Моля,кажете дали някой е имал същия проблем и от къде да започна. Искам да проверя дали няма някъде мръсотия, пантите на вратата и тн. Дайте съвет от къде е най-добре да започна да проверявам и кой е най-вероятно я сценарии за този проблем. Искам да видя, дали е нещо, което мога аз да оправя, преди да викна техник. Надявам се да е нещо малко и банално, което пропускам и да не е датчик.

Това е сложна и скъпа техника, която аз лично не бих поверила дори на техник, различен от официалния сервиз, камо ли да се опитваме аз и ММ да бърникаме по нея. Това, че проблемът е само при микровълновия режим, а останалите работят, на мен хич не ми изглежда като нещо малко и банално.

Аз лично направо бих занесла фурната в сервиза, вместо да плащам идването на някой, който най-вероятно няма да може веднага да я оправи, дори може и да не открие проблема, и ще трябва да му плащам още идвания или да се окаже, че трябва да я закарам.

Убедила съм се, че щом има намесена електроника, откриването на проблема е дълъг и труден процес, за който трябват време, хора и др., които са налични само в сервиза.

# 369
Благодаря на katri, не ми беше дошло на ум, че може да е грешка, която да се оправи с изключване.

Vilemina, не съм си и представяла да я оправяме, просто гледах клипове в интернет как може би пантите на вратите трябва да отворят и затворят наново или къде да се изчисти за датчиците. Такива дреболии имах в предвид, но рестарта помогна, само дето сега ще ме е страх да използвам автоматичните програми. Аз толкова ги и използвах де, за две години няколко десерта в началото и сега едно пилешко.

Ако ми се наложи да стигна до техник, при всички положения щеше да е от официалния сервиз, за това ме хвана яд, че за дни изпускам гаранцията.

# 370
  • София
Vilemina, не съм си и представяла да я оправяме, просто гледах клипове в интернет как може би пантите на вратите трябва да отворят и затворят наново или къде да се изчисти за датчиците...

Разбрах ви, но си мисля, че ако беше нещо от този род, щеше да дава грешка на всички режими, а не само на някои. Радвам се, че рестартирането е помогнало.

# 371
  • София
Не виждам нищо лошо в това човек "сам" (в кавички, тъй като не съм аз главното действащо лице) да си диагностицира и оправи неща, ако има съответните знания.
Общо взето домакинската техника от към електроника е с най-тромаво развитие.
За съжаление някои и от нещата са неремонтнопригодни, т.е. и оторизираният сервиз да не е може да помогне или  то е същото като да е на несмилаема цена.

# 372
Привет! Изчетох доста от темите за фурни и ми бяхте изключително полезни и изчерпателни! Имам въпрос за два модела на Bosh HBG578EB3 и на NEFF B54CR71N0.Разликата в цената е 1000 лв. Какво ще загубя ако взема BOSH - a? От прочетеното виждам, че е много добър избор. Искам да е здрава, да има пиролиза, телескопични видачи, плавна врата, долно и горно печене с и без вентилатор. Трябва ли да се притеснявам, че е произведена в Испания? Има ли нещо идентично произведено в Германия?

И за един котлон да попитам дали е добър избор КОТЛОН BOSCH
PUJ61RBB5E
Много благодаря за отделеното време!

# 373
Ако има съответните знания-да. В моя случай, нямаме, а и фурната е със много електроника, нямаше да рискувам. Ако не беше ми дала идеята katri щях да я изчистя основно и да сваля и закача вратата, така както всеки друг потребител за почистване. Мисля, че имаше и опция сама да се диагностицира, обаче тя като дава грешка, че е отворена вратата сигурно щеше да покаже това, като проблем. Общо взето, голям късмет, че докато се чудя от къде да я започна прочетох за рестарта.

# 374
  • София
Привет! Изчетох доста от темите за фурни и ми бяхте изключително полезни и изчерпателни! Имам въпрос за два модела на Bosh HBG578EB3 и на NEFF B54CR71N0.Разликата в цената е 1000 лв. Какво ще загубя ако взема BOSH - a? От прочетеното виждам, че е много добър избор. Искам да е здрава, да има пиролиза, телескопични видачи, плавна врата, долно и горно печене с и без вентилатор. Трябва ли да се притеснявам, че е произведена в Испания? Има ли нещо идентично произведено в Германия?

И преди съм споменавала, че прибиращата се врата на Neff (Slide&Hide) излиза около 500 лв - приблизително толкова е разликата между цените на фурни със и без тази екстра, чиито останали характеристики са сходни.

Останалата част от разликата (бих казала около 300 лв, тъй като B54CR71N0 може да се намери за около 2000 лв.) се дължи главно на по-модерното управление чрез сензорни бутони и електронно меню, както и на свързаността чрез Wi-Fi. Освен това, Neff-ът има няколко режима в повече от 10-те на Бош-а, както и няколко автоматични програми повече. За сметка на това, Бош-ът има телескопични водачи и 5 нива за поставяне на тавата или решетката, докато Neff традиционно има 4.

Като изключим вратата и тъч-панела, целият „хардуер“ на двете фурни е еднакъв, тъй като са от съответстващи серии - series 6 и N70. Основните компоненти като камера, нагреватели, вентилатори, термоизолация, осветление и др. са еднакви (номерата на частите съответстват), което ни отвежда и до следващия въпрос: ако сглобим едни и същи компоненти на две различни места, ще получим ли една и съща фурна? Отговорът е да, разбира се.

БСХ си изгражда и оборудва заводите по едни и същи стандарти, независимо дали са в Испания, Турция или Германия. Кадрите се обучават от едни и същи специалисти, а уредите се проектират на едно място. Самата фирма е заинтересована да не допуска разлики в качеството, за да може да произвежда по-голяма част от продукцията в страната с по-ниски разходи за труд и данъци.

Няма какво да ви притеснява в Испания, това все пак е Западна Европа, не е Китай. Много модели Neff също се правят в испанския завод на фирмата. Имам една фурна Бош, правена именно в този завод, която наскоро навърши 20 години и все още е в отлично състояние. Същото важи и за стъклокерамичния плот.

Все пак, да не забравяме, че БСХ е един от двата останали германски производители на фурни за вграждане. Другият е Miele. Така че освен Miele, на пазара няма по-германски фурни от Bosch, Neff, Siemens и останалите марки на БСХ. Донякъде и Тека могат да минат за германски, но това е по-скоро на теория.

И за един котлон да попитам дали е добър избор КОТЛОН BOSCH
PUJ61RBB5E

Краткият отговор е „не“.

Писа се доста за този плот, дори в темата Индукционни котлони имаше снимки на надраскано стъкло. Макар и семпъл, моделът поначало не е лош и доскоро беше с марково стъкло от Schott като по-скъпите модели на марката. Само че се появи поредната модификация на модела - PUJ61RBB5E/51, която се оказа, че е с друго стъкло.

По-скъпите модели Бош са с маркови стъкла, но имат и много други предимства, които така улесняват живота, че напълно си заслужават по-високата цена. Според мен, едни допълнителни 400-500 лв има повече смисъл да бъдат инвестирани в такъв плот, отколкото в прибираща се врата на фурната. Просто практическите ползи от скъпия плот ми се виждат повече.

Имам предвид този: https://www.tehnomix.bg/plot-za-vgrazhdane-bosch-pxe-675-dc-1e - има FlexInduction, PerfectFry, MoveMode и др., включително DirectSelect Premium. За него и въпросните екстри съм писала по-подробно тук: https://bg-mam.ma/p/1705981/49600028.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 05:12 от Vilemina

Общи условия

Активация на акаунт