Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 8

• 33 062
  • 883
  •   6
Отговори
# 705
Здравейте. Мнение за фурните на Аристон Хотпойнт? Търся прилично представяне и надеждност, тъй като е за апартамент, даван под наем. Тази се продава за 600 лева в комплект с двоен котлон, което е доста привлекателна цена.

https://zora.bg/product/hao3-k58hsu1-x-71-push-butoni-a-vodno-pochistvane
Аз готвя на плот Ariston в момента. Мострена бройка беше от Зора. За 2 години има 2 драскотини, които не личат особено. Вкъщи мъжете въобще не го пазят, така че го отчитам на това. Със стъкло С.Керан е.

За жилище под наем купих пак от Зора този плот https://zora.bg/product/kh-3i25nt00. Бяха ми дали с китайско стъкло и ходих да ми го подменят с бройка като от снимката. Пак със стъкло С.Керан. За момента няма поражения. Ползван е 6 месеца от наемателя. Цената няма аналог.
Аз държах на "нормален" котлон, не на електрически, който е супер бавен и за +90 лв разлика в цената спрямо традиционен Ариели или Краун и стъкло с неясен произход не се замислих за покупката.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 09:28 от drago_2008

# 706

Аз държах на нормален котлон, не на стъклокерамика, която е супер бавна и за +90 лв разлика в цената спрямо традиционен Ариели или Краун и стъкло с неясен произход не се замислих за покупката.

Не са ли всички стъклокерамика като материал, а по технология едните са индукционни, вторите-електрически обикновени.
Аз под обикновен/нормален  разбирам стъклокерамичен електрически.
Индукцията ми е в графа необикновен така да се каже, в смисъл не за всеки според предпочитанията.

Бавността не зависи ли от мощността?

# 707

Аз държах на "нормален" котлон, не на електрически, който е супер бавен и за +90 лв разлика в цената спрямо традиционен Ариели или Краун и стъкло с неясен произход не се замислих за покупката.

Не са ли всички стъклокерамика като материал, а по технология едните са индукционни, вторите-електрически обикновени.
Аз под обикновен/нормален  разбирам стъклокерамичен електрически.
Индукцията ми е в графа необикновен така да се каже, в смисъл не за всеки според предпочитанията.

Бавността не зависи ли от мощността?

Електрически имах предвид, че не исках. Иначе електрическият не стига мощностите на индукцията и никога не е толкова бърз.
За мен нормално е, да не вися 10 минути да ми заври водата за чая, а да се случи за 2, също и да не търкам стъклото от загоряло при наличието на алтернатива.

# 708
  • Ловеч
А този дали е ок в сравнение с 8-ма серия.
https://www.technopolis.bg/bg/Plotove-za-vgrazhdane/Plot-za-vgra … ab=descriptionTab
Цената е доста по-ниска и не знам дали си заслужава.

# 709
Е, те електрическите са с различна мощност- Ако вземеш най-слабият, нормално да загрява повечко време.
Но си има с достатъчно мощност и електрически.
Това имам предвид - не зависи ли от това колко е мощността. Според мен зависи.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 11:41 от teta75

# 710
  • Варна
Пак аз като една черна станция се вмъкмам в разговора....... InnocentInnocentInnocent, но ми излизат точните рекламни клипове в точното време.
Недраскаемо покритие на плот:
И тук

# 711
  • София
Здравейте. Мнение за фурните на Аристон Хотпойнт? Търся прилично представяне и надеждност, тъй като е за апартамент, даван под наем. Тази се продава за 600 лева в комплект с двоен котлон, което е доста привлекателна цена.

https://zora.bg/product/hao3-k58hsu1-x-71-push-butoni-a-vodno-pochistvane
Аз готвя на плот Ariston в момента. Мострена бройка беше от Зора. За 2 години има 2 драскотини, които не личат особено. Вкъщи мъжете въобще не го пазят, така че го отчитам на това. Със стъкло С.Керан е.

За жилище под наем купих пак от Зора този плот https://zora.bg/product/kh-3i25nt00. Бяха ми дали с китайско стъкло и ходих да ми го подменят с бройка като от снимката. Пак със стъкло С.Керан. За момента няма поражения. Ползван е 6 месеца от наемателя. Цената няма аналог.

Напълно съм съгласна с последното, и макар че по-рано не бях се замисляла, трябва да се отбележи, че индукционният плот е по-подходящ за жилище под наем, защото се износва много по-трудно и защото е по-безопасен.

Един лъчист плот е много по-вероятно да бъде за смяна още след първите наематели, ако нещо им е изкипявало и загаряло, а след това не е било добре/правилно почистено. При индукционния плот последствията от кипене и разливане не са така сериозни, тъй като не се нагрява толкова.

Предложеният от drago_2008 плот изглежда идеален за целта, особено, ако е с марковото стъкло на Schott.

Каква е тази керамика Шот Керан? Някакъв патент на Bosch ли?

Schott е немска фирма - пионер в стъклокерамичните плочи. Ceran е техният бранд, под който продават стъкла за плотове. Кръстена е на Ото Шот - изобретателят на боросиликатното стъкло, съдружник на Карл Цайс, с когото преди повече от 100 години започват да произвеждат термоустойчиво стъкло, веднага станало известно като „йенско“ стъкло.

В Европа има две реномирани фирми, произвеждащи стъклокерамични плочи - немската Schott и френската EuroKera. Въпреки, че част от продуктите им вече се произвеждат извън Европа, логото им все още дава някаква гаранция за качество. За небрандираните стъклокерамични плочи с над 90% сигурност може да се предполага, че са китайско производство.

# 712
Аз на показания Шарп не виждам да пише какво е стъклото точно. Как се ориентирате. И как така са ви дали с китайско стъкло, тоест друг модел лисе визира...не разбрах и това.

# 713
Пак аз като една черна станция се вмъкмам в разговора....... InnocentInnocentInnocent, но ми излизат точните рекламни клипове в точното време.
И тук
Е, той разговорът е общ, защо да си като черна станция?! Не сме в сепаре, я Simple Smile
Колкото повече мнения, знания и опит се споделят, толкова по-добре за всички ни...

# 714
И тук

Точно този го гледах и се ядосвах, че имам същия като технология и визия 78 см по спомен, ама с обикновено стъкло Керан. Седи в кашона от почти 2 г и чака монтаж, а то сега какво хубаво нещо са измислили, чак ме яд, защото няма да прежаля онзи и да купя друг Sad .

teta75, мощните ми стари електрически котлони никога не са били толкова бързи на загряване, а после и на изстиване като индукцията.
Всеки си има навици и не целя да убеждавам някого, просто споделям моето решение.

# 715
Не знам защо го разбираш като убеждаване или отричане на нещо.
Не може ли просто да се коментира даден факт за мощности...без някой да се обиди че видиш ли му се отрича избора, или се налага друг такъв, каквато не е идеята. А аз просто зададох прост въпрос. Който така или иначе остана встрани....

# 716
Не знам защо го разбираш като убеждаване или отричане на нещо.
Не може ли просто да се коментира даден факт за мощности...без някой да се обиди че видиш ли му се отрича избора, или се налага друг такъв, каквато не е идеята. А аз просто зададох прост въпрос. Който така или иначе остана встрани....
Въобще не вземам при сърце коментарите Wink , обсъждаме си. Кое остана встрани - индукцията е по-мощна. Обикновеният електрически лъчист плот няма тази мощност колкото и да търсим такъв.

Аз на показания Шарп не виждам да пише какво е стъклото точно. Как се ориентирате. И как така са ви дали с китайско стъкло, тоест друг модел лисе визира...не разбрах и това.

На стоковата снимка е плот с марково стъкло - горен ляв ъгъл. Произвежда се нова "версия", която е с китайско стъкло. Когато го поръчвах от магазина не бяха забелязали, че има разлика в партидите. След като им писах ми подмениха плота и пуснаха два различни артикула на сайта с разлика само в последните букви. Затова и има само една мостра от този Шарп.

# 717
  • София

В Европа има голям недостиг на такива стъкла, което понякога принуждава производителите да слагат каквото има, а не каквото искат. Да променят модела би им излязло по-скъпо, отколкото да сложат друго стъкло на някои от партидите.

Затова, в документите към уредите добавят текстове, съобщаващи, че някои компоненти да не са баш такива, каквито са някоя снимка или опис, и така си осигуряват възможността да ги заменят без да променят целия модел. 

Вече на ниво магазин, ако имат на склад бройки и от предишна партида, не им е проблем да дадат такава на някого, който е попитал, а да продадат другат бройка на друг клиент, който не обръща внимание на този детайл.

# 718
  • София
А този дали е ок в сравнение с 8-ма серия.
https://www.technopolis.bg/bg/Plotove-za-vgrazhdane/Plot-za-vgra … ab=descriptionTab
Цената е доста по-ниска и не знам дали си заслужава.

Според мен е ОК, напълно си заслужава и е отличен начин да спестите пари - купувате абсолютно същата техника, с някоя и друга екстра по-малко, но за доста по-малко пари.

В случая контролният панел е различен, но всичко останало е същото - същите зони със същата мощност и разположение, същото стъкло, същите допълнителни функции - Boost, Timer и Restart. Контролният панел на PKN631FP2E също е с директно избиране на 17-те степени, просто е по-малък.

Само трябва да се уверите, че плотът наистина е с това стъкло на снимката, защото има случаи, в които има партиди с небрандирано стъкло. Не че това е чак толкова страшно, но ако човек има възможност на същата цена да вземе плот с марково стъкло вместо немарково, защо да не се възползва от нея?

# 719
Дами, някоя от вас има ли опит с фурните на Siemens? Изобщо срещнат ли се на българският пазар? Какви са вашите впечатления?

Общи условия

Активация на акаунт