Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 8

• 32 768
  • 867
  •   3
Отговори
# 840
Не вярвам спестените пари да надделяват над  удобствата на индукционните плотове. Имала съм газ и знам какво е като капне нещо и загори, не дай си боже да изкипи нещо. Освен това е опасно - и с оглед на изтичане на газ, и за пожар. И се мие трудно. Единственото предимство е, че позволява класически лок тиган, ако готвиш с такъв изобщо.

# 841
Може да сложиш двойка на газ и до тях двойка на ток. Гледах в сайта на Бош или аег беше..клипче имаше.
И стават четворка.
Ще го сложа ако го намеря да видиш как стоят.

# 842
  • София
По принцип не държа на газта - започнах да я използвам общо взето на заварено положение като се събрахме с приятеля ми преди 2г. По-скоро той по-така държи на нея, но почти съм го обработила да не я слагаме тая газ Stuck Out Tongue Winking Eye

Какво мислите за този вариант?

https://www.technopolis.bg/Plotove-za-vgrazhdane/Indukcionen-Plo … 56PHF1C0/p/652876

# 843
Не мога да дам мнение за качествата, но много ме кефи дизайнът - толкова минималистичен и...мой тип. Тази кръгла скала също е голям хит според мен.  И е Шот Серан.

# 844
По принцип не държа на газта - започнах да я използвам общо взето на заварено положение като се събрахме с приятеля ми преди 2г. По-скоро той по-така държи на нея, но почти съм го обработила да не я слагаме тая газ Stuck Out Tongue Winking Eye

https://www.technopolis.bg/Plotove-za-vgrazhdane/Indukcionen-Plo … 56PHF1C0/p/652876
Като ще е индукционен, бих предложила да погледнеш на въпроса в дългосрочен план и да избереш плот с флекс зони - изключително улеснение са и можеш да ползваш всякакви размери и форми съдове.

Моят е този, но има и други модели, просто ми е по-лесно да дам този пример:
https://neff.expo2000.bg/magazin/t66ttx4l0/

# 845
Някой купувал ли е фурна на Бош от Вимакс клима (Vimax)? Не ги намирам сред търговските представители, посочени на сайта на Бош и това ме кара да се замисля за гаранцията и оригиналността на продукта. На сайта им е посочена 5 г. гаранция, но дали важи?

# 846
  • София

Пуснете му това видео, предполагам, че ще го убеди окончателно:
https://youtu.be/yEeOUM67zYU?si=UhIgGSh1LchDW2hH

Хубав е, но бъдещето принадлежи на гъвкавите плотове като този на Кубратова. Причината е, че фиксираните зони ви ограничават кой съд къде да слагате, обикновено не позволяват да използвате два големи съда едновременно или пък понякога става така, че съдовете си пречат, а друг път големият съд отпред ви пречи да ползвате малката зона отзад и т.н.

Плотовете като този на Кубратова не само имат гъвкави зони в лявата и в дясната половина, те имат индуктори и по средата, което позволява ползването на големи съдове навсякъде. И изобщо, какъвто и съд да сложите, където и да го сложите, плотът си го разпознава и си го загрява, а когато решите можете да го преместите където си искате по плота, за да сложите друг съд, който плотът пак си разпознава и т.н.

Ето още един такъв модел: https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/p/pxy675dc1e/

# 847
  • София
Благодаря ви. Мислех, че съм в час, но съм доста изостанала явно и се чувствам като индианец. Доколкото разбирам въпросните гъвкави зони автоматично засичат къде се поставя съда и колко е голям той и загрява само тази част? Тоест вече не се съобразяваш къде имаш очертания на котлона?

# 848
Самия плот засича и активира зоната в която предварително е поставен съд без да стартира нагряване. Ако сложите съд след включването, вие избирате коя зона да активирате. Move Mode също е много удобен и само с плъзване на съда по плота можете да намалите или увеличите в 3 степени, които също може да настроите ръчно или ползвате настройките по подразбиране. Има си и опция за тест на съдовете, ако не сте сигурна до колко е качествен и подходящ съда, който използвате. Това за Bosch-a показан от мен и Vilemina. Ако не го бях избрала буквално в движение на крак лутайки се от магазин в магазин с телефона в ръка щях да взема като Neff-a на Кубратова.  И двата със сигурност са много добър избор.
Тоест вече не се съобразяваш къде имаш очертания на котлона?
Точно така! Респективно можеш да сложиш няколко различни по големина съда където ти е удобно. Можеш да готвиш например едновременно с нормална и разширена от едната страна и флекс или муув зона от другата страна. Вариантите са много, според съдовете и желанието.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 21:09 от •mimoza•

# 849
Скрит текст:

Пуснете му това видео, предполагам, че ще го убеди окончателно:
https://youtu.be/yEeOUM67zYU?si=UhIgGSh1LchDW2hH

Хубав е, но бъдещето принадлежи на гъвкавите плотове като този на Кубратова. Причината е, че фиксираните зони ви ограничават кой съд къде да слагате, обикновено не позволяват да използвате два големи съда едновременно или пък понякога става така, че съдовете си пречат, а друг път големият съд отпред ви пречи да ползвате малката зона отзад и т.н.

Плотовете като този на Кубратова не само имат гъвкави зони в лявата и в дясната половина, те имат индуктори и по средата, което позволява ползването на големи съдове навсякъде.
И изобщо, какъвто и съд да сложите, където и да го сложите, плотът си го разпознава и си го загрява, а когато решите можете да го преместите където си искате по плота, за да сложите друг съд, който плотът пак си разпознава и т.н.

Ето още един такъв модел: https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/p/pxy675dc1e/
Имам въпрос. А има ли вариант в един съд да готвя, а друг да оставя върху плота без да се загрява под него? Понеже пишете, че плотът разпознава съда и загрява зоната под него.

Бях избрала керамичен плот на Бош https://www.technopolis.bg/bg/Plotove-za-vgrazhdane/Plot-za-vgra … F375FP2E/p/703345,
но след прочетеното тук, особено за индукционните с флекс зони се замислям за https://www.technopolis.bg/bg/Plotove-za-vgrazhdane/Indukcionen- … X375FB1E/p/702828

Само специални съдове могат да се ползват на индукционните плотове с флекс зони, нали?

# 850
niik, да, можете да поставите съд и да изключите / изобщо да не активирате зоната в която се намира. Зоните не са зависими една от друга стига да не е активен режим в който работи цялата зона.
В зависимост къде по плота ще поставите съда, сам решава дали да активира единична зона или цялата страна. По всяко време имате контрол над зони и степени по ваш избор.
Има и опция за приемане на настройките от един котлон на друг.
Съдовете са за индукция и нямат отношение дали котлона е с флекс зони или не.
Плота разпознава съд само, ако съда е сложен преди включването.
Извинявам се, видях, че въпроса не е към мен след като вече постнах. Според мен няма две мнения и втория е по- добър., ако ще е двойка. Даже по памет точно този е еквивалента на големия, който коментираме. Ако опцията за разпознаване на съда ви притеснява по някакъв начин имате възможност да я изключите при модел BOSCH PXX375FB1E.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 21:46 от •mimoza•

# 851
mimoza, благодаря за подробното обяснение. Въпросите са към всички вас, знаещите.
Чудех се двойка или четворка котлони да поставя. Изключително рядко- два три пъти в годината съм ползвала едновременно 3 котлона. Реших да съм с двойка и да увелича работния плот. Кухнята ще е малка 245/230.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 23:30 от niik

# 852
  • София
Само специални съдове могат да се ползват на индукционните плотове с флекс зони, нали?

Съдовете трябва да са или от стомана, или от чугун, което лично на мен не ми се вижда много специално, защото такива има още от времето на прабаба ми. Незалепващите покрития върху алуминиевите съдове използват доста по-специални технологии.

Ако нямате железни съдове, купувате си няколко тенджери от неръждаема стомана и - готово. Те са много по-трайни и няма да ги сменяте през няколко години като тези с покритията. Първият ми комплект неръждаеми тенджери изкара 20 години, защото беше с пластмасови дръжки (от бакелит). Вторият вече е с метални дръжки и още си е жив и здрав. И двата са куче марка, евтино китайско производство, и въпреки това работят на индукционния плот.

Не че препоръчвам да си купите такива, но при липса на бюджет и това е вариант. Наскоро вече си купих хубави маркови съдове от неръждаема стомана, които не само работят на индукция, но и дават повече възможности и са по-удобни и приятни за работа.

При тиганите е малко по-сложно, ако държите да са незалепващи. Стоманени или не, незалепващото покритие с времето се изхабява и периодично се налага да се сменят. Вкъщи съм с поредните такива, но съм решила, че следващите ще бъдат без покритие, защото ми омръзна да купувам тигани, а пък вече съм достатъчно опитна в готвенето, че да мога да се справя и без такова покритие.

Благодаря ви. Мислех, че съм в час, но съм доста изостанала явно и се чувствам като индианец. Доколкото разбирам въпросните гъвкави зони автоматично засичат къде се поставя съда и колко е голям той и загрява само тази част? Тоест вече не се съобразяваш къде имаш очертания на котлона?

Да, с гъвкавите плотове вече буквално не се съобразяваш къде имаш очертания на котлона.

Автоматичното засичане, както Мимоза е обяснила, помага за да включиш веднага загряването, без да мислиш „сега съдът е горе вдясно, значи трябва да го включа от еди кой си бутон“.

Загряването на съда обаче е друго нещо: абсолютно всички индукционни котлони и плотове, от най-евтините до най-скъпите, загряват само и единствено съда и нищо друго извън него. Ако сложите малък съд на голяма зона, пак ще се нагрява само съдът, а не цялата зона - това ѝ е хубавото на индукцията.

Проблемът на плотовете с очертаните зони е в това, че не могат да нагряват съдове или части от съдове, които са извън очертанията, примерно някъде между отделните зони. Изцяло гъвкавите плотове обаче нямат празни пространства между зоните и съответно могат да нагряват съдове, поставени където и да е, включително в средата, която при другите плотове е просто мъртво пространство.

П.П. Може да разгледате темата, посветена специално на индукционните котлони, в нея също има доста информация и отговори на въпроси: https://www.bg-mamma.com/?topic=1705981

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 00:52 от Vilemina

# 853
Пропуснах да питам дали на модел ФУРНА BOSCH HBG578EB3 могат да се разглобяват стъклата от вратата при желание допълнителна да се почистват?
Не помня дали в тази тема беше писано за някакъв вид предпазител преди контакта за предпазване на уредите от токов удар. Ако е тук моля за линк.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 19:56 от deskaT

# 854
Видно от снимките - да, могат.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт