Хранене и липса на цикъл

• 320
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте! Аз съм момиче на 18 години, висока 172 см. През последните две години свалих 8 кг – от 66 кг на 58 кг. Лятото на 2023 г. гладувах и тренирах интензивно, но въпреки това цикълът ми беше редовен. Няколко месеца след като започнах да тренирам по-малко и да се храня повече, цикълът ми спря. Странно е, защото очаквах, че именно при гладуване цикълът ми може да спре, но тогава всичко беше нормално. Сега не разбирам какво се случва.

Посетих лекар и си направих изследвания. Казаха ми, че не изглежда да гладувам или да претренирам. Консултирах се и с хомеопат, който заключи, че имам твърде нисък процент телесни мазнини (20-21%), въпреки че не ме е виждал без дрехи. Не знам как стигна до този извод. Никога не съм била прекалено слаба.

Според мен се храня достатъчно – имам енергия и се чувствам добре. Наистина не вярвам, че гладът е причината. Забелязах, че това лято, когато бях на почивка и спрях да мисля толкова за проблема, цикълът ми дойде два поредни месеца. Може би това има връзка.
Според вас храненето и телесните ми мазнини ли са проблема? Чувствам се ужасно виновна. Но в същото време знам че не съм.

Искам също да отбележа, че през последните години съм изпитвала много стрес в ежедневието си.

# 1
  • София
На какъв лекар си ходила, освен хомеопата? Посети ли гинеколог и изследваха ли ти половите хормони?

# 2
Гладуване, стрес и интензивни тренировки=рецепта как да си прецака здравето всяка жена.
Със сигурност ниският процент телесни мазнини има общо. Отидете на гинеколог и диетолог, за да ви преразгледа храненето.

В тийн годините бях анорексичка. Съответно свалих доста. После започнах да се храня но цикълът ми се възвърна чак след две години.

# 3
С диета/гладуване може да си прецакала хормони, метаболизъм. 8 кг за 2 години изобщо не е бързо сваляне, за здравословно се смята до 4 кг./месец. По принцип 18.5% - 24.9% също се води здравословен индекс на телесна маса за жени, но е важна и композицията и да установиш къде си наистина. Ако е било временно прескачане, т.е. цикълът е пропуснал месец, два и след това се е регулирал - случва се. Ако попадаш в поднормено тегло и % на телесни мазнини е прекалено нисък, тогава често се случва цикълът да спира и не е ОК. Добре е да си в нормалните граници, които са здравословни. Има много калкулатори за индекс на телесна маса, ползвай този (защото мери обиколки, а другите онлайн повечето са само на база тегло/ръст, т.е. по-неточни): https://fitbg.net/calorie-calculator. Друг вариант е да търсиш калипер, в някои фитнеси също имат уреди за по-точно мерене. Не знам какво си яла и колко си гладувала, но женската хормонална система се нуждае от мазнини и витамини от група Б, желязо и т.н., т.е. яж месо, както и риба за омега 3, яйца, ако си веган/вегетарианец може да пуснеш изследвания за дефицити. Ако проблемът продължава повече месец, два отиди на ендокринолог (занимава се с хормоните, които контролират основните процеси в организма, метаболизма, репродукцията, растежа) и/или на гинеколог. Възможно е прескачане на цикъл и от стрес - психически или физически.

# 4
Трябва среща с ендокринолог.

Почни рибено масо, всеки ден по едно авокадо, шепа - две ядки, готви с масло, ползвай зехтинче. Месото да е с мазнини. Чети кои храни съдържат витамин Е.
На Аквасорс има едни Есенциални мастни киселини - и тях може да пробваш.

# 5
С диета/гладуване може да си прецакала хормони, метаболизъм. 8 кг за 2 години изобщо не е бързо сваляне, за здравословно се смята до 4 кг./месец. По принцип 18.5% - 24.9% също се води здравословен индекс на телесна маса за жени, но е важна и композицията и да установиш къде си наистина. Ако е било временно прескачане, т.е. цикълът е пропуснал месец, два и след това се е регулирал - случва се. Ако попадаш в поднормено тегло и % на телесни мазнини е прекалено нисък, тогава често се случва цикълът да спира и не е ОК. Добре е да си в нормалните граници, които са здравословни. Има много калкулатори за индекс на телесна маса, ползвай този (защото мери обиколки, а другите онлайн повечето са само на база тегло/ръст, т.е. по-неточни): https://fitbg.net/calorie-calculator. Друг вариант е да търсиш калипер, в някои фитнеси също имат уреди за по-точно мерене. Не знам какво си яла и колко си гладувала, но женската хормонална система се нуждае от мазнини и витамини от група Б, желязо и т.н., т.е. яж месо, както и риба за омега 3, яйца, ако си веган/вегетарианец може да пуснеш изследвания за дефицити. Ако проблемът продължава повече месец, два отиди на ендокринолог (занимава се с хормоните, които контролират основните процеси в организма, метаболизма, репродукцията, растежа) и/или на гинеколог. Възможно е прескачане на цикъл и от стрес - психически или физически.
Ходих на гинеколог
Ям по 80-100г мазнини на ден, специално заради този проблем. 19.5итм, в здравословната граница

# 6
  • Sofia
Заключвам по молба на автора.

Общи условия

Активация на акаунт