По двойки или само служители на фирмени партита?

• 2 169
  • 41
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Работила съм в големи международни корпорации винаги и партитата са били само за служители. Разбираемо е, компании с 1000+ служители запазват големи зали/заведения за партита и ако всеки си доведе някой ще е лудница. Също и мерки за сигурност ще е лесно да се нарушат, не е редно да влизат външни.

# 16
Ооо, забравяте и последващите клюки след едно такова събиране с присъствие на партньори/семейни половинки и деца. Чувала съм доста грозно да се коментират въпросните. Разбира се, че това не се прави на всеослушание, но го има.

# 17
Освен ако и двамата не работите на едно място ми се струва много глупаво да се мъкне половинката по банкети. Аз до сега където съм работила, винаги сме си ходили само колегите, но пък имам колежка, която на всяко събиране мъкне една от трите си дъщери, което за мен е също толкова неуместно. Момичето е младо, не става дума за малко дете, но все пак не разбирам какво прави с нас на банкет.
На мен не би ми било конфортно да се влача с половинката и неговите колеги, но и не ми се налага за щастие.

# 18
Аз съм бил с бивша приятелка по техните банкети (канеха по двойки и тя държеше да я придружавам). Беше приятно да се запозная с нови хора, но определено има сектантски привкус да прекарваш свободното си време със същите хора, с които всеки ден си на работа. Отделно това провокира завист, клюки, коментари между тях. Трябва си и време да схванеш "заводския" хумор. И да пазиш поведение. После половинката се чувства по-комфортно да ти говори след работа за колеги, които вече познаваш, но не ти пука особено за тях.
За мен по-скоро е неприятно преживяване.

# 19
  • София, Лагера
Аз съм бил с бивша приятелка по техните банкети (канеха по двойки и тя държеше да я придружавам). Беше приятно да се запозная с нови хора, но определено има сектантски привкус да прекарваш свободното си време със същите хора, с които всеки ден си на работа. Отделно това провокира завист, клюки, коментари между тях. Трябва си и време да схванеш "заводския" хумор. И да пазиш поведение. После половинката се чувства по-комфортно да ти говори след работа за колеги, които вече познаваш, но не ти пука особено за тях.
За мен по-скоро е неприятно преживяване.
Е, говорим за фирмено парти, те не вярвам да са повече от 2-3 в годината. Това не е свободното ти време.

# 20
Може би аз пропуснах да спомена честотата. Имаха неофициални събирания след работа всеки петък и поне едно официално фирмено събитие веднъж месечно извън работно време. "Ние сме семейство" манталитет и то в българска фирма, а не в чужда корпорация.

# 21
  • София, Лагера
Това вече е секта! Не само партньора не бих водила, самата аз не бих ходила!

# 22
Ходят, защото размера на бонусите им зависеха главно от благоволението на шефа-слънце (така е в българските фирми), а отделно работеха много интензивно и някои нямаха пълноценен социален живот извън работа заради липса на време.

# 23
  • София
Официално фирмено събитие с контрагенти или партньори - иди-дойди, но неофициални фирмени събития всеки петък е напълно неразбираемо за мен, незамвисимо за коя страна се отнася.
Точно в чуждите компании се разграничават семейният и личният живот, а в последните години личният се толерира и се смята, че е с предимство.
Аз само в България съм виждала това стадно обикаляне по кръчми с колеги всяка седмица, че и по-често.

# 24
Половинки на фирменото парти за мен е неприемливо. Ако някоя жена е сама и не доведе никой, веднага започват коментари, че "ето, знаехме си, наистина е любовница на шефа". Ако са дългогодишна двойка, но са пред развод/раздяла, какво - да се насилват да се усмихват, за да не тръгнат клюки ли? А какво правим, ако някой е с различна сексуална ориентация, но не иска да го афишира, защото повече от половината хора в България го считат за нещо ненормално и извратено? Да си седи сам и цяла вечер да слуша "айде, ти вече няма ли да си намериш мъж/жена"?

Не съм била досега във фирма с подобна практика. Ако попадна, със сигурност няма да ходя на фирмени партита и като цяло, ще гледам по-бързо да сменя.

# 25
При нас фирмените партита са само за служители на фирмата. Разбирам го макар че обожавам да танцувам с моята половинка и ако той е там бих стояла много повече вместо да си тръгна в 10 когато всички се изпонапият.

# 26
Преди много години съм обикаляла стадно с колеги по кръчми всяка седмица, че и по-често , но на доброволни начала, без организация от местоработата.

Всички фирмени партита, на които съм присъствала са били само за служители.

# 27
И при мен и при жена ми е само за служители, нони двамата работим в сравнително големи фирми. Давам си сметка, че предвид че бегло познавам само една нейна колежка, за мен ще е безкрайна скука ако съм на фирмено парти при тях.

# 28
  • Down south
Живеем/работим извън България.
В компанията, за която работя на коледните парти сме поканени служителите плюс един. Всичко се обявява авансово с официални покани и детайли,  съответно се очаква и отговор.
Един вид разширение на рамките.
Всички останали мероприятия са замо за служителите.

Компанията, в която работи съпруга ми винаги кани само служителите си.

# 29
  • 🌊
В сегашната ми компания сме 1200+ човека, организаторите слагат едно 20% неприсъствие и пак едва се намират зали, та категорично е без партньори (освен ако не са от компанията). В предишна по-малка компания бяха около 700 човека и за Коледа бяха пуснали допълнителни билети, които се заплащаха, защото място имаше, но беше ограничено.

На неофициални екипни събирания идва, който си иска, но трябва да си покрие консумацията заради бюджета.

Общи условия

Активация на акаунт