Тежък себореен дерматит

• 1 139
  • 24
  •   1
Отговори
  • out of space
От няколко години се сдобих с този проблем, като съмнението е и за псориазис на скалпа.
Сърбеж, почти постоянен и пърхот като сняг се сипе.
3 кожни лекаря посетих. Мазах се с разни забъркани неща от аптека- никакъв ефект. Какво ли не пробвах- медицинска козметика, себорал форте, низорал, билкови лосиони...
Имам чувството, че всички продукти помагат при мазен скалп, а моя е яко сух и нещата се влошават.

Ще се радвам на съвети, на изпитани продукти, на бабешщи рецепти- бих пробваля всичко, за да се оттърва от този постоянен тормоз.

# 1
Себореята не се лекува като цяло, само се контролира, и всеки човек реагира на различни неща - обикновено това което помага на един, не помага на друг. Проба-грешка е, докато се намери точният продукт, който действа, и лекарите също няма как да разберат кое ще пойдества на вас. На мен например ми оправи проблема изписан от дерматолог Алпикорт (кортикостероид за мазане) + хапче Флукорик + след това само поддържане със шампоан Селмакс. Останалите неща не работят при мен. На други  помага шампоан за 3 лева от аптеката, трети само с Дюкре за 45 лева се оправят. Няма начин, търсите с проба-грешка, докато намерите.

# 2
За сух пърхот пробвай Vichy Dercos за сух пърхот. Внимавай с видовете, имат и за мазен. Следвай указанията, има там някаква лечебна практика - по колко пъти на седмица първият месец, после колко пъти за поддръжка.

Съгласна съм с Драма Лама, че е много индивидуално. Проблемът е и хроничен с периоди на изостряне.

Другото е Ducray Kelual DS. И там виж видове.

# 3
На Дюкре Келуал преди няколко години му смениха състава и рязко спря да работи при мен, а преди това използвах само него....

# 4
  • София
Аз съм ползвал Алпикорт Ф, ако не се лъжа. Сърбежът чак пареше. Вечер трудно заспивах от парене и сърбеж. Ходих на кожен лекар и ми предписаха алпикорта. Имаше видимо облекчение. Години след това смених шампоана и започнах през ден да мия косата. Още по-голямо облекчение имах и даже алпикорта го ползвах само от време на време. От няколко години ползвам хидратиращ балсам и хидратираща маска за коса при всяко къпане а шампоан през ден. Алпикорт не ползвам вече. Сърбежите изчезнаха напълно. Ползвам на Schauma с кокос балсам и шампоан а маската беше на Garnier hair remedy oat delicacy. Общо взето при мен помогнаха хидратиращите неща. Имам гъста суха черна коса с дебел косъм. Откакто ползвам балсам и маска стана по мека и чуплива и не ми спарва толкова. Преди едвам изтрайвах 4 седмици преди да се подстрижа.

# 5
Моят скалп е много сух ,мога да изкарам и седмица без да си мия косата и изглежда чиста
Отвреме на време започва да ме сърби и да се лющи и слиза надолу към челото и ушите. Много е неприятен сърбежа и аз съм пробвала всичко но не действа. Една позната ми каза да изцедя лимон и с помощта на памук да си намажа скалпа и лицето. Бях скептично настроена но реших да пробвам и то се получи. За сега лимона ми укроти сърбежа
 Процедурата я правя около 1път в седмицата

# 6
  • out of space
Моят скалп е много сух ,мога да изкарам и седмица без да си мия косата и изглежда чиста
Отвреме на време започва да ме сърби и да се лющи и слиза надолу към челото и ушите. Много е неприятен сърбежа и аз съм пробвала всичко но не действа. Една позната ми каза да изцедя лимон и с помощта на памук да си намажа скалпа и лицето. Бях скептично настроена но реших да пробвам и то се получи. За сега лимона ми укроти сърбежа

Абсолютно същото е и при мен!

Ще пробвам това с лимона. На чиста коса ли го мажеш и така ли стоиш с лимона или миеш косата след това?

Благодаря ви на всички включили се до момента!

# 7

Абсолютно същото е и при мен!

Ще пробвам това с лимона. На чиста коса ли го мажеш и така ли стоиш с лимона или миеш косата след това?

Благодаря ви на всички включили се до момента!
Ами като е мръсна,защото после става една мазна и трудно се сресва , но наистина ми помага изцеждам половин лимон и лицето също мажа
Преди година в продължение на на около 7-8 месеца поради гинекологични причини пиех противозачатъчни и всичко беше ок,бях забравила за сухия скалп ,спрях ги и след 1-2 месеца айде пак наново-
Дано ти помогне и на теб

# 8
  • Варна
Мъжът ми е жесток псориазис, за къпане той и за пране аз, ползваме препаратите на Liwada. Не дразнят и са ок. В пералнята не влиза никакъв друг препарат, включително дрехи, прани с масовите препарати.

# 9
Купете си от водата със салвия от серията хидролина на Ина козметикс. С пулверизатор е шишето, ухае невероятно. Пръскате в корените и разтривате. За два  дни ще си решите проблема, не преувеличавам грам. Помага при много тежки случаи със страхотен постоянен сърбеж на скалпа, лющене на кожата, рани. Той е специално за това. Някакво чудо е тази хидролина със салвия. По принцип себорейният дерматит е много упорит, но тази вода го лекува за часове буквално. Струва 14 лв. Не правя реклама, не рекламирам никакви продукти, не знам точно какво са слагали вътре, но това е с видим мигновен ефект. Ще си решите проблема веднага.

# 10
Аз пък моят СД го потушавам с отвара от корен от репей. Варя си я сама, по рецептата за косопад (1 с.л. на 100 мл вода, вари се на слаб огън 15 Мин., гледай да не изкипи водата). Маже се в корените, суши се, така се спи, на другия ден се къпя, че това е много лепкаво. 2-3 пъти в седмицата.
Шампоан - ползвам един за сух скалп с уреа на Eucerin, точно за целта е.
При обостряне - изписан ми е Адвантан мляко.
Иначе едно време Ducray бяха топ, само че така ги развалиха, че последният път те ми направиха страхотен контактен дерматит… Бях полудяла от сърбежи.

# 11
Записвам се и аз с идеята да намеря нещо ново, което да пробвам.
А този проблем съм от повече от 15 години.
В началото много успешно го контролирах, но откакто забременях преди седем години и после като изкарах Ковида много ми се обостри и в момента нищо, ама наистина нищо не ми помага. Даже и кортикостероидите спряха да ми действат(тоест, те действат докато мажа и после с появява пак).
Вече ми е изключително трудно да намеря нещо работещо, всичко съм пробвала.
Дюкре Келуал ДС откакто е с новата формула грам не действа, а го ползвах години наред и само това ми помагаше.
Вече наистина не знам какво да ползвам, при все, че и белите коси станаха малко повече и трябва да се боядисвам всеки месец. А и боя хубава и недразнеща скалпа трудно намирам.
Ходила съм при най -големите светила в дерматологията. Няма оправия. Вече ми писна да се занимавам и съм зарязала нещата. То е омагьосан кръг.
Замислям се за фототерапия.
Но организационно не мога да пътувам пет пъти седмично до София в момента.
Трябва специално да си писна десет дни отпуска за да ида. Няма как да стане сега.
А и не вярвам да има ефект.

Водата на Ина изобщо не ми помогна. Успокояваше малко, но не реши проблема.
На много неща смениха формулите (Себорал Форте също ).
Последно дадох 200 лв за мазила,пак известна дерматоложка, един италиански шампоан (най-новия на пазара плюс Адвантан). Изобщо не ми помогнаха.
Стана даже по-зле.
Себорал е на основа корен от репей, но вече не ми действа и той.

# 12
Себорала ми действа само докато се изкъпя и после пак леш

# 13
Caroline_Bungley,

Съветвам те да не се боядисваш в конвенционална боя.
При такива ситуации с СД има 2 варианти:

1. Кичури - направени така, че да не почват от скалпа, т.е. да се маже само косата
2. Къна, билки и т.н.

Аз лично правя второто, защото не се харесвам руса. Далеч по-малко ми дразни на скалпа, а и аз се налага да се боядисвам всеки месец…

# 14
Caroline_Bingley  - Имаше един шампоан Selsun, забраниха го, и те се появиха наново с име Selmax - пробвай него, при мен след промяната в Келуала действа само той. Родих се с него, честно. Доста е агресивен обаче към косата, задължително трябва маска и/или балсам след това, изсушава много.

Общи условия

Активация на акаунт