Ako апартаментът се продаде, а новите собственици не сменят партидите?

• 2 038
  • 21
  •   1
Отговори
  • Габрово
Ako апартаментът се продаде ,а новите собственици не сменят   имената партидите за ток и парно ,а стоят старите имена на предишните собственици.
Какво може да се направи?

# 1
Новите собственици трябва в 30-дневен срок да регистрират на тяхно име.

# 2
  • Габрово
А ако не го направят?

# 3
  • София
Във всички сайтове на електрохолд, софийска вода и т.н си го пише.
За заявка на услугата смяна на партидата се подава Заявление по образец за продажба/ сключване на договор за продажба.  Необходимо е да предоставите документ за собственост или права върху имота. /https://electrohold.bg/bg/sales/domakinstva/stani-klient/prehvrli-partida//
Софийска вода тук https://www.sofiyskavoda.bg/change-ownership-requests

# 4
А ако не го направят?
Може би има някаква глоба, не знам.
Ако се притесняваш от неплатени сметки за този имот, ако получиш някаква, отиваш със сметката и договора за продажба, кога си го продала жилището, да отпишат имота от твоята собственост.

Иначе, предполагам, че рано или късно всеки сменя партидата, ако живее там по-интензивно, защото е почти сигурно, че ще възникнат някакви казуси, при които е неудобно партидата на имота да се води не на собственика или на ползващия жилището.

# 5
Отиваш с нотариалния акт и те отписват.  Сега, може евентуално някаква такса да ти сложат, не знам.

# 6
А ако не го направят?

Би трябвало да ги принудят да платят, плюс лихви и може би глоба.
Ти повече задължения по тези партиди нямаш – от датата на продажбата, разбира се.

# 7
Трябвало да си сложиш клауза в предварителния договор кога ще се прехвърлят партидите...

# 8
При продажба на имот и предаване на ключовете на купувача се засичат всички партиди и се съставя констативен протокол, подписан от продавач, купувач и брокера или свидетел. Може да попитате и във ВиК, Енерго и Топлофикация дали могат да минат те да засекат или сами ще си засечете. С тези данни вече ще търсят до тях от Вас(продавача), след това - от новия собственик (купувача). Ако вече сте извършили продажбата и са минали 30 дни от сделката, купувачът е влязъл във владение просто минавате с говора и отписват партидите от Вашето име. При мен се случи като продадох, купувачът не беше прехвърлил на време, но и имота стоеше заключен и сметката беше нулева. Представих договора във ВиК и те си ме отписаха.

# 9
Преди години продадох апартамент и новите собственици нещо се бяха замотали с партидата за водата - бяха сменили тока и парното, но тази за водата си стоеше на мое име едно 4-5 месеца след това и продължавах да получавам сметки (не съм ги плащала). Един ден ми писна и понеже имах свободно време, отидох с нотариалния акт за продажбата във ВиК, отписаха ме като титуляр на момента. Не съм плащала нищо, не съм получавала и повече сметки.

# 10
 Началото на 90-те купихме апартамент и не прехвърлихме партидата за тока. Днес, утре и така почти 30 години. Миналата година я прехвърлихме Simple Smile

# 11
Отивате Вие в съответните дружества с нотариалния акт за покупко-продажбата. Като продадохме имот, аз така направих, за да ми е мирна главата.

# 12
Хубаво ама бившия собственик не предава ли нот акт по време на изповядване на сделката?

# 13
Нищо не предава. Нотариусът изготвя много НОВИ актове - за продавача, за купувача, за нотариуса, за архива и де да знам за какво още. Старият НА остава само за спомен/архив на продавача.

# 14
На стария нотариален акт при мене си пише, че аз, Патица Безгрижна, съм купила този апартамент от Кума Лиса и Кумчо Вълчо. И там все подробностите по сделката. После в новия нотариален акт, когато продавах въпросния апартамент, пише, че Мики и Мини Маус са купили апартамента от Патица Безгрижна (и, съответно, подробностите по сделката). И си имам копия и от двата нотариални акта - и че съм го купила, и че съм го продала.

Общи условия

Активация на акаунт