Милано и Северна Италия - тема 18

• 30 796
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
  • In transit
Кое градче бихте препоръчали да се разгледа за 2-3 часа в близост до Дезенцано? Много ми се искаше да идем до Рива Дел Гарда, но 2 часа и половина само в едната посока с две прекачвания просто не ми се струва, че си заслужава, макар и да изглежда убийствено. Не е "малко градче", но и Верона ми мина през ума, защото е много близо и лесно достъпно, но както казах по-скоро клоня към малко градче.
Сирмионе, Пескиера, Сало, Торри дел Бенако.

# 556
  • Milano
За Милано картите за градски транспорт виждам, че има за 24ч и 3 дни. Има ли за 7 дни?
Кацам в сряда в Бергамо. Мисля да се разходя в стария град и после да се придвижа до Милано. Прибирането ми е в неделя. Така имам 5 дни с градски транспорт (като единият ден може и някое от езерата да отида). Хотела е в широк център (на около 30мин пеша до катедралата) и едва ли много ще използвам транспорта (може би с метрото 1-2 пъти на ден). Не мога да преценя каква карта да си взема.
За Бергамо има ли дневни карти?
За Милано еднократния билет от 90мин може ли да се ползва от едно метро на друго?

Няма 7-дневни билети в Милано.
Има карне(т) за 10 пътувания - 19.50 евро.
Еднократният билет може да се ползва за многократно прекачване в рамките на валидността му.
Дневни-тридневни билети си заслужават при активно ползване на градският транспорт.

За Бергамо има дневни билети - 4.90 евро, но само на територията на града.
Летището е в друго населено място - Орио ал Серио.
За да се включва и то трябва дневен билет за всички зони - 8.50 евро.
Еднократни билети - от/до летище - 3 евро, само градски билет - 1.70 евро.
За евентуалното отскачане до езерата бих взела под внимание билета Аз пътувам навсякъде в Ломбардия понежв включва освен влаковете и ГТ в съответните населени места.
В момента в посока езерото Маджоре има ремонтни дейности и прекачване от влак на автобус.

В следващите дни ще се увеличават температурите - в сряда 26°, в събота - 29°.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 14:57 от regina di cuori

# 557

Здравейте 🍀 !
Не мога да се спра да разглеждам красивите снимки, които споделяте в темата!
Предстои ми четиридневна екскурзия до град Милано и съм готова да преобърна цялата си програма, след като видях кадрите ви от Limone sul Garda.
Бих искала да ви помоля за съвет - възможно ли е според вас да отида за един ден от град Милано до Limone sul Garda и да се върна обратно?
Достатъчни са ми дори само два часа там, за да попия от тази невероятна красота. Ако имате информация или препоръка как най-добре да организирам такова кратко пътуване, ще съм ви много благодарна!

# 558
Голяма красота!
Ние ще сме за 3 дни, като на втория ден дъщеря ми има рожден ден и е отреден за Гардаленд. Още първият ден ще отскочим до Милано. Предвидила съм и ходене до стадион Джузепе Меаца, за да е доволен и големият ми син.  Малкият ни син обаче е на две, ще вземем и количката, защото на обяд така или иначе му се доспива. В кое от тези красиви градчета около езерата бихте препоръчали да отскочим третия ден - да е сравнително близо (мисля да отседнем в Бергамо) и да е удобно за бутане на бебешка количка? Отказах се от наем на кола, ще се движим с обществен транпосрт.

# 559
П.п. на 01.05. от стачката на държавния и частния сектор е изключен транспорта, писаха в пресата.

Здравейте! Току-що разбрах за националната стачка на 01.05. Този ден пристигаме в Пиза и трябва да се придвижим до Ла Специя. Правилно ли разбирам, че от транспорта няма да стачкуват и можем да разчитаме на него? А всъщност какво включва тази стачка, за да се настроим?
Видях, че има стачка и на 05.05., а тогава трябва да се местим към Генуа. Не мога да разбера кой е гарантираният транспорт тогава, за да се съобразим с него. Ще съм благодарна на помощ 🙂

# 560
От Дезенцано дали има корабче към Лимоне сул гарда? Ако има дали да си планираме предварително с купуване на билети или по скоро си има и на място?

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 12:32 от teg

# 561
  • In transit
От Дезенцано дали има корабче към Лимоне сул гарда? Ако има дали да си планираме предварително с купуване на билети или по скоро си има и на място?

За имането, има...но дали си струва пътя?

4.30 часа в посока с едно прекачване.

# 562
  • Milano
Четох набързо и невнимателно предните дни и не разбрах защо се реши, че в Дезенцано не е хубаво без да е виждано преди?
Точно обратното. А пък Сирмионе е прекрасно, както са ви дали съвет по-нагоре. Бих добавила с корабче би било най-добре от Дезенцано да се придвижите, защото гледката от водата е впечатляваща.
На който му се търси с търсачката със сигурност съм слагала снимки назад във времето.
Моите предпочитания в зоната са Сирмионе, Дезенцано и Лацизе.
Пескиера не ми е легнала на сърцето.Laughing

https://www.navigazionelaghi.it/wp-content/uploads/2025/03/Orari … rimavera-2025.pdf

В момента разписанието е до 16/05/25.
От това което виждам аз има бърз кораб сутрин от Пескиера до Лимоне, който стига за 2 часа, от Дезенцано е следобед. Обикновените са доста бавни.

Кристална сълза, от това което виждам аз от автогарата в Бреша до Salò (СалО) или Гарняно (Gargnano)  автобус  R  202-1 и после с 027 в посока Рива дел Гарда.

https://arriva.it/app/uploads/sites/6/2024/05/linea-R-link_202-1.pdf

https://arriva.it/app/uploads/sites/6/2022/09/linea-ln027.pdf

Само да вметна, че седяхме блокирани на връщане над час между Гарняно и Салò.
Така, че часовете може да са напълно ориентировъчни в сезон или уикенд.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 18:29 от regina di cuori

# 563
Аз съм една от пътуващите към Дезенцано, които искаше съвет за алтернативно място за ден и ако ме питаш ми изглежда абсолютно прекрасно и достатъчно, но партнерът е този, който иска да отделим един от дните за виждане на по-планинска гледка 😁

Ама май го убедих да се ограничим до Rocca di Manerba (някой ходил ли е?) и пътуване с корабче до Сирмионе. Нямам търпение. Просто палете свещи заедно с мен прекрасниците от Ryanair да не правят магарии, защото всичко сме планирали дори и при "аварии", но само те остават непредсказуемите. Grinning

# 564
Здравейте 🍀 !
Много благодаря на всички за съветите и препоръките. В крайна сметка преценихме, че най-подходящият вариант за нас е да наемем автомобил от Милано до Лимоне сул Гарда и обратно, като планът ни е да го използваме само за един ден, за да можем да отидем за няколко часа, след което да се върнем, възможно ли е според вас?

Искам да попитам дали някой има личен опит с коли под наем, резервирани през Booking.com?
Също така ще приложа един скрийншот - пише, че не се изисква депозит. Това действително ли е така, или има някакви условия, които може би пропускам? Защото забелязах, че при някои оферти пише изрично за депозит от 200-700 евро, докато при други пише, че депозит не се изисква.

# 565
  • Пловдив
Искам да попитам дали някой има личен опит с коли под наем, резервирани през Booking.com?
Също така ще приложа един скрийншот - пише, че не се изисква депозит. Това действително ли е така, или има някакви условия, които може би пропускам? Защото забелязах, че при някои оферти пише изрично за депозит от 200-700 евро, докато при други пише, че депозит не се изисква.
Няколко пъти съм резервирала през Букинг, понеже цената беше най-добра и всичко е било точно. Последния път от Бергамо резервирахме две коли от Locauto и наистина не дърпат депозит от картата,  направихме пълна застраховка.

# 566
  • Milano
П.п. на 01.05. от стачката на държавния и частния сектор е изключен транспорта, писаха в пресата.

Здравейте! Току-що разбрах за националната стачка на 01.05. Този ден пристигаме в Пиза и трябва да се придвижим до Ла Специя. Правилно ли разбирам, че от транспорта няма да стачкуват и можем да разчитаме на него? А всъщност какво включва тази стачка, за да се настроим?
Видях, че има стачка и на 05.05., а тогава трябва да се местим към Генуа. Не мога да разбера кой е гарантираният транспорт тогава, за да се съобразим с него. Ще съм благодарна на помощ 🙂

Изключен е ж.п. и самолетен транспорт, евентуално някои фирми за градски транспорт може да вземат участие.
Проверете си за съответният град как е разписанието на 01/05 понеже е по-особен ден, напр. за Пиза.

Стачката включва здравеопазване, образование, търговия, услуги, пожарникари и т.н.

На 05/05 тази на влаковете започва от 21ч. - гледайте да сте се придвижили дотогава.

Oliboo, ясно. Ето защо ти харесва Рива макар и като няма слънце снимките да не са хубави.
Направете си екскурзията както прецените.
Аз в долната част към Манерба не съм била.
От другата страна на езерото (sponda veronese) почва да има планини към градчето Гарда, което само по себе си не е нищо особено за мен.

Кристална сълза, отлично решение.
Тъкмо като вземеш колата от Линате ще минеш зад него по Риволтана и после А35.
Аз миналият път минах оттам, но незнам дали навигатора нещо ме прецака при изхода, плащах два пъти и ми излезе малко по-скъпо до Сирмионе отколкото ако си бях взела магистрала А4, както направих сега.

2 часа или малко повече са достатъчни за разглеждане на Лимоне.

Препоръчвам ти паркинг в центъра - Parcheggio Multipiano, via Lungolago Guglielmo Marconi, 50 , 25010 Limone sul Garda (BS)- там където е палмата на първата снимка.

Има и отвън до езерото един, но обикновено е пълен и посоченият от мен е до него, той е покрит на 5 етажа с 500 места.

Да отбележа, че ако е уикенд или празници, като от утре до неделя например пообед вече е пълен.

Аз не си падам по планините, и затова предпочитам езерото Гарда в частта му към Дезенцано-Сирмионе, понеже ми прилича на море.

Обаче гледката към Монте Балдо беше впечатляваща и изобщо по пътя нагоре е красота.

Приятно изкарване на всички!

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 13:22 от regina di cuori

# 567
Реджи, много благодаря!
  Италия,аморе мио!

# 568
Реджи, благодаря Blush

# 569
Благодаря на всички са съветите и препоръките и най-много на Реджи! 🙏🏾

Общи условия

Активация на акаунт