ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 2

• 35 308
  • 729
  •   1
Отговори
# 690
  • София
И за съчинението и есето гледах в помагалата, че пише точно колко точки общо се отнемат за правопис, пунктуация и тн. Явно не е като изпитите едно време, при които взимаха някакви стотни за всяка грешка правописна или пунктуационна.

# 691
  • София
Сега оценяването е в точки и съответно няма стотни /може да си тотално скаран с пунктуацията например, но повече от 2 точки няма как да загубиш/. После общият брой точки се преобразува в оценка по скалата, която Ганис даде по-напред в темата. Това са критериите за оценка на ЛИС и есе https://www.mon.bg/nfs/2022/02/%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1 … %D0%98%202022.pdf

# 692
  • Благоевград
Здравейте, моля за съвет мамите, които са проучвали вече за матурите по информатика и информационни технологии на коя от двете е възможно постигане на по-висок резултат?

# 693
И двете матури са хлъзгави. Матура Информатика според моя син е тегава,  разглеждали са няколко в часовете

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 21:34 от скаридка

# 694
От наборът на голямата (преди две години) имам две познати деца, които не успяха да си вземат матурата по информационни технологии.
До този момент не осъзнавах, че е възможно. Оказа се, че всяка година има голям процент деца, които не успяват да си вземат матурите.

# 695
  • Благоевград
От наборът на голямата (преди две години) имам две познати деца, които не успяха да си вземат матурата по информационни технологии.
До този момент не осъзнавах, че е възможно. Оказа се, че всяка година има голям процент деца, които не успяват да си вземат матурите.
Благодаря за отговора те ще бъдат евентуално като допълнителна матура

# 696
  • Варна
И на нас на родителската среща ни препоръчаха да не се явяват децата на матура по информатика. Класът на сина ми са с профил информатика в МГ , учат децата, но според учителката матурата е много трудна и е имало неприятни изненади минали години .

# 697
  • София
Аз не съм чула учител по някой предмет да призовава да се явяват  на него....Просто масово учителите гледат да откажат децата.Не зная защо го правя- допълнително ги объркват и притесняват.Навярно чувстват някаква отговорност за резултата им и се притесняват от това, на което са ги научили....Много тъпо се получава, но за жалост е честа практика

# 698
  • София
А то вече в 12-ти клас има ли значение кой учител какво е казал по темата?
Изборите тук вече са съвършено прагматични.

# 699
  • у дома
Моето ще се явява на трето ДЗИ ИТ,точно заради несигурността-там играят роля много фактори и нищо не се знае...

# 700
  • у дома...
Аааа, нашата класна много държеше да се явят на ДЗИ История. Даже леко обидена го играе.

# 701
  • гр.София
Аааа, нашата класна много държеше да се явят на ДЗИ История. Даже леко обидена го играе.
Профилирана ли?
Че "нашият" учител е в ужас,че има двама желаещи,опитва се да ги откаже. Щял да напусне училището ако изкарат двойки. Има си история с ученичка,която две години не могла да се дипломира. Аз го намирам за добър учител и съм в недоумение каква е тази драма. Била много трудна матура. А отличниците имали четворки...
Същата работа и с общообразователната Мат за трета матура - учителката онзи ден се шокирала,че имало 7 желаещи в класа на С. Надяваше се да няма никой.
Търсих тези дни- никаква статистика за матурите по желание.

# 702
  • София
Към датата на излизане на резултатите от ДЗИ нашите деца вече няма да са ученици в съответните училища. Пък учителите ако ги влече, да напуснат като не им харесват резултатите. В крайна сметка проблемът си е техен.
ПП: Просто има случаи, в които на някого е необходима съвсем неотлична оценка на ДЗИ за прием. Учителите, които не харесват това, да сезират ВУЗ-овете и правилата им, а не да разубеждават децата.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 21:51 от Red

# 703
Има много желаещи за ДЗИ 3 мат ООП защото всички университети (без фми на су) балообразуват с един и същи коеф дзи мат ооп и дзи мат пп. А дзи ооп мат е по-лесно и от приемните изпити по математика на университетите и съответно това е логичният избор за матура, която осигурява вход в почти всички университети.

# 704
  • София
Точно, Мария.
Усещам, че вероятно защото сме в края на етап "средно образование", започвам леко да се изнервям от тези логически необосновани пързалки от страна на учители (ясно е там - оценка за годината колкото предполагаема на ДЗИ; ама недейте се явява на едикое си ДЗИ...).
В интерес на истината нито текущо, нито в седми клас сме се сблъсквали с такова нещо, но просто някой да има късмета да ми спретне опит за подобен номер на финалната права 😁

Общи условия

Активация на акаунт