Успяхте ли да се освободите от нещо излишно през отминалата година?

• 7 340
  • 52
  •   1
Отговори
Да се освободим от излишното помага да отворим в живота си място за по-добри мисли, по-добри навици, повече истински приятели, по-качествено прекарано време. Ако съзнателно насочваме усилия в тази посока, може неусетно да променим живота си към по-хубаво.

По същия начин пролет и есен разчистваме домовете си, преподреждаме си гардеробите и се освобождаваме от онова, което вече не ни служи и не ни радва. Усещането след това е леко, енергията ни като че ли отново циркулира свободно. Да пуснеш старото и да отправиш поглед напред са двете страни на една и съща монета.

Тази мисъл ни доведе към идеята за настоящата тема... И в края на годината, вместо да ви питаме за следващите поставени цели, ще ви попитаме – какво успяхте да разчистите?

Част от колегите в екипа на BG-Mamma първи се включихме със своите отговори.

Мария, мениджър продажби:

"През изминаващата 2024 година мисля, че успях да се освободя от постоянното ми желание за контрол и от нездравите амбиции 'всичко да бъде перфектно'. Научих се да приемам ситуациите такива, каквито са, без да изпитвам нуждата да се намесвам в обстоятелства, които не зависят от мен. Това ми даде усещане за лекота и свобода, а също така ми помогна да се радвам на малките неща в ежедневието."

Радостина, редактор:

"От много време се опитвам да разчистя насъбраните вехтории в дома и в душата си. Проблемът е, че докато се отърва от старите, в същото време трупам и нови. Особено ми е трудно да загърбя старите болки и обиди. Колкото и да се опитвам да ги преодолея, да ги забравя, да ги закопая по-надълбоко в паметта си, някои от тях току изскочат и ми напомнят за себе си... Аз обаче упорито продължавам с опитите да се отърва от лошите спомени и да запазя само хубавите. Животът е твърде кратък, за да го пропиляваме за нещата (и хората), които ни нараняват."

Защо е толкова полезно да овладяваме нови умения?

Живко, Senior Developer:

"До голяма степен се освободих от стремежа да контролирам другите, особено в работен аспект. Сега се фокусирам върху себе си и не мисля толкова за неща, които така или иначе не са мое решение."

Петя, PR & Content Manager:

"Успях да се освободя от навика непрекъснато да гледам в телефона си. Дадох си ясна сметка, че пропускам съществени неща, докато почти всеки ден ровя в мрежата безцелно. Всъщност, ако върна времето назад, някъде по време на пандемията се подхлъзнах в тази посока. Тогава повечето от нас работехме дистанционно и още по-голяма част от живота ни се пренесе онлайн. Разбрах, че след това отнема съзнателно усилие на волята човек да се върне към едно по-пълноценно присъствие в реалността, към истинското общуване с другите. Сега, ако с някоя приятелка започнем да си чатим, звъня и ѝ казвам: "Абе, защо не запалиш колата и не дойдеш до нас? Ще направя по едно кафе." Има още какво да се желае, разбира се. Но виждам, че съм на прав път!"

Книгите, които ни промениха към по-добро

Миро, Lead Developer:

"И тази година отново успях да се освободя от излишен стрес и напрежение, продължавайки тенденцията от миналата година. А като бонус от усилията в тази посока се освободих и от малко излишни килограми."

Даниела, административен мениджър:

"Успях ли... май не.
Но аз не съм се старала да се освобождавам от нищо.
Аз съм максималист и обичам от всичко, което ме прави щастлива, по много.
Чувала съм да казват за храната, че когато остане, значи е била достатъчно."

Ния, Digital Sales Expert:

"Тази година успях да се освободя от идеята, че всичко може да върви паралелно еднакво добре в един и същи момент. Открих, че балансът между различни неща ме кара да се чувствам добре в кожата си и спокойна. Един ден давам приоритет на една сфера на живота си повече, а на следващия – на друга. Без да изпитвам чувство за вина, че не успявам да бъда навсякъде."

А вие освободихте ли се от нещо излишно през отминалата една година?

Нека обсъдим в темата!

Последна редакция: пн, 30 дек 2024, 11:12 от Рaдост

# 1
  • На изток от Ада
Да даже имах списък.
Няколко блузи , лакове за нокти, парфюми, слушалки на Сони .

# 2
Да, освободих се от 12 кг и с тях и целия си предишен гардероб.

# 3
От много дрехи и дрънкулки, някои дарих на хора в нужда, други подарих на близки и познати, които биха ги оценили.

# 4
Да, от доста излишни дрехи, които вече не ми и стават. В емоционален план ми се иска да се освободя от натрупания стрес, ядовете, и честите безпокойства.

# 5
Освободих се от токсични връзки.

# 6
  • Варна/Благоевград
За първи път от много ,много години не искам да се освобождавам от настоящата година, буквално не искам да идва утре и да я пускам, изключително успешна за мен в личен план!

От материални неща се освободих много ,ама много,  сигурно съм изхвърлила и дарила около 50-60 чувала с неща . Малка част от тях си бяха за хвърляне,но по голямата не , въпреки това просто си стояха и ми заемаха шкафовете . Хвърлих всички стари дрехи ,мои и на мъжът ми.
Подарих 9 големи торби с малки дрехи на дъщеря ми , разчистих си кухнята,килера , абе почти всички и много ми олекна на душичката .
Сума ти олекотени завивки ,чаршафи и възглавници ,оставих до боклука, хубави и нови ,ама като пера и суша три завивки, за какво са ми още 10 ... надявам се да са стоплили някой ,които има нужда .

От по важните неща ,най накрая се осбободих от "искам и мечтая ' и минах към "действам"  Освободих се от 50 кг , наканих се да кандидатствам и да уча , нещо което искам да направя от поне 5-6 години ,но само "исках " ,а не действах, учих много и ме приеха със шестица .

Освободих се и от демоните си ,не напълно, но се опитвам , злопаметна и заядлива съм (скорпион ...) ,особено към мъжът ми и тази година бях по мека ,има още какво да се желае ,но вървя по пътя.
Следващата година искам просто да продължа като тази .

# 7
Тази година се освободих от много излишни вещи като дрехи, мебели, всякакви ненужни предмети, козметика, която в някои случаи дори не съм наченала, а е стояла забутана някъде.
Освободих се от книги, които вече няма да чета, подарих ги.
Освободих се от хора, които ми губеха времето и изискваха от мен повече, отколкото мога и искам да дам.
Хубаво е да се освобождаваме от тежестите в живота. Каквито и да са те.

# 8
Отдавна си мислех да направя deep clean на дома ни, но все се отмятах. Един ден просто ми омръзна, пуснах си музика и изхвърлих сигурно около 30 килограма със стари и изтекли подправки, лекарства, буркани, ненужни вещи и боклуци, дарих дрехи, преподредих абсолютно всички чекмеджета в банята, гардероба, кухнята... Апартаментът ни буквално олекна, както и на душата ми. Освобождавам се от разхайтения консумеризъм, който се лансира и ни заобикаля. Вече внимавам повече с покупките (тамън сме и екосъобразни Wink).

# 9
Да, от хора, който ми тегнеха, мъчиха и потискаха.
Не ми е леко и ми тежи, но продължавам

# 10
Да, от хора, който ми тегнеха, мъчиха и потискаха.
Не ми е леко и ми тежи, но продължавам
Поздравявам те. Не е лесно, но накрая ще знаеш, че си е заслужавало.

# 11
Миналата година ми беше трансформираща, освободих се от всичко, което не ми служеше, израстнах, научих че смисълът в живота е в настоящия момент - да ти е светло и уютно в него и с цялото си същество да си в него, да си балансиран,  да имаш търпение и да вярваш и чакаш всичко да дойде, когато трябва и че всичко винаги се нареждав твоя полза. Всичко друго е в ръцете на Бог и Вселената. Научих и как да не обръщам внимание на лоши мисли и страхове (от тях няма как да се освободим, защото са ни в природата, но можем да не обръщаме внимание и да не ни влияят).
Тази година ми беше година за до освобождаване и доизкусяване и прилагане на горните неща. Но и на получаване - любов, спокойствие, щастие, време с любимите хора. Бог ни дари с най-големият дар - да станем родители, а мен - да стана майка. Беше прекрасна година, 2025 усещам, че ще бъде динамична и в личен и професионален план, но и много споделена, изпълнена с търпение и баланс и разбира се - любов.

Иначе аз вещи не задържам, редовно правя чистка и или дарявам или подарявам или хвърлям. Не обичам вкъщи да има нещо натрупано, което не се ползва, задържа енергия и гледам веднага да дам на някой или да хвърля. Същото е и с отношенията с хората при мен. Не задържам отношения, които са изчерпани, нятоварващи или не ми дават нищо, дори да са от години.

# 12
  • UK
Освободих се от токсична приятелка, толкова по леко ми стана.
Предмети не задържам , ако не ги употребявам всекидневно. Редовно разчиствам гардероби.

# 13
Много много дрехи.

# 14
Освободих се от нуждата постоянно да качвам сторита в инстаграм и така ми се освободи доста време за по-смислени неща, които ми носят ползи .

Общи условия

Активация на акаунт